10 πολύ καλοί λόγοι να πας φέτος Κεφαλλονιά

Οι παραλίες, τα χωριά και η Μελισσάνη είναι μόνο η αρχή. Έχουμε δέκα εξαιρετικούς λόγους να κάνεις φέτος διακοπές στην Κεφαλλονιά.
10 πολύ καλοί λόγοι να πας φέτος Κεφαλλονιά
της Ηρώς Κουνάδη

Οι συγκλονιστικές της παραλίες, τα χρώματα στο Φισκάρδο και στην Άσσο, τα μονοπάτια που ελίσσονται ανάμεσα στα δάση του Αίνου και άλλοι τόσοι λόγοι να κάνεις διακοπές στο μεγαλύτερο –κυριολεκτικά και μεταφορικά− νησί του Ιονίου.

Να βουτήξεις στον Μύρτο

Σε όσες καρτποσταλικές φωτογραφίες και αν τον έχεις δει, όσα και αν έχεις ακούσει, τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για το απόλυτο μπλε ελεκτρίκ των νερών του, που αλλάζουν χρώμα όσο περνούν οι ώρες, ανάλογα με τη γωνία του ήλιου. Ούτε για το φαντασμαγορικό του ηλιοβασίλεμα, που φήμες λένε πως είναι το καλύτερο του Ιονίου.



Να κάνεις βαρκάδα στη Μελισσάνη

Το εξωπραγματικό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Κεφαλλονιάς, και κατακλύζει κάθε καλοκαίρι τα social media χάρη στις απίθανες αποχρώσεις των νερών της –φαινόμενο ιδιαίτερα φαντασμαγορικό εκεί γύρω στο μεσημέρι, όταν οι ηλιαχτίδες πέφτουν κάθετα στο νερό από την οροφή της σπηλιάς, που αν δεν είχε καταρρεύσει δεν θα είχαμε ποτέ ανακαλύψει την υπόγεια λίμνη της.



Να περπατήσεις στα σοκάκια του Φισκάρδου

Χωριό-μπιζουδάκι στα βόρεια του νησιού, το μοναδικό που έμεινε ανέγγιχτο από τον σεισμό του 1953, που ισοπέδωσε σχεδόν ολόκληρη την Κεφαλλονιά. Κάπως έτσι, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του διατηρήθηκε ανέπαφη: Βενετσιάνικα αρχοντικά, παστέλ χρώματα, πλακόστρωτα δρομάκια και μία υπέροχη προκυμαία, ιδανική για απογευματινές περαντζάδες, συνθέτουν το ατμοσφαιρικό τοπίο του.

Να βολτάρεις στην Άσσο

Η καταπράσινη χερσόνησος της Άσσου, ενώνεται με το υπόλοιπο νησί με μια στενή λωρίδα στεριάς και στεφανώνεται από ένα υπέροχο βενετσιάνικο κάστρο. Λευκά και παστέλ σπιτάκια, κάποια χτισμένα πριν τον σεισμό, πλαισιώνουν την προκυμαία, ενώ η θέα από το κάστρο είναι φαντασμαγορική.



Να ανέβεις στον Αίνο

Η ψηλότερη κορυφή του Ιονίου τυγχάνει και ο μικρότερος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας. Και μετά το μίνι σεμινάριο πατριδογνωσίας, έχουμε να πούμε πως τη δροσιά των δασών του Αίνου δεν θα τη βρεις σε καμία παραλία. Οι λάτρεις της πεζοπορίας, σημειώστε πως τα μονοπάτια του είναι όλα ένα κι ένα (διαδρομές και χάρτες εδώ http://www.foreasainou.gr/gnorimia_me_to_drumo/monopatia) ενώ αν η τύχη σου αγγίζει επίπεδα Τζόκερ, ίσως κάπου πετύχεις και τα άγρια άλογα που ζουν εδώ πάνω.

Να αλειφτείς με άργιλο στο Ξι

Η κόκκινη, κατακόκκινη άμμος του, που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ και πουθενά, οφείλεται στον άργιλο των βράχων στο πίσω μέρος της παραλίας, με τον οποίο θα κάνεις δωρεάν φυσικό spa πριν από κάθε βουτιά –το κάνουν όλοι, μην ντρέπεσαι.



Να αγαπήσεις το απόλυτο τιρκουάζ των Πετανών

…και να μπεις στην εντελώς άσκοπη αλλά καθ’ όλα διασκεδαστική συζήτηση για το αν είναι το ίδιο ή καλύτερο από το αντίστοιχο τιρκουάζ στο Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας. Απολαμβάνεται ιδανικά ενόσω βουτάς στα καταπληκτικά νερά τους, ή όσο ψάχνεις να βρεις τη σωστή στάση στην απλωμένη πάνω στα μεγάλα λευκά τους βότσαλα πετσέτα.

Να δεις τι θα πει «πράσινο που φτάνει στο κύμα» στην Αντίσαμο

Αν η φωτογραφία μοιάζει εξωπραγματική, πού να τη δεις κι από κοντά. Καταπράσινοι λόφοι καταλήγουν απαλά στα βαθυγάλαζα νερά της, κι οι λάτρεις των βουτιών με μάσκα βρίσκουν εδώ τον παράδεισό τους, χάρη στην «χαράδρα» που δημιουργούν τα λευκά βότσαλα στον βυθό της. Α ναι, είναι και η παραλία του Λοχαγού Κορέλι για τους σινεφίλ εξ ημών.



Να εξερευνήσεις το Αργοστόλι

Η πρωτεύουσα της Κεφαλλονιάς έχει ωραίες περαντζάδες, σκιερές πλατείες, πολύβουους πεζόδρομους σαν το περίφημο Λιθόστρωτο, τη μισή νυχτερινή ζωή του νησιού, και ένα πλήθος αξιοθέατων που περιλαμβάνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Βοτανικό Κήπο στο Ίδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου, που θα ενθουσιάσει τα πιτσιρίκια.

Να χαρείς με το πόσο φθηνά είναι τα δωμάτια

Ακόμα και για τον Αύγουστο βρήκαμε ωραιότατα καταλύματα με 40€ το δίκλινο στο Paradiso Verde στο Ληξούρι και το Poros House Hotel στον Πόρο, με 50€ στο Κύμα στη Σάμη και με 55€ στο Lambrakis Studios & Apartments στα Βλαχάτα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v