Η κρυφή Σαντορίνη: Πέρα από την Καλντέρα…

Βουτάμε σε μυστικές παραλίες, και βολτάρουμε σε χωριά που δεν είναι τα Φηρά και η Οία, επειδή η Σαντορίνη δεν εξαντλείται στο ηλιοβασίλεμά της.
Η κρυφή Σαντορίνη: Πέρα από την Καλντέρα…

της Ηρώς Κουνάδη

Σαντορίνη δεν είναι μόνο τα ηλιοβασιλέματα στην Οία, τα ξενύχτια στα Φηρά και αυτές οι φωτογραφίες με τις ινφίνιτι πισίνες που βλέπεις στα σόσιαλ μίντια ότι νοικιάζουν οι πλούσιοι στο Ημεροβίγλι. Η ομορφότερη των Κυκλάδων είναι πολλά, πολλά περισσότερα. Άσε τους άλλους να στριμώχνονται για το ηλιοβασίλεμα στις ταράτσες της Οίας, κι εσύ πήγαινε να ανακαλύψεις την αληθινή καρδιά της Σαντορίνης. Που χτυπάει σε μέρη σαν αυτά.

Στη Φοινικιά



Μυστικό χωριουδάκι-κόσμημα, δυόμισι χιλιόμετρα έξω από την Οία, όλο χρωματιστά υπόσκαφα σπιτάκια και λιθόκτιστα καλντερίμια. Αν δεν αντέχεις τα πλήθη της Οίας, εδώ θα έρθεις για το περίφημο ηλιοβασίλεμα. Εδώ επίσης θα μείνεις αν το budget σου δεν σηκώνει θέα Καλντέρα, αλλά δεν θέλεις και να πας στην «πίσω» πλευρά του νησιού. Ενάμισι χιλιόμετρο έξω από την Φοινικιά, μια επίσκεψη αξίζει οπωσδήποτε το Οινοποιείο Σιγάλα.

Στο Ακρωτήρι



Ο αρχαιολογικός χώρος που, σύμφωνα με τον θρύλο, μπορεί και να είναι ό,τι απέμεινε από την μυθική Ατλαντίδα, αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη, αν μη τι άλλο για να τριγυρίσεις στις αυλές και τους δρόμους μιας πολιτείας οι κάτοικοι της οποίας έχτιζαν διώροφα σπίτια το 4500 π.Χ. Για όποιον δυσκολεύεται να συλλάβει πόσο παλιά είναι το 4500 π.Χ., να πούμε απλά ότι λιγότερα χρόνια χωρίζουν τον Σωκράτη από εμάς απ’ όσα τον χωρίζουν από εκείνους.

Στον Καρτεράδο

Karterados



Δύο χιλιόμετρα έξω από τα Φηρά, το υπόσκαφο χωριό του Καρτεράδου είναι ό,τι πρέπει για απογευματινές βόλτες στα κουκλίστικα καλντερίμια του, με θέα στους ατελείωτους αμπελώνες που απλώνονται στα πόδια του. Αξίζει, όμως, να περάσετε από εδώ και πρωί, καθ’ οδόν για παραλία, για να προμηθευτείτε ψωμί και κριθαροκουλούρες ψημένα στον παραδοσιακό φούρνο με κληματόβεργες του Καλησπέρη.

Στον Βόθωνα


Φωτό: Panos-gr | Deviantart

Ακριβώς δίπλα στη Μεσαριά, και λίγο έξω από τα Φηρά, ο Βόθωνας είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά χωριά της Σαντορίνης –κι αυτή είναι σπουδαία διάκριση σε ένα νησί με τόσο συναγωνισμό. Χτισμένος στις δύο πλευρές μιας χαράδρας που εκτείνεται σε μήκος 5 χιλιομέτρων, ο Βόθωνας είναι υπόσκαφος σχεδόν στο σύνολό του, κι έχει και μια φανταστική πεζοπορική διαδρομή για τους λάτρεις του σπορ, η οποία ξεκινά από την μεγάλη εκκλησία της Παναγίας στο κέντρο του χωριού και καταλήγει στην Παναγία Σέργενα, ή Τρύπα, λαξευμένη στον βράχο πάνω από ένα οροπέδιο. Λεπτομέρειες για τη διαδρομή εδώ.

Στις μυστικές της παραλίες



- Τα βοτσαλωτά Μέσα Πηγάδια με τα επιβλητικά βράχια που μοιάζουν με εκείνα της Βλυχάδας και τη σπηλιά μέσα από την οποία μπορείς να περάσεις και να βρεθείς στην Άσπρη Παραλία.

- Ο Κάνθαρος, προσβάσιμος μόνο από μονοπάτι που ξεκινά από το Αμμούδι, με τη μαύρη άμμο του να κάνει τέλεια αντίθεση με τα λευκά βράχια πίσω του.

- Το αγαπημένο των ντόπιων, μικροσκοπικό Πορί, με την ησυχία του και το ψαροταβερνάκι του που σερβίρει πάντα φρέσκο ψάρι.

- Ο ερημικός Κουλούμπος, σαντορινιό προπύργιο των γυμνιστών, με τον γιγάντιο βράχο του να παρέχει την πολυπόθητη σκιά τα μεσημέρια του καλοκαιριού. (Fun fact: Κουλούμπος λέγεται ο ενεργός κρατήρας του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που βρίσκεται περίπου 500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μικρή απόσταση από την παραλία).

- Τα Θέρμη, στην οποία θα κατεβείς επίσης από μονοπάτι, το οποίο ξεκινά από το Μεγαλοχώρι, για να βρεις… την ησυχία σου και να βουτήξεις στα νερά της καλντέρας με φόντο μαύρα βότσαλα, κόκκινα ηφαιστειακά πετρώματα, γεωθερμικές πηγές (εδώ κάποτε βρίσκονταν τα ιαματικά λουτρά του νησιού) και το λαξευμένο στο βράχο εκκλησάκι του Χριστού τα Θέρμη.

Κλικ εδώ για low budget προτάσεις διαμονής και φαγητού - Σαντορίνη με λίγα: Βάζετε στοίχημ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v