Το ήξερες ότι υπάρχει café 300 ετών;

Το Café Florian της Βενετίας γιορτάζει φέτος τρεις αιώνες ζωής, κι εμείς ρίχνουμε μια ματιά στο μεγαλειώδες εσωτερικό του.
Το ήξερες ότι υπάρχει café 300 ετών;
Ήταν Δεκέμβριος του 1720 όταν ο πρώτος πελάτης πέρασε τις πόρτες του Café Florian, ήπιε τον καφέ του, βγήκε έξω και συνέχισε τον δρόμο του. Σαν χτες θα φαινόταν στους βενετσιάνους ιδιοκτήτες του, αν με κάποιο μαγικό τρόπο είχαν καταφέρει να μακροημερεύσουν όπως η επιχείρησή τους.

Το Café Florian, που λες, βρίσκεται στην Πλατεία Αγίου Μάρκου, στη Βενετία, και συνεχίζει ακάθεκτο να σερβίρει καφέ, φρεσκοψημένα κουλουράκια και άλλες ομορφιές σε γενιές και γενιές Βενετσιάνων και τουριστών εδώ και τρεις αιώνες. Τον Δεκέμβρη που μας έρχεται θα φυσήξει ούτε λίγο ούτε πολύ 300 κεράκια στην τούρτα του.



Από τα σικάτα, μαρμάρινα τραπεζάκια του έχουν περάσει… οι πάντες, από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ μέχρι τον Λόρδο Βύρωνα, και από τον Τσάρλι Τσάπλιν ως τον Καζανόβα και τον Τσαρλς Ντίκενς. Θα σε αφήσουμε λίγο να το επεξεργαστείς αυτό, ότι μπορείς να καθίσεις σε μια καρέκλα που καθόταν κι έπινε καφέ ο Τσαρλς Ντίκενς, χαζεύοντας στο μεταξύ αυτές τις φωτογραφίες:

Ιδρυτής και πρώτος ιδιοκτήτης του café ήταν ο Floriano Francesconi, ο οποίος ονόμασε την επιχείρησή του Alla Venezia Trionfante (Στη Θριαμβευτική Βενετία). Το όνομά του δόθηκε στο café του μετά τον θάνατό του, και έτσι εγένετο Café Florian.



Στις πρόσφατες πλημμύρες της Βενετίας, το café υπέστη σοβαρές ζημιές, δεν έκλεισε όμως στιγμή τις πόρτες του.

Στα 200ά του γενέθλια, το 1920, απέκτησε μια ακόμα αίθουσα, σχεδιασμένη σε art nouveau στιλ, ενώ για τα 300ά φέτος τον Δεκέμβριο σχεδιάζονται εκθέσεις και πολιτιστικά events.

Παρ’ όλο που το Florian είναι το παλαιότερο café της Ιταλίας, δεν είναι το μοναδικό που μετρά τα χρόνια του σε αιώνες: Το Caffe Greco στη Ρώμη, για παράδειγμα, άνοιξε τις πόρτες του μόλις 40 χρόνια αργότερα, και εξακολουθεί να σερβίρει τον ξακουστό ιταλικό καφέ του σε Ρωμαίους και τουρίστες που συρρέουν εδώ κάθε μέρα.



Πηγή: The Vintage News 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v