Μέτσοβο: Όσα δεν ”χάλασαν” οι τουρίστες

Μία ώρα από τα Γιάννενα, σε απόσταση αναπνοής από δύο χιονοδρομικά κέντρα, χτισμένο ανάμεσα σε δύο βουνά και απλώς πανέμορφο, το Μέτσοβο... διαψεύδει τις ”προσδοκίες” των επισκεπτών του: Δεν είναι απλώς η τουριστική ατραξιόν που οι περισσότεροι πιστεύουν. Αρκεί να ξέρεις που να ψάξεις...
Μέτσοβο: Όσα δεν ”χάλασαν” οι τουρίστες

Το να απολαμβάνει κανείς μικρά, απλά πράγματα όπως η ζεστασιά του ήλιου μέσα στο χειμώνα, οι ξεχωριστές γεύσεις που ”γαργαλούν” τον ουρανίσκο, η καλή παρέα και ένα τοπίο... μαγευτικό είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να ζητήσει. Κυρίως για Χριστουγεννιάτικο δώρο.

Ταξίδεψαμε στο γραφικό (και πανέμορφο) Μέτσοβο, συγκεντρώσαμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορέσαμε -αφού το κρασί και η εκπληκτική θέα μάς είχαν αποσυντονίσει τελείως- καταλήγοντας για ακόμα μία φορά στο συμπέρασμα ότι το Μέτσοβο είναι απλώς...πανέμορφο κάθε εποχή του χρόνου.

Μία ώρα από τα Γιάννενα, σε απόσταση αναπνοής από δύο χιονοδρομικά κέντρα και χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στις πλαγιές της Πίνδου ανάμεσα σε δύο βουνά, το Μέτσοβο μπορεί να έχει τη φήμη του χειμερινού θέρετρου και να προσελκύει τους περισσότερους κυρίως εκείνους τους μήνες του χρόνου, παραμένει όμως κλασικά παραδοσιακό.

Κατά τη γνώμη μας έχει την ιδιαιτερότητα να μεταμορφώνεται ανάλογα με την εποχή, να παίρνει ένα ξεχωριστό κάθε φορά ”χρώμα” και να κλέβει όχι μόνο τις εντυπώσεις, αλλά και την καρδιά κάθε επισκέπτη.

Για την ονομασία του υπάρχουν 2 εκδοχές. Κατά την πρώτη θεωρείται ότι η ονομασία έχει σλαβική προέλευση (mets+ovo = το χωριό των αρκούδων), ενώ κατά την άλλη θεωρείται ότι προέρχεται από την συνένωση των ελληνικών λέξεων μεσο+βούνι, λόγω της γεωγραφικής του θέσης ανάμεσα σε δυο βουνά.

Με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο, πετρόχτιστα σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια, παλιές παραδοσιακές βρύσες και κυρίως με τους ευγενικούς και φιλόξενους κατοίκους του, το Μέτσοβο δεν θυμίζει σε τίποτα τουριστικό θέρετρο.

Το εντυπωσιακό τοπίο και η ομορφιά του χωριού διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου και κυρίως...των επισκεπτών.

Τι εννοούμε; Ότι ναι μεν το Μέτσοβο αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς, σε καμία περίπτωση όμως δεν έχει χάσει την ταυτότητά του. Αντιθέτως, διατηρεί το παραδοσιακό στοιχείο που μας κάνει να αναπολούμε το δικό μας ”χωριό”.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι πολλοί από τους κατοίκους κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία φορούν ακόμα παραδοσιακές φορεσιές και μιλούν την τοπική (βλάχικη) διάλεκτο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι το Μέτσοβο ήταν αρχικά ποιμενικός οικισμός. Ωστόσο, τα προνόμια που απολάμβανε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας συντέλεσαν στο να αναπτυχθούν οι τέχνες, τα γράμματα και το εμπόριο.

Ας μην ξεχνάμε ότι το Μέτσοβο φημίζεται για τα τοπικά παραδοσιακά του προϊόντα, όπως τα ξυλόγλυπτα, τα υφαντά, τα χρυσοκέντητα, τα ασημικά, τα περίφημα τυριά ”Mετσοβόνε” και ”Μετσοβέλλα”, αλλά και για την παραγωγή κρασιού. Με πιο γνωστό παρασκευαστή τον αμπελώνα του κατωΐου της γνωστής οικογενείας των Αβέρωφ.

Επιπλέον, το Μέτσοβο είναι η ιδιαίτερη πατρίδα σπουδαίων ανδρών αλλά και μεγάλων εθνικών ευεργετών όπως ο Γ. Αβέρωφ, οι Μ. και Θ. Τοσίτσας, ο Ν. Στουρνάρας κ.α.

Ενα ταξίδι στο Μέτσοβο είναι σίγουρο ότι θα σας καθηλώσει. Οι ιδιαίτερες παραδοσιακές γεύσεις, η ηρεμία και η ομορφιά του τοπίου θα σας αναζωογοννήσουν και θα σας χαρίσουν στιγμές ευεξίας, σωματικής και κυρίως ψυχικής.

Εάν τελικά αποφασίσετε να το επιχειρήσετε, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και τα δυο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής. Το ένα ονομάζεται ”Καρακόλι”, ενώ το άλλο βρίσκεται στη θέση ”Προφήτης Ηλίας”.

Το χιονοδρομικό κέντρο Καρακόλι διαθέτει 2 πίστες, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 - 1.520 μ. και απέχει 2 χλμ από το κέντρο του Μετσόβου.

Το χιονοδρομικό κέντρο του Προφήτη Ηλία βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από το Μέτσοβο, στο οροπέδιο Πολιτσές, στους πρόποδες του Μαυροβουνίου. Διαθέτει 4 πίστες σε υψόμετρα από 1.430 - 1.620 μ.

Αξιοθέατα του Μετσόβου:

* Το μουσείο λαϊκής τέχνης που στεγάζεται στο Αρχοντικό Τοσίτσα

* Η πινακοθήκη Ευαγγέλου Αβέρωφ, με έργα του 19ου και 20ού αιώνα

* Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του 1511

* Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου

* Η μονή Παναγίας Μετσόβου

* Οι παραδοσιακές βρύσες

* Ο Νερόμυλος Γκίνα, στις όχθες του Αράχθου ποταμού

* Ο Αβερώφειος Κήπος

* Η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους

Πού να φάτε:

Όλες οι ταβέρνες του Μετσόβου διαθέτουν εξίσου καλό φαγητό και εξυπηρέτηση. Οι μεζέδες και το κρασί πηγαινοέρχονται συνεχώς με τις μυρωδιές να ”μαγεύουν” τους επισκέπτες. Δεν θα σας προτείνουμε κάποια συγκεκριμένη. Ωστόσο, θα σας προτρέψουμε να δοκιμάσετε όσα περισσότερα πιάτα μπορείτε από την τοπική κουζίνα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κοντοσούβλι, χορτόπιτες, γαρδούμπες καθώς και τα τοπικά τυριά με κυριότερα το Μετσοβόνε, τη Μετσοβέλλα και το Μετσοβίσιο.

Πού να μείνετε:

Στο Μέτσοβο θα βρείτε αρκετά καταλύματα που ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα και όλα τα budget.

Το in2life προτείνει, μεταξύ άλλων, το ξενοδοχείο Απόλλων (τηλ. 26560 41833) που διαθέτει 28 δωμάτια και 12 σουίτες πλήρως εξοπλισμένα με κλιματισμό, τηλέφωνο, κουζίνα, ψυγείο, μίνι- μπαρ και χρηματοκιβώτιο. Το απλό δωμάτιο τιμάται στα 50 ευρώ ενώ η σοφίτα με υδρομασάζ στα 80 ευρώ. Το Διάσσελο (τηλ. 26560 41719) με 18 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου.

Από τις πολυτελέστερες προτάσεις για κατάλυμα αποτελεί το ολοκαίνουριο ”Αρχοντικό”. Με μία από τις καλύτερες θέες στην περιοχή, γκαράζ, τζάκι, χαμάμ και υδρομασάζ σχεδόν σε όλα τα δωμάτια, κρεβάτια με ουρανό, ασύρματη σύνδεση internet τηλεοράσεις LCD από όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε δορυφορικά προγράμματα αλλά και προγράμματα της Nova. Συμπεριλαμβανομένου του πρωινού υπολογίστε 100 με 150 ευρώ για το κάθε δίκλινο δωμάτιο.

Ακόμα, το Αστέρι Μετσόβου (τηλ. 26560 42222) με 25 δωμάτια και 2 σουίτες που διαθέτουν τηλεόραση, τηλέφωνο, θέρμανση, κουζίνα, ψυγείο, χρηματοκιβώτιο. Οι τιμές εδώ ξεκινούν από τα 50 ευρώ για το απλό δωμάτιο και φτάνουν στα 90 ευρώ γιατο δωμάτιο με το τζάκι και το υδρομασάζ. Το Αδωνις (τηλ. 26560 42300), διαθέτει 12 δωμάτια εξοπλισμένα με τηλεόραση και θέρμανση. Οι τιμές ξεκινούν από τα 60 ευρώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v