ΤΑΞΙΔΙΑΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Αμαζόνιος: Χωρά ο παράδεισος σε μια φωτογραφία;

…Σαφώς και όχι. Ο παράδεισος δεν χωρά ούτε σε μία, ούτε σε δύο εκατομμύρια φωτογραφίες. Παρ’ όλα αυτά, εμείς επιχειρούμε μια νοερή βόλτα στα ομορφότερα τοπία, στα χωριά και τις όχθες του ποταμού που ο δυτικός μας πολιτισμός επιμένει να πληγώνει.

Δεν είναι σχεδόν ασύλληπτο το ότι την ώρα που η Ευρώπη, μαζί σε σύσσωμο τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο, ομφαλοσκοπεί για την οικονομική κρίση και τα λοιπά κακά της μοίρας τους, κάπου στην άλλη άκρη του πλανήτη υπάρχουν άνθρωποι που αγναντεύουν από τις ξύλινες καλύβες τους την ανατολή του ήλιου πάνω από τα νερά του Αμαζονίου, μην έχοντας ιδέα για ό,τι μας συμβαίνει; Εκτός από ασύλληπτο, βέβαια, μπορεί να είναι και παρήγορο: αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα για το τι μας συμβαίνει, το υποκειμενικό μας δράμα δεν μπορεί να είναι και τόσο σοβαρό. Κι αν αυτή η σκέψη δεν σας φτιάχνει τη διάθεση, οι φωτογραφίες που ακολουθούν σίγουρα θα σας πείσουν ότι, αν μη τι άλλο, ζούμε σε έναν συγκλονιστικά όμορφο πλανήτη.

Πριν ξεκινήσουμε: Μερικά facts για τον Αμαζόνιο

- Ο Αμαζόνιος είναι ο δεύτερος (μετά τον Νείλο) μεγαλύτερος σε έκταση ποταμός του κόσμου. Είναι, επίσης, ο μεγαλύτερος σε όγκο νερού. Η λεκάνη του είναι η μεγαλύτερη του κόσμου, με έκταση που αγγίζει τα 7.050.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.


- Το πλάτος του ποταμού την περίοδο των βροχών μπορεί να φτάσει έως και 48 χιλιόμετρα –πράγμα που σημαίνει ότι αν σταθείς σε μια όχθη δεν μπορείς να διακρίνεις την άλλη. Σε κανονικές συνθήκες, ποικίλλει από 1,6 έως 10 χιλιόμετρα.

- Η πρώτη γέφυρα του Αμαζονίου δεν χτίστηκε παρά το φθινόπωρο του 2010. Βρίσκεται λίγο έξω από το Manaus, της Βραζιλίας.


- Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν, σύμφωνα με το National Geographic, ότι η ηλικία του Αμαζονίου ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια χρόνια, ενώ με τη σημερινή μορφή του υπάρχει εδώ και 2,4 εκατομμύρια χρόνια. 

- Περισσότερες από διακόσιες διαφορετικές φυλές ιθαγενών ζουν στη λεκάνη του Αμαζονίου.


- Τα δάση και τα οικοσυστήματα του Αμαζονίου καταστρέφονται με εφιαλτικά ταχείς ρυθμούς, που αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Από το 2000 έως το 2005, μόνο η Βραζιλία έχασε 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών (μια έκταση μεγαλύτερη από την Ελλάδα) ενώ από το 1970 μέχρι σήμερα περισσότερα από 600.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικών εκτάσεων έχουν χαθεί οριστικά, για λόγους ξυλείας, γεωργίας, βελτίωσης υποδομών και κτηνοτροφίας.

Το φωτογραφικό ταξίδι συνεχίζεται... στη Photo Gallery, επάνω.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2