Τσίπουρο: «Αποσταγμένες» φθινοπωρινές αποδράσεις

Κόνιτσα, Πιερία, Ζαγοροχώρια, Κιλκίς, Χαλκιδική. Η Ελλάδα μυρίζει τσίπουρο και εμείς επιλέγουμε «μεθυστικούς» προορισμούς και καταλύματα για να ζήσουμε από κοντά την ιεροτελεστία της παρασκευής του πιο… χαρούμενου αποστάγματος.
Τσίπουρο: «Αποσταγμένες» φθινοπωρινές αποδράσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί ο οίνος να «ευφραίνει καρδίαν», όμως είμαστε σίγουροι ότι το τσίπουρο την… απογειώνει. Από τα τέλη του Οκτώβρη με τις κατά τόπους γιορτές τσίπουρου μέχρι και τον Δεκέμβρη, όλη η Ελλάδα «βράζει» τσίπουρο. Η απόσταξή του, σωστή ιεροτελεστία για τους ντόπιους, συνοδεύεται συνήθως από γλέντι, ντόπιους μεζέδες και κλαρίνα, ενώ δεν είναι λίγα τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες οι οποίοι οργανώνουν τσιπουρογνωστικά Σαββατοκύριακα για τους γευσιγνώστες επισκέπτες. Πού θα μας βγάλει λοιπόν, φέτος η μυρωδιά από το φημισμένο απόσταγμα των στεμφύλων;

Στην Κόνιτσα

Η περιοχή:
Νερό που κελαρύζει. Χαρακτηριστική βουνίσια ψύχρα. Βουνοπλαγιές καλυμμένες από οξιές και σημύδες, που καταλήγουν απότομα σε τρία καταγάλανα ποτάμια. Δασικά, χωμάτινα μονοπάτια που διασχίζουν φαράγγια. Τοπίο εξωπραγματικό. Η φύση κλέβει άνετα την παράσταση εδώ: Το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι σε ένα τοπίο που σε αφήνει με ανοικτό το στόμα, ο εθνικός δρυμός Βίκου – Αωού, η Δρακόλιμνη του Σμόλικα, η απέραντη πεδιάδα και φυσικά ο celebrity Βοϊδομάτης με τα παραμυθένια τοπία που διασχίζει, δύσκολα σε αφήνουν ασυγκίνητο. 

Περισσότερο για την Κόνιτσα εδώ.

Τσιπουροκαταστάσεις: «Πανηγύρι των αισθήσεων» υπόσχεται το οικογενειακό ξενοδοχείο «Πανόραμα», στις 17 Νοεμβρίου. Εκεί, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, το "καζαναριό" των ιδιοκτητών Γιώτη και Ελένης, η πατροπαράδοτη διαδικασία παραγωγής τσίπουρου θα συνοδευτεί από παραδοσιακούς ηπειρώτικους μεζέδες και ηπειρώτικη ορχήστρα με τοπική χορευτική ομάδα. Παράλληλα με την απόσταξη τσίπουρου, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά την διαδικασία παραγωγής μελιού από μελισσοκόμο της περιοχής, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την επίδειξη παρασκευής ηπειρώτικης πίτας, καθώς και επίδειξη σκαλίσματος σε πέτρα και αγιογραφίας. Την ιεροτελεστία της απόσταξης θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά και τις υπόλοιπες μέρες του μήνα, μέχρι και τον Δεκέμβρη. Η τιμή αυτήν την περίοδο είναι 55€ για ένα δίκλινο με τζάκι, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.

Λίγο έξω από την Κόνιτσα, στη μέση ενός κατάφυτου αγροκτήματος τριάντα στρεμμάτων, η πάντα δραστήρια Villa Rustica διοργανώνει για ακόμα μια χρονιά σεμινάρια απόσταξης τσίπουρου στο ιδιόκτητο αποστακτήριο της. Όπως μας πληροφορεί η ιδιοκτήτρια, οι επισκέπτες συμμετέχουν οι ίδιοι στο όλο γλέντι που συνοδεύει την απόσταξη. «Αναλαμβάνουν» την προετοιμασία των καζανιών, ψήνουν, φτιάχνουν σαλάτες…

Το καζάνι βράζει όλη μέρα, ενώ οι μεζέδες στο τζάκι, τα κυδώνια και τα κάστανα στην ξυλόσομπα δεν σταματούν λεπτό. Ακόμα, στο ξενώνα υπάρχει η δυνατότητα, με τη φροντίδα της κυρίας Ελένης και της Βιολέτας, να γευτείτε πίτες πολλών ειδών και να μάθετε τα μυστικά αυτής της παραδοσιακής Γιαννιώτικης μαγειρικής. Για τις μονόχωρες σουίτες το κόστος είναι 90 ευρώ ανά ημέρα για Παρασκευή - Κυριακή (από 3 διανυκτερεύσεις) και 70 ευρώ ανά ημέρα για τις καθημερινές, συμπεριλαμβανομένου του χορταστικού πρωινού.

Αν τέλος, ο δρόμος σας βγάλει στο κοντινό χωριό Πάδες, έχετε υπ’ όψιν δύο πράγματα: στις 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο πανηγύρι του χωριού με το τσίπουρο να ρέει άφθονο, όμως μέχρι τότε ο κ. Νικόλας «Ανάσας» Σίμος προθερμαίνει την ατμόσφαιρα και βγάζει καθημερινά τσίπουρο από το καζάνι στην ταβέρνα του «Στου Ανάσα τον οντά» (τηλ. 6973792371), σερβίροντας παράλληλα εκλεκτούς μεζέδες και κρεατικά σούβλας.

Στο Καπέσοβο

Η περιοχή:
Κτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, το γλυκύτατο χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου είναι ένας έρωτας με την πρώτη ματιά. Επιβλητικά αρχοντικά, λιθόκτιστα καλντερίμια που σε προκαλούν να τα ανέβεις –η απότομη πλαγιά που φιλοξενεί το χωριό κάνει την ανάβαση πράγματι πρόκληση– βρίσκοντας συνεχώς δικαιολογίες για στάσεις: πότε για να θαυμάσεις μια εντυπωσιακή, πέτρινη εννοείται, εκκλησία, πότε για να αράξεις στην πανέμορφη πλατεία, πότε για να ξεστρατίσεις προς ένα ακόμη «σημείο με θέα», από τα δεκάδες σηματοδοτημένα με μικρές ξύλινες ταμπέλες, που αγναντεύουν από ψηλά το φαράγγι του Βίκου.

Τσιπουροκατάστασεις: Σε ένα ζεστό ζαγορίσιο αρχοντικό του 1875 με ρετρό έπιπλα και πολύχρωμα χαλιά θα βρεις τον ξενώνα Θουκυδίδη. Ανήκει στην δραστήρια οικογένεια του τοπικού γλυκοπωλείου «Η Στέρνα» και όλο τον Νοέμβριο, κάθε Σαββατοκύριακο, θα βγάζει τσίπουρο από το οικογενειακό καζάνι δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν όλη την διαδικασία από κοντά και φυσικά να γευτούν τους ντόπιους μεζέδες. Η τιμή για ένα δίκλινο με πρωινό είναι 85€.

* Επίσης, στην Βίτσα Ζαγορίου, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου ο τοπικός σύλλογος νέων θα διοργανώσει γιορτή τσίπουρου με κλαρίνα και μεζέδες για να… εγκαινιάσει το ξεκίνημα του χειμώνα, ενώ όλο τον Νοέμβρη όλο και κάποια απόσταξη θα πετύχετε από ντόπιους παραγωγούς. Προτείνουμε για την διαμονή σας τον παραδοσιακό ξενώνα Μπελόη. (50€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Στην Μηλιά Πιερίας
Το μονοπάτι της αγάπης. Πηγή: partetavoyna.blogspot
Η περιοχή:
Κρυμμένη καλά, μέσα στην αγκαλιά του ξεχασμένου βουνού της διανόησης, τα Πιέρια, η Άνω Μηλιά είναι το χωριό που μπορεί άνετα να υπερηφανεύεται πως κράτησε… αποστάσεις από την μαζική τουριστική ανάπτυξη. Περπατήστε το μονοπάτι των Μουσών (45 λεπτά) το οποίο καταλήγει στις πηγές, στην θέση Πριόνια, αλλά και το «μονοπάτι της Αγάπης» με την πλούσια βλάστηση το οποίο καταλήγει στη θέση Φούρνους ύστερα από 30 λεπτά πεζοπορίας. Πρόκειται για ένα μονοπάτι διαμορφωμένο από το δασαρχείο, με ξύλινα γεφυράκια, τρεχούμενα νερά από πηγές και άφθονη οργιώδη βλάστηση.

Τσιπουροκαταστάσεις: Καλή η ορειβασία, αλλά αυτή η περίοδος ανήκει δικαιωματικά στο τσίπουρο. Έτσι για ακόμα μια χρονιά, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι και μέχρι… τελικής πτώσης ο τοπικός σύλλογος υπόσχεται άφθονο τσίπουρο και καλό μεζέ στην 14η γιορτή τσίπουρου στην πλατεία του χωριού Μεσαία Μηλιά, περίπου μισή ώρα από την Άνω Μηλιά. Οι υποψήφιοι «γευσιγνώστες» θα μυηθούν στα μυστικά της απόσταξης, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Για την διαμονή σας η παραδοσιακή έπαυλη- ξενώνας Μελίες στην Άνω Μηλιά είναι ένα εντυπωσιακό παραδοσιακό κτίριο με μοναδικής αισθητικής δωμάτια. Απαραίτητη προϋπόθεση να είστε παρέα, καθώς ενοικιάζεται ολόκληρο έναντι 250€ ανά διανυκτέρευση, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε ως ορμητήριό σας το πανέμορφο Ελατοχώρι, όπου όπως μας πληροφόρησε ο ιδιοκτήτης του συμπλέγματος ξενώνων Πιερίων Μούσες, διοργανώνονται εκδρομές σε αποστακτήρια των γύρω χωριών (Μοσχοπόταμο, Ριζώματα, Ρητίνη) και οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία και φυσικά να δοκιμάσουν τσίπουρο. Το κόστος για ένα δωμάτιο στο ξενώνα ανέρχεται στα 40€ χωρίς τζάκι και 50€ με τζάκι, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.

Περισσότερα για το Ελατοχώρι εδώ.

Ακόμα ένα ποτηράκι…

* Ο ξενώνας Βατέρη στην πανέμορφη Λίμνη Ευβοίας, οργανώνει μανιταροεξορμήσεις και επισκέψεις στο κοντινό αποστακτήριο της Κοκινομηλιάς. Για κρατήσεις επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 22270 32493 και 22270 32494.

* Στη Γουμένισσα του Κιλκίς, στους Ανατολικούς πρόποδες του πανέμορφου Πάικου, τα αυτοσχέδια γλέντια με χάλκινα όργανα είναι αυτόν τον μήνα καθημερινό φαινόμενο στα 5 επισκέψιμα οινοποιεία της πόλης. Δείτε τα εδώ. Για διαμονή προτείνουμε, ο ξενώνας Δημοσθένης δίπλα στην κεντρική πλατεία διαθέτει ειδικό πακέτο αυτήν την περίοδο με € 60 για διαμονή δύο ημερών.

* Το Κτήμα Λειβαδιώτη στην Μαραθούσα Χαλκιδικής διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα γλέντια τα Σαββατοκύριακα, με αφορμή την απόσταξη τσίπουρου, η οποία γίνεται σε καζάνι μέσα στο κτήμα. Για την διαμονή σας στον ορεινό όγκο του Χολομώντα, μπορείτε να επιλέξετε την «Απολυμένη Πέτρα» (από 50€ για ένα δίκλινο χωρίς πρωινό) ή τον παραδοσιακό ξενώνα Φάρμα (45€ για ένα δίκλινο με πρωινό).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v