Αμαζόνιος: Χωρά ο παράδεισος σε μια φωτογραφία;

…Σαφώς και όχι. Ο παράδεισος δεν χωρά ούτε σε μία, ούτε σε δύο εκατομμύρια φωτογραφίες. Παρ’ όλα αυτά, εμείς επιχειρούμε μια νοερή βόλτα στα ομορφότερα τοπία, στα χωριά και τις όχθες του ποταμού που ο δυτικός μας πολιτισμός επιμένει να πληγώνει.
Αμαζόνιος: Χωρά ο παράδεισος σε μια φωτογραφία;
Δεν είναι σχεδόν ασύλληπτο το ότι την ώρα που η Ευρώπη, μαζί σε σύσσωμο τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο, ομφαλοσκοπεί για την οικονομική κρίση και τα λοιπά κακά της μοίρας τους, κάπου στην άλλη άκρη του πλανήτη υπάρχουν άνθρωποι που αγναντεύουν από τις ξύλινες καλύβες τους την ανατολή του ήλιου πάνω από τα νερά του Αμαζονίου, μην έχοντας ιδέα για ό,τι μας συμβαίνει; Εκτός από ασύλληπτο, βέβαια, μπορεί να είναι και παρήγορο: αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα για το τι μας συμβαίνει, το υποκειμενικό μας δράμα δεν μπορεί να είναι και τόσο σοβαρό. Κι αν αυτή η σκέψη δεν σας φτιάχνει τη διάθεση, οι φωτογραφίες που ακολουθούν σίγουρα θα σας πείσουν ότι, αν μη τι άλλο, ζούμε σε έναν συγκλονιστικά όμορφο πλανήτη.

Πριν ξεκινήσουμε: Μερικά facts για τον Αμαζόνιο

- Ο Αμαζόνιος είναι ο δεύτερος (μετά τον Νείλο) μεγαλύτερος σε έκταση ποταμός του κόσμου. Είναι, επίσης, ο μεγαλύτερος σε όγκο νερού. Η λεκάνη του είναι η μεγαλύτερη του κόσμου, με έκταση που αγγίζει τα 7.050.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.


- Το πλάτος του ποταμού την περίοδο των βροχών μπορεί να φτάσει έως και 48 χιλιόμετρα –πράγμα που σημαίνει ότι αν σταθείς σε μια όχθη δεν μπορείς να διακρίνεις την άλλη. Σε κανονικές συνθήκες, ποικίλλει από 1,6 έως 10 χιλιόμετρα.

- Η πρώτη γέφυρα του Αμαζονίου δεν χτίστηκε παρά το φθινόπωρο του 2010. Βρίσκεται λίγο έξω από το Manaus, της Βραζιλίας.


- Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν, σύμφωνα με το National Geographic, ότι η ηλικία του Αμαζονίου ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια χρόνια, ενώ με τη σημερινή μορφή του υπάρχει εδώ και 2,4 εκατομμύρια χρόνια. 

- Περισσότερες από διακόσιες διαφορετικές φυλές ιθαγενών ζουν στη λεκάνη του Αμαζονίου.


- Τα δάση και τα οικοσυστήματα του Αμαζονίου καταστρέφονται με εφιαλτικά ταχείς ρυθμούς, που αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Από το 2000 έως το 2005, μόνο η Βραζιλία έχασε 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών (μια έκταση μεγαλύτερη από την Ελλάδα) ενώ από το 1970 μέχρι σήμερα περισσότερα από 600.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικών εκτάσεων έχουν χαθεί οριστικά, για λόγους ξυλείας, γεωργίας, βελτίωσης υποδομών και κτηνοτροφίας.

Το φωτογραφικό ταξίδι συνεχίζεται... στη Photo Gallery, επάνω.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v