Ρώμη: Τα καλύτερα σε... 24 ώρες!

Αποφύγετε τη ”ζούγκλα του τουρίστα” και περάστε ένα ονειρεμένο 24ωρο στη Ρώμη. Tips για φαγητό σε ”κρυφά” αλλά και glamour εστιατόρια και για... μυθικές βόλτες στα café της ”αιώνιας πόλης”. Αναμιχθείτε με τους Ρωμαίους, μακριά από groups και ταξιδιωτικά προγράμματα.
Ρώμη: Τα καλύτερα σε... 24 ώρες!

Θέλετε να περάσετε ένα αξέχαστο εικοσιτετράωρο στη Ρώμη χωρίς να αυτοσχεδιάζετε ή ν’ ακολουθείτε την πεπατημένη των ”προγραμμάτων” των τουριστικών γραφείων; Πώς θα ήταν το τέλειο (ή σχεδόν τέλειο, για να μη λέμε υπερβολές) εικοσιτετράωρο στην Αιώνια Πόλη;

Η καλή μέρα ξεκινάει μ’ έναν καλό καφέ. Οι Ιταλοί τον πίνουν όρθιοι (την βρίσκουν έτσι) συνήθως πριν πάνε στη δουλειά τους. Εμάς μας αρέσει το αρχοντικό style, δηλαδή καθιστοί.

Όποιον και να ρωτήσετε (από τους μη Ρωμαίους) θα σας προσδιορίσει το μέρος όπου θα πιείτε τον καφέ σας στη Ρώμη στο φημιστό Café Greco στη Via Condotti, σ’ έναν από τους πιο φημισμένους εμπορικούς δρόμους της Ευρώπης. Μην τολμήσετε να πάτε!

Στο Café Greco όντως σερβίρουν καφέ (ποιότητας ”έτσι κι έτσι”), αλλά το μαγαζί πλησιάζει περισσότερο το τουριστικό αξιοθέατο παρά το καφενείο, με αποτέλεσμα το σέρβις να είναι κατώτερο των προσδοκιών και οι φρακοντυμένοι σερβιτόροι να μην έχουν χρόνο να εξυπηρετήσουν ανθρώπινα τον πελάτη.

Επιπλέον, ένας καλός καφές δεν πίνεται μονορούφι, αλλά πρέπει ν’ απολαμβάνεται σιγά σιγά, μαζί με χουζούρι και χάζι. Καλό καφέ θα βρείτε σε μικρά καφέ που υπάρχουν παντού στη Ρώμη. Με το σκεπτικό όμως ότι έχετε ένα εικοσιτετράωρο μπροστά σας, θα σας προτείναμε να περιοριστείτε αποκλειστικά στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Με τα πόδια λίγο μακρύτερα από τη Via Condotti είναι η Piazza del Popolo, μια ωραία πλατεία που τη στολίζει το Canova, ένα από τα πιο φημιστά (στους Ρωμαίους) καφέ της πόλης που το αγάπησε με το που πάτησε το πόδι του στη Ρώμη ο Φεντερίκο Φελίνι το 1938.

Εχει τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο για να κάνετε χάζι την κίνηση της πλατείας. Κρατήσεις ΔΕΝ δέχεται και, αν βρέχει, μέσα είναι θαύμα. Το όλο σκηνικό είναι ”Φελίνι Αρτ Ντέκο” και σίγουρα θα σας συναρπάσει. Μετά το Canova, ο χρόνος σας θα πρέπει να ξοδευτεί -πού αλλού;- στη…μόδα.

Φεύγοντας απ’ το καφέ, μη διασχίσετε την πλατεία, πάρτε τον δρόμο αριστερά (Via del Babuino) κατευθυνόμενοι προς την Piazza di Spagna. Μπροστά σας θα ξετυλιχτούν τουλάχιστον λίγες εκατοντάδες μαγαζάκια πριν φθάσετε στην γκλαμουριά της Via Condoti με τα επώνυμα εμπορεύματα. Ο χρόνος θα περάσει γρήγορα και πριν το καταλάβετε θα έρθει η ώρα για φαγητό. Πίσω και πάλι στην Piazza di Popolo. Κατευθείαν στο Dal Bolognese, απέναντι στην πλατεία από το Canova.

Το Dal Bolognese (+3906 3611426) είναι ανοιχτό όλες τις μέρες πλην της Δευτέρας και οι κρατήσεις είναι απαραίτητες (a must, που λένε). Κουζίνα από την Μπολόνια και την Εμίλια Ρομάνα. Το φθινόπωρο δοκιμάστε ταλιατέλες με άσπρη τρούφα από την Αλμπα. Θα… πάτε στον παράδεισο και θ’ αδιαφορήσετε για τον λογαριασμό έχοντας δοκιμάσει ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά και απλά εδέσματα της ιταλικής κουζίνας.

Δοκιμάστε την ποικιλία βραστών κρεάτων με τα λαχανικά μουστάρδες (!), αν είστε gourmet εκ πεποιθήσεως δοκιμάστε το steak tartare, τον κλασσικό ωμό κιμά με τα καρυκεύματα (που σας πάει επίσης στον Παράδεισο), συνοδεία κόκκινου κρασιού από την Τοσκάνη. Τελειώστε με άγριες φράουλες του δάσους με κρέμα γάλακτος ή σκέτη ζάχαρη. Καφέ πηγαίνετε να πιείτε στο αίθριο του Hotel de Russie στην Via Babuino (σχεδόν απέναντι απ’ το εστιατόριο που μόλις φάγαμε), το καλύτερο (και ακριβότερο) ξενοδοχείο της Ρώμης (αν καταφέρετε να κλείσετε ένα δωμάτιο της προκοπής για weekend… γράψτε μου!).

Αν έχει καλό καιρό απολαύστε τον καφέ σας (μέτριο σέρβις) στο αίθριο, ατενίζοντας την ανηφόρα των κήπων των Βοργία, που by the way, είναι και οι καλύτεροι κήποι της Ρώμης. Αν πάλι πιείτε τον καφέ σας μέσα, οι καναπέδες είναι αρκετά αναπαυτικοί, το traffic λιγοστό και μπορείτε να πάρετε μια εφημερίδα από το front desk και να την διαβάσετε μέχρι να σας πάρει ο… υπνάκος (πίσω από την εφημερίδα εννοείται). Το απόγευμα μια βόλτα προς την Piazza Navone θα σας έφερνε μπροστά από δεκάδες μικρές μπουτίκ δίνοντάς σας την ευκαιρία να χαζέψετε έξω από τις βιτρίνες (ακίνδυνο το σπορ - window shopping το λένε οι Αμερικάνοι, που στέλνουν έτσι για ψώνια τις γυναίκες τους χωρίς να τους δίνουν όμως το πορτοφόλι!).

Αν πάλι έχετε βαρεθεί το shopping, πηγαίνετε μια βόλτα από τη Fontana Di Trevi να ρίξετε κανά νόμισμα και να το παίξετε… βέρος τουρίστας.

Πάτε σινεμά στην Piazza Barberini (με τα πόδια από την Piazza Di Popolo). Αλλά επειδή δεν ήρθαμε στη Ρώμη για μια μέρα για να πάμε σινεμά, η πρόταση γίνεται πάραυτα deleted για χάρη της ιδέας.

Το κακό με τη Ρώμη είναι ότι οι επιλογές τα απογεύματα στενεύουν αφόρητα για τον τουρίστα προασφέροντας μόνο ψώνια, ψώνια, ψώνια (ο καφές δεν μετράει) και ενδεχομένως έναν υπνάκο στο ξενοδοχείο. Το βράδυ όμως καταφθάνει οσονούπω και θα πρέπει να φροντίσουμε εγκαίρως ώστε να ολοκληρώσουμε τη μέρα μας έτσι ώστε να μας μείνει αξέχαστη.

Dinner μακριά από την τουριστική πεπατημένη, στα παλιά σφαγεία της Ρώμης, μακριούτσικα από το κέντρο της πόλης, στο υψίστου ποιοτικού επιπέδου Cecchino dal 1887.

Κρατήσεις κι εδώ a must, κάτι που θα έπρεπε να είχαμε κάνει ΠΡΙΝ ξεκινήσουμε για τη Ρώμη (τηλ.: +3906 5743816). Δυο αδέλφια το έχουν το εστιατόριο κι αν καθήσετε σ’ ένα από τα τραπέζια που απλώνονται στην κύρια σάλα με το που θα μπείτε στο εστιατόριο, τότε οι πιθανότητες είναι μεγάλες να σας εξυπηρετήσει ένας εκ των αδελφών.

Το εστιατόριο φημίζεται για το αυθεντικό ρωμαϊκό φαγητό του στο σημείο που οι πελάτες του να είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία κάτοικοι της πόλης και όχι τουρίστες. Πολύ καλό σέρβις και ποιότητα φαγητού απαράμιλλη! Ως επί το πλείστον, κρέας. Δοκιμάστε κότσι, δοκιμάστε πατσά, δοκιμάστε (φθινόπωρο και χειμώνα) την εκπληκτική σαλάτα ”πουνταρέλε” με σάλτσα από αντζούγια πάνω από τα κριτσανιστά πράσινα βλασταράκια (ΔΕΝ τα έχουμε εν Ελλάδι!) Κι όλα αυτά με συνοδεία από κόκκινο εμφιαλωμένο κρασί που στο φέρνουν στο τραπέζι και το αδειάζουν σε καράφα (για να ζωντανέψει) και έρχεσαι σε εξαιρετικό mood.

Δοκιμάστε ένα από τα πιάτα με ζυμαρικά (από αραμπιάτα μέχρι μπολονιέζε) και για το τέλος αφήστε χώρο για τα τυριά. Από τις καλύτερες πιατέλες τυριών που είδαμε (χρόνια τώρα, δεν είμαστε δα χθεσινοί). Θα σας συναρπάσει (αν το έχουν) ένα κατσικίσιο τυρί που σερβίρεται πάνω από ροδέλες ξερού κρεμμυδιού με κόκκινο κρασόξιδο (όχι μπαλσάμικο).

Το τελευταίο δε που σας προτείνουμε για να ολοκληρώσεται απολαυστικά το εικοσιτετράωρό σας στη Ρώμη -χωρίς να… βογκάτε (!)- είναι ένα... ”Ζάντακ” (των 75) και κανά δυο Tums (τα παραπάνω από το φαρμακείο της γειτονιάς σας ΠΡΙΝ ξεκινήσετε τις γαστρονομικές αποδράσεις στη Ρώμη και κατόπιν της συμβουλής του γιατρού σας)...

Bon Viveur

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v