Η Κάρπαθος είναι ένα νησί θεϊκό

Τιρκουάζ νερά, ορεινά χωριά με παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων και ασυναγώνιστα ηλιοβασιλέματα. Η Κάρπαθος δεν είναι νησί – είναι εμπειρία.
Η Κάρπαθος είναι ένα νησί θεϊκό

του Νικόλα Γεωργιακώδη
φωτογραφίες: Φωτεινή Φράγκου


Ομορφιά βουνού και θάλασσας, κρυστάλλινα νερά και χωριουδάκια που κρατούν τις παραδόσεις ατόφιες στα βάθη των αιώνων. Συναρπαστικές εναλλαγές τοπίων, υπέροχη ντόπια κουζίνα και φυσιολατρικές δραστηριότητες που θα ενθουσιάσουν ακόμα και τους μη εξοικειωμένους.

Οι πρώτοι κάτοικοί του το αγάπησαν τόσο πολύ που λέγεται πως ταξίδεψαν μέχρι τον Όλυμπο για να απαγάγουν τους Θεούς και να τους φέρουν να ζήσουν εδώ. Η πράξη τους αυτή τους έδωσε το όνομα Αρπάθεοι, με τα χρόνια μετονομάστηκαν σε Καρπάθεοι και εν τέλει Καρπάθιοι. Δεν είναι και να τους αδικείς, αυτή η μετακόμιση δεν πρέπει να χάλασε ιδιαίτερα τα θεϊκά όντα.

Από τα Πηγάδια στα 12 χωριά κι ακόμα παραπέρα

 



Η Κάρπαθος, ένα νησί προσιτό οικονομικά, πλούσιο σε ομορφιές και με σταθερά ανοδική πορεία στις προτιμήσεις εγχώριων και μη τουριστών. Πρωτεύουσα του νησιού και μέρος που δένουν τα καράβια είναι τα Πηγάδια και από εδώ ξεκινά η γνωριμία με το νησί. Εδώ θα σκαρφαλώσετε στο λόφο όπου βρισκόταν η μινωική Ακρόπολη και θα συνεχίσετε προς την Παναγία τη Λαρνιώτισσα, για να θαυμάσετε τη συγκλονιστική θέα σε ολόκληρη την πόλη, το λιμάνι, αλλά και κάποια χωριουδάκια.

Η διαδρομή προς το λιμάνι, το Ποσί, περιλαμβάνει συνεχώς στάσεις για καφέ, ποτό, γλυκό ή αραγματάκι στα αμέτρητα τραπεζάκια που βγάζουν έξω τα μαγαζάκια ανάμεσα στον κεντρικό και τον παραλιακό δρόμο των Πηγαδιών. Τα Πηγάδια είναι μια όμορφη πόλη, όμως αν θέλετε… true παράδοση, στα χωριά γίνονται τα καλύτερα.

 



Πρώτη και παραδοσιακότερη η Όλυμπος. Σκαρφαλωμένη στο βουνό, αποτελεί ένα ανόθευτο τουριστικά τοπίο, με απόκοσμη ομορφιά και τις κατοίκους της να κυκλοφορούν με τις παραδοσιακές, πλουμιστές φορεσιές τους. Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής βρίσκεται στην πιο γνήσια έκφρασή του εδώ: οι κάτοικοι οργώνουν τα χωράφια και από τους ξυλόφουρνους βγαίνει εκείνη η υπέροχη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, ενώ οι 70 στοιχισμένοι στη σειρά ανεμόμυλοι θα σας κάνουν να μην σταματάτε να βγάζετε φωτογραφίες με φόντο το ηλιοβασίλεμα – το οποίο σημειωτέον είναι υπέροχο σε όλα τα χωριά της δυτικής πλευράς.

Το Μεσοχώρι με τα κατάλευκα σπιτάκια του να σταματούν στη Σκόπη, το μπαλκόνι που μοιάζει να κτίστηκε ακριβώς για να ατενίζει από ψηλά το πέλαγος είναι ό,τι πρέπει για ρομαντζάδα, ενώ οι βόλτες σας θα συνεχιστούν στο Απέρι, παλαιά πρωτεύουσα του νησιού, στον Όθο, το ψηλότερο του νησιού με ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο το οποίο είναι στην ουσία ένα καρπαθιώτικο σπίτι, στο γραφικό ψαροχώρι της Φοινίκης, στην καταπράσινη Βολάδα, στις μεσαιωνικές Μενέτες και στις Πυλές, το μικρότερο χωριουδάκι του νησιού το οποίο προσφέρει συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα.

Στα βόρεια του νησιού, η ακατοίκητη πλέον Σαρία είναι ένα όμορφο νησάκι για θαλάσσια εκδρομή και βουτιές σε τιρκουάζ νερά πλάι σε σπήλαια, σε παραλίες όπως τα Παλάτια και η Αλιμούντα. Το ερειπωμένο χωριό που σταμάτησε να κατοικείται το 1960 αποτελεί μια καλή αφορμή για βόλτα- επιστροφή στο παρελθόν, ενώ στο νησί βρίσκεται το μοναδικό στη Μεσόγειο χωριό Σαρακηνών πειρατών. Γιο –χο –χο!

Οι φυσιολάτρες θα εκτιμήσουν δεόντως μια επίσκεψη στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην προστατευόμενη περιοχή της Βόρειας Καρπάθου όπου βρίσκουν καταφύγιο φώκιες και άλλα προστατευόμενα είδη, όπως ο βάτραχος και η σαλαμάνδρα της Καρπάθου.

Του κόσμου τα μονοπάτια

 



Βρίσκονται εδώ, με το δίκτυό τους να ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα. Πενήντα μονοπάτια, τα περισσότερα χαρτογραφημένα απλώνονται σε απόκρημνες πλαγιές και περνούν μέσα από τα παραδοσιακά χωριουδάκια του νησιού περιμένοντας να τα περπατήσετε. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον Όμιλο φίλων Βουνού και Θάλασσας Καρπάθου ή να κατεβάσετε την εφαρμογή Carpathian Paths για Android και Iphone και να τα έχετε όλα στο τσεπάκι σας. Πλην πεζοπορίας, η αναρρίχηση, το mountain bike, οι καταδύσεις, το windsurf και το kite surf συμπληρώνουν το πλούσιο ψηφιδωτό του εναλλακτικού τουρισμού στο νησί.

Βουτιές σε 100 παραλίες – oh my God(s)!

 



Όχι δεν κάνουμε πλάκα, το νησί βρίθει παραλιών για κάθε γούστο, με περισσότερες από εκατό καταγεγραμμένες ακτές, όλες υπέροχες, με βότσαλο ή άμμο, οργανωμένες και ανοργάνωτες, «κρυφές» και μη.

Μερικές από τις καλύτερες είναι τα Άπελλα, με τα σμαραγδένια νερά και άμμο μέσα κι έξω, ο Διακόφτης με λευκή άμμο μέσα κι έξω που θυμίζει Σεϋχέλλες, ο Άγιος Μηνάς, το Νάτι, το Φορόκλι και ο Άγιος Νικόλαος Αρκάσας, με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και τα κύματα που προσφέρονται για σερφ.

Κάτω από το Μεσοχώρι, ο Λευκός, με τις διαδοχικές αμμουδιές του, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραθαλάσσια χωριά του νησιού για βουτιές και τσιμπολόγημα στα ταβερνάκια, ενώ οι παραλίες της Αχάτας και της Κυρά Παναγιάς, με τα κρυστάλλινα, διάφανα νερά και την χρυσαφένια άμμο θα σας γοητεύσουν, με αυτή της Αχάτας να προσελκύει πλήθος δυτών με τον υπέροχο βυθό της.

Στάσου, πανηγύρια!

Αν τα πετύχετε, οφείλετε να τα ζήσετε. Τα πανηγύρια στο νησί είναι από τα πλέον φημισμένα των Δωδεκανήσεων και προσφέρουν άφθονο κρασί και φαγητό και γενναίες δόσεις αγνής, παραδοσιακής διασκέδασης. Σημειώστε στα οπωσδήποτε στις Πυλές στο Απέρι και στην Όλυμπο τον Δεκαπενταύγουστο, το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στον Οθό, του Άη Γιάννη στη Βρουκούντα 28 και 29 Αυγούστου και της Αγίας Μαρίνας στις Μενέτες.

Καρπαθιώτικη κουζίνα

Στην Κάρπαθο θα φάτε τα πάντα, από ολόφρεσκο ψάρι μέχρι κατσικάκι και κρεατικά, αλλά και παραδοσιακές συνταγές όπως οι μακαρούνες, χειροποίητα ζυμαρικά με σάλτσα από κρεμμύδι, βούτυρο και ντόπια μυζήθρα.

Για παραδοσιακές γεύσεις θα πάτε στην Ωραία Κάρπαθο στα Πηγάδια, στην ταβέρνα της Ρίνας στο Αεροδρόμιο, στην Φωλιά στο χωριό Σπόα, στο Κοράλλι στο Διαφάνι, στο Blue Garden στην Όλυμπο και στην ψαροταβέρνα Δελφίνια στο Διαφάνι. Για γεύμα δίπλα στο κύμα, θα πάτε στο Δελφίνι και στη Μαρίνα στο Φοινίκι. Για μοντέρνα ελληνική κουζίνα, θα πιάσετε τραπεζάκι στον Κήπο στην Αρκάδα, στο Ακρόπολις στα Πηγάδια ή στο Ποσειδών στην παραλία Δαμάτρια.

 

Πού να μείνετε

 

Στο Porfyris Studios and Apartments στην πόλη (από 80€ για ένα στούντιο με μπαλκόνι), στα δωμάτια του Sofia´s rooms στην Κυρά Παναγιά (70€ για ένα δίκλινο με αίθριο) και στο Arkasa Palace Boutique Villas στην Αρκάσα (115€ για ένα διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων).

Χρήσιμα tips

* Γενικά είναι φτηνό νησί, με μοναδική εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ τα οποία είναι κάπως πιο τσιμπημένα. Το Forbes μάλιστα το συμπεριέλαβε στους πιο φτηνούς προορισμούς παγκοσμίως για το 2018.

* Για την Κάρπαθο υπάρχουν απευθείας πτήσεις από Αθήνα, με την SKyexpress και την Ολυμπιακή (περίπου 1 ώρα). Αν επιλέξετε να πάτε ακτοπλοϊκώς, το F/B από Πειραιά κάνει περί τις… 17 ωρίτσες.

* Έχει μεγάλες αποστάσεις, άρα η ενοικίαση αυτοκινήτου ή μηχανής επιβάλλεται, μιας και το δίκτυο συγκοινωνιών δεν τις καλύπτει βολικά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v