Στην Μπολόνια θα ζήσεις την ντόλτσε βίτα

Τα μεσαιωνικά δρομάκια, οι πλατείες με τα παλάτια, οι φοιτητικές γειτονιές, η φοβερή κουζίνα και όλα όσα αξίζει να δείτε σε αυτό τον υποτιμημένο προορισμό της Ιταλίας.
Στην Μπολόνια θα ζήσεις την ντόλτσε βίτα
Η Ρώμη έχει την κλασική γοητεία. Το Μιλάνο τη φινέτσα. Η Βενετία το ρομάντζο και η Φλωρεντία την γοητεία της Αναγέννησης. Η Μπολόνια… τα έχει όλα και συμφέρει. Γιατί όχι μόνο φτάνουμε εκεί με μόλις 50€ μετ’ επιστροφής με τις απευθείας πτήσεις της Ryanair, αλλά έχουμε και την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πιο αυθεντική πλευρά της Ιταλίας. Ένας μέρος που συνδυάζει τη ζωντάνια της φοιτητούπολης, την συγκλονιστική ιταλική κουζίνα, την μεσαιωνική γοητεία και την μεσογειακή ντόλτσε βίτα. Ένα μέρος που σε καλεί να ζήσεις εμπειρίες, όπως…

…Να εξερευνήσεις την Piazza Maggiore

Το σημείο μηδέν της πόλης, η τεράστια μεσαιωνική πλατεία έχει πολλές ενδιαφέρουσες στάσεις. Ξεκινάμε από την πελώρια Βασιλική του Αγίου Πετρόνιου που δεσπόζει στο κέντρο της, ένα γοτθικό κομψοτέχνημα του 14ου αιώνα που είναι και η έκτη μεγαλύτερη εκκλησία της Ευρώπης. Απέναντι, υψώνονται το Palazzo del Podesta και το Palazzo Re Enzo, με τη στοά ανάμεσά τους στην οποία ακόμα και ένας ψίθυρος από τη μία άκρη ακούγεται ως την άλλη. Στην πλατεία δεσπόζει επίσης και το Palazzo D’ Accursio, το Δημαρχείο της Πόλης και μπροστά τους, το περίτεχνο άγαλμα του Ποσειδώνα. Γύρω από την πλατεία απλώνονται οι πιο πολυσύχναστοι δρόμοι του κέντρου, όπως οι via Indipendenza, Rizzoli και dell’ Archiginnasio, με ακόμα περισσότερα palazzi «σπαρμένα» κατά μήκος των περίτεχνα σκεπαστών πεζοδρομίων τους και των στιλάτων εμπορικών κέντρων.

…Να δεις τη θέα από τους Πύργους της Μπολόνια

Αιώνες πριν, οι πλουσιότερες οικογένειες της πόλης ανταγωνίζονταν για να δείξουν ποια είναι η ισχυρότερη, χτίζοντας πύργους στο κέντρο της πόλης – ο πιο ψηλός σήμαινε και υψηλότερο κοινωνικό status. Οι πιο εντυπωσιακοί που έχουν απομείνει είναι οι «Δύο Πύργοι», ο πύργος Asinelli και ο πύργος Garisenda, που έχουν αποκτήσει κλίση αντίστοιχη με αυτή του πύργου της Πίζας. Ο ψηλότερος ωστόσο, αυτός των Asinelli, είναι επισκέψιμος, κι αν ανέβεις τα 498 σκαλοπάτια του, θα απολαύσεις το πανόραμα της Μπολόνια σε όλο του το μεγαλείο.

…Να βολτάρεις στην φοιτητική γειτονιά της Via Zamboni

Από τους Δύο Πύργους ξεκινά η via Zamboni, που καταλήγει στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το οποίο λειτουργεί αδιάκοπα από το 1088, καθιστώντας την Μπολόνια την παλαιότερη φοιτητούπολη του κόσμου. Στη διαδρομή θα περάσεις από περίτεχνα κτίρια, όπως το Δημοτικό Θέατρο, την Πινακοθήκη και τα Πανεπιστημιακά μουσεία, καθώς και από δεκάδες café και φοιτητικές pubs, με άλλα λόγια, από την πιο ζωντανή πιάτσα της πόλης.

…Να δοκιμάσεις αυθεντική μπολονέζ

Tagliatelle al ragu είναι το πιάτο-σύμβολο της πόλης, αυτό που εμείς ονομάζουμε μακαρονάδα μπολονέζ. Και είναι όντως υπέροχη, και υπάρχει σαν πρώτο πιάτο σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια, είτε είναι παραδοσιακές τρατορίες ή οστερίες, είτε μεζεδοπωλεία που λέγονται τσικετερίες, είτε ροστιτσερίες, που ειδικεύονται σε κρεατικά. Από αυτό το μέρος της Ιταλίας προέρχεται και η μορταδέλα, ενώ εδώ φτιάχνεται και συγκλονιστικό gelato – μάλιστα στην Sorbetteria Castiglione στον ομώνυμο δρόμο δοκιμάσαμε ίσως το καλύτερο gelato που φάγαμε ποτέ.

…Να επισκεφθείς τα καλύτερα μουσεία της πόλης

Εκτός από τους μεσαιωνικούς ναούς και τα palazzi, η πόλη έχει και φοβερή «μουσειακή σκηνή» για να γεμίσεις τις ώρες σου με sightseeing. Από τα πιο ενδιαφέροντα είναι το Μουσείο της Ιστορίας της Μπολόνια, η Εθνική Πινακοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που οι ντόπιοι αποκαλούν MAMBo (Museo d’ Arte Moderna di Bologna).

…Να δεις την βενετσιάνικη πλευρά της Μπολόνια

Στα βόρεια του κέντρου, στις παρυφές της φοιτητικής συνοικίας με τα δεκάδες πλακόστρωτα σοκάκια που ξεδιπλώνονται από τις οδούς Augusto Righi, Belle Arti και Marsala, θα βρεις ένα δρομάκι που θυμίζει το παρελθόν της πόλης, τότε που είχε κανάλια όπως της Βενετίας. Στο γεφυράκι της οδού Piella, αναζήτησε το λεγόμενο «παράθυρο», το σημείο από όπου φαίνεται το κανάλι της πόλης, η «Μικρή Βενετία» με το νερό να ρέει ακόμα ανάμεσα στα όμορφα σπιτάκια της γειτονιάς.

…Να περάσεις ένα απόγευμα στη Βιβλιοθήκη Salaborsa

Βρίσκεται μπροστά στο άγαλμα του Ποσειδώνα, κοντά στην Piazza Maggiore και δεν είναι απλώς μια βιβλιοθήκη αλλά ένας… all day τόπος συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες. Στεγάζεται στο ιστορικό Palazzo D’ Accursio, αλλοτινή έδρα της κυβέρνησης της μπολονέζικης πολιτείας. Στο αίθριό της, από το γυάλινο πάτωμα θα δείτε τα αρχαία ευρήματα της πόλης, ενώ στους ορόφους της απλώνονται χώροι ανάγνωσης, μουσικής, παιδικών δραστηριοτήτων και multimedia εγκαταστάσων.

…Να τσιμπολογήσεις στην Κεντρική Αγορά

Η γειτονιά με το όνομα Quadrilatero, επίσης στην καρδιά της πόλης, είναι η δημοτική αγορά της Μπολόνια: Κάθε πρωί απλώνονται πάγκοι με τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά, ψαρικά και τοπικά αλλαντικά, ενώ από το απόγευμα, τα καταστήματα κλείνουν και τη θέση τους παίρνουν μαγαζάκια για aperitivo και τσιμπολόγημα μεζέδων με τοπικό κρασί.

…Να φας στην πλατεία Εμπορίου

Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης απλώνονται στα δρομάκια της πλατείας Εμπορίου (Piazza della Mercanzia) και στην via Santo Stefano, που καταλήγει στην λαμπερή πλατεία του Αγίου Στεφάνου. Εδώ, θα καθίσετε για ποτό ή φαγητό με θέα τον ναό του Santo Stefano, που στην πραγματικότητα είναι… επτά εκκλησίες ενωμένες, ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό στολίδι.

Πού να φάτε
Στον Pappagallo στην πλατεία Εμπορίου, για γκουρμέ κουζίνα – μη χάσετε τα χοιρινά μάγουλα, υπολογίζοντας περί τα 25-30€ για πλήρες γεύμα. Στο Eataly, μια ανάσα από την Piazza Maggiore, για να δοκιμάσετε tagliatelle al ragu, συνδυάζοντας το φαγητό με την αγορά βιβλίων και τοπικών προϊόντων από το συστεγαζόμενο κατάστημα-βιβλιοπωλείο. Στην Osteria dell’ Orsa στη φοιτητική γειτονιά για πιο «χύμα» ατμόσφαιρα ταβέρνας και μαγειρευτά σε λογικές τιμές (περί τα 15-20€ το άτομο με κρασί). Στην Trattoria La Montanara για μαμαδίσια ιταλική κουζίνα με ιδιαίτερα ιταλικά προϊόντα, περί τα 25€ το άτομο.

Πού να μείνετε
Στα άνετα, κλασικά δωμάτια του ξενοδοχείου Astoria και του ξενοδοχείου Nuevo Hotel Del Porto, μεταξύ κέντρου και κεντρικού σταθμούς, από 50€ το δίκλινο με πρωινό. Στα μεγάλα δωμάτια του Grand Hotel Elite στις παρυφές του κέντρου, από 84€ το δίκλινο. Στα συμπαθητικά δίκλινα του Millennhotel  και του Hotel Michelino Bologna Fiera, ελαφρώς εκτός κέντρου, από 89€ και 56€ αντίστοιχα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v