Τα ωραιότερα φθινοπωρινά τοπία στην Ελλάδα

Μετέωρα, Ζαγοροχώρια, Ζήρεια, Λίμνη Πλαστήρα. Το φθινόπωρο στην Ελλάδα είναι μαγικό –κι έχουμε τις εικόνες για να το αποδείξουμε.
Τα ωραιότερα φθινοπωρινά τοπία στην Ελλάδα
της Ηρώς Κουνάδη

Χρυσοκίτρινα φύλλα απλωμένα σε χωμάτινα μονοπάτια, κοκκινωπές σημύδες που μισοκρύβουν το φως του ήλιου, που φωτίζει με ένα απαλό πορτοκαλί τις κορυφογραμμές των γύρω βουνών. Όχι, δεν περιγράφουμε κάποιο αλπικό τοπίο κάπου στην Ελβετία, αλλά μια συνηθισμένη –καθημερινή θα έλεγε κανείς– διαδρομή στα Μετέωρα, τα Ζαγοροχώρια ή τη Λίμνη Πλαστήρα. Και αν δεν μας πιστεύετε, μια ματιά στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα σας πείσει να φτιάξετε βαλίτσες για να το διαπιστώσετε ιδίοις όμασι.

Τα Μετέωρα

Προσθέστε στην απόκοσμη εικόνα των Μετεώρων το γλυκό πορτοκαλοκίτρινο φθινοπωρινό φως, κι έχετε ένα θαύμα… επί δύο.

the magic of Meteora !

Αυτή (μαζί με την άνοιξη) είναι και η ωραιότερη εποχή για να επιχειρήσετε τη μεγαλειώδη πεζοπορική διαδρομή που ξεκινά από το Καστράκι και ελίσσεται επί 4-5 ώρες ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια, πάνω σε στρωμένα με χρυσοκόκκινα φύλλα μονοπάτια και πλάι σε μεγάλα πλατώματα με θέα που κόβει την ανάσα.

METEORA-13

Διαβάστε περισσότερα - Μετέωρα: Περπατώντας στην κορυφή του κόσμου

Meteora-Barlaam monastery

Η Ορεινή Κορινθία

Υπέροχο φθινοπωρινό τοπίο δίπλα μας; Κι όμως. Μιάμιση ώρα δρόμος από την πόρτα του σπιτιού μας, για την ακρίβεια. Η Ορεινή Κορινθία, ή αλλιώς Ζήρεια, με τις δύο λίμνες της, Δόξα και Στυμφαλία, τα κουκλίστικα χωριά της και τα ειδυλλιακά μονοπάτια να τα συνδέουν μεταξύ τους αλλά και με τις κορυφές των βουνών της είναι ο ιδανικός προορισμός για ένα αυθόρμητο φθινοπωρινό weekend.

Corinthia - Autumn colors

Πέρα από τις ρομαντικές σας βόλτες στις όχθες των λιμνών, οι στάσεις που αξίζει οπωσδήποτε να κάνετε είναι στα χωριά Κεφαλάρι, Λαύκα και Καστανιά (αν θεωρήσουμε ότι τα δημοφιλέστατα Τρίκαλα τα έχετε δει και ξαναδεί) και στο διαδραστικό Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, που θα ενθουσιάσει τόσο εσάς όσο και τα πιτσιρίκια σας.

lake Doxa...

Διαβάστε περισσότερα - Ζήρεια: Αυθεντικά ορεινή, αυθεντικά Κορινθία

Η Λίμνη Πλαστήρα

Προβλέψιμο, το ξέρουμε, αλλά δε γίνεται να λείπει μια από τις ομορφότερες ελληνικές λίμνες από τη λίστα με τα τελειότερα φθινοπωρινά τοπία.

lake Plastira at autumn

Για να την απολαύσετε στο μεγαλείο της, θα οδηγήσετε την φαντασμαγορική διαδρομή από το Κρυονέρι ως το Νεοχώρι, κάνοντας στάση για καφεδάκι στα Καλύβια Πεζούλας, και για τοπικές-νοστιμιές-να-γλείφεις-τα-δάχτυλά-σου στο Τσαρδάκι, στο ομώνυμο χωριό κοντά στο Λαμπερό.

lake Plastira in autumn/panoramic hdr

Όσο για δραστηριότητες; Όρεξη να έχετε να διαλέγετε! Ιππασία, ποδηλατάδες, πεζοπορίες, τοξοβολίες, canoe kayak είναι μερικά μόνο απ’ όσα μπορείτε να κάνετε στις όχθες και στα νερά της λίμνης.

Plastira lake.

Διαβάστε περισσότερα - Λίμνη Πλαστήρα: Απόδραση στο στολίδι των Αγράφων

Lake Plastiras

Τα Ζαγοροχώρια

Σαράντα έξι χωριουδάκια - έργα τέχνης, λαξευμένα στην καρδιά του βαθύτερου φαραγγιού στον κόσμο, στις όχθες δύο κρυστάλλινων ποταμιών (του Αώου και του Βοϊδομάτη) ανάμεσα σε δύο επιβλητικές κορυφές της Πίνδου –την Γκαμήλα και το Μιτσικέλι. Την ομορφιά του Ζαγορίου, ντυμένου με τα φθινοπωρινά του χρώματα, δύσκολα την συναγωνίζεται οποιοδήποτε άλλο φθινοπωρινό τοπίο.

autumn smiles..... (explored)

Το πανέμορφο φαράγγι του Βίκου είναι η απόλυτη παιδική χαρά για τους λάτρεις των δραστηριοτήτων: Rafting στον πιο κρυστάλλινο ποταμό της Ευρώπης, τον μοναδικά γαλανό Βοϊδομάτη, ιππασία στις όχθες του και πεζοπορίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του φαντασμαγορικού φαραγγιού είναι μερικά μόνο απ’ όσα μπορείτε να κάνετε εδώ.

The old bridge of Aoos river !!!

Το δύσκολο είναι να διαλέξετε ποιο απ’ όλα τα κουκλίστικα χωριά θα χρησιμοποιήσετε ως βάση για τις εξερευνήσεις σας: Τον Βίκο με τη συγκλονιστική θέα στο φαράγγι; Την ήσυχη Βωβούσα, που απλώνεται στις όχθες του Αώου; Το βαθιά αριστοκρατικό Πάπιγκο; Το παραμυθένιο Τσεπέλοβο; Τους Κήπους που βρίσκονται σε απόσταση βολής από τα ομορφότερα γεφύρια της Ηπείρου; Ή μήπως τα πανέμορφα Άνω Πεδινά;

Zagorohoria View

Διαβάστε περισσότερα - Ζαγοροχώρια: Η ομορφιά πάει στα βουνά

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v