Aποδράσεις στους ομορφότερους Εθνικούς Δρυμούς

Τα χρώματα του φθινοπώρου φτιάχνουν εικόνες μαγικές και εξορμήσεις ονειρεμένες σε τέσσερις Εθνικούς Δρυμούς.
Aποδράσεις στους ομορφότερους Εθνικούς Δρυμούς
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μονοπάτια πνιγμένα μέσα στο κόκκινο των φύλλων και το πράσινο των ελάτων, ποτάμια που διασχίζουν φαράγγια και τα κελαρυστά τους νερά φτιάχνουν το τέλειο soundtrack για τις εξορμήσεις μας. Η φύση σε όλο της το φθινοπωρινό μεγαλείο μας προσκαλεί να τη ζήσουμε από κοντά, σε τέσσερις υπέροχους Εθνικούς Δρυμούς – προορισμούς για τις προσεχείς φυσιολατρικές μας αποδράσεις.

Βάλια Κάλντα

Το απόλυτο highlight του νομού Γρεβενών, είναι ένας Εθνικός Δρυμός που δεν μας αφήνει ασυγκίνητους. Η Βάλια Κάλντα ή «Ζεστή Κοιλάδα», ονομάστηκε έτσι γιατί εμφανίζει σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στη διάρκεια του 24ώρου, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας και πολύ χαμηλές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εκτείνεται στο βορειοανατολικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, στο νότιο άκρο του Νομού Γρεβενών σε υψόμετρο περίπου χιλίων τετρακοσίων μέτρων, ενώ η συνολική έκτασή του φτάνει τα 69.000 στρέμματα.

Τα πυκνά του δάση με τις μαύρες ή λευκόδερμες πεύκες και οξυές, φιλοξενούν σπάνια είδη πουλιών όπως είναι ο γύπας και ο βασιλαετός και θηλαστικά όπως το αγριόγιδο και το ζαρκάδι. Η Βάλια Κάλντα αποτελεί επίσης, ένα από τα τελευταία καταφύγια της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα. Η περιήγησή σας στον Δρυμό θα ξεκινήσει δύο χιλιόμετρα από το χωριό Περιβόλι, όπου μετά από έναν χωματόδρομο θα βρεθείτε στην θέση Σταυρός (είσοδος στον Δρυμό). Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε την περιήγηση είτε με τα πόδια είτε με 4x4, μιας και ο δρόμος είναι αρκετά δύσκολος για απλό αυτοκίνητο.

Κατευθυνόμενοι αριστερά προς την τοποθεσία «Κόκκινα Πεύκα», θα αντικρύσετε την πανέμορφη θέα της κοιλάδας μέσα από τις καταπράσινες πλαγιές. Στον πυρήνα του Δρυμού, βρίσκεται και το «διάσημο» Αρκουδόρεμα με τα κρυστάλλινα νερά του να ρέουν ανάμεσα σε ένα πυκνό δάσος από μαυρόπευκα. Η ονομασία του δεν είναι τυχαία, μιας και εδώ κατεβαίνουν οι αρκούδες του Δρυμού για να βρουν τροφή. Μια βόλτα κατά μήκος του ποταμού ενδείκνυται για να έρθετε σε κοντινότερη επαφή με το μαγευτικό φυσικό τοπίο.

Ορμητήριό σας θα είναι η πόλη των Γρεβενών, η οποία μπορεί να μη φημίζεται για τα ειδυλλιακά της τοπία, όμως συγκεντρώνει μερικές από τις καλύτερες προτάσεις εξόδου, φαγητού και καφέ στην περιοχή. Εναλλακτικά, μπορείτε να «τιμήσετε» και κάποιο από τα όμορφα Γρεβενοχώρια, στα πέριξ της πόλης, όπως τα πανέμορφα Περιβόλι, Σαμαρίνα και Σπήλαιο. 

Διαβάστε επίσης: Γρεβενά: Βόλτες στη σκιά των μανιταριών

Εθνικός Δρυμός Πρεσπών


Ομορφιάς και φυσιολατρίας συνέχεια στον δρυμό που «φτιάχνουν» οι δύο μαγευτικές λίμνες της Βόρειας Ελλάδας. Ο Εθνικός Δρυμός των Πρεσπών που θα σας φτάσει μέχρι τα νερά της Μικρής Πρέσπας ιδρύθηκε το 1974, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια να αναδειχθεί ο φυσικός του πλούτος, που έχει να περηφανεύεται για 1.500 είδη δέντρων, στα οποία βρίσκουν καταφύγιο σπάνιοι πελεκάνοι που φιλοξενούνται σ’ αυτά τα μέρη.

Σε αναμφισβήτητη πρωταγωνίστρια της περιοχής αναδεικνύεται η Μικρή Πρέσπα, καθώς στην ουσία, είναι… μεγαλύτερη από την Μεγάλη –στην χώρα μας ανήκουν τα 40 από τα 272τ.χλμ. της Μεγάλης Πρέσπας, ενώ από την Μικρή Πρέσπα απολαμβάνουμε σχεδόν το σύνολο της έκτασής της, περίπου 48τ.χλμ.

Μην περιμένετε παράδεισους τουρισμού: Οι Πρέσπες σας καλωσορίζουν με μια αίσθηση μελαγχολικής ερημιάς και σας μεταφέρουν «έξω από αυτόν τον κόσμο», εκεί όπου θα ενθουσιαστούν οι φυσιολάτρες και οι φίλοι του αγροτουρισμού που αγαπούν την άγρια ομορφιά του τοπίου. Σαν βάση σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την την πόλη της Φλώρινας ή της Καστοριάς, που ισαπέχουν από τη λίμνη.

Διαβάστε επίσης: Πρέσπες: Φθινόπωρο σε… εναλλακτικά νερά

Βίκος – Αωός


Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια, Ιωάννινα, Τζουμέρκα. Είναι πραγματικά δύσκολο να παραμείνει κάποιος απαθής μπροστά στις φυσικές ομορφιές της Ηπείρου, ομορφιές που βρίσκουν την απόλυτη έκφραση τους στον Εθνικό Δρυμό της περιοχής. O Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου περιλαμβάνει την χαράδρα του ποταμού Αώου, τμήμα της οροσειράς της Τύμφης, τον ποταμό Βοϊδομάτη και το ιδιαίτερων αντιθέσεων φαράγγι του Βίκου, καθώς και μία σειρά από μικρούς οικισμούς.

Πυρήνας του δρυμού και του τουριστικού ενδιαφέροντος είναι το Φαράγγι του Βίκου, ένα τοπίο που κόβει την ανάσα. Το φαράγγι έχει μήκος 20 χλμ. και σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φαράγγι παγκοσμίως σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες και ξεκινάει από τη γέφυρα του Κόκορου, τελειώνοντας στη γέφυρα του Βοϊδομάτη. Στην γοητεία του φαραγγιού συνεισφέρει και ο παραπόταμος του Αωού, ο ποταμός Βοϊδομάτης που το διατρέχει. Η φύση εδώ κάνει… πάρτι με τα έλατα, τους κέδρους και άλλα κωνοφόρα να δημιουργούν εκτεταμένες δασικές εκτάσεις, όπου το μάτι ταξιδεύει και χάνεται στο απέραντο πράσινο.

Η πορεία για το φαράγγι του Βίκου ξεκινάει από τη σκάλα της Βίτσας. Σε περίπου 20 λεπτά θα βρεθείτε στην κοίτη του Βοϊδομάτη, όπου θα θαυμάσετε από την γέφυρα του Μίσιου τη μοναδική θέα. Μετά από μισή ώρα πεζοπορία, θα φτάσετε στα "Καδιά", βράχια που βρίσκονται στην κοίτη του ποταμού. Δύο ώρες πεζοπορίας ακόμα και θα βρεθείτε στο "Κλήμα", ένα μέρος κατάλληλο για ξεκούραση και φαγητό. Η διάσχιση ολόκληρου του φαραγγιού διαρκεί περίπου έξι ώρες και είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθετε σε επαφή με την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Αν η πεζοπορία δεν είναι το… φόρτε σας, μπορείτε άνετα να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα, χωρίς να διασχίσετε το φαράγγι. Τα χωριά Μονοδένδρι (στην θέση Οξιά), Βραδέτο (στην θέση Μπελόη) και το χωρίο Βίκος, ενδείκνυνται για αυτόν τον σκοπό.

Διαβάστε επίσης: Βίκος - Αωός: Περιπλανήσεις σε ένα ποτάμι και ένα φαράγγι

Πάρνηθα

Ο πιο κοντινός στην Αθήνα Δρυμός, διαθέτει υπέροχα πεζοπορικά μονοπάτια που διασχίζουν καταπράσινες πλαγιές, μία όμορφη λίμνη με ένα μίνι ζωολογικό κήπο στην όχθη της, τη φθαρμένη λαμπρότητα των βασιλικών κτημάτων στο Τατόι και το φαντασμαγορικό Σπήλαιο του Πανός. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα… κοψίδια στο Κατσιμίδι την καθιστούν ένα σούπερ προορισμό για «αθηναϊκά» weekends, ανεξαρτήτως εποχής.

Μία από τις ωραιότερες διαδρομές είναι εκείνη που ξεκινά από το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, περνά από το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, διασχίζει την κορυφογραμμή Κορομηλιάς-Καμπέρας και καταλήγει στο εντυπωσιακό Σπήλαιο του Πανός, με τους φαντασμαγορικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η διαδρομή δεν είναι εύκολη, και η διάρκειά της ξεπερνά τις δύο ώρες, αλλά τόσο το ειδυλλιακό φυσικό τοπίο που την περιβάλλει σε όλο το μήκος της όσο και το σπήλαιο στο οποίο καταλήγει θα σας αποζημιώσουν. Δείτε λεπτομέρειες για την διαδρομή στο site του Εθνικού Δρυμού. 

Η Πάρνηθα διαθέτει επίσης δύο ωραιότατα, και άρτια οργανωμένα ορειβατικά καταφύγια, το Μπάφι (το οποίο διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Αθηνών) και το Φλαμπούρι, τα οποία ολοκληρώνουν την εμπειρία της απόδρασης στο βουνό.

Διαβάστε επίσης. Πάρνηθα: Η αθηναϊκή εξοχή

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v