15 ταξίδια για το 2015

Σας ευχόμαστε καλή ταξιδιάρικη χρονιά και σας βάζουμε ιδέες με 15 προορισμούς που αξίζει να βάλετε στη λίστα σας για το 2015.
15 ταξίδια για το 2015
του Γιώργου Κόκουβα

Τα ταξίδια κατέχουν μία από τις περίοπτες θέσεις – αν όχι την πρώτη – στα resolutions κάθε χρονιάς για τους συντάκτες του in2life. Θέλουμε να πιστεύουμε και για πολύ ακόμη κόσμο, που θεωρεί τα ταξίδια τρόπο ζωής. Γι’ αυτό και επιλέξαμε να κάνουμε «ποδαρικό» στη νέα χρονιά με ένα αφιέρωμα όπου συγκεντρώνουμε 15 προορισμούς που αξίζει να επισκεφθείτε φέτος. Είτε επειδή κάτι συναρπαστικό γίνεται εκεί μέσα στους επόμενους μήνες, είτε γιατί ούτως ή άλλως, είναι πάντα συναρπαστικό να εξερευνάς τον κόσμο, να γνωρίζεις κουλτούρες, γεύσεις και ανθρώπους.

*Τύνιδα, Τυνησία

Μετά από μία περίοδο έντονων αναταραχών, η πρωτεύουσα της Τυνησίας είναι και πάλι έτοιμη να υποδεχθεί και να γοητεύσει τους ταξιδιώτες που θα καταφθάσουν για να θαυμάσουν το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα από το όμορφο προάστιο του λόφου Byrsa, να εξερευνήσουν την παλιά πόλη (μεδίνα) που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και διαθέτει εκατοντάδες αξιοθέατα όπως το Μεγάλο Τζαμί.

*Νότια Πορτογαλία

Η πολύχρωμη Λισαβόνα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο νότιο τμήμα της Πορτογαλίας. Αλλά τι κορυφή: Η μεθυστική Αλφάμα, η παλιά πόλη με τα παλιά νοσταλγικά σπιτάκια και τους ήχους των fados, οι λόφοι με τα παρατηρητήρια, τα ίχνη των Ευρωπαίων εξερευνητών που κατέκτησαν τον κάποτε άγνωστο κόσμο και η μυρωδιά από ψάρι και παραδοσιακά γλυκά είναι μερικά από τα θέλγητρα της πρωτεύουσας. Ωστόσο, αξίζει με βάση τη Λισαβόνα να ανακαλύψετε και την ανερχόμενη περιοχή Algarve στο Νότο, θέρετρο για οικογενειακές καλοκαιρινές διακοπές, με αμμώδεις, χρυσαφένιες παραλίες, γαλήνιους κολπίσκους, μικρά νησάκια και τοποθεσίες-παραδείσους για τους λάτρεις του σερφ.

*Βουκουρέστι, Ρουμανία

Συνεχώς ανερχόμενη τα τελευταία χρόνια στο ταξιδιωτικό «παιχνίδι», η πρωτεύουσα της Ρουμανίας είναι μια πόλη δυναμική, γεμάτη ενέργεια και funky διάθεση. Το στίγμα του ύφους της το δίνει το παράξενο μίγμα κομουνισμού και καπιταλισμού που «πάντρεψε» τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να γεφυρωθεί Ανατολή και Δύση, Βαλκάνια και δυτική Ευρώπη, γοητεία ορθόδοξων ναών του 17ου αιώνα αλλά και μοντέρνα café ή αρχιτεκτονικά τοπόσημα όπως η πελώρια Βουλή. Σημειώστε ότι πολύ κοντά βρίσκονται μεσαιωνικά χωριά, φοβερά κάστρα και το Δέλτα του Δούναβη, και όλα αυτά σε πολύ low budget τιμές.

*Mons, Βέλγιο και Plzeň, Τσεχία

Άγνωστες στο ευρύ κοινό μέχρι αυτή τη χρονιά, οι δύο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπως ορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2015 αναμένεται να ανεβάσουν τις ταξιδιωτικές μετοχές τους, χάρη στον πλούτο των πολιτιστικών γεγονότων, των καλλιτεχνικών φεστιβάλ, των νέων μουσείων και των συνεργασιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που φέρνει πάντα μαζί του ο τίτλος αυτός. Η Mons είναι μια μικρή, χαριτωμένη φοιτητούπολη στο νότιο Βέλγιο, που πέρα από την μεσαιωνική γοητεία των λόφων της, είναι γνωστή και για το ετήσιο Lumeçon, ένα «πανηγύρι»-υπερθέαμα που περιλαμβάνεται στη λίστα των «Αριστουργημάτων της Προφορικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας» και συγκεντρώνει πλήθη κόσμου στην πανέμορφη Μεγάλη Πλατεία για να απολαύσουν την «σφαγή του Δράκου», 57 ημέρες μετά το Πάσχα.


Από την άλλη, το Plzeň είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας, πρωτεύουσα της Δυτικής Βοημίας, και μπορεί να είναι πιο «βιομηχανική» από τις υπόλοιπες λουτροπόλεις της χώρας, διαθέτει όμως ένα κουκλίστικο ιστορικό κέντρο, υπέροχους κήπους να την περιτριγυρίζουν και άφθονες pubs που φημίζονται για την μπύρα η οποία πήρε από εδώ το όνομά της, την pilsner. Δείτε εδώ και εδώ τα προγράμματα για τις δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες του 2015.  

*Faroe Islands

Ψηφισμένα από τους αναγνώστες του National Geographic ως ο καλύτερος προορισμός του πλανήτη για φέτος, τα Νησιά Φερόες βρίσκονται ανάμεσα στη Σκωτία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Πρόκειται για σύμπλεγμα 18 νήσων που διοικητικά ανήκουν στη Δανία, και που φέτος θα συγκεντρώσουν τα φώτα της δημοσιότητας, μιας και θα αποτελέσουν το ένα από τα δύο μέρη της Γης που θα γίνουν «μάρτυρες» της ολικής έκλειψης ηλίου στις 20 Μαρτίου του 2015. Το σπάνιο φαινόμενο που δεν θα ξαναδεί η Ευρώπη ως το 2026 συγκαταλέγεται στα κορυφαία αστρονομικά γεγονότα της χρονιάς – χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τα υπόλοιπα φυσικά θέλγητρα των νησιών, τα παρθένα τοπία και τις μαγικές νησιωτικές τοποθεσίες.

*Σιγκαπούρη

Η νησιωτική πόλη-κράτος της Σιγκαπούρης, στα νότια της Μαλαισίας, γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια της ανεξαρτησίας της, και θα φροντίσει να γεμίσει το πρόγραμμά της για το 2015 με θέαμα για όλους. Φέτος μεταξύ άλλων θα διοργανωθεί η πρώτη νυχτερινή Formula 1, θα στηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη ρόδα-παρατηρητήριο του κόσμου (μετά από το High Roller του Λας Βέγκας), θα λάβουν χώρα δεκάδες φεστιβάλ και θρησκευτικές γιορτές και οι Νοτιανατολικοί Ασιατικοί Αγώνες, ενώ θα γίνουν τα εγκαίνια και της Εθνικής Πινακοθήκης. Φυσικά, παράλληλα με τις εκδηλώσεις, ο επισκέπτης θα μυηθεί στο μίγμα κινεζικής, μαλαισιανής, ινδικής και δυτικής κουλτούρας, φοβερής εξωτικής κουζίνας, και πολλές, ακριβές αλλά από τις κορυφαίες του κόσμου επιλογές σε εστιατόρια και shopping malls.

*Μιλάνο, Ιταλία

Στη φετινή Διεθνή Έκθεση του Μιλάνου, την τιμητική του έχει το φαγητό. Η Expo 2015 θα βάλει στόχο να διδάξει στα εκατομμύρια των επισκεπτών της πώς οι τεχνολογικές καινοτομίες συνδέονται με την διατροφή μας, με σύνθημα «Ταΐζοντας τον πλανήτη, Ενέργεια για Ζωή» (Από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο του 2015). Πέρα από αυτό το event, το Μιλάνο διαθέτει την σικ γοητεία μιας πρωτεύουσας της μόδας, ένα ολοζώντανο ιστορικό κέντρο με απαστράπτοντες εμπορικούς δρόμους αλλά και αναγεννησιακή ομορφιά, έργα του Ντα Βίντσι και Κάστρα από την εποχή των Μεδιολάνων, καθώς και τα χωριά-ησυχαστήρια της λίμνης Κόμο λιγότερο από μια ώρα μακριά. Και όλα αυτά, σε έναν προορισμό που εξελίσσεται στον πιο οικονομικό για να φτάσει κανείς, χάρη στις πάμφθηνες πτήσεις από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.

*Άμπου Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Μπορεί το γειτονικό Ντουμπάι να έχει βάλει τα δυνατά του να εντυπωσιάσει με τα μεγαθήρια αρχιτεκτονικής που ξεφυτρώνουν και το κοσμοπολίτικο ύφος που λανσάρει, αλλά το Άμπου Ντάμπι έχει βάλει στόχο να ξεχωρίσει ως η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ασίας. Οι ανθρώπινοι ρυθμοί, οι χαμηλοί τόνοι, η αραβική γοητεία στην γύρω περιοχή, με την μυστηριώδη έρημο και τις οάσεις είναι τα δυνατά χαρτιά ενός εμιράτου που, μπορεί να φημίζεται σήμερα για τον μαύρο χρυσό του, αλλά δεν ξεχνά πως ξεκίνησε ως ένα μικρό ψαροχώρι λιγότερο από μισό αιώνα πριν.

*Δουβλίνο, Ιρλανδία

Οι λάτρεις της μπύρας και της βορειοευρωπαϊκής κουλτούρας δεν θα απογοητευτούν από ένα ταξίδι στην ιρλανδική πρωτεύουσα τον Μάρτιο του 2015. Από τις 14 ως τις 17/3, η γιορτή του St. Patrick θα μεταμορφώσει την πόλη σε ένα πελώριο πάρτι, με μια παρέλαση που διασχίζει ολόκληρο το ιστορικό κέντρο του Δουβλίνου. Αλλά και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, το Δουβλίνο δεν χάνει τη ζωντάνια του: Το Temple Bar, η παλιά γειτονιά στα νότια του ποταμού, δεν σταματά ποτέ να σφύζει από νυχτερινή ζωή με δεκάδες ιρλανδέζικες παμπ, ενώ τα έργα street art «λάμπουν» σε κάθε τοίχο της πόλης. Εμπορικοί δρόμοι, κάτι παραπάνω από εντυπωσιακοί πέτρινοι ναοί, ένα κάστρο στην καρδιά της πόλης, φυλακές που μετατράπηκαν σε Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης και τοπικό ιδίωμα που παραπέμπει… στο Shire συνθέτουν το ιδιαίτερο χρώμα μιας πόλης μάλλον παραγνωρισμένης.

*Κρακοβία, Πολωνία

Μια επίσκεψη στην παλιά εβραϊκή γειτονιά της Κρακοβίας θα σας πείσει ότι αυτή είναι μία από τις πρωτεύουσες των hipsters και της urban κουλτούρας στην Ευρώπη. Στο γνωστό από την ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ» Kazimierz, θα συναντήσετε υπέροχα δείγματα στένσιλ, γκραφίτι και λοιπής urban street art, φευγάτα εστιατόρια και café, λαχταριστό και πάμφθηνο street food, καθώς και αξιοποιημένη τουριστικά την εβραϊκή παράδοση. Φυσικά, δεν θα χάσετε εξερευνώντας και την παλιά πόλη, με την τεράστια πλατεία Rynek Glowny, το κάστρο της Wawel, τους επιβλητικούς ναούς και το Μονοπάτι των Βασιλέων. Και όλα αυτά, σε τιμές ιδιαίτερα φιλικές προς τους low budget ταξιδιώτες.

*Ρίγα, Λετονία

Η Ρίγα μετά από δύο δεκαετίες ελευθερίας, καταφέρνει να ξαναστηθεί στα πόδια της, και με νωπούς τους εορτασμούς της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Γηραιάς Ηπείρου την περασμένη χρονιά, διεκδικεί τον τίτλο του κοσμοπολίτικου σταυροδρομιού της Βαλτικής. Hip café και εστιατόρια στο κέντρο της πόλης, αλλά και ένας ολόκληρος αρχιτεκτονικός θησαυρός από αναστηλωμένα αρ νουβό κτίρια στο κουκλίστικο ιστορικό της κέντρο δημιουργούν μια ιδιαίτερη καστροπολιτεία με παραμυθένια σοκάκια αλλά και όμορφες λεωφόρους.

*Ναμίμπια

Μερικά από τα πιο περίεργα και θεαματικά τοπία της Αφρικανικής ηπείρου βρίσκονται κρυμμένα στη Ναμίμπια. Ψηλοί αμμόλοφοι, λιοντάρια που περιφέρονται στην ερημική Skeleton Coast, (το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι του πλανήτη) ή στην Etosha, μία από τις πιο φημισμένες για την άγρια ζωή περιοχές του κόσμου, είναι το θέαμα που απολαμβάνουν όσοι ξεκινούν για σαφάρι στην περιοχή. Φέτος, η Ναμίμπια γιορτάζει την 25η επέτειο της ανεξαρτησίας της και το γιορτάζει με ένα νέο εθνικό πάρκο, αυτό της Bwabwata που θα ανοίξει τις πύλες του για τους επισκέπτες. Σημειώστε πως η Ναμίμπια φέτος θα έχει το δικό της μερίδιο δημοσιότητας χάρη στο blockbuster “Fury Road” με τους Τομ Χάρντι και Σαρλίζ Θερόν που θα γυριστεί στην έρημο της χώρας.

*Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Τι θα λέγατε για ένα ταξίδι στην άκρη της Ευρώπης, εκεί που το Βόρειο Σέλας δημιουργεί αφορμές για νυχτερινές εξορμήσεις που εξελίσσονται σε εμπειρίες ζωής, εκεί που κρύβονται σπηλιές από πάγο κάτω από τη γη (τον Ιούνιο θα ανοίξει τις παγωμένες πόρτες της η Ice Cave του παγόβουνου Langjokull), εκεί που τα καλοκαίρια η ημέρα διαρκεί 22 ώρες και που τα πάντα ντύνονται στα λευκά τον χειμώνα, εκεί που η ιππασία δεν είναι απλώς χόμπι αλλά το μέσο για επταήμερες εξερευνητικές εκδρομές τα καλοκαίρια. Η πρωτεύουσα της Ισλανδίας συνδυάζει χρωματιστά σπίτια, παράδοση από τους Βίκινγκς, σύγχρονες ανέσεις στο κέντρο της, ανθρώπους με ιδιαίτερο ταμπεραμέντο, απροσδόκητα γοητευτική νυχτερινή ζωή και την ιδιαίτερη ενέργεια που πηγάζει από το γεγονός πως βρίσκεσαι πολύ κοντά (σε αυτό που αισθάνεσαι ως) άκρη της Γης.

*Ελλάδα

Last but not least, όπως λένε και στο χωριό μας, δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε την Ελλάδα στις επιλογές μας για το 2015. Όσο δεδομένος κι αν είναι για εμάς ως προορισμός, πάντα υπάρχει κάτι καινούριο που δεν έχουμε ανακαλύψει: Ένα μικρό νησάκι στην άκρη των Κυκλάδων, μια κρυφή παραλία στην Κρήτη, ένα γραφικό χωριουδάκι στο Πήλιο, ένα πανηγύρι στην Ορεινή Αρκαδία ή ένας σπάνιος υδροβιότοπος σε κάποια εντυπωσιακή λίμνη – η μαγεία της Ελλάδας βρίσκεται γύρω μας. Απλώς φέτος προσπαθήστε να ανακαλύψετε όσα περισσότερα δείγματά της μπορείτε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v