Κοπεγχάγη: Τα πάντα είναι… δανικά

Κανάλια και ποδήλατα, κάστρα και παραμύθια, υψηλή κουζίνα και μοντέρνα τέχνη. Η Κοπεγχάγη τα έχει όλα, σε μια απόλυτα θαλασσινή εκδοχή του ευρωπαϊκού βορρά.
Κοπεγχάγη: Τα πάντα είναι… δανικά
της Ηρώς Κουνάδη

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γράφει τα σκοτεινά του παραμύθια κοιτώντας έξω από το παράθυρό του τα πολύχρωμα σπίτια πλάι στο πιο φωτογραφημένο κανάλι της Ευρώπης. Οι χίπηδες της Κριστιανία φτιάχνουν την πρώτη ελεύθερη κοινότητα της Γηραιάς Ηπείρου, καταργούν τους νόμους και καταλήγουν 40 χρόνια αργότερα γραφικό αξιοθέατο που ενθουσιάζει μόνο όσους πηγαίνουν στο Άμστερνταμ αποκλειστικά για τα coffee shops.

Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, βρίσκεται μια (πανάκριβη μεν, πανέμορφη δε) πόλη που ανακηρύσσεται κάθε χρόνο πανηγυρικά η παγκόσμια πρωτεύουσα της ποιότητας ζωής. Μια πόλη με μηδέν κίνηση και μηδέν εγκληματικότητα, μια πόλη που αγαπά πολύ το design και τη μοντέρνα τέχνη, που κινείται σχεδόν αποκλειστικά με ποδήλατα (τα οποία μένουν ξεκλείδωτα στους δρόμους προκαλώντας απανωτά εγκεφαλικά σε κάθε νοτιο- και κεντρο-Ευρωπαίο ταξιδιώτη) και τρώει σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη. Καλωσορίσατε στην Κοπεγχάγη –αυτά είναι μόνο η αρχή.

Βολτάροντας ανάμεσα στα κανάλια

Οι βόλτες ξεκινούν από το Strøget, τον μεγάλο εμπορικό πεζόδρομο –που στην πραγματικότητα είναι πολλοί συνεχόμενοι πεζόδρομοι– όπου χτυπά η καρδιά της πόλης. Πολύ κοντά εδώ βρίσκεται ο περίφημος Rundetårn, ή Στρογγυλός Πύργος, που χτίστηκε το 1642 και προσφέρει πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη και την θάλασσα γύρω της από τα μπαλκόνια και τα ανοίγματα του παλαιότερου εν λειτουργία αστεροσκοπείου της Ευρώπης, που στεγάζεται εδώ.

Από το Strøget έχετε να αντιμετωπίσετε το πρώτο δίλημμα μιας επίσκεψης στην Κοπεγχάγη: Αν θα κατευθυνθείτε προς το Vesterbro, την hip γειτονιά με τα μπαράκια και τα εστιατόρια, περνώντας μπροστά από το Tivoli, το περίφημο πάρκο - λούνα παρκ που ανοίγει τις πύλες του μόνο τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι, ή θα συνεχίσετε βόρεια, προς το Παλάτι Amalienborg, χειμερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Δανίας, την κτισμένη το 1749 και επιβλητικότατη Μαρμάρινη Εκκλησία (Marmorkirken) και το Μουσείο Design

Top-5 αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Το Εθνικό Μουσείο:
Σαφώς το εντυπωσιακότερο (τόσο από άποψη σχεδιασμού όσο και περιεχομένου) μουσείο της πόλης, σε παίρνει από το χέρι για να σου διηγηθεί χιλιάδες χρόνια δανέζικης ιστορίας, ξεκινώντας από την προϊστορία, και περνώντας από τους Βίκινγκς και τα παλάτια του 18ου αιώνα για να καταλήξει στους χίπηδες της Κριστιανία και τα δημοψηφίσματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα highlights του περιλαμβάνονται το μοναδικό σωζόμενο στον κόσμο Άρμα του Ήλιου που χρονολογείται από το 1800 π.Χ., τα μενίρ με τους ρούνους και ο σκελετός ενός πλοίου των Βίκινγκς, καθώς και μια από τις εντυπωσιακότερες συλλογές παιχνιδιών και κουκλόσπιτων περασμένων αιώνων, που σίγουρα θα ενθουσιάσει τα πιτσιρίκια σας.


Η Christiania: Μπορεί να στερείται πια της παλιάς της αίγλης, και να είναι σήμερα περισσότερο γραφική στη διαφορετικότητά της, παρά άντρο της κοινοβιακής ελευθερίας στην καρδιά ενός καπιταλιστικού κόσμου, σίγουρα όμως η Κριστιανία είναι μια ενδιαφέρουσα βόλτα ακόμα κι έτσι, ακόμα και σήμερα. Ειδικά το καλοκαίρι, όταν τα συνεργατικά της στέκια διοργανώνουν δωρεάν υπαίθριες συναυλίες και οι πάγκοι στις αγορές της πλημμυρίζουν κόσμο που χαζεύει (και αγοράζει) χειροποίητα μπιχλιμπίδια από συνεταιρισμούς όπως οι «Γυναίκες Σιδηρουργοί» που ζουν και δουλεύουν μέσα στην Κριστιανία.


Το Nyhavn: Η πιο αναγνωρίσιμη εικόνα της Κοπεγχάγης, αυτή με τα πολύχρωμα σπιτάκια στις όχθες ενός γαλήνιου καναλιού, αντιστοιχεί παραδόξως σε μια από τις περισσότερο τουριστικές και λιγότερο αντιπροσωπευτικές γωνιές της πόλης. Ωστόσο, το Nyhavn –το τελευταίο κανάλι που ανοίχτηκε τον 17ο αιώνα για να συνδέσει το λιμάνι με το κέντρο της πόλης, εξ ου και το όνομά του που σημαίνει κάτι σαν «Νεοκάναλο»– είναι όντως εξαιρετικά φωτογενές, ειδικά τις ηλιόλουστες μέρες και λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα. Εδώ βρίσκεται και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια-με-λογικές-τιμές στην πόλη –λεπτομέρειες γι’ αυτό έχουμε παρακάτω.

Το λιμάνι: Αξιοθέατο το λιμάνι; Ναι, για δύο λόγους: Κατ’ αρχήν, γιατί εδώ βρίσκεται το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της πόλης, η αμφιλεγόμενη Μικρή Γοργόνα – ηρωίδα του πιο διάσημου παιδιού της πόλης, του παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Δεύτερον, γιατί ακριβώς δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται το Kastellet, ένα μικρό νησάκι σε σχήμα αστεριού που φιλοξενεί το χτισμένο το 1662 Κάστρο της Κοπεγχάγης και πολλά ειδυλλιακά μονοπάτια για να εξερευνήσετε.


Το νησί των κάστρων: Μιλώντας για κάστρα, το Slotsholmen αποτελεί την ιστορική καρδιά της Κοπεγχάγης, αφού εδώ χτίστηκε το 1167 το φρούριο γύρω από το οποίο απλώθηκε η πρωτεύουσα της Δανίας όπως την ξέρουμε σήμερα. Το επιβλητικό νέο-μπαρόκ Christiansborg Slot (Παλάτι Christiansborg) στεγάζει σήμερα την Βουλή της Δανίας, ενώ γύρω του απλώνονται μια σειρά αξιοθέατα που περιλαμβάνουν το φουτουριστικό κτίριο της Βασιλικής Βιβλιοθήκης (μέσα στην οποία στεγάζεται ένα από τα πιο ξακουστά και ακριβότερα εστιατόρια της πόλης, το Søren K), το Μουσείο Θεάτρου, το Εβραϊκό Μουσείο και το υποβλητικό Børsen, το κτίριο του παλιού χρηματιστηρίου.

Υπολογίζοντας το budget σας

Ένα από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε για πρώτη φορά να «πατήσετε Σκανδιναβία» είναι ότι η Κοπεγχάγη είναι μια (πολύ) ακριβή πόλη. Πόσο ακριβή είναι το πολύ ακριβή; Τόσο ώστε το ένα ευρώ να μην αγοράζει σχεδόν τίποτα: Τα μικρά μπουκαλάκια του νερού κυμαίνονται στα 3€, όπως και τα εισιτήρια των λεωφορείων –τα οποία, για να μην είμαστε άδικοι, είναι εξαιρετικά αξιόπιστα, φιλικά προς τον νεοφερμένο χρήστη με τις οθόνες τους να αναγράφουν πάντα την επόμενη στάση και ικανά να σας μεταφέρουν από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη σε λίγα λεπτά (είπαμε, μιλάμε για μια πόλη με μηδέν κίνηση).

Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, υπάρχουν και καλά νέα: Πολλά από τα πράγματα που θα κάνετε στην Κοπεγχάγη είναι δωρεάν, με πρώτο και καλύτερο το εξαιρετικό Εθνικό Μουσείο που λέγαμε προηγουμένως. Τα ποδήλατα που νοικιάζει ο δήμος (το καλοκαίρι μόνο) είναι επίσης δωρεάν: αφήνετε μόνο ένα κέρμα σαν «εγγύηση», όπως κάνετε για να πάρετε ένα καροτσάκι στο super market, και όταν επιστρέφετε το ποδήλατο παίρνετε πίσω το κέρμα σας.

Δωρεάν είναι, επίσης, η επίσκεψη στην Christiania και σε όλες τις εκκλησίες της πόλης, η Εθνική Γλυπτοθήκη κάθε Κυριακή, και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα μουσεία της πόλης κάθε Τετάρτη. Το Κέντρο Επισκεπτών του δήμου, βολικότατα τοποθετημένο απέναντι από το Tivoli, διαθέτει δωρεάν χάρτες και επίσης δωρεάν αλλά πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές για οτιδήποτε θέλετε να κάνετε στην πόλη –καθώς και δωρεάν wi-fi.

Πού να φάτε

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι στην Κοπεγχάγη βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη –περιλαμβανομένου και του πρώτου των πρώτων στην παγκόσμια κατάταξη, του Noma του super star chef Rene Redzepi. Πιθανότατα έχετε επίσης ακούσει ότι για να εξασφαλίσετε ένα τραπέζι εκεί πρέπει να κάνετε κράτηση τουλάχιστον τρεις μήνες πριν, και να είστε αποφασισμένοι να αποχωριστείτε περί τα 214€ κατ’ άτομο για το degustation menu, συν άλλα 134€ κατ’ άτομο για το κρασί. Αν το budget σας δεν φτάνει σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη, έχουμε μερικές πιο «γήινες» επιλογές για να ανακαλύψετε την δανέζικη κουζίνα –ή να την απαρνηθείτε, αν αποφασίσετε ότι τελικά δεν σας αρέσει. 

Katz (Frederiksholms Kanal 1): Από το πρωί ως το βράδυ, ιδανικό για brunch, μεσημεριανό αλλά και δείπνο συνοδεία ωραίων κοκτέιλ, το Katz σερβίρει εξαιρετικά Smorrebrod (ανοιχτά σάντουιτς, δανέζικη σπεσιαλιτέ που σερβίρεται με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, από καπνιστό σολομό μέχρι roast beef) και θεϊκά burgers. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο. 

Cap Horn (Nyhavn 21): Στο περίφημο κανάλι του Nyhavn, ένα από τα ελάχιστα εστιατόρια που ξεχωρίζουν από τον τουριστο-σωρό. Σερβίρει υπό το φως των κεριών εξαίσια δημιουργική κουζίνα όπως το μοσχαρίσιο φιλέτο μαγειρεμένο σε βιολογική μπύρα και το Vegetarian Dream, ήτοι noodles από αυγά σερβιρισμένα με λαχανικά στον ατμό και σόγια σως με τζίντζερ και βιολογικό σκόρδο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 30€ το άτομο, με ποτήρι κρασί και επιδόρπιο.

Ankara (Vesterbrogade 35): Αν οι γεύσεις του βορρά σας αφήσουν παγερά αδιάφορους, ένα τούρκικο εστιατόριο θα φροντίσει να σας κρατήσει χορτάτους, και μάλιστα χωρίς να πληρώσετε πολλά. Τα set menu του Ankara, που περιλαμβάνουν πρώτο πιάτο, κυρίως και επιδόρπιο, δεν ξεπερνούν τα 15€ το άτομο, ενώ καθημερινά στήνεται και ένας ωραιότατος μπουφές που κοστίζει μόλις 12€.

Kebabish (Vesterbrogade 13): Ανατολής… συνέχεια, αυτή την φορά για τους λάτρεις των πιο πικάντικων (έως και σούπερ καυτερών) γεύσεων, που βρίσκουν τον παράδεισό τους σε αυτό το παραδοσιακό μεσανατολίτικο κεμπαμπτζίδικο-εστιατόριο. Στον μακροσκελή του κατάλογο περιλαμβάνονται από καυτερά κεμπάπ και sawarma με γύρο κοτόπουλο μέχρι λαχματζούν και σούπερ έξτρα πικάντικο πιλάφι με κομματάκια κοτόπουλου. Οι τιμές δεν ξεπερνούν με τίποτα τα 10-12€ το άτομο. Αλκοόλ, όμως, δεν σερβίρεται –η ανατολίτικη κουζίνα έχει το τίμημά της.

Πού να μείνετε

Copenhagen Crown: Στα όρια μεταξύ του Vesterbro και του κέντρου της πόλης (από το οποίο απέχει ένα βολικότατο 5λεπτο με τα πόδια) προσφέρει όμορφα, περιποιημένα δωμάτια καπνιστών και μη –μέγιστο συν για τους νικοτινο-εξαρτημένους σε μια πόλη που το κάπνισμα απαγορεύεται σχεδόν καθολικά– και σερβίρει εξαιρετικό πρωινό στον τελευταίο όροφο με θέα το skyline της πόλης. Οι τιμές κυμαίνονται στα 100€ το δίκλινο με πρωινό. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ.

Ascot Hotel: Μια ανάσα από το Tivoli, στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτήριο του 19ου αιώνα και διαθέτει όμορφα δωμάτια με παροχές που περιλαμβάνουν καλωδιακή τηλεόραση και δωρεάν wi-fi. Προσφέρει επίσης δωρεάν πρόσβαση στο γυμναστήριο καθώς και παραδοσιακό σκανδιναβικό μπουφέ πρωινού. Οι τιμές κυμαίνονται στα 97€ το δίκλινο με πρωινό. Κρατήσεις μέσω του Booking πραγματοποιούνται από εδώ.

Richmond Hotel: Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στις περίφημες λίμνες της Κοπεγχάγης και 10 λεπτά με τα πόδια από το Tivoli. Προσφέρει φωτεινά, χρωματιστά δωμάτια με παροχές που περιλαμβάνουν καλωδιακή τηλεόραση και δωρεάν wi-fi. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 100€ το δίκλινο με πρωινό. Κρατήσεις μέσω του Booking πραγματοποιούνται από εδώ.

Πώς θα πάτε

Με τις απευθείας πτήσεις της Aegean, που ξεκινούν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο από τα 170€ μετ’ επιστροφής και φόρων (αλλά χωρίς βαλίτσα παραδοτέα στο check-in). Για τον Μάιο, αντίστοιχα, η χαμηλότερη διαθέσιμη τιμή διαμορφώνεται στα 185€, ενώ για τον Ιούλιο –που είναι και η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την πόλη– υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες θέσεις στα 164€ (πάντα με επιστροφή και φόρους, αλλά χωρίς βαλίτσα).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v