ΟΣΕ: Τα ταξίδια με τραίνο πιο φτηνά από ποτέ

Αθήνα-Θεσσαλονίκη από 9€, online αγορά εισιτηρίων, εκπτώσεις για έγκαιρες κρατήσεις και… αποζημίωση σε περίπτωση καθυστέρησης. Όχι, δεν είναι Πρωταπριλιά. Είναι η ύστατη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΟΣΕ. Μπορείτε να χλευάσετε ή να χαρείτε. Διαλέξτε.
ΟΣΕ: Τα ταξίδια με τραίνο πιο φτηνά από ποτέ
της Ηρώς Κουνάδη

Θα μπορούσαμε να γκρινιάξουμε για το πόσο καιρό πριν θα έπρεπε να είχε γίνει. Θα μπορούσαμε, επίσης, να απαισιοδοξούμε πως δεν θα είναι για πολύ. Ή θα μπορούσαμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο (ο Αύγουστος μας εμφυσά πάντα μια γενναία δόση αισιοδοξίας) και να χαρούμε με την είδηση των μειωμένων τιμών, των online κρατήσεων και του γενικότερου εκσυγχρονισμού των ταξιδιών με τραίνο ανά την Ελλάδα. Κι αυτό λέμε να κάνουμε.

Τα καλά νέα, λοιπόν, έχουν ως εξής.

Εισιτήρια από 9€
Μπαίνετε στο Tickets.trainose.gr, επιλέγετε τον προορισμό σας (προς το παρόν η μοναδική επιλογή σας είναι το Αθήνα-Θεσσαλονίκη αλλά, είπαμε, αισιοδοξούμε) και αναζητάτε, στη λίστα που εμφανίζεται, το εικονίδιο του δώρου, που επισημαίνει τα δρομολόγια στα οποία υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις προσφοράς. Επιλέγετε το συγκεκριμένο δρομολόγιο, κάνετε κλικ στο «αγορά εισιτηρίου» και βλέπετε ένα (ολίγον δύσχρηστο, αλλά θα το συνηθίσετε) σχεδιάγραμμα των βαγονιών του τραίνου.

Οι θέσεις που επισημαίνονται με κόκκινο κουτάκι κοστίζουν μόλις 9€, με κίτρινο κουτάκι 19€ και με μπλε κουτάκι 29€. Οι υπόλοιπες θέσεις κοστίζουν κανονικά 34,70€ (με την έκπτωση της online αγοράς, λεπτομέρειες παρακάτω) ενώ υπάρχει και προσφορά 39€ στην Α Θέση. Επιλέγετε την θέση σας, κάνετε ένα ακόμα κλικ στο «αγορά εισιτηρίων» και εισάγετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Ναι, τόσο ευρωπαϊκά.

[Tip: για να επιλέξετε μία από τις θέσεις της προσφοράς, π.χ. εκείνη στο κόκκινο κουτάκι των 9€, πρέπει πρώτα να "κλικάρετε" την θέση που έχει προεπιλέξει αυτόματα το σύστημα, και εν συνεχεία να "κλικάρετε" την θέση που επιθυμείτε. Είπαμε, είναι λίγο δύσχρηστο, αλλά συνηθίζεται...]

Εκπτώσεις για έγκαιρες κρατήσεις και online αγορά
Έκπτωση 15% επί της τιμής του εισιτηρίου κερδίζετε αν αγοράσετε τα εισιτήριά σας, είτε ηλεκτρονικά είτε από σιδηροδρομικό σταθμό, τουλάχιστον 48 ώρες πριν το ταξίδι. Επιπλέον έκπτωση 10% κερδίζετε αν αγοράσετε τα εισιτήριά σας online. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το εισιτήριο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με το Intercity που τώρα κοστίζει 36,30€ θα σας κοστίσει 34,70€ αν το αγοράσετε μέσω internet τουλάχιστον 48 ώρες πριν το ταξίδι.

Αν, όμως, το αγοράσετε μία ώρα πριν φύγει το τραίνο από τον γκισέ, τότε το ίδιο εισιτήριο θα σας κοστίσει 45,40€. Λογική αντίστοιχη με εκείνη των αεροπορικών εταιρειών, σε μικρότερες βέβαια κλίμακες.

Για τους «παλιούς» που θυμούνται τις εκπτώσεις να πραγματοποιούνται σε μέρος μόνο του εισιτηρίου (του μυστηριώδους «συμπληρώματος» εξαιρουμένου) αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι όλες οι παραπάνω εκπτώσεις πραγματοποιούνται επί της τελικής τιμής του εισιτηρίου –ούτε ψιλά γράμματα, ούτε συμπληρώματα, ούτε τίποτα.

Κι άλλη έκπτωση για την αγορά εισιτηρίων μετ’ επιστροφής
Επιπλέον έκπτωση –η οποία μάλιστα θα μπορεί να συνδυαστεί με τις δύο προηγούμενες– κερδίζετε αν αγοράσετε εισιτήριο μετ’ επιστροφής. Έτσι, το εισιτήριο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με το Intercity μετ’ επιστροφής, αν αγοραστεί έγκαιρα και online θα σας κοστίσει 55,50€ (αντί για 72,60€ που θα κόστιζε κανονικά).

Εκπτώσεις λόγω ηλικίας
Παιδιά έως 12 ετών και ενήλικες άνω των 65 ετών, πληρώνουν τα μισό αντίτιμο του εισιτηρίου, ενώ για τους νέους έως 26 ετών ισχύει έκπτωση 25%. Οι συγκεκριμένες εκπτώσεις θα ισχύουν πλέον για όλα τα εισιτήρια (Α και Β θέσης) και όλες τις αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ.

Και εκπτώσεις λόγω… καθυστέρησης
Αν το τραίνο σας για οποιοδήποτε λόγο καθυστερήσει να φτάσει στον προορισμό του δικαιούστε έκπτωση στην αγορά του επόμενου εισιτηρίου:
- Το 25% της αξίας του εισιτηρίου σας, αν το τραίνο καθυστερήσει από 31 λεπτά έως μία ώρα.
- Το 50% της αξίας του εισιτηρίου σας, αν το τραίνο καθυστερήσει από 61 έως 90 λεπτά.
- Το 75% της αξίας του εισιτηρίου σας, αν το τραίνο καθυστερήσει από 91 έως 120 λεπτά.
- Το 100% της αξίας του εισιτηρίου σας, αν το τραίνο καθυστερήσει περισσότερες από δύο ώρες.

Από την έκπτωση αυτή δεν εξαιρείται κανένα εισιτήριο: ούτε εκείνα της προσφοράς των 9€, 19€ και 29€. Το επόμενο εισιτήριο, με την έκπτωση που σας αναλογεί, θα μπορείτε να το αγοράσετε και να το χρησιμοποιήσετε μόνο εντός ενός μήνα από την ημερομηνία του δρομολογίου που καθυστέρησε.

Wi-Fi και... σήμα καμπάνα
Υποδομή για wi-fi on board και σύνδεση σε GSM δίκτυο για ισχυρό σήμα κινητής τηλεφωνίας σε κάθε σημείο της διαδρομής αποκτούν από 1η Σεπτεμβρίου 2011 όλες οι αμαξοστοιχίες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v