Πέντε εκδρομές για… καλοφαγάδες

Γουρνοπούλα, παϊδάκια, μανιταρο-γεύσεις, τσίπουρο και ψαρομεζέδες σε πέντε προορισμούς που θα εκτιμήσουν οι καλοφαγάδες.
Πέντε εκδρομές για… καλοφαγάδες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Δεν θα πούμε ότι είμαστε κοιλιόδουλοι, αλλά όσο να’ναι ένας προορισμός για να αξίζει τα λεφτά του (και τα χιλιόμετρά του) πρέπει να έχει και «δυνατές» επιλογές για… μάσα. Από λαχταριστές γουρνοπούλες μέχρι μανιτάρια σε κάθε version και θαλασσομεζέδες από άλλον πλανήτη με θέα θάλασσα, ιδού πέντε τοπ προορισμοί για να περάσετε καλά και να φάτε ακόμα καλύτερα.

Π-ήλιου φαεινότερες γεύσεις

Ένα πράγμα θα σας πούμε για εδώ: μπουμπάρι. Για τους λιγότερο εξοικειωμένους με την πηλιορείτικη κουζίνα, το μπουμπάρι είναι έντερο γεμισμένο με ρύζι και κιμά, και ψημένο στον φούρνο, και θεωρείται μία από τις καλύτερες σπεσιαλιτέ της ούτως ή άλλως εκπληκτικής πηλιορείτικης κουζίνας. Σερβίρεται σε μια από τις καλύτερες εκδοχές του στο Δρυάδων Γεύσεις, στον Άγιο Λαυρέντιο, και στην Κρίτσα, στην Πορταριά. Οι φίλοι των λιγότερο ανατριχιαστικών στην περιγραφή τους γεύσεων έχουν εξίσου καλούς λόγους να οργανώσουν ένα food weekend στο Πήλιο: από παραδοσιακές πίττες και αγριογούρουνα στη γάστρα, μέχρι ντόπια μανιτάρια, χόρτα με αυγά και χειροποίητες χυλοπίτες.

Εξίσου αγαπημένα σποτ για σούπερ φαγητό, αποτελούν ο ατμοσφαιρικός «Γευσοκράτορας» με τα δημιουργικά και σοφιστικέ πιάτα στην Πορταριά και φυσικά η εξοχική ταβέρνα «Ορτανσίες» όπου θα δοκιμάσετε πλην του παραδοσιακού μπουμπαρίου, σούπερ καπνιστές χοιρινές μπριζόλες βγαλμένες από τα πιο τρελά σας γευστικά όνειρα.

Δείτε εδώ τα Best of του Πηλίου.

Γρεβενά όπως μανιτάρια

Τα Γρεβενά δεν αποκαλούνται τυχαία «πόλη των μανιταριών». Η αρκετά γκουρμέ γευστική επιλογή εδώ ανάγεται σε… λατρεία, που κάνει και τον πιο διστακτικό γευσιγνώστη να αναθεωρήσει όσα ήξερε μέχρι πρότινος για τα μανιτάρια. Δοκιμάστε τα, σε χίλιες διαφορετικές παραλλαγές, στο εστιατόριο Venetico και στην… μανιταροταβέρνα, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, Αυλαίς. Σε περίπτωση που θέλετε να πάρετε και για το σπίτι, επισκεφτείτε το Manitari Shop για μια μεγάλη ποικιλία άγριων μανιταριών, αλλά και τοπικών προϊόντων. 

Σημειώστε επίσης, ότι κάθε Αύγουστο μανιταρόφιλοι από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται στη Γιορτή Μανιταριού που λαμβάνει χώρα κάθε φορά και σε διαφορετικό χωριό.

Δείτε εδώ περισσότερες γευστικές επιλογές, αλλά και προτάσεις για δραστηριότητες και διαμονή στην πόλη των μανιταριών. 

Η Χαλκίδα των ψαρομεζέδων και του ούζου

Μόλις 70 χιλιόμετρα από την Αθήνα, η Χαλκίδα είναι ιδανική για χαλαρωτικούς περιπάτους, τόσο παραλιακά, στο μεγάλο λιμάνι, όσο και πιο ορεινά, στον λόφο που βρίσκεται το αρχαίο φρούριο. Μονό για αυτά; Σε καμία περίπτωση. Μαζί με την Νέα Αρτάκη, η Χαλκίδα είναι ο (κοντινός) παράδεισος του σωστού ψαροφαγά προσφέροντας σούπερ επιλογές σε γεύσεις θάλασσας για «ψαγμένους» ουρανίσκους. Άνετα θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε «βασίλισσα του ψαρο-ουζάδικου» με υποτελείς της τις γαρίδες, τις καραβίδες, το χταποδάκι και τα φρέσκα ψάρια.

Μέσα στην πόλη, τα «Καβουράκια» σερβίρουν εγγυημένα φρέσκο ψάρι και όστρακα σε νορμάλ τιμές, η «Κληματαριά» βγάζει τραπεζάκια απέναντι στη θάλασσα και σερβίρει λαχταριστό ψαράκι και φρέσκα όστρακα, ενώ ο «Καπετάνιος»  κλείνει μισό αιώνα ζωής και βγάζει τεράστια ποικιλία από όστρακα και θαλασσινά συνοδεία μπόλικων ετικετών ούζου.

Η Καλαμάτα του Καλοφαγά

Και τι δεν έχει η – προσιτή σε λίγες ώρες πλέον – Καλαμάτα για τον εκδρομέα εξ Αθηνών: Η ομορφότερη πιθανότατα πόλη της Πελοποννήσου διαθέτει και ένα κουκλίστικο ιστορικό κέντρο γεμάτο πλακόστρωτα σοκάκια και νεοκλασικά αρχοντικά, και μια υπέροχη παραλιακή περαντζάδα, και ένα κάστρο ιδανικό για εξερευνήσεις, και εξαίσιες γεύσεις και νυχτερινή ζωή. Στεκόμαστε στις γεύσεις όντας… καλοφαγάδες, και φυσικά ξεχωρίζουμε την κλασσική γουρνοπούλα, η οποία «παίζει» δυνατά σε κάθε ταβέρνα εντός και εκτός πόλης.

Συγκεκριμένα, «στου Κώστα» θα δοκιμάσετε, πλην γουρνοπούλας, ορισμένα από τα καλύτερα μαγειρευτά, στο Κάρδαμο τα μπιφτέκια είναι από άλλον πλανήτη, όπως επίσης και τα παστουρμαδοπιτάκια στις Πιρουνιές η καπνιστή μπριζόλα θα σας αφήσει άφωνους το ίδιο και η τηγανιά με μπέικον ενώ στην Λούφα θα φάτε σούπερ παϊδάκια στη λαδόκολλα και ολόφρεσκο ψητό κρέας. 

Περισσότερα για την Καλαμάτα εδώ

Βόλος και «εικοσιπενταράκια»

Βρισκόμαστε στην Θεσσαλία, όπου βασιλεύει το τσίπουρο. Νόμος. Εξίσου απαράβατος νόμος είναι πως δεν νοείται εξόρμηση στον Βόλο χωρίς μια απολαυστική «συνεδρία» σε ένα από τα εκατοντάδες τσιπουράδικα. Παραγγείλτε τα «εικοσιπενταράκια» σας και παρακολουθήστε τους συνοδευτικούς μεζέδες να καταφθάνουν στα μικρά πιατάκια. Ποιος μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να δοκιμάσει καβουροσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, γαριδοσαλάτα, μύδια, ή γαρίδες σαγανάκι, φέτα ψητή με ντομάτα, καλαμάρι γεμιστό, χταποδάκι ξιδάτο, μυδοπίλαφο, πατάτες ψητές και μύδια αχνιστά;  

Δοκιμάστε τους παραθαλάσσιους ψαρομεζέδες της «Ιωλκού» και του «Μπόκου», το κρυφό μερακλίδικο «καταφύγιο» του Κάβουρα, την σούπερ τυροκαυτερή του Με ζεν και την αυθεντική παρεΐστικη ατμόσφαιρα στο τσιπουράδικο του Διονύση,  για να πάρετε μια πρώτη γεύση και γουλιά από το τι εστί Βόλος.

Περισσότερα για την πατρίδα του τσίπουρου εδώ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v