Art Hotels: Ταξίδι με μέσο την τέχνη

Αν αναζητάτε μία καλή αφορμή για να (ξανα)επισκεφθείτε το Βερολίνο, το Παρίσι, το Τορίνο ή τη Βουδαπέστη, μόλις τη βρήκατε. Οι πόλεις αυτές φιλοξενούν κάποια από τα καλύτερα Art Hotels του κόσμου. Κρυφοκοιτάξαμε από τις κλειδαρότρυπες των δωματίων τους.
Art Hotels: Ταξίδι με μέσο την τέχνη
Οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε το ξενοδοχείο, στο οποίο θα μείνουμε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μας, σύμφωνα με την απόστασή του από το κέντρο, τις βασικές παροχές των δωματίων του και αυτά πάντα σε συνάρτηση με το κόστος του. Δεν είναι όμως λίγοι και οι πιο «ψαγμένοι» ταξιδιώτες που αναζητούν ξενοδοχεία με θέμα. Χώρους που θα τους κάνουν είτε να νιώσουν σαν στο σπίτι τους ή απλά να «νιώσουν» κάτι διαφορετικό.

Αυτό το σκοπό δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τα Art Hotels παγκοσμίως, τα οποία ωστόσο δεν απευθύνονται μόνο στους απαιτητικούς φιλότεχνους, αλλά και σε όσους επιθυμούν να βιώσουν το ταξίδι τους και μέσα από την τέχνη. Οι παροχές τους δεν διαφέρουν από αυτές ενός οποιουδήποτε αξιοπρεπούς ξενοδοχείου, ούτε άλλωστε και οι τιμές τους. Είναι, όμως, η διακόσμηση, το design και τα διάσημα έργα τέχνης που φιλοξενούν που τα κάνουν να ξεχωρίζουν και να έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλή. Επιλέξαμε τα καλύτερα της Ευρώπης και σας τα παρουσιάζουμε.

Βερολίνο
Art’Otel Berlin City Center West: Ένας από τους πολύχρωμους κρίκους της γνωστής αλυσίδας «Art’otel» είναι και το Berlin City Center West, που -όπως μαρτυρά και το όνομά του- βρίσκεται στην Lietzenburgerstrasse, έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του δυτικού Βερολίνου. Ενταγμένο και αυτό στο καλλιτεχνικό πνεύμα της αλυσίδας Art’otel, στους χώρους του φιλοξενούνται έργα τέχνης του Andy Warhol και φωτογραφίες των Andy Warhol και Christopher Makos. Ο επισκέπτης θα συναντήσει συνολικά 221 εκθέματα του διάσημου καλλιτέχνη στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου, ενώ θα εντυπωσιαστεί από την αρχιτεκτονική και την εσωτερική διακόσμηση των Dipl. Ing. Beate Weller και Dipl. Ing. Helge Sypereck.

Για τη διαμονή σας εκεί μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 91 δωμάτια (74 superior rooms, 13 executive rooms και 4 art suites), όλα εκ των οποίων διαθέτουν, πέρα από τα σύγχρονα έργα τέχνης, μπανιέρα ή ντουζιέρα, mini-bar, χρηματοκιβώτιο, στεγνωτήρα μαλλιών, δορυφορική τηλεόραση και ίντερνετ (ασύρματο και ενσύρματο). Οι τιμές του ξενοδοχείου κυμαίνονται από 95 έως 260 ευρώ τη βραδιά.

Berlin City Center West Art’Otel: Lietzenburgerstrasse 85, Βερολίνο. Τηλ. +49 (0) 30 88 7777 0.

Arte Luise Kunsthotel: Κοιτίδα μοναδικών έργων τέχνης και πρωτότυπης εσωτερικής διακόσμησης αποτελεί αναμφισβήτητα το Luise Kunsthotel, στην Luisenstrasse του ανατολικού Βερολίνου. Το ξενοδοχείο αυτό αποτελεί από μόνο του ένα αξιοθέατο και μία καλή αφορμή να επισκεφτεί κανείς το Βερολίνο, αφού κάθε ένα από τα 42 του δωμάτια φιλοξενεί ένα διαφορετικό θέμα από περισσότερους από 50 σύγχρονους Γερμανούς καλλιτέχνες, εντελώς ξεχωριστό, με άλλη διαμόρφωση χώρου, άλλες παροχές και φυσικά άλλη τιμή. Τα περισσότερα δωμάτια ανακαινίζονται ή αλλάζουν θέμα κάθε 2 με 5 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δίκλινα δωμάτια με μπάνιο, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 124 έως 150 ευρώ τη βραδιά (όπως το Philosophenzimmer της φωτογραφίας και το Der Arme Poet στο Photo Gallery), μονόκλινα δωμάτια με μπάνιο, με τιμές από 89 έως 115 ευρώ, σουίτες με μπανιέρα, από 130 έως 180 ευρώ, δίκλινα δωμάτια με εξωτερικό μπάνιο, από 79 έως 110 ευρώ, και μονόκλινα δωμάτια με εξωτερικό μπάνιο, από 49 έως 60 ευρώ. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο κάθε καλλιτέχνης πληρώνεται με το 5% της χρέωσης του δωματίου που δημιούργησε. Χωρίς να πούμε περισσότερα, αξίζει πραγματικά να πλοηγηθείτε στο site του ξενοδοχείου, καθώς έχει αμέτρητες φωτογραφίες και πληροφορίες για το κάθε δωμάτιο – γκαλερί.

Arte Luise Kunsthotel: Luisenstrasse 19, Βερολίνο. Τηλ. +49 (0)30 28448 0.

Παρίσι
The Five Hotel: Τοποθετημένο στο «λατινικό τετράγωνο» του Παρισίου της 5ης συνοικίας, στη Μέκκα της καλλιτεχνικής και φοιτητικής ζωής εδώ και 100 περίπου χρόνια, το Five Hotel είναι ίσως το πιο design-άτο ξενοδοχείο της πόλης. Τα δωμάτια του δεν φιλοξενούν πίνακες και παραδοσιακά έργα τέχνης, αλλά εντυπωσιάζουν με την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική τους, τη μοντέρνα τους διακόσμηση, τα εκθαμβωτικά τους χρώματα και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό. Προτιμάτε την ηρεμία του μαύρου δωματίου; Την ενέργεια του πορτοκαλί, την ησυχία του πράσινου, την πολυτέλεια του μοβ ή τη διακριτική γοητεία του μπεζ; Επιθυμώντας να δημιουργήσουν έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, οι ιδιοκτήτες του Five, σύμφωνα με τις οδηγίες της βραβευμένης καλλιτέχνιδας Isabel Emmerique, χρησιμοποίησαν μία από τις πιο φίνες ασιατικές τέχνες: το λούστρο. Το αποτέλεσμα; Απλά μαγικό!

Για τη διαμονή σας μπορείτε να επιλέξετε μία από τις πέντε κατηγορίες δωματίων. Τα standard rooms για ένα άτομο, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 165 έως 190 ευρώ τη βραδιά, τα glittering rooms για ένα ή δύο άτομα, με τιμές από 195 έως 220 ευρώ τη βραδιά, τα superior glittering rooms για ένα ή δύο άτομα με τιμές από 215 έως 240 ευρώ, τα luxury superior rooms για ένα ή δύο άτομα, με τιμές από 285 έως 310 ευρώ και οι σουίτες για ένα έως τέσσερα άτομα, με τιμές από 350 έως 360 ευρώ. Το πρωινό χρεώνεται επιπλέον 15 ευρώ την ημέρα. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν δορυφορική τηλεόραση, ασύρματα ίντερνετ, μπάνιο με μπανιέρα και ντουζιέρα, κλιματισμό, χρηματοκιβώτιο, ενώ τα περισσότερα έχουν και γραφείο. Στα πλαίσια των παροχών του ξενοδοχείου, οι receptionists αναλαμβάνουν να κλείσουν για εσάς εισιτήρια σε όποιο σόου, εστιατόριο ή έκθεση του Παρισιού επιθυμείτε.

The Five Hotel: 3, rue Flatters, Παρίσι. Tηλ: +33(0) 1 43 31 74 21

Hotel Everland Paris: Το ξενοδοχείο Everland είναι το όνειρο δύο Ελβετών αρχιτεκτόνων -γνωστών για τις προβολές έργων τέχνης τους στο χώρο που προσκαλούν τον παρατηρητή να λάβει μέρος στην τέχνη- που έγινε πραγματικότητα πριν λίγο καιρό. Το πρωτοποριακό της υπόθεσης είναι ότι το Everland αποτελείται ουσιαστικά από ένα μόνο δωμάτιο, με μπάνιο, κρεβάτι king-size και καθιστικό. Το πολυδιάστατο αυτό δωμάτιο αναπαριστά το υποκειμενικό όνειρο κάθε ξενοδοχείου: Την αρχιτεκτονική, της παιχνιδιάρικες λεπτομέρειες καθώς και την επιθυμία να κλέψει κανείς τις υπέροχες χρυσοκέντητες πετσέτες. Όλοι οι επισκέπτες του Everland λαμβάνουν μέρος σε αυτό το project.

Ιδέα των καλλιτεχνών, και μέρος αυτού του project, ήταν και ο τρόπος λειτουργίας του ξενοδοχείου: Το δωμάτιο μπορεί να νοικιαστεί για ένα μόνο βράδυ, το mini-bar είναι πλήρως εξοπλισμένο και η χρήση του περιλαμβάνεται στην τιμή του δωματίου, το πρωινό παραδίδεται κάθε πρωί στην πόρτα του δωματίου, ενώ διατίθεται και μία πλούσια συλλογή δίσκων για να επιλέξετε το προσωπικό σας soundtrack κατά τη διαμονή σας εκεί. Το project του Everland ξεκίνησε από το Leipzig της Γερμανίας, ενώ μέχρι τα τέλη του 2008 μεταφέρθηκε και θα λειτουργεί στην ταράτσα του Palais de Tokyo στο Παρίσι, προσφέροντας στον επισκέπτη που θα μείνει για μερικές ώρες ή για να ένα βράδυ την υπέροχη, άπλετη θέα σε όλη την πόλη. Για τη διαμονή σας εκεί θα πρέπει να κάνετε κράτηση τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα και η τιμή της διανυκτέρευσης είναι 333 ευρώ τις Κυριακές, Τρίτες και Τετάρτες και 444 ευρώ τις Πέμπτες, Παρασκευές και Σάββατα, ενώ τις Δευτέρες είναι κλειστό.

Hotel Everland Paris: Palais de Tokyo, Παρίσι (επικοινωνία μόνο μέσω mail ή contact form).

Τορίνο
Art Hotel Boston: Στεγάζεται σε ένα υπέροχο Art Nouveau κτίριο στην καρδιά του Τορίνο και αποτελεί ένα «μουσείο εν κινήσει». Η μετάβαση του επισκέπτη από την αίθουσα της reception, στις κρεβατοκάμαρες και έπειτα στο bar και στον κήπο, μοιάζει με ταξίδι των αισθήσεων στην ιστορία και τον πολιτισμό, αναμειγμένο με στοιχεία της σύγχρονης τέχνης. Τα έργα που φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο ανήκουν σε διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Burri, Boetti, Castellani, Fontana, Merz, Ontani, Schifano, Warhol and Uncini, ενώ το κάθε ένα από τα 91 δωμάτια, το κάθε ένα με το δικό του θέμα, αποτείνει φόρο τιμής στην αισθητική και το πρωτότυπο design.

Έτσι μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα Art Theme Rooms και τις Junior Suites, που δημιουργήθηκαν ως αυτόνομοι χώροι τέχνης, ή τα Art Standard και τα Art Superior Rooms, που απλά φιλοξενούν κάποια σημαντικά έργα. Στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου μπορεί να πληροφορηθεί κανείς και να δει φωτογραφίες από την πλούσια συλλογή των χώρων του. Αξίζει, μάλιστα, για τους λάτρεις της τέχνης να αναφέρουμε ότι το Art Hotel Boston διοργανώνει τακτικά εκθέσεις και καλλιτεχνικά events, κατά τα οποία δημιουργούνται ειδικά πακέτα τιμών. Οι τιμές του ξενοδοχείου κυμαίνονται από 135 ευρώ για ένα Art Double Standard Room έως 220 ευρώ για μία Art Junior Suite, ανάλογα πάντα με την ημερομηνία διαμονής. Αξίζει πάντως κανείς να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου για να θαυμάσει τις φωτογραφίες με τους μοναδικούς χώρους του.

Art Hotel Boston: Via Massena 70, Τορίνο. Τηλ. 0039 011 500 359.

Βουδαπέστη
Art’Otel Budapest: Ένα ξενοδοχείο της γνωστής αλυσίδας βρίσκεται και στην Ουγγαρία. Όπως σε μία πραγματική γκαλερί, τα έργα τέχνης του παγκοσμίου φήμης αμερικανού καλλιτέχνη Donald Sultan εκτίθενται σε κάθε γωνιά του ξενοδοχείου, εμπλέκοντας στο πολύχρωμο παιχνίδι τους ακόμα και τα χαλιά, τα τραπεζομάντιλα και τα διακοσμητικά των εσωτερικών χώρων. Ο Donald Sultan έχει συμβάλλει αυτοπροσώπως στο στιλ του ξενοδοχείου, πλάθοντας ένα ζωντανό διάλογο ανάμεσα στην baroque μορφή του κτιρίου και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Το κάθε ένα από τα 164 δωμάτιά του, τα οποία χωρίζονται σε 148 superior rooms, 7 executive rooms και 9 art suites), διαθέτουν σύγχρονη εσωτερική διακόσμηση, μπανιέρα ή ντουζιέρα, κλιματισμό, mini-bar, στεγνωτήρα μαλλιών, χρηματοκιβώτιο, δορυφορική τηλεόραση, ίντερνετ και ημερήσια εφημερίδα. Οι δε τιμές τους κυμαίνονται ανάλογα με την περίοδο και το δωμάτιο που θα επιλέξετε από 198 έως 318 ευρώ τη βραδιά.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v