Κάντε Πρωτοχρονιά σε Λονδίνο, Βερολίνο, Ρώμη, Πράγα!

Πού θα υποδεχθούμε φέτος τον καινούριο χρόνο; Αν είστε «ευρωπαϊκοί τύποι», δεν θέλει και πολλή σκέψη. Το δώρο των Χριστουγέννων μεταφράζεται σε πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στις πιο «γιορτινές» πρωτεύουσες: Λονδίνο, Βερολίνο, Ρώμη, Πράγα. Φύγαμε;
Κάντε Πρωτοχρονιά σε Λονδίνο, Βερολίνο, Ρώμη, Πράγα!
των Γιώργου Κόκουβα, Έλενας Μπούλια

Αυτήν την χρονιά, οι γιορτινές αργίες μάς την έσκασαν και στρογγυλοκάθισαν στο Σάββατο. Δεν πτοούμαστε όμως. Ως προνοητικοί που είμαστε, κρατάμε κάποιες μέρες άδειας, εξασφαλίζουμε ελεύθερη παραμονή Πρωτοχρονιάς –ή αν είναι εύκολο και την αμέσως επόμενη Δευτέρα-, και κανονίζουμε πού θα αποχαιρετίσουμε το 2010.

Λονδίνο, για να δείτε να σημαίνουν μεσάνυχτα στο Big Ben. Ρώμη, για να εγκαινιάσετε το 2011 στην Αιώνια πόλη. Βερολίνο, για να «ρίξετε τα τείχη» της χρονιάς. Πράγα, για ρεβεγιόν κάτω από τα κάστρα. Τέσσερις προορισμοί ζητούν… πακέτο ή αυτοσχέδιο προγραμματισμό. Το in2life γεμίζει τις βαλίτσες του με τα πιο ζεστά ρούχα και συγκεντρώνει τις πιο value for money προσφορές για το «καρέ της στολισμένης Ευρώπης».

Λονδρέζικο ρεβεγιόν


Δεν είναι μόνο το κρύο του Βορρά που κάνει τα Χριστούγεννα στην Αγγλία να μοιάζουν πιο αυθεντικά. Στην Trafalgar Square, θα κάνετε ευχές κάτω από το πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δένδρο, που σύμφωνα με το έθιμο χαρίζει η Νορβηγία στην Βρετανία, για την βοήθειά της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Oxford street, θα ψωνίσετε, ή απλώς θα «χαζέψετε» με τον ολόφωτο στολισμό και τις πιο προσεγμένες βιτρίνες του κόσμου. Στα Harrods, θα ξαναγίνετε μικροί, βλέποντας τον κλασικό Άη Βασίλη να παίρνει στην αγκαλιά του τα φρόνιμα παιδιά.

Αλλαγή της χρονιάς θα κάνετε κάπου κοντά στο ποτάμι, για να απολαύσετε το δεκάλεπτο υπερθέαμα των πυροτεχνημάτων, μόλις ο Μεγάλος Μπεν σημάνει μεσάνυχτα (δείτε εδώ για χάρτη των εκδηλώσεων). Φυσικά, το πάρτι τότε αρχίζει. Για το πρώτο clubbing του 2011, βρείτε πληροφορίες εδώ για τα κορυφαία clubs του Λονδίνου. Για το πρώτο δείπνο της νέας χρονιάς, επιλέξτε ιταλικό στην «Bella Italia» στην πλατεία Leicester (20-40 ευρώ κατ’ άτομο), εξωτικές γεύσεις και διαθέσεις στο Mango Tree κοντά στην Victoria (70 ευρώ κατ’ άτομο), ή στο λιτό και όμορφο Lena’s στην περιοχή του Shoreditch, με γεύμα τριών πιάτων και ένα ποτήρι σαμπάνιας στην τιμή των 45 ευρώ κατ’ άτομο.

Πάμε… πακέτο;
Για τετραήμερο πακέτο στο Λονδίνο από το Seretis Travel, θα πληρώσετε 575 ευρώ κατ’ άτομο. Θα μετακινηθείτε με την Aegean (αναχώρηση στις 31 Δεκεμβρίου) και θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια μίνι εκδρομή στο κάστρο του Γούινδσορ, που περιλαμβάνεται στην προσφορά. Οι φόροι του αεροδρομίου (135 ευρώ) δεν περιλαμβάνονται στην τιμή.

Η IQ Holidays σας ταξιδεύει στην βρετανική πρωτεύουσα με 630 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των φόρων) για τέσσερις ημέρες (αναχώρηση 31/12).

Πάμε μόνοι μας!
Εναλλακτικά, μπορείτε να οργανώσετε μόνοι σας την εξόρμησή σας. Η οικονομικότερη επιλογή σας για τα ναύλα είναι η πτήση της Lufthansa μέσω Μονάχου, στα 225,25 ευρώ, ενώ για απευθείας πτήση με την EasyJet, θα πληρώσετε 320 ευρώ. Για την διαμονή σας, βασιστείτε στα standards ποιοτικής διαμονής που προσφέρουν τα ξενοδοχεία Premier Inn (423 ευρώ για τρεις διανυκτερεύσεις- από 31/12 έως 3/1) και Novotel St Pancras (502,56 ευρώ για τρεις διανυκτερεύσεις) κοντά στον σταθμό του Euston, ο οποίος βολεύει για τις υπόγειες μετακινήσεις σας. Οι τιμές αφορούν κρατήσεις μέσω του Booking.com.

Βερολινέζικη Πρωτοχρονιά


Στο κέντρο της Ευρώπης, Πρωτοχρονιά σημαίνει ζεστό κρασί, έντονη νυχτερινή ζωή και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Τα χοντρά ρούχα εδώ σας είναι απολύτως απαραίτητα, καθώς στο Βερολίνο το νέο έτος βρίσκει ένα εκατομμύριο επισκέπτες να διασκεδάζουν στο μεγαλύτερο open-air πάρτι του κόσμου. Από την πύλη του Βραδεμβούργου μέχρι την στήλη της Νίκης –ένα πάρτι δηλαδή δύο περίπου χιλιομέτρων - διάσημοι DJs, πάγκοι με γεύσεις από όλο τον κόσμο και αμείωτο κέφι από τις 6.30 το απόγευμα της παραμονής μέχρι τις πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς πρωταγωνιστούν στην γερμανική πρωτεύουσα. Η είσοδος στο πάρτι είναι δωρεάν.

Για classy είσοδο στο 2011, μπορείτε να κλείσετε τραπέζι στο εστιατόριο Balthazar (160 Kurfürstendamm), για να απολαύσετε ένα πλήρες μενού έξι πιάτων στην τιμή των 99 ευρώ κατ’ άτομο. Οι γεύσεις κινούνται σε μεσογειακές και παραδοσιακές γερμανικές «νότες». Αν θέλετε κάτι πιο ελαφρύ, κοντά στους εορτασμούς, το ιταλικό Vapiano στην πλατεία Potsdamer είναι μια καλή λύση για πεντανόστιμα ζυμαρικά (20-30 ευρώ κατ’ άτομο).

Πάμε… πακέτο;
Το ταξιδιωτικό γραφείο Cosmorama διοργανώνει τετραήμερη απόδραση στο Βερολίνο (αναχώρηση 30 Δεκεμβρίου, τρεις διανυκτερεύσεις) στην τιμή των 800 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Οι πτήσεις εξυπηρετούνται από την Aegean και η διαμονή αφορά ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στο κέντρο του Βερολίνου.

Με το MyTravelCafe θα ταξιδέψετε για τέσσερις ημέρες στο Βερολίνο, αλλά και στις γύρω όμορφες πόλεις (Δρέσδη και Πότσνταμ). Για την μεταφορά και την διαμονή σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, το πακέτο στοιχίζει 805 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των φόρων των αεροδρομίων.

Πάμε μόνοι μας!
Αν θελήσετε να οργανώσετε οι ίδιοι την πρωτοχρονιάτικη εκδρομή σας στο Βερολίνο, η πιο οικονομική λύση για τα αεροπορικά εισιτήρια των ημερών 31/12-3/1 είναι οι πτήσεις της Czech Airlines μέσω Πράγας, στα 274 ευρώ, σύμφωνα με την Airtickets.gr. Για την διαμονή σας, στο Grand City Berlin East, στο ήσυχο ανατολικό Βερολίνο, αλλά μόλις 10 λεπτά από το κέντρο, θα πληρώσετε 223 ευρώ για τρεις διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο(προσφορά για κρατήσεις μέσω Booking.com, έκπτωση 670 ευρώ), ενώ στο κεντρικό Βερολίνο, η διαμονή στο πεντάστερο Grand Hotel Esplanade θα σας στοιχίσει 667 ευρώ (από τα 1800 ευρώ – προσφορά του Booking.com). 

Ρώμη: Νέος χρόνος στην… αιωνιότητα


Αν είστε αρκετά τυχεροί ώστε η Πρωτοχρονιά να σας βρει με σχετική καλοκαιρία στην Αιώνια Πόλη, έχετε πιθανότατα εξασφαλίσει ένα από τα καλύτερα ταξίδια της ζωής σας. Η πόλη είναι φωτισμένη και δείχνει πιο μεγαλειώδης από ποτέ, ενώ σημεία-αξιοθέατα όπως η Piazza Navona και η Piazza Venezia αποκτούν ξεχωριστό εορταστικό χρώμα. Συγκεκριμένα, στην Piazza Navona κατά την διάρκεια των γιορτών υπάρχει μεγάλη υπαίθρια αγορά με χριστουγεννιάτικα είδη, καρουζέλ αλλά και ψυχαγωγικά events που θα σας μαγνητίσουν τόσο ώστε να την επισκέπτεστε κάθε μέρα, ενώ η Venezia προσφέρεται για την αλλαγή του χρόνου καθώς εκεί συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου για να απολαύσει τα εκθαμβωτικά βεγγαλικά, λίγο πριν το πρώτο δείπνο του χρόνου.

Πάμε… πακέτο;
Πρωτοχρονιάτικα πακέτα για την Ρώμη οργανώνει το Manessis Travel, τα οποία περιλαμβάνουν διαμονή για τέσσερα ή πέντε βράδια (ανάλογα με τον αν θα επιλέξετε την προαιρετική εκδρομή στη Φλωρεντία ή όχι). Έτσι, για αναχώρηση στις 31 Δεκεμβρίου, με τρεις διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων, αεροπορικά εισιτήρια με Alitalia ή Aegean, μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο, συνοδεία ξεναγού καθ’όλη την διάρκεια του ταξιδιού, η κατ’άτομο τιμή κυμαίνεται στα 635 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες για τον εν λόγω πακέτο θα βρείτε εδώ

Αντίστοιχο πακέτο έχει ετοιμάσει και το πρακτορείο 24hours, με αναχώρηση στις 30 ή στις 31 Δεκεμβρίου, τρεις διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο, σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, αεροπορικά εισιτήρια με Alitalia, μεταφορές από και προς το αεροδρόμιο και ξενάγηση στην πόλη, στην τιμή των 579 ευρώ κατ’άτομο. Περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω πακέτο θα βρείτε εδώ

Πάμε μόνοι μας!
Αν πάλι προτιμάτε να οργανώσετε το ταξίδι σας σύμφωνα με τα δικά σας γούστα, ενδεικτικά σας πληροφορούμε ότι οι τιμές για διαμονή σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, σε δίκλινο δωμάτιο συμπεριλαμβανομένου πρωινού, για τρεις νύχτες δύσκολα θα σας κοστίσει λιγότερα από 170 την βραδιά. Value for money επιλογές είναι το Alpi Hotel, στην περιοχή Repubblica και πέντε λεπτά με τα πόδια από τον σταθμό Termini, το οποίο για τις ημερομηνίες 31 Δεκεμβρίου έως 3 Ιανουαρίου προσφέρει δίκλινο δωμάτιο με πρωινό για 500 ευρώ (3 διανυκτερεύσεις), αν το κλείσετε μέσω Booking.com. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το Eurostars International Palace, το οποίο προσφέρει δίκλινο δωμάτιο με τις παραπάνω παραμέτρους, με 627 ευρώ –αν το κλείσετε μέσω Booking.com

Ως προς τα αεροπορικά σας εισιτήρια, οι τιμές για αναχώρηση στις 31 Δεκεμβρίου και επιστροφή στις 3 Ιανουαρίου ξεκινούν από 204 ευρώ κατ’άτομο με EasyJet και από 240 ευρώ κατ’άτομο με Aegean ή Alitalia. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο airtickets.gr.

Τέλος, σημαντικό είναι να προγραμματίσετε εγκαίρως το δείπνο του ρεβεγιόν –αν δεν θέλετε να καταλήξετε σε κάποια υπαίθρια καντίνα τρώγοντας hot dog. Αν το ξενοδοχείο στο οποίο θα μείνετε δεν έχει προγραμματίσει κάποιο δείπνο για εκείνη την βραδιά, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο από τα παρακάτω εστιατόρια και να κλείσετε τραπέζι:
-Το Le Sorrelle (via Belsiana 30, τηλ. 066794969) είναι ένα αξιοπρεπές εστιατόριο στην Piazza di Spagna, με ζεστή ατμόσφαιρα και ενδιαφέρουσα μεσογειακή κουζίνα. Οι τιμές του κυμαίνονται στα 45 με 55 ευρώ κατ’ άτομο.
-Το Il Cantuccio, στην Piazza Navona (via dei Soldati 25c, τηλ. 0668802982) ξεχωρίζει για την λαμπερή του ατμόσφαιρα, με τους καθρέπτες και το φως των κεριών, καθώς και τα διάσημα ζυμαρικά του. Οι τιμές του κυμαίνονται στα 45 με 55 ευρώ κατ’άτομο.
-Οικονομικότερο το Da Lucia στην περιοχή Trastevere ),(Vicolo del Mattonato, τηλ. 065803601) θα σας γοητεύσει με την ζεστή, φιλική του ατμόσφαιρα και το απλό αλλά τίμιο φαγητό. Οι τιμές του δεν θα ξεπεράσουν τα 25 ευρώ κατ’άτομο.

Πράγα: Αρχιμηνιά στο παραμύθι


Παραμυθένια και κουκλίστικη μοιάζει η Πράγα κατά τις ημέρες των γιορτών
, ειδικά όταν ντύνεται στα λευκά και λαμποκοπά κάτω από τα αμέτρητα λαμπιόνια που φωτίζουν δρόμους και βιτρίνες καταστημάτων. Το κρύο είναι τσουχτερό, αλλά δεν θα σας εμποδίσει από το να περπατήσετε την κατάμεστη γέφυρα του Καρόλου ή την γοτθική εβραϊκή συνοικία και να καταλήξετε στην κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης. Εκεί, κάτω από το τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο και το περίφημο ρολόι, θα υποδεχθείτε τον νέο χρόνο με την συνοδεία ζωντανής μπάντας και πλήθους κόσμου.

Πάμε… πακέτο;
Καθώς η Πράγα είναι ίσως ο δημοφιλέστερος προορισμός για τις ημέρες των γιορτών, η επιλογή να οργανώσετε το ταξίδι σας μέσω κάποιου τουριστικού πρακτορείου είναι μάλλον η σοφότερη. Έτσι μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο πακέτο του Acadimos Travel, με αναχώρηση σχεδόν καθημερινά κατά τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, για τέσσερις ή πέντε διανυκτερεύσεις –ανάλογα με το αν θα επιλέξετε την εκδρομή στο Κάρλοβυ Βάρυ ή όχι. Η τιμή του πακέτου για τρεις διανυκτερεύσεις, σε δίκλινο δωμάτιο ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων με πρωινό, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων, του εορταστικού δείπνου, της ξενάγησης στην πόλη και της μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο, ξεκινά από 550 ευρώ κατ’άτομο. Περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω πακέτο θα βρείτε εδώ
Αντίστοιχο πακέτο προσφέρει και το ταξιδιωτικό γραφείο Signature Travel, με αναχώρηση στις 29 Δεκεμβρίου και τέσσερις διανυκτερεύσεις. Η τιμή για το συγκεκριμένο ταξίδι, στην οποία περιλαμβάνονται αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων (δίκλινο δωμάτιο), τρία ακόμα γεύματα μεταξύ των οποίων και το εορταστικό και ξενάγηση στην πόλη, ξεκινά από 510 ευρώ κατ’άτομο. Περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω πακέτο θα δείτε εδώ.
 
Πάμε μόνοι μας!
Στην κατά τα άλλα οικονομική Πράγα, τις ημέρες των γιορτών οι τιμές τόσο των ξενοδοχείων όσο και των αεροπορικών εισιτηρίων εκτοξεύονται. Ενδεικτικά, ως προς την διαμονή σας εκεί, βρήκαμε δύο value-for-money επιλογές: Το Κ+Κ Hotel Fenix, για παράδειγμα, είναι μία εξαιρετική επιλογή, καθώς βρίσκεται μερικά μόνο βήματα από την κεντρική πλατεία Wenceslas. Η διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο εκεί από 31 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου θα σας κοστίσει 518 ευρώ (3 διανυκτερεύσεις συμπεριλαμβανομένου πρωινού), αν την κλείσετε μέσω Booking.com.
 
Το μοντέρνο Andel’s Hotel βρίσκεται, επίσης, σε πολύ βολική τοποθεσία. Για την διαμονή σας εκεί τις ίδιες ημερομηνίες με τις παραπάνω, σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, υπολογίστε περί τα 430 ευρώ (3 διανυκτερεύσεις), αν το κλείσετε μέσω του Booking.com.
 
Ως προς τα αεροπορικά εισιτήρια, η μοναδική απευθείας πτήση τις ημερομηνίες 31 Δεκεμβρίου με 2 Ιανουαρίου εκτελείται από την Czech Airlines και θα σας κοστίσει περί τα 343 ευρώ κατ’άτομο, μετ’επιστροφής. Κατά δέκα μόνο ευρώ φθηνότερες είναι οι πτήσεις με ανταπόκριση, τις οποίες εκτελούν άλλες εταιρίες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο airtickets.gr

Σχετικά με το εορταστικό σας δείπνο
, αν αυτό δεν προσφέρεται από το ξενοδοχείο στο οποίο θα κλείσετε την διαμονή σας, μπορείτε να το προγραμματίσετε εγκαίρως, κάνοντας κράτηση σε κάποιο από τα παρακάτω εστιατόρια:
-Το Branický Sklípek είναι ένα παραδοσιακό τσέχικο εστιατόριο στο κέντρο της πόλης (Vodičkova 2, τηλ. 224 237 103), όπου θα έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε γνήσια πιάτα με κρέας, τα τοπικά dumplings, καθώς και μεγάλη ποικιλία σε μπύρες. Οι τιμές του είναι αρκετά οικονομικές –δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 20 ευρώ κατ’άτομο.
- Το Klub Architektu (Betlemske Namesti 169/5A, τηλ. 224401214) προσφέρει, επίσης, εξαιρετικά παραδοσιακά πιάτα, σε σχετικά πιο τσιμπημένες, όμως, τιμές, πιθανότατα λόγω του πιο προσεγμένου περιβάλλοντός του. Έτσι, υπολογίστε ότι το δείπνο σας εκεί θα κοστίσει περί τα 25 με 30 ευρώ κατ’άτομο.
-Το Bar Bar (Všehrdova 17 Malá Strana, τηλ. 257 312 246) έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές τόσο για την κουζίνα όσο και για το μποέμ περιβάλλον του, στο οποίο συνδυάζονται αντίκες με μοντέρνα έργα τέχνης. Εκεί θα δοκιμάσετε από σπιτικά ιταλικά ριζότο μέχρι ουκρανικές λιχουδιές με ζυμαρικά και κρέας και όλα αυτά σε συμπαθητικές τιμές που δεν θα ξεπεράσουν τα 25 με 30 ευρώ κατ’άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v