Παρίσι: Φθινοπωρινό ταξίδι στο… φως

Οι καλύτερες βόλτες, τα πιο αξιόλογα μουσεία, τα μπιστρό που δεν πρέπει να προσπεράσετε και τα ξενοδοχεία που θα σας φιλοξενήσουν κατά την πρώτη σας επίσκεψη στην Πόλη του Φωτός.
Παρίσι: Φθινοπωρινό ταξίδι στο… φως
της Έλενας Μπούλια

Υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν σε ένα νέο μέρος για να δουν όσο περισσότερα μπορούν και άνθρωποι που είναι πιο εκλεκτικοί. Το πώς θα επιλέξει κανείς να «δει» το Παρίσι εξαρτάται από το τι άνθρωπος είναι: Τύπος πρωινός, λάτρης των μουσείων, τύπος μποέμ, ξενύχτης και καλοφαγάς. Και ως τέτοιος θα το εκτιμήσει για τις διαφορετικές αυτές του εκφάνσεις, οι οποίες είναι όλες μεταξύ τους εξίσου αξιόλογες. Σαν αυτή η πόλη για να δημιουργήθηκε για τον κάθε έναν –σαν μία πραγματική Μητρόπολη.

Έτσι, ταξιδεύοντας κανείς για πρώτη φορά στο Παρίσι, το καλύτερο που έχει να κάνει για να ικανοποιηθεί από τις σκηνές που θα αποκομίσει είναι να αποφασίσει εκ των προτέρων τι είδους ταξιδιώτης θέλει να είναι: Αυτός που θα ακολουθήσει την πεπατημένη με πρόγραμμα ή αυτός που θα αφεθεί στις ελκυστικότερες εικόνες και μυρωδιές, θα ανέβει σε ένα λεωφορείο και θα κατέβει σε μία γειτονιά με ένα γραφικό μπιστρό, σε έναν λόφο όπου δεσπόζει μία μεσαιωνική εκκλησία, σε ένα ξέφωτο που «βλέπει» στο ποτάμι. Προορισμός, ταξίδι ή και τα δύο; Και αφού το αποφασίσει και ξεκινήσει την πρώτη του βόλτα, βγαίνοντας για πρώτη φορά από το ξενοδοχείο, να ξεχάσει τα πάντα. Με τις σημειώσεις των highlights της πόλης στο ένα χέρι και την φωτογραφική που αναζητά τις λιγότερο «στημένες» εικόνες στο άλλο, η δική μας επίσκεψη στο Παρίσι (π)έτυχε να συνδυάζει λίγο απ’όλα.

Μία μέρα στο Μουσείο
Αλλά σε ποιο μουσείο; Το Παρίσι βρίθει εντυπωσιακών αναγεννησιακών κτιρίων, τα οποία φιλοξενούν σπουδαίες εικαστικές συλλογές από κάθε εποχή και για κάθε γούστο. Ο ιδανικός τρόπος, λοιπόν, για να ξεκινήσει κανείς την ημέρα του στο Παρίσι, μετά από ένα καλό πρωινό με κρουασάν και καφέ στο ξενοδοχείο, είναι να επισκεφθεί ένας προς ένα τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης. Ποια είναι αυτά; Το Musée d’Orsay, το οποίο φιλοξενεί σπουδαία ιμπρεσιονιστικά έργα και τον εκπληκτικό, πολυσυζητημένο πίνακα του Manet «Dejeuner sur l’Herbe» (Πρόγευμα στη χλόη). Το Centre George Pompidou, το μεγαλύτερο «θησαυροφυλάκιο» μοντέρνας τέχνης στην Ευρώπη, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της δεκαετίας του ’70 και έργα που χρονολογούνται από το 1905 μέχρι σήμερα. (φωτο: Παναγία των Παρισίων)

Το Musée du Louvre, με τα 35.000 έργα τέχνης και τα περίπου 20 χιλιόμετρα διαδρόμων, τα οποία θα χρειαστεί να διανύσετε για να το γυρίσετε όλο. Αν δεν τα καταφέρετε, μην χάσετε τουλάχιστον την Mona Lisa του Leonardo da Vinci, η οποία θα παρατηρήσετε ότι μπορεί να σας κοιτάζει από όποιο σημείο -σε ακτίνα 180 μοιρών από τον πίνακα- κι αν στέκεστε δίπλα σε αναρίθμητους Ιάπωνες, και το Wedding Feast at Cana (Γάμος εν Κανά) του Véronèse. Ακόμα, μην χάσετε τη Νίκη της Σαμοθράκης, αλλά και τα γλυπτά του Michelangelo Dying Slave και Captive Slave.

Μικρότερης δυναμικής, αλλά αξιόλογα για τον δικό τους λόγο το κάθε ένα, μουσεία είναι το ήσυχο Musée Marmottan Monet, στο οποίο φιλοξενούνται περί τα εβδομήντα έργα του σπουδαίου ζωγράφου. Το Musée Rodin, το οποίο φιλοξενείται σε μία ρομαντική βίλα του 1730 και περιβάλλεται από ολάνθιστους κήπους αξίζει τόσο για μερικές στιγμές χαλάρωσης σε αυτούς αλλά και για την υπέροχη συλλογή γλυπτών του Rodin, και έργων ζωγραφικής από άλλους καλλιτέχνες (Renoir, Monet, van Gogh). Τέλος, αν είστε λάτρεις της μόδας, καλώς ήρθατε στην πατρίδα της: το Musée de la Mode et du Textile σας περιμένει με μία εκπληκτική συλλογή υψηλής ραπτικής -και όχι μόνο- από τον 17ο αιώνα έως σήμερα.

Τα καλύτερα μπιστρό και εστιατόρια της πόλης
Τα μπιστρό στο Παρίσι δεν αποτελούν απλά χώρους εστίασης, για να δαμάσει την πείνα και την κούρασή του ο τουρίστας κατά την διάρκεια του ταξιδιού του εκεί. Αντίθετα, πρόκειται για ζωντανά αξιοθέατα της πόλης, πολλά εκ των οποίων έχουν μακρόχρονη ιστορία και υπέροχη ατμόσφαιρα που προσκαλεί τον επισκέπτη να επιστρέψει και την επόμενη ημέρα. Ανάμεσα στα μπιστρό που οφείλει ο επισκέπτης στην πόλη του φωτός να επισκεφθεί ξεχωρίζουμε τα:

Ladurée (16 Rue Royale, 8η συνοικία): Πρόκειται για ένα κλασικό τεϊοποτείο, το οποίο άνοιξε το 1862 και από τότε επεκτάθηκε σε δύο ακόμα καταστήματα, ένα στην λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων, στον αριθμό 75, και ένα στην Rue Bonaparte. Το συγκεκριμένο κατάστημα, της Rue Royale, με την πατίνα του χρόνου να έχει αφήσει τα σημάδια της σε κάθε του γωνιά, αναδεύοντας αρώματα από άλλες αποχές. Όποιο Ladurée κι αν επισκεφθείτε μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τα λαχταριστά macaroon, συνοδεία καφέ, ενώ αν προτιμάτε κάτι αλμυρό, οι ομελέτες και οι frites που σερβίρονται εδώ είναι πεντανόστιμες και χορταστικές.

La Société (4 Place Saint-Germain-des-Près): Κατεξοχήν hot spot της πόλης, το Société φημίζεται όχι μόνο για την ενδιαφέρουσα κουζίνα του, την οποία επιμελείται σε συνεργασία με τον σεφ ο Jean-Louis Costes (ιδιοκτήτης του περίφημου Hotel Costes), αλλά και για την αφρόκρεμα της γαλλικής -και όχι μόνο- κοινωνίας που θα συναντήσει κάποιος εκεί. Οι τιμές του είναι σχετικά τσιμπημένες, αλλά μπορεί κανείς να το επισκεφθεί και για ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα, το οποίο δεν θα ξεπεράσει τα 30 ευρώ κατ’άτομο.

Café de Flore (172 Boulevard St.-Germain, 6η συνοικία): Ιδανικό για καφέ ή ποτό αργά το απόγευμα, καθώς, παρά τον ελαφρώς τουριστικό του χαρακτήρα, συνεχίζει να προσελκύει ενδιαφέρον κοινό, μεταξύ των οποίων και πολλούς διάσημους Γάλλους.

Georges (19 Place Beaubourg): Κατά την επίσκεψή σας στο Centre Pompidou μπορείτε να ανεβείτε στον τελευταίο όροφο του κτιρίου και να καθίσετε για φαγητό στο Georges, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, υπέροχες δροσερές σαλάτες, συνοδεία κρασιού, και να απολαύσετε φυσικά την καταπληκτική θέα από τη Notre Dame έως τη Μονμάρτη. Ο χώρος είναι ιδιαίτερα φιλικός προς τις οικογένειες, ειδικά όταν ο καιρός είναι καλός και ανοίγει η μεγάλη βεράντα του Georges. 

Le Bistro de Paris (33 Rue de Lille): Ένα από τα πιο συμπαθητικά εστιατόρια της πόλης με εξαιρετική, παραδοσιακή γαλλική κουζίνα και πολύ φιλική ατμόσφαιρα. Υπολογίστε ότι το γεύμα σας εκεί θα κυμανθεί στα 30 ευρώ κατ’άτομο.

Βόλτες στις ομορφότερες γειτονιές
Το Παρίσι μοιάζει να έχει την τιμητική του το Φθινόπωρο. Τα μελαγχολικά γκρίζα του χρώματα βάφονται με χρυσές ανταύγειες από τα ξεραμένα φύλλα που πλημμυρίζουν τους δρόμους και ο Σηκουάνας, βαρύς και ορμητικός, μελανιάζει και δείχνει πνιγηρός και απόκοσμος όταν το κοιτάζεις πάνω από τις γοτθικές του γέφυρες. Οι πρώτες βροχές δεν αφήνουν περιθώρια για άσκοπες μετακινήσεις, αλλά δημιουργούν σχεδόν θεατρικό σκηνικό που ταιριάζει ιδανικά με τις εμπριμέ ομπρέλες των περαστικών.

Ανάλογο σκηνικό συναντά κανείς στην συνοικία St. Germain, την πιο hip γειτονιά της Βαστίλλης, και στο Marais, το οποία βρίθει από μικρές, χαριτωμένες μπουτίκ και όμορφα μαγαζάκια. Κατά την επίσκεψή σας στο Marais αξίζει η βόλτα στην Rue Vieille du Temple, η οποία είναι γεμάτη από brasseries και μπαρ, καθώς και στην Rue des Rosiers, η οποία είναι γνωστή ως «συνοικία των καλών φαλάφελ» με αποκορύφωμα το «φαστφουντάδικο» L’As du Fallafel, στον αριθμό 34 –μην αγχωθείτε με την ουρά, κινείται πιο γρήγορα από ό,τι φαίνεται. Στον ίδιο δρόμο, στον αριθμό 3, βρίσκεται και το Le loir dans la théière, ένα πολύ χαριτωμένο ‘salon de thé’ με απολαυστικά γλυκά.

Η Μονμάρτη προσελκύει πάντα το τουριστικό ενδιαφέρον ως αξιοθέατο για βόλτα και φαγητό, οπότε είναι δεδομένο ότι θα βρεθείτε ένα απόγευμα εκεί για να ανηφορίσετε στο πεζοδρομημένο πλακόστρωτο που θα σας οδηγήσει στην κεντρική της πλατεία και από εκεί στην επιβλητική Basilique du Sacré Cœur (Βασιλική της Ιερής Καρδιάς), ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του Παρισίου. Η Μονμάρτη μοιάζει με υπερυψωμένη Πλάκα -είναι τόσο τουριστική και τόσο όμορφη- και αποπνέει ακόμα τον μποέμ αυτόν αέρα που απέκτησε κατά τον 19ο αιώνα, όταν εκεί συναθροίζονταν, φτωχοί ως επί το πλείστο, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, φοιτητές αλλά και εκδιδόμενες γυναίκες –πρόκειται άλλωστε για την γειτονιά του θρυλικού Moulin Rouge. Αποφύγετε, ωστόσο, να την επισκεφθείτε Κυριακή, όπως θα αποφεύγατε και την Πλάκα, λόγω τρομακτικής πολυκοσμίας.

Ώρα για ψώνια, μετά από όλα αυτά, η έστω για window shopping, καθώς το ευρωπαϊκό κέντρο της μόδας, η Rue du Faubourg St. Honoré, φιλοξενεί μόνο τους μεγαλύτερους οίκους μόδας του κόσμου. Καθώς, λοιπόν, θα περιηγείστε μπροστά από τις βιτρίνες των Lanvin, Hermès και Lancôme, κάνετε μία στάση έξω από κάποια σπουδαία κτίρια που αξίζουν παρατήρησης (και φωτογράφησης) όπως το Élysée Palace, η επίσημη κατοικία του Προέδρου της Γαλλίας, στον αριθμό 55. Κι αν η αγορά εκεί σας φάνηκε υπερβολικά ακριβή, υπάρχει πάντα η Avenue des Champs-Élysées, στην οποία συναντά κανείς και πιο προσιτές μάρκες, ενώ προσφέρεται πάντα για διάλειμμα στα κοσμικά της καφέ. Στα Σχετικά Άρθρα θα δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον συγκεκριμένο δρόμο, ως εμπορικό κέντρο του Παρισιού.

Τέλος, μία βόλτα που αξίζει να κάνετε, εφόσον ο χρόνος σας το επιτρέπει, είναι η κρουαζιέρα στον Σηκουάνα. Ακόμα κι αν δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την πόλη, ο πιο απολαυστικός -ναι και τουριστικός και πιθανώς ακριβός, αλλά αξίζει- τρόπος να δείτε τα καλύτερα της πόλης μέσα σε λίγη ώρα είναι πάνω σε ένα «μπατόν», με τις μελωδίες της Edith Piaf στα ακουστικά σας, να προσδίδουν ακόμα περισσότερο ρομαντισμό στην βόλτα σας. Από το κατάστρωμα του μικρού καραβιού θα έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε όλες τις γέφυρες που στολίζουν τον επιβλητικό ποταμό, καθώς και τα σημαντικότερα αξιοθέατα που βρίσκονται παραποτάμια, όπως σημαντικά κτίρια, την Παναγία των Παρισίων, το Λούβρο, τον Πύργο του Άιφελ, στο βάθος. Από εκεί θα δείτε, όμως, και την άλλη πλευρά της πόλης: Τις σκηνές των αστέγων στριμωγμένες κάτω από τις γέφυρες. Πόση υγρασία μπορεί, άραγε, να αντέξει ένας άνθρωπος; Σας συνιστούμε να μην επιλέξετε κρουαζιέρα που προσφέρει και δείπνο. Το φαγητό είναι συνήθως αδιάφορο και η φασαρία αποσπά την προσοχή από το θέαμα. Αν, πάντως, επιμένετε, επιλέξτε τις πολυτελέστατες υπηρεσίες της εταιρίας Yachts de Paris www.yachtsdeparis.fr, με τα παραδοσιακά διακοσμημένα σαλόνια και τα υπέροχα κοκτέηλ.

Διαμονή με θέα
Το πού θα επιλέξετε να περάσετε τα βράδια σας αλλά και τις πρώτες πρωινές σας στιγμές στο φθινοπωρινό Παρίσι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο αν τελικά περάσετε ή δεν περάσατε καλά στο ταξίδι σας. Οι εναλλακτικές, φυσικά, είναι εκατοντάδες, όμως λίγες είναι αυτές που μπορούν να συνδυάσουν ατμόσφαιρα, ποιότητα και χαμηλές -σχετικά- τιμές. Αν θέλετε να ακολουθήσετε την συμβουλή μας, πάντως, προτιμήστε να μείνετε στην δεξιά όχθη του Σηκουάνα αν ταξιδεύετε στην πόλη με την οικογένεια, καθώς τα ξενοδοχεία εκεί βρίσκονται σε απόσταση περπατήματος από τα σημαντικότερα αξιοθέατα, ενώ αν πρόκειται να βρεθείτε στο Παρίσι για ψώνια και επίσκεψη στις γκαλερί προτιμήστε την αριστερή όχθη, με τα μικρότερα boutique hotels.

Hotel Saint Vincent: Τοποθετημένο στην μικρή rue du Pré aux Clercs, ανάμεσα στην Rue Jacob και την Boulevard Saint Germain, στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, το Hotel Saint Vincent είναι στην πραγματικότητα μία παλιά, συμπαθέστατη μπουρζουά πανσιόν με πολύ προσεγμένη διακόσμηση και περιβάλλον που αποπνέει ζεστασιά και κομψότητα. Μεγάλο του ατού ότι σερβίρει πρωινό στο δωμάτιο. Οι τιμές του ξεκινούν από 250 ευρώ για ένα δίκλινο.

• Art Hotel Congrès: Βρίσκεται στο βόρειο Παρίσι σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια από την Μονμάρτη και πολύ κοντά στον σταθμό του μετρό Brochant. Πρόκειται για ένα τυπικό business hotel, με αρκετά ζεστή ατμόσφαιρα, ωστόσο, ενώ γύρω του ο επισκέπτης θα βρει πολλά εστιατόρια. Η τιμή του για ένα δίκλινο ξεκινά από 170 ευρώ την βραδιά, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού. Μπορείτε να κάνετε κράτηση online μέσω του Booking.com.

• HotelHolme Paris 16: Η ιδανική λύση για οικογένειες: Σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα, χτισμένο σε στιλ Haussmann, φιλοξενούνται επιπλωμένα διαμερίσματα διαφόρων μεγεθών, με δυνατότητα φιλοξενίας από ένα έως έξι άτομα. Σχετικά με τις τιμές του, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το διαμέρισμα των τεσσάρων ατόμων κυμαίνεται στα 292 ευρώ την βραδιά. Μπορείτε να κάνετε την κράτησή σας online από το Booking.com.

Ταξιδεύοντας στο Παρίσι…
Πτήσεις από Αθήνα για Παρίσι πραγματοποιούνται καθημερινά με τακτικά δρομολόγια. Οι τιμές των εισιτηρίων μετ’επιστροφής για ένα άτομο αυτή την εποχή ξεκινούν από 166 ευρώ αν επιλέξετε να ταξιδέψετε με Easy Jet και μπορούν να φτάσουν τα 207 ευρώ με Air France, τα 233 ευρώ με Ολυμπιακή και τα 350 ευρώ με Aegean. Κάντε τις κρατήσεις σας μέσω airtickets.gr.

Στα Σχετικά Άρθρα θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις άγνωστες γωνιές του Παρισιού, καθώς και ένα ενδελεχές αφιέρωμα στην Eurodisney.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v