Κεφαλονιά: Διαδρομές σε φόντο τιρκουάζ

Εκπληκτικές παραλίες, εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίων, κουκλίστικα χωριουδάκια, αλλά και κοσμοπολίτικες κωμοπόλεις συνθέτουν τον καλοκαιρινό χαρακτήρα της ιδιόμορφης αυτής «νύφης» του Ιονίου. Ανακαλύπτουμε την Κεφαλονιά… on the road.
Κεφαλονιά: Διαδρομές σε φόντο τιρκουάζ
Δεσπόζει αγέρωχη μεταξύ των πανέμορφων Επτανήσων, θα έλεγε κανείς επιβλητική, όχι τόσο λόγω του μεγέθους της, αλλά κυρίως λόγω του πλούσιου πολιτισμού της. Η Κεφαλονιά μπορεί και συνδυάζει με χαρακτηριστική άνεση την γοητεία της παρθένας φύσης, των καρτποσταλικών παραλιών – ίσως από τις ωραιότερες του Ιονίου με τον Μύρτο να ξεχωρίζει – και του στιλάτου lifestyle σε περιοχές όπως το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο, το αρχοντικό Αργοστόλι και την κοσμική Σκάλα.

Συστηθείτε με την «νύφη του Ιονίου»

Πρωτεύουσά της είναι το Αργοστόλι, ενώ η αμέσως επόμενη σε μέγεθος πόλη της είναι το «περήφανο» Ληξούρι, το οποίο μάλιστα βρίσκεται αντικριστά με το Αργοστόλι. Τα μέρη που μπορείτε – και πρέπει – να επισκεφθείτε στην Κεφαλονιά δεν είναι λίγα. Από το κουκλίστικο Φισκάρδο στη βόρειο-δυτική άκρη του νησιού, μέχρι την κοσμική Σκάλα στα νότια, θα συναντήσετε μια τεράστια ποικιλομορφία οικισμών, χωριών, προσεισμικών αρχοντικών σπιτιών ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και πλούσιας γηγενούς βλάστησης (μαύρο Έλατο του Αίνου). Σήματα κατατεθέν επίσης, του νησιού είναι η υποδοχή και η φιλοξενία των κατοίκων της υπό τη μουσική υπόκρουση των επτανησιακών μελωδικών καντάδων καθώς και η χαρακτηριστική μελωδική ομιλία των ντόπιων που σίγουρα θα σας κεντρίσει την προσοχή.

Περιπλανήσεις… on the road

Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ως ορμητήριο το Αργοστόλι για τις εκδρομές σας στο νησί, ενώ απαραίτητη είναι η χρήση αυτοκινήτου μιας και οι αποστάσεις είναι αρκετά μεγάλες. Must η κλασική διαδρομή Φισκάρδο – Αργοστόλι, με την εκπληκτική θέα στο Ιόνιο και η βόλτα στην γραφική Άσσο για «φόρτωμα» της φωτογραφικής μηχανής με εικόνες της μαγευτικής θέας από την χερσόνησο με το κάστρο.

Στα αξιοθέατα συγκαταλέγονται η γέφυρα με τις καμάρες που αναγκαστικά θα διανύσετε για να βρεθείτε στην απέναντι όχθη του νησιού, η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, που στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο και το Λαογραφικό Μουσείου και φυσικά οι Καταβόθρες, στην είσοδο του λιμανιού όπου κατά έναν ανεξήγητο -μέχρι πριν μερικά χρόνια- τρόπο, το νερό που εισχωρεί καταλήγει στην αντίθετη (ανατολική) πλευρά του νησιού, στη Σάμη, μια πόλη με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον. Επιβάλλεται μια δροσιστική βαρκάδα στο σπήλαιο της Μελισσάνης που βρίσκεται εκεί, όπως επίσης και μια επίσκεψη στο σπήλαιο της Δρογκαράτης, στον δρόμο προς το χωριό Χαλιωτάτα.

Μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα θα βρείτε τον Πόρο. Το τρίτο κατά σειρά λιμάνι του νησιού προσφέρεται για ήρεμες διακοπές και μπόλικο περπάτημα στην φύση. Εκεί βρίσκεται και το εκπληκτικό ”Στενό του Πόρου”, ένα φαράγγι ύψους 80 μέτρων με θέα που κόβει την ανάσα. Σύμφωνα με τον μύθο, τα βαθουλώματα που έχουν δημιουργηθεί στους βράχους, στα ρυάκια του φαραγγιού, έγιναν από το πάτημα του Ηρακλή, καθώς διέσχιζε την περιοχή. Επιμένουμε να πορευτούμε νοτιότερα όπου και συναντάμε την κοσμική Σκάλα. Εκεί εκτός από την τεράστια αμμώδη παραλία, μπορείτε να επισκεφθείτε το γραφικό Ρατζακλί, ένα χωριουδάκι με πανέμορφη θέα στην θάλασσα και εξαιρετικά εστιατόρια.

Επόμενος σταθμός, το Ληξούρι στα βορειοδυτικά του νησιού. Μια low profile κωμόπολη, στην οποία αξίζει να βρεθείτε το απόγευμα για βολτούλες στην πλατεία ή το βράδυ για φαγητό σε κάποιο από τα όμορφα ταβερνάκια της. Στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου, σε μια τοποθεσία ακριβώς πάνω από την παραλία Πετανοί, θα έχετε την δυνατότητα να ρεμβάσετε το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του Ιονίου – και φυσικά την κεφαλλονίτικη κουζίνα. Πρόκειται για το ξενοδοχειακό συγκρότημα Niforos (2671097471), το οποίο δεσπόζει στην καταλληλότερη θέση για να αγναντέψετε το πέλαγος και να θαυμάσετε το ονειρικό ηλιοβασίλεμα σε όλο του το μεγαλείο. Στο ίδιο ξενοδοχείο λειτουργεί και εστιατόριο – σημείο συνάντησης για τους ντόπιους γευσιγνώστες και όχι μόνο.

Ο Μύρτος, βορειότερα του νησιού δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και θα πρέπει να την δείτε για να το διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι. Προσέξτε, μόνο, να πάτε μέρα που να μη φυσάει βοριάς. Φεύγοντας από το Μύρτο πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε από την Άσσο, ένα ακόμα γραφικό χωριουδάκι, χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε μία καταπράσινη χερσόνησο. Γραφικά ταβερνάκια, επτανήσια αρχιτεκτονική και ένα όμορφο λιμανάκι για βόλτες, συνθέτουν το τρίπτυχο της… γοητείας του.
 
Αφήσαμε για τελευταίο το καλύτερο. Ο πιο ρομαντικός και κοσμοπολίτικος οικισμός της Κεφαλονιάς, το Φισκάρδο, ενδείκνυται για βόλτες στο κουκλίστικο λιμανάκι με τα νεοκλασικά σπίτια, με φόντο την γαλαζοπάσινη θάλασσα, τα κυπαρίσσια και στο βάθος την Ιθάκη. Στο λιμάνι, που αποτελεί χώρο συνάντησης για όλους τους επισκέπτες, σειρά από καφετέριες βγάζουν τα τραπεζάκια τους έξω δίπλα στα προσαραγμένα σκάφη, δημιουργώντας μια hip ατμόσφαιρα για ζευγαράκια και όχι μόνο.

Βουτιές σε τιρκουάζ νερά

Η Κεφαλονιά διαθέτει εκπληκτικές παραλίες για κάθε γούστο: αμμώδεις ή με βότσαλα, οργανωμένες με ξαπλώστρες ή απομονωμένες, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας ενθουσιάσουν. Πρώτη και καλύτερη η δημοφιλής παραλία του Μύρτου. Ένας επίγειος αράδεισος βόρεια από το Αργοστόλι: τιρκουάζ νερά, χρυσαφένια άμμος και επιβλητικά βράχια συνθέτουν το μαγευτικό της σκηνικό. Ακολουθούν ο πλήρως οργανωμένος και «νεανικός» Μακρύς Γιαλός, στο χωριό Λάσση, δύο χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, η λιγότερο δημοφιλής προέκτασή του ο Πλατύς Γιαλός με εκπληκτική θέα προς τις δυτικές ακτές, η παραλία Ξι κοντά στο Ληξούρι με την κόκκινη άμμο και νερά στις αποχρώσεις του πράσινου, τα Καμίνια στο δρόμο από το χωριό Κατελειό προς τη Σκάλα, τόπος αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών και η Άβυθος, κοντά στο αεροδρόμιο στο νότιο τμήμα του νησιού με αρκετά βαθιά – αλλά πεντακάθαρα – νερά.

Επίσης, τα κοσμοπολίτικα Λουρδάτα στο νότιο τμήμα του νησιού με πλούσια βλάστηση, λευκή άμμο και μικρά βοτσαλάκια, ο Άγιος Θωμάς κοντά στο χωριό Καραβάδος – ιδανική για τους λάτρεις των καταδύσεων και της πεζοπορίας – η γραφική Αγία Ειρήνη, ιδανική για πιτσιρίκια και οικογενειακές εκδρομές, η παραλία της Αντίσαμου (το ορμητήριο του Λοχαγού Κορέλι στην ομώνυμη ταινία) με τον καταπράσινο λόφο να δεσπόζει καμαρωτά και τον κοραλλόσπαρτο βυθό, η τεράστια και αμμώδης Σκάλα με ρηχά νερά και τα Σπαρτιά σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο με όμορφη θέα στους λόφους της περιοχής.

Κεφαλλονίτικη γευσιγνωσία – και όχι μόνο

Στο bar restaurant Καταβόθρες στο Φανάρι κοντά στο Αργοστόλι θα απολαύσετε γκουρμέ μεσογειακά πιάτα πάνω στη θάλασσα (τηλ: 2671022221, €25-40 το άτομο), στο Αμπελάκι (Μεταξά 26, Αργοστόλι, τηλ: 2671084316) τοπικές σπεσιαλιτέ, στον Καλαφάτη (Αντ. Τρίτση 49, Αργοστόλι, τηλ: 2671022627) φρέσκο ψάρι και λαχταριστά μαγειρευτά και στο Pikiona (τηλ: 2671083410 ) στην Σκάλα θα βρείτε άκρως ελκυστικές προτάσεις σύγχρονης και παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, αλλά και δροσιστικά κοκτέιλ.

Επίσης, στο Petani Bay Restaurant (τηλ: 2671097701) στις εγκαταστάσεις του ομώνυμου πολυτελούς ξενοδοχείου για φρέσκο ψάρι και μακαρονάδες με αρκετές επιρροές από την ιταλική κουζίνα (από 25€ το άτομο), στο Σούσουρο (τηλ: 2674061555) στο πανέμορφο χωριουδάκι Αγία Ευφημία για σούπερ σουβλάκι, και στο ίδιο χωριό στο Στέκι (τηλ: 26740 61025, 61221) για φρέσκο ψάρι, αλλά και αρκετές επιλογές κρεατικών. Στο κοσμοπολίτικο Φισκάρδο, στην ψαροταβέρνα της Τασσίας για ολόφρεσκο ψαράκι και εκλεκτούς μεζέδες (τηλ: 2674041205, €20-30 το άτομο).

Να μείνουμε εδώ;

Στα όμορφα δωματιάκια του Aenos Hotel στο Αργοστόλι (από 70€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο κουκλίστικο Ionian Plaza στην κεντρική πλατεία στο Αργοστόλι (από 79€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο Φισκάρδο στο πολυτελές Agnantia Hotel Apartments (από 160€ για διαμονή σε σουίτα με πρωινό) ή στο Faros Suites σε ένα ανακαινισμένο παλιό κεφαλλονίτικο σπίτι (από 118€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο οικονομικό Δαφνούδι, στα Αντίπατα, δυόμισι χιλιόμετρα έξω από το Φισκάρδο (75€ για ένα στούντιο δύο ατόμων χωρίς πρωινό) και στο 9 Muses Hotel(από 165€ για ένα στούντιο δύο ατόμων με πρωινό).

Βάζοντας πλώρη…

Το νησί βρίσκεται ανάμεσα στη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα και μπορείτε να πάτε είτε με καράβι από την Πάτρα και την Κυλλήνη ή αεροπορικώς. Πιο συγκεκριμένα, το ταξίδι από την Κυλλήνη στο Αργοστόλι, την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, διαρκεί 2 ώρες και ένα τέταρτο (24,40 μετ’ επιστροφής με την Ionian Ferries , από την Κυλλήνη στον Πόρο διαρκεί μία ώρα και ένα τέταρτο (20€ μετ’ επιστροφής για ένα άτομο με την Strintzis Lines), από την Πάτρα στη Σάμη διαρκεί δυόμισι ώρες (32€ μετ’ επιστροφής με την Strintzis Lines). Aεροπορικώς, η πτήση δεν διαρκεί πάνω από μία ώρα και ξεκινά από 163€ με την Olympic Air .
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v