Πρωτομαγιά 2014: Πέντε μονοήμερες εκδρομές

Μαραθώνας, Πεντέλη, Χαλκίδα, Πάρνηθα ή μήπως Αίγινα; Πιάνουμε τον Μάη σε πέντε «αυθημερόν» προορισμούς σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.
Πρωτομαγιά 2014: Πέντε μονοήμερες εκδρομές
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Οι διακοπές του Πάσχα αποτελούν μια (όχι και τόσο) μακρινή ανάμνηση, όμως αυτό δεν μας «ρίχνει», καθώς ακόμα μια αργία… σιμώνει. Τι; Η Πρωτομαγιά δεν πέφτει φέτος Παρασκευή; Χάνουμε το τριήμερο; Ε και;

Έχουμε μια ωραιότατη αφορμή για μονοήμερες αποδράσεις εκτός των τειχών της πόλης, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν είναι αδιάφορες.

Λίμνη Μαραθώνα

Φωτό: Myrto Lazopoulou-Flickr
Τι θα κάνετε: Μια εξοχή κάτι λιγότερο από μισή ώρα από το κέντρο της πόλης, η Λίμνη του Μαραθώνα εκτός από καφεδάκι στο ξακουστό Fragma με την πανέμορφη θέα, προσφέρει και μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τους απανταχού φυσιολάτρες να ‘χορτάσουν’ την ομορφιά του τοπίου. Φέρτε λοιπόν μαζί σας τα ποδήλατα, ή έστω τα αθλητικά σας παπούτσια, και ακολουθήστε τις διαδρομές στις όχθες της, για να απολαύσετε το μεγαλείο της λίμνης από οπτικές γωνίες που λίγοι έχουν υπ’ όψιν. Αναλυτικές οδηγίες για να κάνετε τον γύρο της λίμνης με το ποδήλατο, αλλά και έναν λεπτομερέστατο χάρτη GPS, θα βρείτε στο PlanetBike.gr. Εξυπακούεται ότι μετά τις ηλιόλουστες βόλτες, θα κάνετε την απαραίτητη στάση για καφεδάκι στο Fragma απολαμβάνοντας αφ’υψηλού τα γαλήνια νερά της λίμνης, ενώ για να γεμίσετε το στομάχι σας όπως του… αρμόζει, έχουμε να σας προτείνουμε τα καλύτερα.

Που θα φάτε: Στο Καλέντζι, περί τα δύο χιλιόμετρα από τη λίμνη, θα βρείτε το φημισμένο Argentina, του οποίου οι λάτρεις ορκίζονται ότι σερβίρει τις καλύτερες μπριζόλες που δοκιμάσατε ποτέ. Τα κλασικά ορεκτικά –πατάτες, κολοκυθάκια, τζατζίκι κλπ– είναι επίσης νόστιμα, αλλά μην παρασυρθείτε και… μπουκώσετε, γιατί το κρέας είναι πραγματικά όλα τα λεφτά. Αν είστε από τους ανυπόμονους τύπους, καλό θα είναι να κάνετε ένα τηλεφώνημα στο 22940 66476 ξεκινώντας, καθότι το ψήσιμο απαιτεί περί την μία ώρα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο.

Πεντέλη

Φωτό: ndimensi-Flickr
Τι θα κάνετε: Μια εξόρμηση στην «γειτονική» Πεντέλη συνδυάζει ωραίες διαδρομές, ενδιαφέρουσες αφορμές για μυστικιστικές συζητήσεις (βλ. Σπηλιά του Νταβέλη) και, βεβαίως, καλό φαγητό. Στην Σπηλιά, θα φτάσετε είτε ακολουθώντας το μονοπάτι από τη Νέα Πεντέλη, είτε οδηγώντας αυτήν εδώ τη διαδρομή. Μία ακόμα ωραία πεζοπορική (ή και ποδηλατική) διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από το τέρμα της Αμαδρυάδων στη Δροσιά και καταλήγει στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Διονύσου (δείτε περισσότερα εδώ). Επίσης, ο καλά κρυμμένος από τα αδιάκριτα ρεύματα καταρράκτης στο Ντράφι, ο οποίος εκπλήσσει και τον πιο δύσπιστο κάτοικο της Αθήνας για την ομορφιά της πόλης του είναι ακόμα ένα highlight της περιοχής. Για να τον βρείτε, θα ακολουθήσετε με τα πόδια το μονοπάτι που φαίνεται σε αυτόν εδώ τον χάρτη.

Που θα φάτε: Στον θρυλικό Κρυστάλλη, στην πλατεία της Πεντέλης, στα δυνατά σημεία του μενού του οποίου συγκαταλέγονται το κοντοσούβλι, τα λουκάνικα, το κοκορέτσι, το γουρουνόπουλο και το αρνάκι στη σούβλα, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 17-20€ το άτομο. Αν θέλετε κάτι διαφορετικό, το Coupepe στην πλατεία της Νέας Πεντέλης ψήνει ασυναγώνιστη πίτσα, είτε του κλασικού τύπου (όπως τις τρώγαμε παλιά στις… ελληνικές πιτσαρίες της γειτονιάς) είτε σε δημιουργικές παραλλαγές, όπως εκείνη με το ροκφόρ και τη μαρμελάδα βατόμουρο. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 10-15€ το άτομο.

Χαλκίδα

Φωτό: Tilemahos Efthimiadis-Flickr
Τι θα κάνετε: Μόλις 70 χιλιόμετρα από την Αθήνα η Χαλκίδα είναι ιδανική για χαλαρωτικούς περιπάτους, τόσο παραλιακά, στο μεγάλο λιμάνι, όσο και πιο ορεινά, στον λόφο που βρίσκεται το αρχαίο φρούριο. Η πόλη είναι πλούσια και σε άλλα αξιοθέατα, όπως το προεξέχον Κόκκινο Σπίτι, στη βόρεια πλευρά της παραλίας, που χρονολογείται από το 1884, το Σπίτι με τα Αγάλματα απέναντι από αυτό και φυσικά το Αρχαιολογικό της Μουσείο.

Πού θα φάτε: Στο Πιάτο, (τηλ:2221086691) στην γειτονιά Κουρέντι, θα δοκιμάσετε θαυμάσια λινγκουΐνι με παστουρμά, φοβερό ψαρονέφρι, εξαιρετικό σουβλάκι κοτόπουλο και πολλές ακόμα λαχταριστές γεύσεις της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας (20€ ανά άτομο χωρίς κρασί), ενώ στο τσιπουράδικο «Μπες και πιες» θα μπείτε, θα πιείτε και θα δοκιμάσετε εξαιρετικούς και αρκετά οικονομικούς μεζέδες (περί τα 10€ ανά άτομο).

Πάρνηθα

Φωτό: ndimendi-Flickr
Τι θα κάνετε: Υπέροχα πεζοπορικά μονοπάτια που διασχίζουν καταπράσινες πλαγιές της (μπορείτε να πάρετε ιδέες για διαδρομές από το site του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας ή να αυτοσχεδιάσετε, ακολουθώντας όποιο μονοπάτι σας φαίνεται πιο ειδυλλιακό), η λίμνη Μπελέτσι με ένα μίνι ζωολογικό κήπο στην όχθη της, η λαμπρότητα των βασιλικών κτημάτων στο Τατόι, το φαντασμαγορικό Σπήλαιο του Πανός και φυσικά τα… κοψίδια στο Κατσιμίδι καθιστούν την Πάρνηθα έναν εκ των κορυφαίων προορισμών για τις μονοήμερες αποδράσεις μας.

Πού θα φάτε: Όπως αναφέραμε παραπάνω, σούπερ κοψίδια στην Πίνδο, η οποία σερβίρει καλοφτιαγμένα ορεκτικά, ασυναγώνιστο κοντοσούβλι, ζουμερά παϊδάκια και σπιτικές τηγανιτές πατάτες, σε τιμές που κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο, ενώ αν προτιμάτε κάτι πιο «βουνίσιο», ο Λάμπρος στο Κατσιμίδι σερβίρει επίσης εξαιρετικά παϊδάκια, συνοδεία σούπερ τζατζικιού και λοιπών παραδοσιακών ορεκτικών στην όμορφη αυλίτσα. Οι τιμές και εδώ κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Αίγινα

Τι θα κάνετε:
Νησάκι για πρωτομαγιάτικη μονοήμερη; Γιατί όχι; Η Αίγινα μπορεί να μην έχει τις τοπ παραλίες, αλλά το γραφικό και πανέμορφό της λιμάνι, οι διαδρομές της ενδοχώρας, οι αρχαιολογικοί της χώροι –must ο Ναός της Αφαίας, όσες φορές κι αν τον έχετε επισκεφθεί– ο απογευματινός καφές με φόντο τον ήλιο που δύει πίσω από την καταπράσινη Μονή, στην Πέρδικα, αρκούν για να την αγαπήσουμε.

Πού θα φάτε: Φρεσκότατο ψάρι και θαλασσινές νοστιμιές συνοδεία ούζου στον Σκοτάδη, στην παραλία της Αίγινας, ή στο ουζερί της κυρίας Γελαδάκη, πίσω από την ψαραγορά. Για κρεατοφαγία μέχρι τελικής πτώσης στο Πέτρινο στο χωριό Ανιτσαίου, στο δρόμο προς Αγία Μαρίνα και στο Στέκι του Κυνηγού, επίσης στου Ανιτσαίου.

* Λόγω αργίας, δεν υπάρχουν δρομολόγια πλοίων για το νησί, όμως μπορείτε να πάτε με θαλάσσιο ταξί.  Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 6939744477.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v