4 σούπερ weekends στην Εύβοια

Μια ανάσα από την Αθήνα, το γειτονικό νησί προσφέρεται για σύντομες αποδράσεις με ενδιαφέρον περιεχόμενο για κάθε γούστο και απαίτηση.
4 σούπερ weekends στην Εύβοια

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Λίγες ώρες οδήγησης και βρίσκεσαι σε πνιγμένες στη βλάστηση πλαγιές, γραφικά παραθαλάσσια χωριουδάκια, πολυτελή καταλύματα χαλάρωσης για ζευγαράκια και ένα σωρό ακόμα όμορφες εικόνες.

Είναι η Εύβοια, είναι δίπλα μας, ο χειμώνας της πάει κι εμείς την επισκεπτόμαστε σε 4 «γεμάτα» weekends.

Στενή: Στις πλαγιές της Δίρφης

Dirfy mountain, Evoia island, Greece

Το επιβλητικό βουνό της Δίρφης, στην καρδιά του νησιού, δεν προσφέρεται μόνο για απεριόριστη θέα στο Αιγαίο και τη Στερεά Ελλάδα από τις κορυφές του. Διαθέτει και ένα γραφικό χωριό στα «πόδια» του, την όμορφη, «δροσερή» Στενή με τα τρεχούμενα νερά, την πλακόστρωτη πλατεία και τα πλατάνια της. Εδώ, στην πλατεία της Άνω Στενής, θα κάνετε στάση για το φημισμένο αυθεντικό μπισκοτόγλυκο του Καφεγλυκοπωλείου 1743, και για σούπερ κοψίδια και χοιρινό στη λαδόκολλα σε κάποιο από τα ταβερνάκια που πλαισιώνουν τον κεντρικό της δρόμο. Για χώνεψη, ένας περίπατος στα δασικά μονοπάτια, τα οποία οδηγούν στο Ορειβατικό Καταφύγιο, οκτώ χιλιόμετρα από τη Στενή, προσφέρεται για ανάσες οξυγόνου και εικόνες πνιγμένες στο πράσινο.

Λίγα χιλιόμετρα δρόμου πιο κάτω, θα συναντήσετε τον μικρό οικισμό Στρόπωνες, ο οποίος «βλέπει» τις χιονισμένες κορυφές της Δίρφης. Αφού απολαύσετε καφεδάκι σε κάποιο από τα μικρούλικα καφενεία του με τις ξυλόσομπες μπορείτε να συνεχίσετε περνώντας το χωριουδάκι Λάμαρη και καταλήγοντας στην «διάσημη» Χιλιαδού. Το απέραντο γαλάζιο που απλώνεται μπροστά σας, σε πείσμα της εποχής, ενδείκνυται για να κάτσετε σε κάποια από τις παραθαλάσσιες ταβέρνες της και να δοκιμάσετε σπιτικά μαγειρευτά στον Γλάρο και στον Λάιο ή το Ρίννη για φρέσκο, ντόπιο ψαράκι και θαλασσινούς μεζέδες.

Πού να μείνετε: Στα περιποιημένα, παραδοσιακά δωμάτια του πετρόχτιστου ξενώνα Νακαράκη (από 60€ για το δίκλινο με πρωινό) ή στα κομψά καταλύμματα του Μουσικού Πανδοχείου (80€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και τα δύο στη Στενή.


Λίμνη και Ροβιές: Η φάση είναι… Βόρεια

Limni, Evoia island, Greece

Στο Βόρειο τμήμα του νησιού, η αρκετά δημοφιλής Λίμνη είναι ένα κουκλίστικο παραθαλάσσιο χωριό αμφιθεατρικά χτισμένο με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, γραφικά καλντερίμια, καπετανόσπιτα και μια παραλιακή περαντζάδα ιδανική για απογευματινές βόλτες και ουζάκι. Στις δε Ροβιές θα βρείτε το… ησυχαστήριό σας μιας και πρόκειται για ένα ήρεμο χωριό, μεταξύ των πευκόφυτων βουνών Τελέθριο και Καβαλάρης. Ο μικρός χείμαρρος Ποτάμι προσθέτει έξτρα πόντους φυσιολατρικής εμπειρίας, ενώ στις Ροβιές θα βρείτε μερικές από τις πλέον οικονομικές επιλογές καταλυμάτων.

Σημειώστε ότι και τα δύο χωριά αποτελούν ιδανική βάση για να εξερευνήσετε ομορφιές όπως το καταπράσινο φαράγγι του Δρυμώνα, με τους καταρράκτες του να πέφτουν από ύψος 15 μέτρων, και το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς, το οποίο «συνοδεύεται» και από το μοναδικό Μουσειο Απολιθωμένων Θηλαστικών. Το φαράγγι προσφέρεται και για trekking, μιας και το μονοπάτι που ξεκινά από εδώ χώνεται βαθιά μέσα στο καταπράσινο δάσος και σας φέρνει αντιμέτωπους με την πανέμορφη ορεινή φύση της περιοχής.
#drimonas #waterfalls #evoia #greece #summer
Στις Ροβιές, θα δοκιμάσετε φρεσκότατο ψάρι στην Ταβέρνα της Λίτσας, ενώ στη Λίμνη η ταβέρνα Αύρα σερβίρει λαχταριστά μαγειρευτά και φρέσκο ψάρι με τραπεζάκια πάνω στη θάλασσα – καιρού επιτρέποντος και το Φύκι σούπερ ψαρομεζέδες.

Πού να μείνετε: Στα λιτά αλλά περιποιημένα στούντιο του ξενοδοχείου Αγνάντι (από 48€ για ένα δίκλινο) και στα ευρύχωρα δωμάτια Σιλέλης (30€ το δίκλινο). Και τα δύο στις Ροβιές. Στη Λίμνη, όμορφη επιλογή διαμονής αποτελεί το Porto Xronia, στην ομώνυμη παραλία (από 45€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Αιδηψός: Τα spa-ει

Επιμένοντας βόρεια (Εύβοια), η Αιδηψός έχει πάψει πλέον να αποτελεί πόλη των… ΚΑΠΗ και χάρη στην άφιξη προ μερικών χρόνων του εντυπωσιακού Thermai Syllai Spa, κάνει άνοιγμα σε πιο νεανικό κοινό. Ό,τι πρέπει για ένα φουλ χαλαρωτικό weekend, το ξενοδοχείο προσφέρει σειρά υπηρεσιών για κάθε ανάγκη: βουτιές στις δύο πισίνες του με τα ιαματικά νερά, θεραπείες ομορφιάς και υγείας, όπως το ατμόλουτρο βοτάνων και το ηφαιστειακό αμμόλουτρο, ινδονησιακό μασάζ, σπάνιες κούρες ομορφιάς και ένα σωρό ακόμα υπηρεσίες που ανανεώνονται κάθε μήνα.

Παράλληλα προσφέρει και πακέτα για να απολαύσετε κάποιες από τις υπηρεσίες αυτές μαζί με τη διαμονή σας. Ενδεικτικά, το πακέτο αποτοξίνωσης και χαλάρωσης περιλαμβάνει 4 νύχτες σε στάνταρ δίκλινο με πρωινό από αμερικάνικο μπουφέ, χρήση της εσωτερικής πισίνας και της εξωτερικής, οργάνων υδρομασάζ και τζακούζι που βρίσκονται σε αυτές, αντιστρές μασάζ, farmer steam batch, ozonotherapy και απολέπιση σώματος. Μαζί με χρήση του πλήρως εξοπλισμένου γυμναστηρίου, το κόστος ανέρχεται στα 69€ κατ’ άτομο, ανά ημέρα. 

Αν επιλέξετε την Αιδηψό για ένα σαββατοκύριακο, τότε πιθανώς να θελήσετε να επωφεληθείτε από το πακέτο του ξενοδοχείου για 2 νύχτες σε στάνταρ δίκλινο, πλούσιο πρωινό, spa 2 ημερών με απολέπιση και ρεφλεξολογία, συμμετοχή σε ομαδικά προγράμματα aqua gym, και χρήση γυμναστηρίου. Το κόστος ανέρχεται στα 84€ κατ’ άτομο ανά ημέρα.

Αν καταφέρετε και «ξεκολλήσετε» από τη "θαλπωρή" των τζακούζι και των απολεπίσεων, αξίζει να κάνετε και μια βόλτα στην πόλη, στην οποία σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ηρακλής…. μπανιαριζόταν για να ανακτήσει δυνάμεις κάθε φορά που τα έβρισκε σκούρα. Θα κάνετε ρομαντικές βόλτες στον παραλιακό πεζόδρομο και ρετρό αγορές στα μαγαζάκια με τα σεμεδάκια, καφεδάκι με θέα Αρκίτσα και Παρνασό και νοστιμότατες γεύσεις στην Ταβέρνα Καλύβα, με ποικιλία μαγειρευτών και νοστιμότατα ψητά της ώρας.

Χαλκίδα: City Break με τα όλα του

Μόλις 70 χιλιόμετρα από την Αθήνα, η Χαλκίδα είναι ιδανική για χαλαρωτικούς περιπάτους, τόσο παραλιακά, στο μεγάλο λιμάνι, όσο και πιο ορεινά, στον λόφο που βρίσκεται το αρχαίο φρούριο. Στο εσωτερικό της, θα περπατήσετε στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, θα πάτε στην πλατεία της Αγοράς για να χαζέψετε το γιουσουρούμ που στήνεται εκεί κάθε Κυριακή και να δείτε από κοντά μια από τις πιο ατμοσφαιρικές γειτονιές της, εκείνη που απλώνεται γύρω από την Αγία Παρασκευή. Εκεί, κοντά στην πλατεία Συντάγματος θα δείτε το μοναδικό τζαμί της πόλης που σώζεται μέχρι σήμερα. Η πόλη είναι πλούσια και σε άλλα αξιοθέατα, όπως το Κόκκινο Σπίτι, στη βόρεια πλευρά της παραλίας, που χρονολογείται από το 1884, το Σπίτι με τα Αγάλματα απέναντι από αυτό, και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στο Πιάτο στην γειτονιά Κουρέντι, θα δοκιμάσετε θαυμάσια λινγκουΐνι με παστουρμά, φοβερό ψαρονέφρι, εξαιρετικό σουβλάκι κοτόπουλο και πολλές ακόμα λαχταριστές γεύσεις της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Το «4» στον πεζόδρομο της Ερμού, πίσω από το Δημαρχείο, σερβίρει υπέροχη μεσογειακή κουζίνα σε έναν βιομηχανικό χώρο, ενώ στο τσιπουράδικο «Μπες και πιες» θα μπείτε, θα πιείτε και θα δοκιμάσετε εξαιρετικούς και αρκετά οικονομικούς μεζέδες.

Πού να μείνετε: Στο μοντέρνο και με θέα θάλασσα Hara Hotel στην πόλη (50€ για ένα δίκλινο με πρωινό), και στο προσεγμένο Ξενοδοχείο Παλίρροια, σε ευρύχωρα δωμάτια με μπαλκονάκι και θέα θάλασσα (από 64€ για ένα δίκλινο με πρωινό).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v