Λονδίνο: Low budget tips για να το γνωρίσετε

Έντεκα τρόποι να γνωρίσετε το Λονδίνο με χαμηλό budget, ταξιδεύοντας, διασκεδάζοντας και εξερευνώντας την πόλη οικονομικά.
Λονδίνο:  Low budget tips για να το γνωρίσετε
του Γιώργου Κόκουβα

Φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, τσεκ. Οικονομική μετακίνηση στην πόλη, τσεκ. Δωρεάν ξεναγήσεις και low budget φαγοπότια στην βρετανική πρωτεύουσα, τσεκ. Συγκεντρώνουμε συμβουλές για να γνωρίσετε το Λονδίνο και να το απολαύσετε στο έπακρο ξοδεύοντας λιγότερα, μέσα από 11 μαθήματα λονδρέζικης οικονομίας σε μία από τις ακριβότερες πόλεις της Ευρώπης.

Φθηνά αεροπορικά εισιτήρια
Τέσσερις εταιρίες προσφέρουν απευθείας πτήσεις από Αθήνα προς Λονδίνο: Η Aegean (Heathrow), η British (Heathrow), η EasyJet (Gatwick) και η Ryanair (Stansted). Η Ryanair είναι η πιο οικονομική επιλογή, αφού αν κλείσετε τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα τα εισιτήριά σας, σίγουρα θα τα βρείτε κάτω από 100€ μετ’ επιστροφής (χωρίς παραδοτέα αποσκευή) – ο οικονομικότερος ναύλος που εντοπίσαμε είναι 60€ μετ’ επιστροφής. Αρκετά οικονομική είναι και η Aegean, καθώς οι πτήσεις της κυμαίνονται στα 130-140€ (χωρίς αποσκευή) - βρείτε τις καλύτερες ημερομηνίες στο εύχρηστο Low Fare Calendar της. Πιο οικονομικές οι πτήσεις της επιστροφής προς Αθήνα της Easyjet (ξεκινούν από τα 36€), ενώ σε επιλεγμένες ημερομηνίες θα πετύχετε εισιτήρια μετ’ επιστροφής επίσης κάτω από τα 100€. Για περισσότερη άνεση και άφιξη στο βολικό Heathrow, η British προσφέρει θέσεις σε πτήσεις της από 165€ (για κρατήσεις δύο μήνες νωρίτερα), αλλά επίσης μόνο με χειραποσκευή.

Φθηνές μετακινήσεις προς την πόλη
Η οικονομία ξεκινά πριν καν φτάσετε στην πόλη. Η μετακίνηση από το αεροδρόμιο άφιξής σας στο κέντρο του Λονδίνου μπορεί να γίνει πολύ επιζήμια αν την αφήσετε για την τελευταία στιγμή. Τα express τρένα είναι η γρηγορότερη επιλογή, αλλά αν αγοράσετε εισιτήρια επί τόπου, θα χρεωθείτε περίπου 32 λίρες, ενώ αν τα έχετε αγοράσει ένα μήνα νωρίτερα online ή αγοράσετε ομαδικό εισιτήριο, θα πετύχετε μισή τιμή. Κλείστε τα εισιτήριά σας στις σελίδες του Gatwick Express, του Stansted Express ή χρησιμοποιήστε το μετρό στην περίπτωση του Heathrow. Η οικονομικότερη επιλογή, ωστόσο, σε κάθε αεροδρόμιο, είναι τα ιδιωτικά λεωφορεία: Τα coaches της EasyBus, της National Express και της Terravision εξυπηρετούν τα αεροδρόμια, και μπορεί να κάνουν λίγη (έως τη διπλάσια) ώρα παραπάνω από τα τρένα, αλλά προσφέρουν θέσεις από 1 μόλις λίρα για online κρατήσεις.



Φθηνές μετακινήσεις στην πόλη
Όσο κι αν βασιστείτε στα πόδια σας για να τριγυρίσετε στο κέντρο του Λονδίνου (κάτι που θα σας σώσει από επιπλέον έξοδα, ενώ παράλληλα θα γνωρίσετε καλύτερα την πόλη), αποκλείεται να μην χρειαστεί – ίσως και αρκετές φορές τη μέρα – να χρησιμοποιήσετε το London Underground. Αν όμως βγάζετε μεμονωμένα εισιτήρια μετρό για κάθε μετακίνηση (το κόστος τους κυμαίνεται ανά ζώνη ώρας και πόλης από 2,30 ως 6,90 λίρες), θα σας βγει… ο κούκος αηδόνι. Η λύση λέγεται Oyster Card, μια κάρτα την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από οποιοδήποτε εκδοτήριο, να την «γεμίσετε» με όσες λίρες θέλετε και να την σκανάρετε κάθε φορά που μπαίνετε και βγαίνετε από τα Μέσα Μεταφοράς. Η μέθοδος αυτή λέγεται «Pay as you go» και υπολογίζει αυτόματα το κατάλληλο εισιτήριο για εσάς, μέχρι να φτάσει τις 8 λίρες, που είναι και το ανώτατο ημερήσιο όριο – από εκεί και πέρα, ταξιδεύετε δωρεάν. Με άλλα λόγια, με την Oyster Card, πληρώνετε το περισσότερο 8 λίρες ημερησίως. Δείτε εδώ τις χρεώσεις των λονδρέζικων εισιτηρίων. 

Το Λονδίνο με ποδήλατο
Μπορείτε να εξερευνήσετε το Λονδίνο σε δύο ρόδες, με το σύστημα Santander Cycles – ή τα «Boris bikes», όπως τα αποκαλούν οι Λονδρέζοι «προς τιμήν» του δημάρχου της πόλης. Απλώς χρεώνετε την κάρτα σας με 2 λίρες σε κάποια στάση ποδηλάτων στην πόλη, και έχετε πρόσβαση στα ποδήλατα για 24 ώρες. Κάθε φορά που ξεκλειδώνετε ένα ποδήλατο από μια στάση, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για μισή ώρα εντελώς δωρεάν (και δύο λίρες επιπλέον για κάθε εξτρά μισάωρο). Αν όμως κλειδώσετε ξανά το ποδήλατο σε κάποια στάση πριν περάσει το μισάωρο, όσες φορές και αν το κάνετε μέσα στη μέρα, απλώς χρεώνεστε τις αρχικές 2 λίρες. Μάθετε περισσότερα εδώ



Φθηνή διαμονή
Τα ξενοδοχεία του Λονδίνου είναι ίσως τα ακριβότερα της Ευρώπης, αν εξαιρέσουμε τη Σκανδιναβία. Γι’ αυτό, οι εναλλακτικές λύσεις που έχετε για να γλιτώσετε χρήματα είναι:
-Τα hostels: Δείτε εδώ μια εκτενή λίστα με τα λονδρέζικα χόστελ, στα οποία θυσιάζετε λίγη ιδιωτικότητα (και την άνεση του πριβέ μπάνιου), αλλά βρίσκετε τιμές από 15€ κατ’ άτομο.
-Τα EasyHotels: Ο όμιλος της EasyJet έχει δημιουργήσει αρκετά “pod” ξενοδοχεία στην πόλη, στη λογική του λιλιπούτειου – με τα βασικά μόνο – δωματίου, με κρεβάτι, σκεπάσματα, πετσέτα και ιδιωτικό μπάνιο, ενώ πληρώνετε εξτρά αν θέλετε wi-fi, τηλεόραση και εξτρά ανέσεις. Οι τιμές ξεκινούν από 39 λίρες για το δίκλινο δωμάτιο.
-Το AirBnb: Στο δίκτυο του AirBnb, ιδιοκτήτες σπιτιών «νοικιάζουν» ολόκληρο το διαμέρισμα ή μεμονωμένα δωμάτια σε επισκέπτες, σε πολύ καλές τιμές – είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για να βρείτε όσο το δυνατόν οικονομικότερο δωμάτιο στο κέντρο του Λονδίνου. 

Δωρεάν sightseeing
Αρκετά μουσεία του Λονδίνου προσφέρουν ελεύθερη είσοδο στο κοινό – ανάμεσά τους το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο του Λονδίνου, το Science Museum, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η Εθνική Πινακοθήκη, η Tate (πλην ειδικών εκθέσεων), το Πολεμικό Μουσείο του Λονδίνου κ.α. – δείτε τη λίστα εδώ. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το Λονδίνο τα free walking tours, οι ξεναγήσεις δηλαδή από ντόπιους σε καθορισμένα ραντεβού και θεματικές διαδρομές, στα οποία συμμετέχετε απλώς συνεισφέροντας στο τέλος ό,τι έχετε ευχαρίστηση. Μερικές αξιόπιστες επιλογές – με τα προγραμματισμένα ραντεβού τους δημοσιευμένα ώστε να κλείσετε θέση – είναι το Free Tours By Foot, το New London Tour, το Free Tours of London και το Free Londonk Walking Tours.



Πάρκα
Αναπόσπαστο κομμάτι κάθε επίσκεψης στο Λονδίνο είναι οι περίπατοι, το άραγμα, το χάζι στους «ρήτορες» και το παιχνίδι με τα παιδιά στα καταπράσινα πάρκα της πόλης. Από το Hyde Park ή το Regent’s Park στην καρδιά της πόλης, μέχρι το Richmond με τα άγρια ζωάκια, το Kensington Park με τα παλάτια ή το Greenwich Park όπου θα πατήσετε (κυριολεκτικά) τον πρώτο μεσημβρινό και θα ξεναγηθείτε στο Πλανητάριο, το δίκτυο των Βασιλικών Πάρκων του Λονδίνου θα γεμίσει (χωρίς έξοδα) πολλές ώρες από το ταξίδι σας. Δείτε τη λίστα των καλύτερων λονδρέζικων πάρκων εδώ και χρηστικά καταχωρημένα ανά περιοχή εδώ

Υπαίθριες αγορές και φεστιβάλ
Το Λονδίνο φημίζεται για τα flea markets του, τις γειτονιές με τα ethnic αρώματα, τις «λαϊκές αγορές» με τα φαγητά και τα λουλούδια, τα vintage markets με μικροπωλητές τέχνης και χειροποίητων αντικειμένων, τα hipster pop-up malls που ξεφυτρώνουν για λίγες μόνο μέρες σε γειτονιές και φιλοξενούν συναυλίες, street food markets με καντίνες που προσφέρουν φθηνό φαγητό και τα second hand μαγαζάκια. Και όλα τους είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, όχι να ψωνίσετε, αλλά να κάνετε βόλτες και να χαρείτε την ζωντάνια που εκπέμπουν. Από τις hip γειτονιές της Liverpool Street και του Shoreditch μέχρι τα φημισμένα σοκάκια του Borough ή του Notting Hill, βρείτε τις πιο ενδιαφέρουσες αγορές της βρετανικής πρωτεύουσας εδώ ή εδώ και τα καλύτερα street food markets εδώ



Φθηνά μπαρ και εστιατόρια
Αν μπείτε στο πρώτο μπαρ που θα συναντήσετε στον δρόμο σας στο κέντρο ή προσπαθήσετε να ζήσετε την «high end» λονδρέζικη εμπειρία των κοκτέιλ στην κορυφή ουρανοξυστών, είναι πιθανό να βγείτε κατά πολύ εκτός budget. Γι’ αυτό κι εμείς σας συστήνουμε να μελετήσετε τις λίστες του Design My Night, ενός εύχρηστου οδηγού που συγκεντρώνει happy hours, Cocktail events και μπαράκια βαθμολογημένα με ετικέτες όπως "drinconomical" ή "happily affordable", και διαθέτει χάρτη με ταγκαρισμένα τα μπαρ για να τα βρείτε πιο εύκολα. Εδώ θα βρείτε επίσης και ένα app για να βρίσκετε ανά πάσα στιγμή την πιο κοντινή pub. Όσο για το φαγητό σας, ο οδηγός του TimeOut έχει συγκεντρώσει τα 100 καλύτερα value for money σημεία της πόλης για φθηνά γεύματα ανά περιοχή, ενώ το λονδρέζικο Buzzfeed μας μαρτυρά εδώ τα κορυφαία σημεία για φθηνό street food. Εδώ θα βρείτε επίσης εκτενή λίστα εστιατορίων με «ετικέτες» κόστους και δυνατότητα να κλείσετε online τραπέζι. 

Φθηνό θέατρο
Μια επίσκεψη στο West End και τις θεατρικές του σκηνές με τα φημισμένα μιούζικαλ και τις πιο off beat παραστάσεις επιβάλλεται, αλλά το πιθανότερο είναι το εισιτήριο να στοιχίζει πολλές δεκάδες λίρες, αν το αγοράσετε επί τόπου. Φροντίστε να κλείσετε εγκαίρως τα εισιτήριά σας, ψάχνοντας τις in advance και last minute προσφορές σε ιστοσελίδες όπως το BoxOffice, το LastMinute ή το LondonTheatre



Ρωτήστε έναν… dopio
Η ελληνικής καταγωγής εφαρμογή Dopios διασυνδέει ταξιδιώτες με ντόπιους σε διάφορες πόλεις – ανάμεσά τους φυσικά και το Λονδίνο – οι οποίοι μπορούν να σας «μαρτυρήσουν» τα δικά τους μικρά μυστικά για να γνωρίσετε το λιγότερο τουριστικό Λονδίνο, αποφεύγοντας τις ακριβές τουριστικές παγίδες. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v