Μικρές παραμυθένιες πόλεις και χωριά στη Γαλλία

Από τις κορυφές των Άλπεων στις ακτές της Μεσογείου, και από τη μεθυστική Αλσατία στη θαλασσινή Βρεττάνη, 10 πανέμορφες πόλεις και χωριουδάκια στη Γαλλία.
Μικρές παραμυθένιες πόλεις και χωριά στη Γαλλία
της Ηρώς Κουνάδη

Γαλλία δεν είναι μόνο το Παρίσι. Μεσαιωνικές πόλεις χτισμένες στις όχθες ποταμιών, κουκλίστικα χωριά σκαρφαλωμένα στα δυσθεώρητα ύψη των Άλπεων και νησάκια που φωλιάζουν στην αγκαλιά της Μεσογείου μας βάζουν σε πειρασμό για ταξίδια –έστω και νοερά– α λα γαλλικά.

Amiens (Αμιάν, ή Αμιένη)



Περί τη μία ώρα βόρεια του Παρισιού, η Αμιάν είναι κυρίως γνωστή για τον επιβλητικό γοτθικό καθεδρικό της. Το πραγματικό highlight της, όμως, είναι τα υπέροχα hortillonnages, οι κήποι που μοιάζουν να επιπλέουν ανάμεσα σε 65 χιλιόμετρα υδάτινων καναλιών.

Cluny (Κλυνί)



Γνωστό για το υπέροχο ρομανέσκ Αββαείο του, που χρονολογείται από το 910 μ.Χ., το κουκλίστικο Κλυνί είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Grosne, περιτριγυρισμένο από τις καταπράσινες πεδιάδες της Βουργουνδίας.

Chamonix (Σαμονί)



Η θέση του ακριβώς κάτω από την κορυφή του αλπικού Mont Blanc του έχει χαρίσει την φήμη του απόλυτου κεντροευρωπαϊκού προορισμού για σκι. Το Σαμονί, όμως, είναι υπέροχο όλο τον χρόνο, χάρη στην κουκλίστικη αρχιτεκτονική του και την φαντασμαγορική θέα που απολαμβάνει στις κορυφογραμμές και το αλπικό τοπίο γύρω του.

Annecy (Ανσί)



Θα ακούσετε να την αποκαλούν και «Βενετία της Σαβοΐας» ή «Βενετία των Άλπεων» και όχι άδικα: Μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Γαλλίας, το Ανσί είναι χτισμένο στις όχθες μιας ειδυλλιακής λίμνης, και διασχίζεται από ένα δίκτυο υδάτινων καναλιών, τα οποία στεφανώνουν εδώ κι εκεί πέτρινα γεφυράκια.

Porquerolles (Πορκερόλ)



Έχει η Γαλλία νησιά; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε «μόνο την Κορσική», κάντε απανωτά ζουμ στον χάρτη, μέχρι να φτάσετε στο τοσοδούλι νησάκι με τις μπουκαμβίλιες, απέναντι από την Κυανή Ακτή, όπου αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν και γαλήνη βασιλεύει.

Colmar (Κολμάρ)



Η υπέροχη Κολμάρ της Αλσατίας, με τα κανάλια και τα χρωματιστά σπιτάκια της, βρίσκεται –και δικαίως– σε κάθε λίστα με τις «ομορφότερες μικρές πόλεις της Γαλλίας».



Θεωρείται η πρωτεύουσα των αλσατικών κρασιών, και η έμπνευση των σχεδιαστών της Disney για το χωριό της Μπελ στην Πεντάμορφη και το Τέρας.

Dinan (Ντινάν)



Ίσως η ομορφότερη πόλη της Βρεττάνης, η Ντινάν χτίστηκε τον 13ο αιώνα σε έναν καταπράσινο λοφίσκο πάνω από τις όχθες του ποταμού Ρανς, όπου στέκει σταματημένη στον χρόνο μέχρι σήμερα.

La Roque-Gageac (Λα Ροκ-Γκαζάκ)



Θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για τον τίτλο του ομορφότερου χωριού της Γαλλίας.



Θα το βρείτε στην νοτιοδυτική Γαλλία, στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Δορδόνης, κτισμένο στις όχθες του ομώνυμου ποταμού (Dordogne).

Eguisheim (Εγκισέμ)



Εκεί ψηλά στην Αλσατία, μια ανάσα από τα γερμανικά σύνορα, το γλυκύτατο Εγκισέμ είναι γνωστό για το φανταστικό κρασί του και για τα ερείπια των τριών κάστρων του, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταστράφηκε κατά τη διάρκεια πολέμου το 1466.

Èze (Εζ)



Μικρούλα και πανέμορφη, αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου από τον λόφο των 427 μέτρων στον οποίο είναι σκαρφαλωμένη. Δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από τη Νίκαια, στη γαλλική ριβιέρα, η Εζ ήταν ο αγαπημένος προορισμός διακοπών του Walt Disney στην Ευρώπη. Οι γηραιότεροι κάτοικοί της μιλούν μια διάλεκτο που κοντεύει να εξαφανιστεί, και η οποία μοιάζει με τη γλώσσα του γειτονικού της Μονακό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v