Τα πιο ενδιαφέροντα «μυστικά» του Βερολίνου

Δέκα εναλλακτικά αξιοθέατα, καλά κρυμμένα από τα πλήθη των επισκεπτών, που αξίζει να επισκεφθείτε στην καρδιά του Βερολίνου.
Τα πιο ενδιαφέροντα «μυστικά» του Βερολίνου
του Γιώργου Κόκουβα

Βόλτες στην Unter den Linden, επισκέψεις στο Νησί των Μουσείων, στάση στην Πύλη του Βραδεμβούργου και στα απομεινάρια του Τείχους, ψώνια στην Kudamm και μπύρες στο Kreuzberg. Αυτό είναι το Βερολίνο σε δύο αράδες για τους νεοφερμένους επισκέπτες της γερμανικής πρωτεύουσας. Ευτυχώς, όμως, οι οικονομικότατες πλέον αεροπορικές συνδέσεις της Αθήνας με το Βερολίνο μας επιτρέπουν να το επισκεφθούμε και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη φορά. Και να το γνωρίσουμε πέρα από την «επιφάνειά» του και από τα αναγνωρίσιμα αξιοθέατά του. Αν θέλετε κι εσείς να εξερευνήσετε το Βερολίνο… πέρα από τα “SOS”, δείτε παρακάτω τα εναλλακτικά, πιο «μυστικά» αξιοθέατα που συγκεντρώσαμε.

Σινεμά… απ’ το παράθυρο

Στο κέντρο της πόλης, σε ένα πολυφωτογραφημένο κτίριο στην γειτονιά του Friedrichshain κρύβεται καλά ανάμεσα στην πολύχρωμη street art η είσοδος στο πιο μυστικό σινεμά του Βερολίνου. Πρόκειται για το Durchfenster Kino, στο οποίο θα πρέπει να μπείτε… σκαρφαλώνοντας από ένα παράθυρο – θα πρέπει να ρωτήσετε τριγύρω για να βρείτε το σωστό (οι υπεύθυνοι του σινεμά θέλουν να διατηρήσουν έτσι μια αύρα μυστηρίου), αλλά όταν μπείτε, θα βρεθείτε μπροστά σε σινεφίλ εκπλήξεις: Δεν υπάρχει πρόγραμμα προβολών – κάθε βράδυ προβάλλεται και μια διαφορετική ταινία με είσοδο στα 2€. Θα βρείτε το κτίριο στην οδό Kreutzigerstraße.

Το αντιπολεμικό μουσείο

Ιδρύθηκε από έναν αναρχικό το μακρινό 1925, καταστράφηκε από τους Ναζί το 1933 και επαναλειτούργησε το 1982, συγκεντρώνοντας φωτογραφίες, ντοκουμέντα, αντικείμενα, μετάλλια, ημερολόγια, γράμματα στρατιωτών, «πολεμικά» παιχνίδια, και χάρτες από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Η έκθεση συνεχίζεται και στο υπόγειο, όπου παλιότερα είχε στηθεί ένα αντιβομβαρδιστικό καταφύγιο, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν. Θα το βρείτε στην οδό Brüsseler Straße 21 (ανοιχτό καθημερινά 16.00-20.00).

Καταφύγιο μοντέρνας τέχνης

Σύγχρονη τέχνη δημιουργών των δύο τελευταίων δεκαετίων εκτίθεται στον πιο ιδιαίτερο χώρο: Αυτόν ενός παλιού ναζιστικού καταφυγίου στο κέντρο της πόλης, στο Mitte. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο χώρος φιλοξένησε στρατιωτική φυλακή, αργότερα αποθήκες φρούτων και ένα… techno-rave club προτού αξιοποιηθεί σαν μουσείο-γκαλερί από τον Christian Boros. Η συλλογή του τελευταίου είναι άκρως ενδιαφέρουσα, και μπορείτε να την δείτε μόνο εφόσον κάνετε εγκαίρως ηλεκτρονική κράτηση (λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, οι επισκέψεις γίνονται μόνο σε ολιγομελή γκρουπ από Πέμπτη ως Κυριακή). Η είσοδος στοιχίζει 12€.

Το υπόγειο Βερολίνο

Η ομάδα του Berliner Unterwelten αναλαμβάνει να μας συστήσει το υπόγειο Βερολίνο, με tours που περνούν από λαβυρινθώδη τούνελ, αποθήκες, σταθμούς μετρό και «σπήλαια». Από διαδρομές σαν κι αυτές ήταν που πολλοί Βερολινέζοι προσπάθησαν να περάσουν από την Ανατολική στη Δυτική Γερμανία όταν υψώθηκε το τείχος. Δείτε τα προσφερόμενα tours εδώ

Το πιο «δραματικό» κομμάτι του Τείχους

Ξεχάστε το Checkpoint Charlie. Στην Bernauer Strasse θα βρεθείτε μπροστά στο σκηνικό όπου γράφτηκαν οι πιο δραματικές στιγμές μετά την ύψωση του τείχους. Εδώ ήταν που ορισμένα σπίτια ήταν χτισμένα πάνω στη «διαχωριστική γραμμή» με αποτέλεσμα να ανήκουν μισά στην Ανατολική και μισά στη Δυτική Γερμανία, και οι ένοικοί τους να πηδούν από τα παράθυρα για να διαφύγουν. Θα περπατήσετε στο Ιστορικό Μίλι του Τείχους, όπου εκτίθενται κομμάτια του τείχους και ακούγονται ηχητικά ντοκουμέντα παλιών κατοίκων, και θα επισκεφθείτε για περισσότερες πληροφορίες και ιστορικές μαρτυρίες το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Τείχους

Το… αερο-πάρκο του Βερολίνου

Το παλιό αεροδρόμιο του Tempelhof βρίσκεται εντός της πόλης, αλλά δεν φιλοξενεί πλέον αεροπλάνα: Έχει μεταμορφωθεί σε πάρκο, με το όνομα Tempelhofer Park, και διαθέτει καταπράσινες εκτάσεις, πίστες και διαδρομές πολλών χιλιομέτρων για ποδηλάτες, skaters και δρομείς, περιοχή για barbecue και μια τεράστια έκταση για πικνίκ.

Οι αυλές του Βερολίνου

Το Hackesche Hofe είναι το μεγαλύτερο σύμπλεγμα εσωτερικών αυλών της Γερμανίας. Πρόκειται για μυστικές οάσεις κήπων και ιστορικών κτιρίων, που περιλαμβάνουν μπαράκια, εστιατόρια, καμπαρέ, σινεμά και περίτεχνα θέατρα με αρ νουβό διακόσμηση. Θα τα βρείτε στη γειτονιά Scheunenviertel της συνοικίας Spandau.

Μια (virtual) μέρα στα ‘80s

Η εταιρία Asisi που στήνει εγκαταστάσεις εικονικών περιηγήσεων ανά τον κόσμο, έχει εδώ ένα μόνιμο venue με θέμα το τείχος. Στο Panorama του κυκλικού της κτιρίου θα ζήσετε μια ημέρα στο Βερολίνο των ‘80s, με εκθέματα, τρισδιάστατες προβολές στην ροτόντα ύψους 15 μέτρων και θα γίνετε «ένα» με τα video, τις φωτογραφίες και τα ηχητικά εφέ, που θα σας τηλεμεταφέρουν στο παρελθόν της πόλης. Προετοιμαστείτε να νιώσετε εντελώς αποπροσανατολισμένοι μόλις ξαναβγείτε στο σύγχρονο Βερολίνο. Η είσοδος στοιχίζει 10€.

Ο λόφος των κατασκόπων

Το Teufelsberg είναι ο ψηλότερος λόφος της πόλης, και δεν προσφέρει μόνο πανοραμική θέα, αλλά και το πιο… μυστηριώδες σκηνικό: Εδώ, στην κορυφή του λόφου, θα βρείτε τα απομεινάρια του Κέντρου Στρατιωτικής Τεχνολογίας των Ναζί, που αφού βομβαρδίστηκε, έγινε κέντρο της Αμερικανικής Κατασκοπείας στα ‘50s, με πέντε μεγάλα ραντάρ για ηχητικές υποκλοπές. Σήμερα, το μέρος είναι ιδανικό για ρομαντικά ηλιοβασιλέματα τα καλοκαίρια.

Η Βενετία του Βερολίνου

Το Luisenstädtischer Canal είναι ένα υδάτινο κανάλι που διαμορφώθηκε το μακρινό 1848 για να συνδέει τον ποταμό Spree από την κεντρική γειτονιά του Mitte με την συνοικία του Kreuzberg. Και το κάνει ακόμη και σήμερα, αλλά πλέον μέσα από μία διαδρομή 2,5 περίπου χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει όμροφα διακοσμημένους κήπους και συντριβάνια. Το μονοπάτι ξεκινά από το σημείο Schillingbrücke στο κέντρο της πόλης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v