5 μικρές παραμυθένιες πόλεις στην Ανατολική Ευρώπη

Ποια Πράγα και ποια Βουδαπέστη; Ανακαλύπτουμε πέντε μικρές αλλά πανέμορφες πόλεις στην Ανατολική Ευρώπη, μακριά από τα πλήθη.
5 μικρές παραμυθένιες πόλεις στην Ανατολική Ευρώπη
της Ηρώς Κουνάδη 

Μπορεί να μην τις έχετε ξανακούσει ποτέ. Μπορεί να επισκιάζονται από τη λάμψη των πολύ διασημότερων γειτόνων τους. Οι πέντε πόλεις που ακολουθούν, όμως, είναι μικρές μόνο στο μάτι –και τεράστιες σε Ιστορία, κουλτούρα και, πάνω απ’ όλα, παραμυθένια ομορφιά. Ακολουθήστε μας σε μια βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια τους, μακριά από τα πλήθη που συρρέουν στις πρωτεύουσες των χωρών τους.

Cesky Krumlov, Τσεχία

Μια πόλη-ζαχαρωτό, φωλιασμένη στις όχθες του ποταμού Vltava (Μολδάβα, επί το ελληνικότερο) που την περικυκλώνει κάνοντάς τη να μοιάζει από ψηλά σαν νησάκι. Το Τσέσκι Κρουμλόβ, που βρίσκεται περί τα 160 χιλιόμετρα μακριά από την Πράγα, κτίσθηκε τον 13ο αιώνα, γύρω από ένα εντελώς παραμυθένιο κάστρο, με στοιχεία γοτθικά, μπαρόκ και αναγεννησιακά. Η μικρή μεσαιωνική πόλη έχει αλλάξει ελάχιστα στο πέρασμα επτά και πλέον αιώνων μέχρι σήμερα, πράγμα που η Unesco θεώρησε αρκετό για να την συμπεριλάβει ολόκληρη στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

Διαβάστε περισσότερα για το Τσέσκι Κρουμλόβ εδώ.

Πώς θα πάτε:
Με τις απευθείας πτήσεις της Aegean από την Αθήνα στην Πράγα (από 150€ μετ’ επιστροφής και φόρων) και από εκεί με τραίνο σε τρεις περίπου ώρες (υπολογίστε περί τα 7€ για το εισιτήριο, one way).

Sibiu, Ρουμανία

Βγαλμένη από τα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων, μεσαιωνική πόλη στην Τρανσυλβανία που μαγεύει αιώνες τώρα τους επισκέπτες της με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της, την πανοραμική θέα στα φυσικά τοπία γύρω της και την εξαίσια τοπική κουζίνα της. Το ιστορικό της κέντρο είναι γεμάτο πετρόχτιστα δρομάκια, ιστορικά αξιοθέατα και πολύχρωμα σπίτια. Η καλλιτεχνική ατμόσφαιρα της πόλης εγγυάται ότι εδώ δεν πρόκειται να βαρεθείτε ποτέ: φεστιβάλ, μουσεία και εκθέσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, ενώ τα café του κέντρου πλημμυρίζουν κόσμο κάθε ώρα της ημέρας –και της νύχτας.

Πώς θα πάτε: Με απευθείας πτήση της Aegean στο Βουκουρέστι (από 107€ μετ’ επιστροφής και φόρων) και από εκεί με λεωφορείο σε τέσσερις ώρες ή με τραίνο σε έξι ώρες. Για τα εισιτήρια θα υπολογίσετε περίπου 14€ και 20€ αντίστοιχα.

Kosice, Σλοβακία

Παρά τον μικρό της πληθυσμό (που δεν ξεπερνά τους 240.000 κατοίκους) το Κόσιτσε είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβακίας, και το αντίπαλο δέος της Μπρατισλάβα, με την οποία βρίσκεται σε διαρκή ανταγωνισμό. Αποφεύγοντας τεχνηέντως να πάρουμε θέση σε αυτό το δίλημμα, θα πούμε απλά ότι το Κόσιτσε, που μετρά οκτώ αιώνες ζωής, διαθέτει ένα κουκλίστικο ιστορικό κέντρο, γεμάτο μπαρόκ, γοτθικές και αρ νουβό αναφορές. Μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι ο γιγάντιος γοτθικός καθεδρικός της Αγίας Ελισάβετ του 14ου αιώνα, το νέο-μπαρόκ θέατρο της πόλης και το νέο-αναγεννησιακό Παλάτι Andrassy.

Πώς θα πάτε: Με τις απευθείας πτήσεις που ξεκινά η RyanAir τον Απρίλιο του 2015 από την Αθήνα στη Μπρατισλάβα (από 51€ μετ’ επιστροφής και φόρων) και από εκεί με τραίνο σε πέντε περίπου ώρες (το εισιτήριο κοστίζει περί τα 15€).

Kotor, Μαυροβούνιο

Στις όχθες του νοτιότερου φιόρδ της Ευρώπης, η μεσαιωνική πόλη του Κότορ, κτισμένη από τον 12ο έως τον 14ο αιώνα και περιστοιχισμένη από εξαιρετικά διατηρημένα μεσαιωνικά τείχη, έχει ολόκληρη ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το πέρασμα κάτω από μία από τις πύλες – εισόδους των τειχών της ισοδυναμεί με την έναρξη ενός ταξιδιού στο χρόνο: στενά, πλακόστρωτα καλντερίμια ενώνουν μεταξύ τους μικρές πλατείες περιστοιχισμένες από επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά, χαμηλά σπιτάκια με κόκκινα κεραμίδια και ολάνθιστα μπαλκόνια, ενώ πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν σε πλατώματα στο υψηλότερο σημείο των τειχών, απ’ όπου η θέα στη μαρίνα με τα πολυτελή γιοτ και την καταγάλανη λωρίδα θάλασσας που στρίβει κι εξαφανίζεται πίσω από τις παρυφές των βουνών κόβει την ανάσα.

Διαβάστε περισσότερα για το Κότορ - Μαυροβούνιο: Βαλκάνια... sea side

Πώς θα πάτε: Εμείς θα ψηφίζαμε οδικώς: Το Κότορ απέχει 625 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και 916 από την Αθήνα, και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ιδέα για road trip με μία-δύο στάσεις στην Αλβανία –που παρεμπιπτόντως διαθέτει επίσης μερικές παραμυθένιες μικρές πόλεις, όπως το Αργυρόκαστρο. Εναλλακτικά, με απευθείας πτήση της Aegean στα Τίρανα (από 140€ μετ’ επιστροφής και φόρων) και από εκεί αλλάζοντας μερικά λεωφορεία σε εξίμιση ώρες (και 40€ περίπου).

Λβιβ, Ουκρανία

Με ιστορικά κτίρια πολλών διαφορετικών περιόδων –ροκοκό, μπαρόκ, αναγεννησιακά και γοτθικά–, στενά λιθόκτιστα δρομάκια και περίτεχνα αγάλματα σε κάθε γωνιά της, το Λβιβ γοητεύει όχι μόνο χάρη στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του, αλλά και χάρη στην ατμόσφαιρα μυστηρίου που αποπνέει.

Πληθώρα μουσείων, από τα οποία ξεχωρίζει το πρωτότυπο Pharmacy Museum στο πίσω μέρος ενός φαρμακείου που λειτουργεί από το 1735, η μεσαιωνική Πλατεία Αγοράς με το δημαρχείο της πόλης, ο Ρωμαιοκαθολικός Καθεδρικός Ναός και αμέτρητες άλλες εκκλησίες, και το Κάστρο με τη μοναδική, πανοραμική θέα της πόλης είναι μερικά από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε. Αν αντέχετε μετά από ατελείωτες ώρες περπατήματος, η πόλη διαθέτει και εξαιρετική νυχτερινή ζωή.

Πώς θα πάτε: Με τις απευθείας πτήσεις της Aegean από την Αθήνα στο Κίεβο (από 146€ μετ’ επιστροφής και φόρων) και από εκεί με τραίνο σε πέντε περίπου ώρες (και περί τα 7€).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v