Όσλο: Στα πανέμορφα φιόρδ του Βορρά

Μεσαιωνικά κάστρα πλάι σε φουτουριστικούς γυάλινους πύργους, με φόντο τα φιόρδ της Σκανδιναβίας: Γνωρίστε μαζί μας τα μυστικά της νορβηγικής πρωτεύουσας.
Όσλο: Στα πανέμορφα φιόρδ του Βορρά
του Γιώργου Κόκουβα

Τα φιόρδ και η πυκνή βλάστηση είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς λίγο πριν προσγειωθεί στη νορβηγική πρωτεύουσα. Η φύση στα πιο "επικά" της, στη χώρα με τις ακτές που γέννησαν μύθους για Βίκινγκ και απολαμβάνουν το Βόρειο Σέλας μια ανάσα από τον Βόρειο Πόλο.

Κι όμως, μετά τη φύση, καθώς πλησιάζεις στο κέντρο της πόλης, έρχονται οι πρώτες αστικές εικόνες για να αποδείξουν ότι εδώ, στην (πάνω) άκρη της Ευρώπης, δεν θα βρείτε μόνο τη φύση στα καλύτερά της, αλλά και την μοντέρνα αρχιτεκτονική. Η Νορβηγική Όπερα, ένα γυάλινο αριστούργημα χτισμένο σαν καράβι στην άκρη της θάλασσας είναι το πρώτο κτίριο που μας υποδέχεται. Και ακολουθούν γέφυρες, ουρανοξύστες, φουτουριστικά κτίρια και πεντακάθαροι δρόμοι χωρίς ψεγάδια, από αυτούς που ζηλεύει ο «φτωχός νότος».

Κι αν βιαστείτε να πείτε ότι ζωή χωρίς ψεγάδια είναι βαρετή, αποστειρωμένη και κρύα, το Όσλο παρατάσσει μια σειρά από πεζοδρόμους, πάρκα όπου στήνονται γιορτές και γραφικά παζάρια, κάστρα στην καρδιά της πόλης, café πλάι στη θάλασσα και νησάκια που φιλοξενούν μυθικά μυστικά για να σας παρασύρει στους δικούς του ρυθμούς και να αντισταθμίσει τον λάτρη των χαμηλών πτήσεων υδράργυρο του Βορρά.

Δεν θα σας χρυσώσουμε το χάπι όμως: Ο μόνος λόγος να το καλοσκεφτείτε πριν το επισκεφθείτε, είναι οι τιμές. Πρέπει να έχετε κάνει τις οικονομίες σας καιρό πριν, και να είστε προετοιμασμένοι για να μην σας πέσει σαν το σφυρί του Θωρ στο κεφάλι η λυπητερή όταν δείτε ότι ένα μπουκαλάκι νερό στοιχίζει 4€ και ένα τυπικό γεύμα σε εστιατόριο τουλάχιστον 30-40€ κατ’ άτομο. Κι αφού σας προειδοποιήσαμε, συνεχίζουμε με τις ομορφιές της πόλης.

Στην «παραλία» του Όσλο



Ξεκινήστε την περιήγησή σας από τα νοτιοανατολικά του κέντρου, εκεί όπου φωλιάζουν δίπλα στη θάλασσα οι συνοικίες της Παλιάς Πόλης και του Παλιού Όσλο (Gamle Oslo). Είναι η γειτονιά που ανέκαθεν ονομαζόταν Όσλο, αφού το υπόλοιπο κέντρο ονομαζόταν ως το 1924 «Χριστιανία», και στεγάζει ιστορικές εκκλησίες, γκαλερί και μπαρόκ επαύλεις. Παραδόξως, η Παλιά Πόλη δεν είναι το γραφικότερο κομμάτι της νορβηγικής πρωτεύουσας. Το βλέμμα άλλωστε τραβάει, στην άκρη της, η Όπερα της πόλης, ένα μοντέρνο αρχιτεκτονικό «καράβι» το οποίο αποτελεί και αξιοθέατο καθώς μπορεί κανείς να ανηφορίσει κυκλικά στην πλακόστρωτη οροφή του και να κάνει έναν ωραίο περίπατο που οδηγεί στην κορυφή του «καταστρώματος» και προσφέρει απίστευτη θέα.



Συνεχίστε την βόλτα σας στην πεζοδρομημένη παραλιακή οδό και θα φτάσετε στο Akershus, το παλιό φρούριο του Όσλο σε μια περιτοιχισμένη «γλώσσα» γης. Αυτό το μεσαιωνικό κάστρο χτίστηκε για να προστατεύσει την πόλη, αλλά χρησιμοποιήθηκε και ως στρατιωτική βάση και φυλακή, ενώ σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Νορβηγικής Αντίστασης και Εμπόλεμων Δυνάμεων, το Βασιλικό Μαυσωλείο και φυσικά τις πολυτελείς αίθουσες του Κάστρου, που είναι επισκέψιμο ως τις 21.00 το βράδυ. Η είσοδος στο «νησί» του φρουρίου είναι ελεύθερη.



Αφήνοντας πίσω το φρούριο, η παραλιακή περαντζάδα περνά από το επιβλητικό δημαρχείο, φτάνει στο φημισμένο Nobel Peace Center, όπου θα βρείτε διαδραστικά εκθέματα για τις βραβευμένες με Νόμπελ Ειρήνης προσωπικότητες, και συνεχίζει στο στιλάτο Aker Brygge, ένα συγκρότημα από παραλιακά café, καταστήματα, γεφυράκια και εμπορικά κέντρα πλάι στο ήσυχο «τουριστικό» λιμανάκι. Από αυτή τη γειτονιά ξεκινούν και τα ferry με προορισμό το νησί Bygdøy του φιόρδ, εκεί όπου θα βρείτε το Viking Ship Museum με τους «σκελετούς» δύο ιστορικών πλοίων των Βίκινγκ που ταξίδευαν πάνω από χίλια χρόνια πριν, και το Νορβηγικό Μουσείο Πολιτισμικής Ιστορίας, έναν υπαίθριο εκθεσιακό χώρο με αναπαράσταση γραφικού νορβηγικού οικισμού, αποτελούμενου από πολύχρωμα ξύλινα σπιτάκια, χαρακτηριστικά για κάθε περίοδο της σκανδιναβικής Ιστορίας.



Στην καρδιά της Χριστιανίας
Ανηφορίζοντας προς την καρδιά της πόλης, ανάμεσα σε φουτουριστικά κτίρια, πυκνές γραμμές τραμ και φωτεινές led οθόνες, θα βρείτε την λεωφόρο Karl Johans. Συνδέοντας τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης με το Βασιλικό παλάτι, αυτός ο πεζόδρομος περνά από κτίρια-σύμβολα, όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Πινακοθήκη (εδώ βρίσκεται και η διάσημη «Κραυγή» του Μουνκ) και η ιδιαίτερη, κυκλική Βουλή με τους λέοντες να τη φυλούν στην πλατεία, όλα τους κτίρια που κλείνουν το μάτι στον νεοκλασικισμό.



Ως κεντρικός πεζόδρομος ευρωπαϊκής πόλης, δεν θα μπορούσε παρά να φιλοξενεί κατά μήκος του και την μεγαλύτερη εμπορική αγορά του Όσλο, με τα γνωστότερα καταστήματα ρούχων, τεχνολογίας και εστίασης – περιττό να σας προειδοποιήσουμε για τις τιμές. Στο τέρμα της διαδρομής, ο δρόμος γίνεται μια τεράστια χωμάτινη «αυλή» που καταλήγει στο Βασιλικό Ανάκτορο, ένα παλάτι 173 αιθουσών που έχτισε ο Βασιλιάς Κάρολος ο Γ’ τον 19ο αιώνα, όταν απέκτησε τον τίτλο του Βασιλιά και της Νορβηγίας και της Σουηδίας – αυτόν άλλωστε τιμούν οι Νορβηγοί με το όνομα της κεντρικής λεωφόρου.



Αξίζει να δείτε επίσης:
- Grünerløkka

Είναι η πιο hip γειτονιά στα βόρεια του κέντρου, με μικρές πλατείες, μπαράκια και ενδιαφέροντα café, αλλά και vintage μαγαζάκια γύρω από το πάρκο Sofienberg.

-Frogner

Στα ανατολικά του κέντρου, η γειτονιά του Frogner καμαρώνει για το εντυπωσιακό Frogner Park και για το Πάρκο Γλυπτικής του Βίγκελαντ. Πρόκειται για μια τεράστια υπαίθρια έκταση όπου εκτίθενται τα εκατοντάδες αγάλματα του ομώνυμου νορβηγού γλύπτη, έργα που πειραματίζονται με την κίνηση του ανθρώπινου σώματος. Ο καλλιτέχνης, μετά τον θάνατό του, κληροδότησε στον δήμο αυτό το κτήμα και όλα του τα έργα, υπό την προϋπόθεση να έχει ελεύθερη πρόσβαση το κοινό.

-Μουσεία Ίψεν και Μουνκ: Βρίσκονται στο κέντρο και στην παλιά πόλη αντίστοιχα και φιλοξενούν εκθέματα και αφιερώματα στους δύο γνωστούς σκανδιναβούς δημιουργούς.

-Φεστιβάλ: Το Oslo Summer Festival αξιοποιεί το σχετικά ζεστό – για τα δεδομένα της Σκανδιναβίας – καλοκαίρι και γεμίζει την πόλη υπαίθριες αγορές, λούνα-παρκ, συναυλίες και events όλο τον Ιούνιο. Τον ίδιο μήνα οργανώνεται και το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, μια γραφική νότα με σκηνικά ιπποτών, τοξοτών και old school διαγωνισμών. Τον Αύγουστο διεξάγεται το Oslo Jazz Festival.

Πού να φάτε
Αν θέλετε κάτι οικονομικό, μπορείτε να δοκιμάσετε τα σάντουιτς της αλυσίδας coffee houses Kaffebrenneriet, street food πίτσα και burgers στο Peppes Pizza στην αρχή του πεζοδρόμου Karl Johans ή νόστιμα και χορταστικά bagels με κάθε είδους γέμιση στο Bagel & Juice (Slottsgate 7) επίσης στο κέντρο της πόλης – υπολογίστε περί τα 10-15€ σε καθεμία από τις παραπάνω επιλογές.
Στο Villa Paradiso (Olaf Ryes Plass 8, Grunerlokka) θα δοκιμάσετε ωραιότατο ιταλικό φαγητό σε «λογικές τιμές» (περί τα 25€ κατ’ άτομο). Στο Mehfel (Kirkegata 15, κέντρο) θα δοκιμάσετε εξαιρετική ανατολίτικη κουζίνα με πολλές χορτοφαγικές επιλογές (περί τα 50€ κατ’ άτομο). Στο Dinner Bar-Restaurant (Stortingsgata 22, κέντρο) θα απολαύσετε νοστιμιές από το Σετσουάν -περί τα 40€, ενώ στο Hos Tea (Gabelsgate 11), η ευρωπαϊκή και σκανδιναβική κουζίνα, με πολλές επιλογές σε ψάρι και κρεατικά, έχουν την τιμητική τους – περί τα 60€ κατ’ άτομο.

Πώς να πάτε
Η Aegean συνδέει την Αθήνα με το Όσλο, σε τιμές που το καλοκαίρι αυξάνονται, αλλά εντοπίσαμε καλές προσφορές – 147€ μετ’ επιστροφής τον Αύγουστο και 140€ τον Οκτώβριο. Μάλιστα, αυτή την περίοδο «τρέχει» έκπτωση ως και 40% για κρατήσεις για το επόμενο φθινόπωρο.
Η Ryanair συνδέει απευθείας την Θεσσαλονίκη με το Όσλο, σε τιμές που ξεκινούν τον Ιούνιο από τα 86€ μετ’ επιστροφής.

Πού θα μείνετε
Anker Apartment: Από τις πιο value for money επιλογές στο κέντρο της πόλης (στη γειτονιά Grünerløkka, πιο συγκεκριμένα) προσφέρει λιτά αλλά πεντακάθαρα και περιποιημένα δωμάτια με δωρεάν wi-fi, σε τιμές που ξεκινούν από 67€ το δίκλινο. 
Comfort Hotel Xpress: Σούπερ ντιζαϊνάτα δωμάτια με παροχές που περιλαμβάνουν δωρεάν wi-fi και καφέ όλη την ημέρα, κι ένα funky lobby με φλιπεράκι είναι τα δυνατά χαρτιά αυτού του ξενοδοχείου στην καρδιά του ιστορικού κέντρου του Όσλο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 100€ το δίκλινο. 
Citybox Oslo: Μικρά αλλά κομψά και περιποιημένα δωμάτια με δωρεάν wi-fi, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, λίγα βήματα από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Οι τιμές κυμαίνονται στα 106€ για το δίκλινο δωμάτιο. 
Smarthotel Oslo: Πέντε λεπτά μακριά από τον δημοφιλέστατο πεζόδρομο Karl Johan και το βασιλικό πάρκο, προσφέρει μικρά αλλά φωτεινά και έξυπνα διαρρυθμισμένα δωμάτια με έξτρα αναπαυτικά στρώματα και δωρεάν wi-fi, σε τιμές που κυμαίνονται στα 109€ το δίκλινο. 

Χρήσιμα
Το νορβηγικό νόμισμα είναι η νορβηγική κορώνα (ΝΟΚ) και αντιστοιχεί σε περίπου 0,12€ - δηλαδή 10 κορώνες είναι (χοντρικά) περίπου 1€. Όσο για τον φόβο σας για το νορβηγικό κρύο, σημειώστε ότι το καλοκαίρι η μέση θερμοκρασία φτάνει τους 20-26 βαθμούς Κελσίου. Την άνοιξη και το φθινόπωρο πέφτει στους 15-16 βαθμούς, ενώ τον χειμώνα να αναμένεται θερμοκρασίες γύρω στο μηδέν ή λίγο χαμηλότερες – οπότε φροντίστε αναλόγως τα ρούχα που θα έχετε μαζί σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v