Τα ωραιότερα ψαροχώρια στα νησιά

Σε βρήκε η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου στην Αθήνα; Έλα να χαζέψουμε μαγικές εικόνες από τα ωραιότερα ψαροχώρια των νησιών να παρηγορηθούμε.
Τα ωραιότερα ψαροχώρια στα νησιά
Από τις Κυκλάδες ως τον βορρά του Αιγαίου, και από εκεί στα Δωδεκάνησα, κάνουμε μια νοερή βόλτα σε δέκα υπέροχα ψαροχώρια που θα θέλαμε να μας είχε βρει ο Δεκαπενταύγουστος.

Διαφάνι, Κάρπαθος



Λευκά σπιτάκια με πολύχρωμα παράθυρα συνθέτουν την εικόνα του δεύτερου λιμανιού του νησιού, επίνειου της Ολύμπου, όπου φτάνεις και με καΐκι από την πόλη της Καρπάθου, αν δεν θέλεις να οδηγήσεις τα 70 χιλιόμετρα μεταξύ τους.

Σκάλα Συκαμιάς, Λέσβος



Η ιδιαίτερη πατρίδα του Στρατή Μυριβήλη με το χιλιοφωτογραφημένο εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας, σκαρφαλωμένο πάνω στο βράχο, στην άκρη του μικρού λιμανιού της.

Μανδράκια, Μήλος



Ξύλινα βαρκάκια λικνίζονται σε διάφανα νερά, έξω από τις χρωματιστές πόρτες αυτών των θαλασσινών κτισμάτων που τα λένε σύρματα, στα οποία οι ντόπιοι φυλάνε τις βάρκες και τα δίχτυα τους χειμώνες.

Λουτρό, Κρήτη



Μια πινελιά… Κυκλάδων στην Κρήτη. Αυτό είναι το Λουτρό, ένα χωριουδάκι μια σταλιά στην αγκαλιά του Λιβυκού Πελάγους, στη Νότια Κρήτη, ανάμεσα στην Αγία Ρούμελη και τη Χώρα Σφακίων.

Πέρδικα, Αίγινα



Λευκά σπιτάκια, ζωγραφιστά πλακόστρωτα και μια υπερυψωμένη παραθαλάσσια περαντζάδα που αγναντεύει ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα συνθέτουν την εικόνα του πιο… νησιώτικου χωριού του νησιού της διπλανής πόρτας.

Πάνορμος, Τήνος



Φημισμένο για το φρέσκο ψάρι του, το γλυκύτατο επίνειο του Πύργου φωλιάζει μέσα σε έναν κολπίσκο τον οποίο «κλείνει» ένα μικρό νησάκι που λέγεται Πλανήτης, επάνω στο οποίο δεσπόζει ο ιστορικός φάρος του 19ου αιώνα.

Πάλοι, Νίσυρος

Fondeados en Paloi, Nisyros

Έχουν και τα Δωδεκάνησα λίγο από Κυκλάδες. Να, οι Πάλοι ας πούμε, με τα λευκά σπιτάκια τους και τα μπλε παράθυρα, παραταγμένα γύρω από ένα μικρό λιμανάκι και μια αμμουδιά απολαυστική, από εκείνες που κάθε άλλο παρά σπανίζουν στη Νίσυρο.

Νικιάνα, Λευκάδα



Ανάμεσα στη Λυγιά και το Νυδρί, η Νικιάνα είναι ένα γλυκύτατο ψαροχώρι που ακροβατεί ανάμεσα στο τιρκουάζ του Ιονίου και το πράσινο της φύσης που την αγκαλιάζει. Φημίζεται για το φρέσκο ψάρι της, όπως και για τα κρυστάλλινα νερά των παραλιών της.

Καρκινάγρι, Ικαρία



Στο τέρμα του (ικαριώτικου) κόσμου, προσβάσιμο κυρίως με καΐκι, αλλά και οδικώς από δρόμο για γενναίους, το Καρκινάγρι με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές του, τα ξακουστά του πανηγύρια (πάλι με χρόνια με καιρούς) και τις απότομες βουνοπλαγιές που το προστατεύουν, είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά του πιο ιδιαίτερου νησιού του Αιγαίου.

Βότση, Αλόννησος



Λιμανάκι μια σταλιά, 5-10 λεπτά με τα πόδια από το Πατητήρι, με διάφανα, πρασινογάλαζα νερά επάνω στα οποία λικνίζονται ψαροκάικα και δύο ωραιότατες παραλιούλες για να ανοίξει η όρεξη πριν πιάσεις τραπέζι για (τι άλλο;) φρέσκο ψάρι και θαλασσινά σε κάποιο από τα ταβερνάκια του.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v