Άμστερνταμ: Μπείτε σε γιορτινό... κανάλι

Στο αγαπημένο ολλανδικό λιμάνι ο χειμώνας έχει βρει το πιο καλογυαλισμένο καταφύγιό του. Χριστουγεννιάτικο κρύο, υπαίθριες γιορτινές αγορές και αστραφτερές βόλτες στην πόλη της ελευθερίας δεν αφήνουν κανέναν ταξιδιώτη ασυγκίνητο. Φύγαμε για Άμστερνταμ;
Άμστερνταμ: Μπείτε σε γιορτινό... κανάλι
του Γιώργου Κόκουβα

Τι είναι ωραιότερο από έναν αναζωογονητικό περίπατο στην γραφική γέφυρα ενός καναλιού; Η γραφική γέφυρα του διπλανού καναλιού. Και του παραδιπλανού καναλιού. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα όταν μιλάμε για έναν από τους πιο αγαπημένους ευρωπαϊκούς προορισμούς, το Άμστερνταμ. Ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, η ατμόσφαιρα εμπλουτίζεται με χριστουγεννιάτικη διάθεση, αυθεντικό χειμωνιάτικο κρύο και «ανοιχτούς» ανθρώπους με χοντρά κασκόλ και ποδήλατα –οξύμωρος συνδυασμός που όμως δείχνει λογικότατος στην πρωτεύουσα του biking. Μία ταξιδιωτική εξόρμηση, λοιπόν, στο ολλανδικό λιμάνι κρίνεται απολαυστική όσο και επιβεβλημένη.

Συγκρατήστε τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε για εσάς, βάλτε στις βαλίτσες σας τα πιο ζεστά σας ρούχα και την πιο καλή σας διάθεση και ετοιμαστείτε για «άλωση α λα ολλανδικά». Γραφικά επικλινή κτίρια που γέρνουν πάνω από τα κανάλια του ιστορικού κέντρου, ζεστά coffee shops με «απαγορευμένα» κέικ, η δημοφιλέστερη «κακόφημη» γειτονιά της Ευρώπης και κλίμα ενός ανεκτικού αλλά απολύτως συνειδητοποιημένου πολιτισμού πλαισιώνει ιδανικά την διασκέδαση, το shopping και τις βόλτες σας.

Η καλή πόλη… από την άφιξη φαίνεται
Με απλά λόγια, η εμπειρία του Άμστερνταμ ξεκινά ήδη από το αεροδρόμιο της πόλης. Το Schiphol είναι ο αερολιμένας που θα συναντήσετε πριν την γνωριμία σας με τον κυρίως λιμένα. Είναι μοναδικό, καθώς θεωρείται αεροδρόμιο-πολιτεία, είναι το χαμηλότερο του κόσμου (το πιο χαμηλό του σημείο βρίσκεται 3,4μ. κάτω από την επιφάνεια του νερού) και ο πύργος ελέγχου του, όταν χτίστηκε το 1991 αποτελούσε τον ψηλότερο του πλανήτη. Το Schiphol είναι το τρίτο κατά σειρά αεροδρόμιο του κόσμου σε εξυπηρέτηση διεθνών επιβατών.

Η ιστορία, όμως δεν τελειώνει εκεί: η περιοχή ήταν κατά τον 19ο αιώνα λίμνη, στην οποία χάθηκαν λόγω καταιγίδων πολλά καράβια. Γι’ αυτό τον λόγο η τοποθεσία πήρε το όνομα Schiphol, που μεταφράζεται ως «τρύπα των πλοίων» (ship hole). Τον 20ο αιώνα άνοιξε εκεί η στρατιωτική αεροπορική βάση της χώρας, ενώ στα τέλη του αιώνα δημιουργήθηκε το αεροδρόμιο όπως το ξέρουμε σήμερα.

Και εκεί που τελειώνει η ιστορία, αρχίζει η πράξη: Schiphol Plaza αποκαλείται το συγκρότημα αμέτρητων café, εστιατορίων, εμπορικών καταστημάτων που φιλοξενεί το αεροδρόμιο. Λίγο μετά τον έλεγχο των διαβατηρίων, απλώνεται το παράρτημα του Rijksmuseum, του Εθνικού Μουσείου Τέχνης με έργα των «Μεγάλων Ολλανδών» της Αναγέννησης. Ναι, είναι το πρώτο μουσείο που βρήκε «σπίτι» σε αεροδρόμιο, και η είσοδος είναι δωρεάν. Καζίνο, σπα, τέλεση γάμων στον τελευταίο όροφο του πύργου ελέγχου(!) και ειδικά δωμάτια-κάψουλες σε λογικές τιμές (δείτε περισσότερο σε παλαιότερο δημοσίευμά μας) είναι μερικοί ακόμη από τους πειρασμούς του Schiphol, χάρη στους οποίους θα εύχεστε η πτήση της επιστροφής σας να έχει καθυστέρηση.

Το… κανάλι της UNESCO
Φεύγουμε, λοιπόν, από το αεροδρόμιο και κατευθυνόμαστε με νέα όρεξη στην μικρή ολλανδική πρωτεύουσα. Με πληθυσμό μικρότερο των 800.000 κατοίκων, το Άμστερνταμ συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του επισκέπτη στα κεντρικά του κανάλια. Μεταξύ αυτών, η περιοχή Amsterdam Canal District, η οποία ανακηρύχθηκε πριν από ένα μήνα παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO

Μέχρι τώρα, το Άμστερνταμ άκουγε στο χαϊδευτικό «Βενετία του Βορρά» αλλά δεν τύγχανε της θεσμικής προσοχής που απολάμβανε η ιταλική πόλη. Πλέον, η UNESCO αναγνώρισε την καινοτομία για τον 17ο αιώνα, οπότε και δημιουργήθηκε η περιοχή, της πρώτης «τεχνητής καναλικής συνοικίας» του κόσμου, εξαίροντας την ομορφιά των ημικυκλικών μονοπατιών του υδάτινου στοιχείου ανάμεσα στα μοναδικής αρχιτεκτονικής κτίρια.

Santa… Amsterdam
Όπως είπαμε, τώρα είναι ίσως η ιδανική περίοδος να επισκεφθεί κανείς την πόλη, καθώς τα Χριστούγεννα… της πάνε γάντι. Αψηφήστε την παγωνιά, αφήστε τα κυριότερα αξιοθέατα για αργότερα –θα ασχοληθούμε μαζί τους παρακάτω- και ακολουθήστε ήχους και μυρωδιές των γιορτών.

Ξεκινήστε από την φημισμένη Flower Market, κοντά στην πλατεία Dam. Εκεί, οι τουλίπες και τα πολύχρωμα λουλούδια που συνήθως φιλοξενούνται στους πάγκους συνοδεύονται από χριστουγεννιάτικα δένδρα, γκι και εορταστικά καλούδια, πάντα στολισμένα στο κλίμα των ημερών.

Παρ’ ότι η ολλανδική παράδοση θέλει τους ντόπιους να περιμένουν τον Άη Βασίλη (τον δικό τους "Άγιο Νικόλαο") νωρίτερα από τα άλλα δυτικά έθιμα, στις αρχές Δεκεμβρίου, η πόλη φυσικά παραμένει σε ρυθμούς Χριστουγέννων για μεγάλο διάστημα. Αφεθείτε στο έλκηθρο –ή έστω στο τραμ- να σας οδηγήσει στην «Winterland» της περιοχής Rembrandtplein, όπου θα ζήσετε το παραμύθι. Κρυμμένα ανάμεσα σε έλατα και χιονάνθρωπους, μαγαζάκια περιμένουν να σας προμηθεύσουν με δώρα, στολίδια και λιχουδιές, ενώ πιο δίπλα γυαλίζει προκλητικά ένα από τα πολλά παγοδρόμια της πόλης για «ολλανδέζικα αξέλ».

Μην παραλείψετε να περάσετε από την περιοχή Museumplein, την πλατεία των Μουσείων δηλαδή, η οποία μετατρέπεται για έναν μήνα σε χριστουγεννιάτικο άντρο. Εκεί θα βρείτε Άγιους Βασίληδες, υπαίθριους πάγκους με αναμνηστικά και όμορφα δώρα, αλλά και επιδείξεις κατασκευής χειροποίητων στολιδιών κάθε απόγευμα.

Το κλασικό Amsterdam tour
Μιας και βρισκόμαστε στην Museumplein, ας μείνουμε εκεί για να τριγυρίσουμε και στα κύρια αξιοθέατα της πόλης, τα μουσεία. Εκεί βρίσκεται το εντυπωσιακό Van Gogh Museum, (ώρες: 10.00-18.00, με το τσουχτερό εισιτήριο των 14 ευρώ) για να μάθετε, και κυρίως να δείτε τα πάντα για το έργο του μεγάλου ζωγράφου. Πιο δίπλα, το επιβλητικό Rijksmuseum, το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας, φιλοξενεί έργα της «Χρυσής Εποχής» με κυριότερο εκπρόσωπο τον Rembrandt (ανοιχτά 9.00-18.00, εισιτήριο 12.50 ευρώ), ενώ στην άλλη πλευρά της πλατείας, το Μουσείο Διαμαντιών εξιστορεί την λαμπερή ιστορία της πόλης στην κατεργασία του αγαπημένου υλικού των γυναικών (ώρες: 9.00-17.00, εισιτήριο 6 ευρώ). Φυσικά, κανείς δεν παραλείπει μια απόπειρα σκαρφαλώματος στα τρισδιάστατα γράμματα που κοσμούν το κέντρο της πλατείας και αναγράφουν «I amsterdam» (φωτό).

Κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό (Centraal Station), το Μουσείο του Σεξ επιβεβαιώνει την φήμη του Άμστερνταμ ως πόλη της ανοχής και της ελευθερίας. Κέρινοι ηδονοβλεψίες, φετιχιστικά εκθέματα και φευγάτη ερωτική διακόσμηση συναποτελούν ένα από τα πιο fun μουσεία της πόλης (ώρες 9.30-23.30, είσοδος μόνο για άνω τον 16 ετών, εισιτήριο 3 ευρώ).

Το σπίτι όπου η Άννα Φρανκ έγραψε το περίφημο ημερολόγιό της στέκεται ακόμη ως πλωτό μουσείο στην περιοχή Jordaan και αξίζει μια επίσκεψη (ώρες: 9.00-19.00, εισιτήριο 7,50 ευρώ). Άλλωστε, αυτή είναι αναμφίβολα η περιοχή στην οποία θα θέλετε να περάσετε και τον υπόλοιπο χρόνο σας στο Άμστερνταμ. Γιατί; Επειδή εκεί αρχίζει η…

…Διασκέδαση στο Άμστερνταμ
Τα ζεστά café της συνοικίας Jordaan θα σας ανακουφίσουν από το τσουχτερό κρύο και θα σας προσφέρουν ροφήματα και λιχουδιές για να πάρετε δυνάμεις. Φιλικοί καταστηματάρχες που σου πιάνουν κουβέντα και ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε παριζιάνικα μπιστρό αποτελούν εγγύηση για ένα ζεστό απόγευμα στην πιο μποέμ artistic περιοχή της πόλης.

Αφού περιπλανηθείτε στις γκαλερί και στα σοκάκια της συνοικίας, κατευθυνθείτε προς την διαβόητη «Red Light District», όπου τα «κόκκινα φανάρια» συνυπάρχουν με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και συναντούν τον σεξοτουρισμό, τα gay bars καταρρίπτουν τα στερεότυπα του «περιθωρίου» και τα coffee shops υποδέχονται τους «κυνηγούς της νομιμότητας». (Σημείωση: τον περασμένο Νοέμβριο, η νέα ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απαγορεύσει την πώληση μαριχουάνας σε τουρίστες για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Λέτε να πάψει το Άμστερνταμ να είναι η «πρωτεύουσα των coffee shops»;)

Όταν πέφτει η νύχτα και τα café κλείνουν, τα βήματά σας θα σας φέρουν στην Leidseplein, την πλατεία όπου συγκεντρώνονται οι παντός είδους ξενύχτηδες. H pub Le Berry έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις, με μεγάλα ποτήρια μπύρας να πηγαίνουν και να έρχονται. Πιο πέρα, το -για πολλούς θρυλικό και για άλλους τουριστικό- coffee shop Bulldog μένει ανοιχτό ως αργά, ενώ δίπλα λειτουργεί bar, το οποίο συγκεντρώνει τους πιο hip θαμώνες της περιοχής. Για ακόμη περισσότερο πλήθος που ξέρει να το ρίχνει έξω, κατευθυνθείτε στο περίφημο club iT! στην Rembrandtplein.

Πού θα φάτε
Φυσικά, μην περιμένετε να δοκιμάσετε γνήσια, παραδοσιακή ολλανδική κουζίνα, γιατί οι Κάτω Χώρες δεν φημίζονται για την γαστριμαργική τους παράδοση. Το Άμστερνταμ, ως μικρή αλλά κοσμοπολίτικη πόλη διαθέτει μεγάλη γκάμα από εστιατόρια διεθνούς κουζίνας για κάθε ουρανίσκο και κάθε βαλάντιο.

Στο μικρό και χαριτωμένο Kop van Jut (Leidsekruisstraat 24) μια ολλανδική οικογένεια έχει αναλάβει να ταΐσει τους πελάτες της με σπιτικό φαγητό, το οποίο ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια σας. Νόστιμες σούπες, ζουμερά φιλέτα και μπύρα που φτιάχνουν οι ίδιοι, σε ένα περιβάλλον μακριά από την τουριστική φρενίτιδα, δεν θα σας κοστίσουν παραπάνω από 20-25 ευρώ κατ’ άτομο.

Στο ιταλικό Pastini (Leidsegracht 29) θα απολαύσετε το μεσογειακό γεύμα σας σε μια ήσυχη γειτονιά. Οι σπεσιαλιτέ του εστιατορίου είναι δημιουργικοί συνδυασμοί, όπως pancake ζυμαρικών με κατσικίσιο τυρί αρωματισμένο με λεμόνι και ταλιατέλες με αρνάκι. Για κυρίως πιάτο, σαλάτα, ένα ποτήρι κρασί και ένα από τα λαχταριστά γλυκά του μενού θα πληρώσετε περί τα 20-25 ευρώ κατ’ άτομο.

Οι vegetarians θα βρουν την χαρά τους στο «πράσινο» εστιατόριο Betty’s (Rijnstraat 75), όπου ο σεφ επιφυλάσσει εκπλήξεις, καθώς δεν υπάρχει μενού, αλλά αυτοσχεδιάζει ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Το Wok to Walk (Kolksteeg 8) είναι η λύση για όσους αγαπούν την ασιατική κουζίνα και ψάχνουν μια low budget λύση για το γεύμα τους. Με τρία βήματα (βάση, υλικά και σος) «χτίζετε» το κυρίως πιάτο σας, ή μπορείτε να μοιραστείτε ένα γενναιόδωρο lunch box για δύο. Είτε καθίσετε στο εστιατόριο είτε πάρετε snack to go, δεν θα πληρώσετε πάνω από 10 ευρώ.

Οργανώνοντας το ταξίδι
Τα δημοφιλέστερα «φτερά» για να πετάξετε από την Αθήνα προς το Άμστερνταμ είναι αυτά της Ολυμπιακής και της KLM. Με ημερομηνία αναχώρησης τα Χριστούγεννα και επιστροφή την Πρωτοχρονιά, θα πληρώσετε 221 ευρώ για τα ναύλα της Olympic Air και 278 ευρώ για της KLM, συμπεριλαμβανομένων των φόρων.

Για το κατάλυμά σας, οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες για τις ημέρες των εορτών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα βρείτε καλές ευκαιρίες. Στο Hermitage Hotel, η διαμονή σε μοντέρνα, ανακαινισμένα δωμάτια, πάνω από το κανάλι στοιχίζουν περί τα 52 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ενώ στην ίδια περίπου τιμή, λίγο έξω από το πολύβουο κέντρο, το HEM Hotel διαθέτει ευρύχωρα δωμάτια και ένα άνετο bar όπου μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας ή και να παίξετε μπιλιάρδο.

Πιο γραφικό, πιο προσεγμένο και με περισσότερες ανέσεις, το Hampshire Hotel Beethoven προσφέρει δίκλινα δωμάτια στην δημοφιλή νότια περιοχή του Άμστερνταμ, κοντά στους εμπορικούς δρόμους, στην τιμή των 69 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Λίγο υψηλότερα σε τιμές, αλλά και σε πολυτέλεια, το 5 αστέρων Bilderberg Garden Hotel θα σας στοιχίσει 99 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε άνετο δίκλινο deluxe δωμάτιο, ενώ το Park Hotel, στην καρδιά της πόλης, διαθέτει κομψή διακόσμηση, ειδικά άνετα στρώματα, γυμναστήριο και βιβλιοθήκη. Η τιμή ανά διανυκτέρευση είναι στα 119 ευρώ.
*Σημείωση: Όλες οι τιμές αφορούν κράτηση μέσω του Booking.com και ισχύουν για όσο υπάρχει διαθεσιμότητα.

Αν πάλι, θέλετε να αναθέσετε την «βρόμικη δουλειά» της οργάνωσης του ταξιδιού σε κάποιον άλλον, έχετε πάντα την επιλογή των ταξιδιωτικών πακέτων. Το Paradise Vacation Club προσφέρει τετραήμερα πακέτα για το Άμστερνταμ με συχνές αναχωρήσεις (23,27,29,30 Δεκεμβρίου και 2,3,5,6 Ιανουαρίου) στην τιμή των 469 ευρώ (συν 125 ευρώ για τους φόρους των αεροδρομίων) με προαιρετικές εκδρομές στο Ρότερνταμ, το Ντέλφτ και την Χάγη. Περίπου στις ίδιες ημερομηνίες, το πρακτορείο Traveller προσφέρει πακέτο 4 ημερών για Άμστερνταμ και εκδρομή στα κοντινά ψαροχώρια Μάρκεν και Βόλενταμ, σε τιμές από 505 ευρώ για τον Δεκέμβρη και από 469 ευρώ για τον Ιανουάριο (δεν περιλαμβάνονται οι φόροι αεροδρομίων – 125 ευρώ). 

Εσείς έχετε επισκεφθεί το Άμστερνταμ; Ποια αξιοθέατα ξεχωρίσατε;
  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v