Λάρισα: Τα μυστικά του… κάμπου

Ατέλειωτοι πεζόδρομοι, αμέτρητα μπαράκια, θεσσαλικοί μεζέδες, ασύγκριτη νυχτερινή ζωή, βόλτες στο ποτάμι, καφές, καφές, καφές. Το μυστικό της καλοπέρασης κρύβεται εκεί που δεν το περιμένεις: Στην κρυφή γοητεία της «βασίλισσας» του κάμπου.
Λάρισα: Τα μυστικά του… κάμπου
In2Λάρισα!
Ποια είναι τα δικά σας "καλύτερα" στη Λάρισα; Μοιραστείτε τα σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος. Τι τρέχει κάθε εβδομάδα στην Λάρισα; Ποια είναι τα καινούργια στέκια της πόλης; Πού μαγειρεύονται τα νοστιμότερα πιάτα;Τo in2life ψάχνει «μάτια» στην Λάρισα για να ανακαλύπτει συνεχώς τα καλύτερα. Θέλεις να γίνεις ο "ανταποκριτής" της πόλης σου και να ενημερώνεις όλη την κοινότητα των in2life fans για το τι συμβαίνει; Στείλε email με τα στοιχεία σου 
εδώ και δικτυώσου.  

του Γιώργου Κόκουβα

Δεν έχει τα αξιοθέατα της Αθήνας. Δεν διαθέτει την παραλία της Θεσσαλονίκης ή τον κοσμοπολιτισμό της Καβάλας. Δεν φημίζεται για κάτι συγκεκριμένο, εκτός από τους ξακουστούς καύσωνές της. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν όσοι δεν γνωρίζουν, οι οποίοι απαντούν με ένα αδιάφορο «α, μάλιστα» όταν ακούνε πως κατάγομαι από την Λάρισα – ή ακόμα χειρότερα με το εξαιρετικής έμπνευσης στιχάκι «σε είδα και λαχτάρισα» συνοδευμένο από χαρακτηριστική προφορά.

Ίσως ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, όμως, το μυστικό της καλοπέρασης και της διασκέδασης αποτελεί μία ανέλπιστα ευχάριστη έκπληξη για όσους τυγχάνει να έχουν ζήσει έστω και για λίγες ημέρες την φιλοξενία της θεσσαλικής πρωτεύουσας και έχουν περπατήσει σε όμορφα δρομάκια που καταλήγουν σε σκηνικά όπως αυτό της πιο κάτω φωτογραφίας.

Πρωταθλήτρια του καφέ, φοιτητούπολη με δυνατά «νυχτοπερπατήματα», πνιγμένη στο πράσινο, στους πεζόδρομους και στις αρχαιολογικές διαδρομές που καταλήγουν στο πιο πολυτραγουδισμένο ποτάμι της Ελλάδας, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας διαθέτει περισσότερες ομορφιές και πλουσιότερη ιστορία απ’ ό,τι θα μπορούσε οποιοσδήποτε ανυποψίαστος να φανταστεί για μία επαρχιακή πόλη. Το in2life έλιωσε πολλές σόλες παπουτσιών στα στέκια, τις διάσημες πλατείες, τα ιστορικά μνημεία και τις σύγχρονες γωνιές της «βυσσινί θύελλας» και σας προσκαλεί να την γνωρίσουμε παρέα.

Ο κάμπος είχε την δική του Ιστορία



Για την ακρίβεια, έχει την Ιστορία που κατατάσσει την πρωτεύουσά του στις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, καθώς η Λάρισα αποτελεί την μόνη ελληνική και από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που κατοικούνται χωρίς διακοπή εδώ και οκτώ χιλιετίες. Από την Νεολιθική εποχή μέχρι την αρχαιότητα και από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι την σύγχρονη εποχή, η πόλη με επίκεντρο τον λόφο του Φρουρίου «χτυπάει» ακριβώς στην γεωγραφική καρδιά της Ελλάδας και συνδυάζει τα πάντα: Από την μία ο κάμπος, η αγροτική παραγωγή και οι ίπποι που αποτελούν σύμβολο της πόλης (το γνωστό βυσσινί αλογάκι), από την άλλη η σκιά του Ολύμπου και του Κισσάβου, η κοιλάδα των Τεμπών και ο Πηνειός, και για το κερασάκι, στις ακτές του νομού, οι παραλίες που δροσίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες τους ηλιοκαμένους Θεσσαλούς.

Η Λάρισα… σε μία βόλτα

Ξεκινάμε την θεσσαλική μας βόλτα από την πάντα ζωντανή πλατεία Ταχυδρομείου, όπου φιλοξενούνται εκτός από δεκάδες καφέ –είπαμε, η Λάρισα είναι πρωταθλήτρια σε αυτόν τον τομέα- η Ιατρική Σχολή της Θεσσαλίας και ο «Γλυπτός Ποταμός», ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι που αναπαριστά συμβολικά την ροή του Πηνειού προς την Κεντρική πλατεία. Ανάμεσά τους απλώνεται η μεγάλη πεζοδρομημένη εμπορική περιοχή, με εκατοντάδες καταστήματα, ενώ φτάνοντας στην ανθόσπαρτη οδό Βενιζέλου, η πεζοδρόμηση συνεχίζεται σε ακόμη πιο γραφική εκδοχή: τον όμορφο λόφο του Φρουρίου.



Ανηφορικά πλακόστρωτα δρομάκια με ανθισμένα μπαλκόνια, αναπαλαιωμένα κτίρια, μυρωδιές από ταβερνάκια και ουζερί και φυσικά το πρώτο αρχαίο θέατρο της πόλης που είδε πρόσφατα το φως της ημέρας μετά από δεκαετίες ανασκαφών οδηγούν προς το μικρό «λιμανάκι» μέσα στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου η κοίτη του Πηνειού έχει διαμορφωθεί σε μια γραφική αστική «μαρίνα» με γεφυράκια, καταπράσινες διαδρομές για βόλτες ή τρέξιμο, ένα «ποταμίσιο» υπαίθριο Φεστιβάλ με πολύ χρώμα, ακόμη και υπαίθριο γυμναστήριο για τους αθλητικούς τύπους.

Το περπάτημα δεν σταματά εκεί: Περνάμε την νέα γέφυρα απέναντι από την βασιλική του πολιούχου Αγίου Αχιλλείου, που τραβά τα βλέμματα το βράδυ με τον αυτόματο κρυφό φωτισμό της και των ευρωπαϊκών δεδομένων αισθητική και καταλήγουμε στο Αλκαζάρ. Το τεράστιο πάρκο όπου παλιότερα απλωνόταν το μεγάλο παζάρι της πόλης φημίζεται πλέον για τις παραστάσεις που φιλοξενεί στο Κηποθέατρό του αλλά και για τον τάφο του Ιπποκράτη, ο οποίος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του εδώ, μια ανάσα από τον Πηνειό, που σύμφωνα με την μυθολογία ήταν ο γιος του Ωκεανού, στα νερά του οποίου πνίγηκε η νύμφη και σύζυγος του Ποσειδώνα, Λάρισα.

Τα αξιοθέατα της πόλης



*Α’ Αρχαίο Θέατρο:
Στους πρόποδες του Φρουρίου, το σημαντικότερο από τα δύο αρχαία θέατρα της Λάρισας χτίστηκε πριν 23 περίπου αιώνες στα πρότυπα αυτού της Επιδαύρου και δεσπόζει πλέον σε πλεονεκτική θέση ανάμεσα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι οποίοι αναγκάστηκαν να πεζοδρομηθούν για χάρη του.
*Μπεζεστένι: Τα αρχαιολογικά ευρήματα συνεχίζονται όσο ανηφορίζουμε προς την κορυφή του Φρουρίου, της αρχαίας λαρισινής Ακρόπολης, όπου έχει διασωθεί ένα τμήμα των τειχών του Μπεζεστενίου, τα πλακόστρωτα πάρκα γύρω από το οποίο έχουν εξελιχθεί σε νεανικά στέκια για skating, μπύρα στο χέρι, υπαίθρια performances και χαλαρή συζήτηση ως αργά.
*Μεγάλο Οθωμανικό λουτρό: Σημαντικό ίχνος της μουσουλμανικής ιστορίας της πόλης, το Οθωμανικό λουτρό με τους δύο τρούλους έχει πλέον ενσωματωθεί στην εμπορική πραγματικότητα του κέντρου και φιλοξενεί παραδοσιακά καταστήματα.
*Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο: Κοντά στο δημοτικό ωδείο, το Γενί Τζαμί, άλλο ένα κτίριο που μαρτυρά την πλούσια πολυεθνική πορεία της πόλης, φιλοξενεί πλέον τον μουσειακό οργανισμό που συστήνει στον επισκέπτη «φέτες» παράδοσης από την καθημερινή ζωή άλλων εποχών του κάμπου.
*Δημοτική Πινακοθήκη Κατσίγρα: Θεωρείται η τρίτη σπουδαιότερη πινακοθήκη της χώρας (μετά την Εθνική και αυτή του Κουτλίδη) και φιλοξενεί σημαντικά ελληνικά έργα του 19ου και 20ου αιώνα αλλά και ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο για τους Θεσσαλούς φιλότεχνους.

Στις γωνιές της διασκέδασης
Μπορεί λόγω κρίσης πολλά καταστήματα να κλείνουν, αλλά τα café, τα μεζεδοπωλεία και τα μπαράκια στην πόλη που δεν κοιμάται (επειδή έχει καταναλώσει τόνους καφέ κατά την διάρκεια της ημέρας) πολλαπλασιάζονται και προσφέρουν μία μεγάλη γκάμα επιλογών για διασκέδαση. Διαλέγουμε τα αγαπημένα μας και… πάμε πλατεία!

Καφές και συμπάθεια:
*Mikel Coffee Company: Πρώτη επιλογή των Λαρισαίων για καφέ, τα καταστήματα Mikel στο κέντρο της πόλης σερβίρουν υπέροχο «τι-βάζουν-μέσα-τελοσπάντων» καφέ και λαχταριστά muffins καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Δείτε τα πέντε καταστήματα της εθιστικής αλυσίδας καφεΐνης εδώ
*Κανέλλα (Απόλλωνος 1): Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή… δροσιστικός καφές, υπέροχα σιροπιαστά γλυκά, χαριτωμένα «βιεννέζικα» τραπεζάκια στο πλακόστρωτο και αίσθηση παλιάς γειτονιάς, μια ανάσα από το Αρχαίο Θέατρο.
*Las Ramblas (Απόλλωνος 8): Πρόσφατη άφιξη στο «club» του αδιαχώρητου, το «καταλανικό» στέκι συγκεντρώνει πλήθη διψασμένων Λαρισαίων καθημερινά για να γευτούν τον… καφέ της κρίσης (ήτοι freddo cappuccino με 2,50 ευρώ).

Αλκοόλ και συμπάθεια:
*Κλίμαξ
(Ηφαίστου 2 και Βενιζέλου): Fusion και ανάδειξη νέων παραγωγών στο καλύτερο περιβάλλον: Tο café bar-restaurant Κλίμαξ συγκεντρώνει πρώτες ύλες από παραγωγούς των πιο απρόσμενων τοποθεσιών (κρασί από ορεινούς ελληνικούς αμπελώνες, μεζέδες από νησιά, βιεννέζικες και γενοβέζικες λιχουδιές, καταλανικά tapas) και τα σερβίρει σε αρτιστίκ περιβάλλον απέναντι από το αρχαίο θέατρο.
*Bollocks (Κενταύρων 29): Ένα μικρό… Λονδίνο στην πλατεία Εβραίων. Κόκκινος θάλαμος αντί εισόδου, DJ που αγαπά την βρετανική σκηνή, μπύρες και χάζι στην ζωντανή «εναλλακτική» περιοχή.
*Skybar (Θεόφραστου 99): Το πρώτο roof garden της Λάρισας έχει θέα προς το… στρατόπεδο της Νέας Πολιτείας, αλλά σερβίρει ποτά με… στρατιωτική πειθαρχία στην διασκέδαση σε μία από τις πιο απρόσμενες γωνιές της πόλης.
*Light bar (Φιλελλήνων 9, 1η πάροδος): Κρυμμένο στην τελευταία γωνία του Φρουρίου, το «ελαφρύ» μπαράκι σερβίρει δροσερά καλοκαιρινά κοκτέιλ στην όμορφα διακοσμημένη αυλή του, αλλά και στους δύο ορόφους του ιδιαίτερου εσωτερικού του χώρου όταν… πιάνουν τα κρύα.
*People (Πανός 7), Rooms (Βενιζέλου 91), Kubrick (Πρωτοπαπαδάκη 12): Η πιο… hip τριλογία του κέντρου, διασκορπισμένη σε στρατηγικά σημεία (Κεντρική πλατεία, Αρχαίο Θέατρο, Πλατεία Ταχυδρομείου) παραμένουν επίσης κλασικές επιλογές για την βραδινή διασκέδαση, χάρη στην ψαγμένη διακόσμηση και τις εξίσου ψαγμένες μουσικές.
*Οξυγόνο (Σίφνου και Αστεριάδη, Προφήτης Ηλίας): Σε άλλη μία –τι άλλο;- πλατεία, αυτήν του «μικρού» Προφήτη Ηλία, το Οξυγόνο συγκεντρώνει φανατικούς θαμώνες με mainstream διάθεση εκτός του παραδοσιακού κέντρου.
*Seven Drafts και Έπαυλη (Παλαιστίνης 7): Νέα στέκια στο Φρούριο, όπου συχνάζει… η μπύρα. Οι δύο μπυραρίες ανανέωσαν το ενδιαφέρον του λαρισινού κοινού για τον ζύθο και προσφέρουν αξιοσέβαστη ποικιλία ετικετών.

Όταν οι Λαρισαίοι πεινούν…
…του δίνουν και καταλαβαίνει. Πού; Σημειώστε διευθύνσεις και σπεσιαλιτέ:

*Μπακαλόγατος (Φιλελλήνων 48): Κλασικό στέκι «παλιάς ασπρόμαυρης ελληνικής ταινίας» στο Φρούριο, με τραπεζάκια ανάμεσα από λουλουδάτα παρτέρια, νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες και βαρβάτο σοκολατένιο κέρασμα για το κλείσιμο (15-20 ευρώ κατ’ άτομο).
*Hello Mammy (Σκυλοσόφου 9): Λαχταριστά πιάτα με «γκουρμέ» εκδοχές κλασικών συνταγών στο bar-restaurant που βρίσκεται στην δροσερή σκιά της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου. Φιλοξενούσε τα «αλκοολικά» βράδια μας, αλλά από τότε που δοκιμάσαμε για πρώτη φορά την κουζίνα του, το τσιμπολόγημα έγινε επιβεβλημένο (περί τα 20 ευρώ το άτομο).
*Κάππαρη (Φιλελλήνων 62): Άριστα στην τοποθεσία (στο πλακόστρωτο, στην κορυφή του Φρουρίου), άριστα στον χώρο (η μυρωδιά του ξύλου, οι παραδοσιακές νότες, το ζεστό πατάρι μας κέρδισαν αμέσως), άριστα στην κουζίνα (υπέροχοι ελληνικοί μεζέδες, ζουμερά κρεατικά, αλλά και «μαμαδίσια» πιάτα ημέρας). Ενδεικτική τιμή: 15-20 ευρώ κατ’ άτομο.
*Τετάρτη: Το πιο «χύμα» μεζεδοπωλείο του κέντρου συγκεντρώνει φοιτητές που την προτιμούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας για την ατμόσφαιρα νεανικού καφενείου και τους φθηνούς μερακλίδικους μεζέδες της (10 ευρώ το άτομο – με πολλή προσπάθεια).
*DownTown (Στοά Μανωλάκη): Το κρυφό «αμερικάνικο» στέκι της Λάρισας σερβίρει ζουμερά burgers αλλά και tex-mex συνταγές στην πιο «international» στοά της πόλης (15-20 ευρώ κατ’ άτομο).
*Queen’s (AEL F.C. Arena): Η βασίλισσα δεν είναι άλλη από το ποδοσφαιρικό καμάρι του κάμπου, στο νέο «παλάτι» της οποίας βρίσκεται το συγκεκριμένο bar-restaurant, φιλοξενώντας συχνά live events για να συνοδεύσουν το ποτό ή το φαγητό.

Top λαρισινά μυστικά

-Ο κάμπος… σε δυο ρόδες
: Ιδανική για ποδηλατάδες, η επίπεδη επιφάνεια της Λάρισας όχι μόνο διαθέτει ποδηλατόδρομους σε κεντρικούς οδικούς άξονες (το κατά πόσο επικρατεί η φιλο-ποδηλατική νοοτροπία είναι άλλη υπόθεση) αλλά φιλοξενεί και συχνές νυχτερινές ποδηλατοδρομίες που ξεκινούν από το κέντρο της πόλης και καταλήγουν στα προάστια. Όσοι πιστοί… κρατηθείτε ενήμεροι από το blog των Ποδηλατών Λάρισας.

-Η γλυκιά Ιστορία: Η θεσσαλική πρωτεύουσα αποτέλεσε το πρώτο καταφύγιο των πιο φημισμένων μιλφέιγ της Ελλάδας. Οι μικρασιατικές συνταγές του Κωνσταντινίδη ξεκίνησαν το γλυκό τους ταξίδι από την Λάρισα και το μυστικό εξαπλώθηκε σιγά-σιγά σε όλη την Ελλάδα. Αν βρεθείτε σε ένα από τα πέντε καταστήματά του (δείτε τις διευθύνσεις εδώ), κάντε τα κουμάντα σας.

-Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου: Κάθε Άνοιξη στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Ίδρυμα φιλοξενείται το Μεσογειακό Φεστιβάλ Λάρισας, όπου οι σκηνοθέτες της Μεσογείου συμμετέχουν με τις δημιουργίες τους στην διοργάνωση. Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, όμως, στο ίδιο κτίριο, η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας προβάλλει διαλεχτές ταινίες με φθηνό εισιτήριο. Το καλοκαίρι, η δράση μεταφέρεται στο θερινό σινεμά στο πανέμορφο αναπαλαιωμένο συγκρότημα του «Μύλου του Παπά», όπου μεταξύ άλλων υπάρχει η μουσική σκηνή «Μύλος 1927» αλλά και ένα ατμοσφαιρικό wine bar.

Πού να μείνετε:

*Park Hotel: Περιποιημένα, μοντέρνα και οικονομικά δωμάτια κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης (ενδεικτική τιμή για δίκλινο: 52 ευρώ ανά διανυκτέρευση). 
*Divani Palace: Τετράστερη πολυτέλεια και θέα στο αρχαίο θέατρο και πρόσβαση στα περισσότερα café bars στην γνωστή ξενοδοχειακή αλυσίδα (ενδεικτική τιμή για δίκλινο: 76,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση). 
*Dionysos Hotel: Σε στρατηγικό σημείο, λίγο πριν αρχίσει ο… πεζοδρομημένος παράδεισος του shopping, το Dionysos προσφέρει άνετα, μοντέρνα δωμάτια με ενδεικτική τιμή 58 ευρώ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο. 
*Classical Larissa Imperial: Σχετικά πρόσφατη άφιξη πέντε αστέρων από την γνωστή πολυτελή αλυσίδα, το Larissa Imperial βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη και προσφέρει εγγυημένη ηρεμία, χαλάρωση και πολυτέλεια. Ενδεικτική τιμή για κράτηση δίκλινου δωματίου μέσω Booking: 120 ευρώ ανά διανυκτέρευση. 

In2Λάρισα!
Τι τρέχει κάθε εβδομάδα στην Λάρισα; Ποια είναι τα καινούργια στέκια της πόλης; Πού μαγειρεύονται τα νοστιμότερα πιάτα;Τo in2life ψάχνει «μάτια» στην Λάρισα για να ανακαλύπτει συνεχώς τα καλύτερα. Θέλεις να γίνεις ο "ανταποκριτής" της πόλης σου και να ενημερώνεις όλη την κοινότητα των in2life fans για το τι συμβαίνει; Στείλε email με τα στοιχεία σου 
εδώ και δικτυώσου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v