Πέντε παραλίες με απ’ όλα χωρίς καράβι

Τιρκουάζ νερά, χρυσαφένια άμμος, δέντρα που φτάνουν μέχρι το κύμα. Πέντε παραλίες που τα έχουν όλα, κι έχουν και δρόμους να τις ενώνουν με την πόλη. Γεμίζουμε ρεζερβουάρ και φεύγουμε για... άλλες παραλίες.
Πέντε παραλίες με απ’ όλα χωρίς καράβι
της Ηρώς Κουνάδη

«Παραλίες οδικώς εκεί που έχει φτάσει η βενζίνη;», σχεδόν ακούγαμε τον αντίλογο πριν ξεκινήσουμε να γράφουμε αυτές τις γραμμές. Γι’ αυτό τα βάλαμε κάτω, και τα υπολογίσαμε. Αν υποθέσουμε ότι μια παρέα τεσσάρων ατόμων ξεκινά με ένα μικρό αυτοκίνητο 1.400 κυβικών για μια παραλία στην Πελοπόννησο –έστω ότι υπολογίζουμε 300 χιλιόμετρα, μέχρι τη Μάνη– θα χρειαστεί περί τα 60 ευρώ βενζίνη, ήτοι 15 ευρώ το άτομο. Με λιγότερα χρήματα θα μπορούσε να πάει μέχρι την Αίγινα ή το Αγκίστρι –αλλά χωρίς αυτοκίνητο. Αν αποφάσιζε να φύγει για την Πάρο, θα χρειαζόταν minimum 40 ευρώ κατ’ άτομο συν περί τα 100 ευρώ για το αυτοκίνητο.

Πέραν, όμως του οικονομικού παράγοντα, οι παραλίες στα ηπειρωτικά μας δίνουν το επιπλέον πλεονέκτημα της πλήρους αυτονομίας: ούτε ωράρια, ούτε εισιτήρια, ούτε έγκαιρες κρατήσεις, ούτε απεργίες να μας βγάζουν εκτός προγράμματος. Σε πολλές περιπτώσεις, ούτε καν άδεια: φεύγουμε Παρασκευή απόγευμα, μετά το γραφείο, και την Κυριακή είμαστε πίσω.

Χώρια το γεγονός ότι οι παραλίες αυτές δεν έχουν απολύτως τίποτα να ζηλέψουν από τις νησιώτικες… ανταγωνίστριές τους. Μαγευτικά τοπία, βαθυγάλαζα νερά, βλάστηση που φτάνει μέχρι το κύμα, είναι εικόνες που –παρά την ευρύτατα διαδεδομένη παρανόηση– συναντάμε πολύ συχνότερα στα ηπειρωτικά απ’ ότι στα νησιά.

Δε σας πείσαμε ακόμα; Ας μιλήσουμε με εικόνες…

Χορευτό, Πήλιο
Οργιώδης βλάστηση που μοιάζει να ακουμπά στο νερό και κύματα που «χορεύουν» στο άγγιγμα των ανέμων του Αιγαίου –εξ ου και το όνομα της παραλίας– συνθέτουν ένα τοπίο που διατηρεί την εξωτική ομορφιά του, σε πείσμα της μόδας που το θέλει ένα από τα δημοφιλέστερα θέρετρα του καλοκαιρινού Πηλίου. Τιρκουάζ νερά χαϊδεύουν απαλά τη χρυσαφένια αμμουδιά που εκτείνεται σε μήκος δυόμισι χιλιομέτρων, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ζαγοράς, που είναι κτισμένη από πάνω της. Πριν βουτήξετε, ρίξτε μια ματιά στον πύργο του ναυαγοσώστη. Η κόκκινη σημαία που ανεμίζει εκεί σημαίνει ότι τα ρεύματα του Αιγαίου δεν αστειεύονται: προτιμήστε για λίγο την ξαπλώστρα, ή ρισκάρετε να βρεθείτε ξαφνικά στη Σκόπελο.

Στα πέριξ: Εξακόσια μόλις μέτρα από την παραλία του Χορευτού, οι Άγιοι Σαράντα, διαθέτουν εξίσου διάφανα, βαθυγάλαζα νερά, συνδυασμένα με ένα τοπίο σαφώς πιο απάτητο, με τη γοητεία του αυθεντικού που δίνει η απομόνωση από τα αδιάκριτα βλέμματα. Δύο ακόμη καλά κρυμμένες παραλίες στα πόδια της Ζαγοράς είναι η Ανάληψη και η Παρίσαινα –αναζητήστε το καταπράσινο μονοπάτι που κατηφορίζει από το χωριό. Απομακρυνθείτε μερικά χιλιόμετρα, και θα βουτήξετε στα σμαραγδένια νερά του Μυλοπόταμου, θα λιαστείτε στην κοσμοπολίτικη αμμουδιά του Αγίου Ιωάννη, θα απολαύσετε την –σπάνια γι’ αυτά τα μέρη– ησυχία της Νταμούχαρης.

Διαμονή: Στον νησιώτικο Αίολο (τηλ.: 24260 22910, από 80 ευρώ το δίκλινο) στο Χορευτό ή στον low budget ξενώνα Ανάσα (τηλ.: 24260 22564, από 40 ευρώ το δίκλινο, 60 ευρώ τη high season) στη Ζαγορά.
Φαγητό: «Πειραγμένες» γεύσεις με έμπνευση από την ελληνική κουζίνα και σπιτικά μαγειρευτά –must οι πίττες– στο Κρίταμο, πάνω από την παραλία του Μυλοπόταμου. Τοπικές σπεσιαλιτέ –μη χάσετε το αγριογούρουνο– στο Μεϊντάνι και τα Οινομαγειρέματα, στη Ζαγορά.

Αγία Βαρβάρα, Μάνη
Θα τη βρείτε στο δρόμο από το Γύθειο προς τον Κότρωνα, περί τα εννιά χιλιόμετρα πριν την είσοδο του χωριού. Στρίβετε αριστερά στην πινακίδα που γράφει απλά «παραλία» και ακολουθείτε το στενό δρομάκι που καταλήγει σε μια από τις πλέον εξωτικές παραλίες της περιοχής. Ψιλή, ολόχρυση άμμος, κρυστάλλινα νερά, φουντωτές πικροδάφνες που προσφέρουν την απαραίτητη σκιά, κι ένα ταβερνάκι που σερβίρει ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά σε γαλάζια τραπεζάκια κυριολεκτικά επάνω στο κύμα. Ακριβώς δίπλα του, το μικρό, ιδιόμορφο εκκλησάκι που έδωσε στην παραλία το όνομά της, κρύβει –σύμφωνα με τον θρύλο– τον θησαυρό κάποιων πειρατών.

Στα πέριξ: Windsurfing και kite στην έξι χιλιομέτρων αμμουδιά του Μαυροβουνίου, οικογενειακές βουτιές στο Βαθύ –και τα δύο στη «γειτονιά» του Γυθείου. Κατηφορίζοντας προς τη Μάνη, θα σταματάτε συνεχώς για να βουτήξετε. Ο Κότρωνας, το Μαρμάρι και το Πόρτο Κάγιο είναι μερικά από τα δημοφιλή hot spots. Χωρίς αμφιβολία, θα ανακαλύψετε αμέτρητα άλλα.

Διαμονή: Στο arty Belle Helene (τηλ.: 27330 93001-5, από 89 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) στο Βαθύ, ή στο πιο low budget Saga Pension (τηλ.: 27330 23220, 50 ευρώ το δίκλινο τη high season) στο Γύθειο.
Φαγητό: Σαφέστατα, στο ταβερνάκι της παραλίας. Αν ο δρόμος σας φέρει στο Γύθειο, για ψαράκι και θαλασσινά θα πιάσετε θέση στον Ίσσαλο, ενώ για τοπικές σπεσιαλιτέ και μαγειρευτά θα κατευθυνθείτε στην ταβέρνα Ο Πότης.

Χιλιαδού, Εύβοια
Καταγάλανοι διαδοχικοί κολπίσκοι, καστανή άμμος, επιβλητικά βράχια που διακόπτουν το γαλάζιο που αγγίζει τη γραμμή του ορίζοντα. Μικρά νησάκια και μυστηριακές σπηλιές που περιμένουν να αποκαλύψουν μυστικά που εκτείνονται μέχρι το σημείο των prive παραλιών πίσω τους. Ένα τοπίο που ενσωματώνει τη γαλήνη του βουνού στην αλμύρα της θάλασσας, την αγριάδα του βράχου στην οικεία αγκαλιά της άμμου. Αυτή είναι η Χιλιαδού, η δημοφιλέστερη ίσως παραλία της Εύβοιας. Θα την ανακαλύψετε μετά τη χιλιοστή στροφή της διαδρομής Χαλκίδα – Νέα Αρτάκη – Στενή – Στρόπωνες – Λάμαρη, η οποία καταλήγει σε μια πνιγμένη στις καστανιές και τα πλατάνια ρεματιά. Ακολουθήστε το ποταμάκι που πάει να συναντήσει τη θάλασσα: θα σας δείξει το δρόμο προς την παραλία.

Στα πέριξ: Ακριβώς δίπλα στη μεγάλη παραλία της Χιλιαδούς, υπάρχει μια δεύτερη, μικρότερη παραλία γυμνιστών. Από αυτήν ξεκινά ένα μάλλον απότομο, και σχετικά κρυμμένο, μονοπάτι, που οδηγεί πάνω από το βράχο σε μία ακόμα ομορφότερη, τρίτη παραλία. Αν μαζέψετε το κουράγιο σας για να αντιμετωπίσετε ξανά τις στροφές, υπέροχες βουτιές στην υπόλοιπη Εύβοια εγγυώνται η βοτσαλωτή Μουρτερή, τα πευκόφυτα Βασιλικά, και τα Ελληνικά με τους διαδοχικούς, αμμουδερούς κολπίσκους.

Διαμονή: Η Χιλιαδού είναι ένας από τους τελευταίους παράδεισους των εν Ελλάδι free campers. Αν δεν είστε fan, καλές και οικονομικές επιλογές διαμονής είναι τα Aeraki Rooms (τηλ.: 22280 23631, από 40 έως 70 ευρώ το δίκλινο, αναλόγως εποχής) και Μπαλκόνι στο Αιγαίο (τηλ.: 22280 25081, 6974 194873, 45 ευρώ το δίκλινο, όλο το καλοκαίρι).
Φαγητό: Σπιτικά μαγειρευτά στο Γλάρο, φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά κι εξαιρετική αστακομακαρονάδα στο Λάιο και τον Ρίννη.

Κονδύλι, Αργολίδα
Τα Σαββατοκύριακα εμπίπτει στην κατηγορία «λαϊκό προσκύνημα». Οι επαΐοντες, όμως, κολυμπούν –ή τσαλαβουτούν στα ρηχά– λίγα μέτρα στην άκρη της, για να περάσουν στη μυστική, λιλιπούτεια αμμουδιά δίπλα της. Αν δεν είστε φαν της απομόνωσης, θα πιάσετε ξαπλώστρα, ή θα στρώσετε πετσέτα στη μεταξένια άμμο της μεγάλης παραλίας. Ή μήπως προτιμάτε βότσαλο; Θα βρείτε κι απ’ αυτό, μπροστά στο beach bar Café del Mar, που στήνει εξωτικές αιώρες και ψάθινες ομπρέλες στην άλλη άκρη της παραλίας. Σημειώστε ότι, για τους δραστήριους της παρέας, «παίζουν» και κάθε είδους beach και water sports. Όλα αυτά χρήζουν επάξια το Κονδύλι μια από τις... δημοκρατικότερες παραλίες του κόσμου. Στα συν, η απόσταση αναπνοής –ένα διωράκι αν οδηγείτε χαλαρά, απολαμβάνοντας τη διαδρομή– από την Αθήνα.

Στα πέριξ: Μικροί, διαδοχικοί, αμμουδεροί κολπίσκοι στο Βιβάρι. Πολύχρωμα βότσαλα στην Κάντια. Νεαρόκοσμος, αμμουδιά και beach bar στην Καραθώνα, στο Ναύπλιο. Ιστορική αύρα –εντός ολίγου και μετά παραστάσεων– στο Γιαλάσι της Παλαιάς Επιδαύρου. Beach sports στο Τολό. Όρεξη (να οδηγείτε) να ’χετε.

Διαμονή: Στα Νηρηίδες (τηλ.: 27520 92359, από 40 ευρώ το δίκλινο), Apanema (τηλ.: 27520 92689, από 50 ευρώ το δίκλινο) και Stork Appartments (τηλ.: 27520 92346, από 40 ευρώ το δίκλινο).
Φαγητό: Φρέσκους ψαρομεζέδες και λοιπά θαλασσινά θα δοκιμάσετε στο μπαλκόνι του Νίκου και στο ταβερνάκι του Δημήτρη, και τα δύο στο Βιβάρι. Αν φτάσετε μέχρι την Παλαιά Επίδαυρο, επιβάλλεται να δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ στο Ακρογιάλι, και τα μαγειρευτά της Μουριάς, στο Γιαλάσι.

Μπέλα Βράκα, Σύβοτα
Μια στενή λωρίδα θάλασσας χωρίζει –ή μήπως ενώνει;– δύο παραλίες. Η πρώτη, η μικρή, βρίσκεται στο ηπειρωτικό κομμάτι, λίγο έξω από το χωριό Σύβοτα, και η δεύτερη, που προεξέχει θαρρείς και τεντώνεται για να τη συναντήσει, είναι η παραλία του μικρού νησιού που ακούει στο όνομα Μουρτεμένο. Η θάλασσα ανάμεσα στις δύο παραλίες είναι τόσο ρηχή –φτάνει μετά βίας μέχρι το γόνατο– που μπορείτε να τη διασχίσετε περπατώντας μέσα στο νερό. Τα τιρκουάζ νερά του Ιονίου, σε αρμονική συμφωνία με το πράσινο των δέντρων του νησιού, που φτάνουν μέχρι την ακρογιαλιά, συνθέτουν ένα τοπίο ειδυλλιακό. Για να φτάσετε στην παραλία, θα χρειαστεί να αφήσετε το αυτοκίνητο και να περπατήσετε για λίγο στο μονοπάτι. Το τέλος της διαδρομής, εγγυημένα, θα αξίζει τον κόπο.

Στα πέριξ: Τα Σύβοτα δεν πρωταγωνιστούσαν αδίκως στην περσινή καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού. Έχουμε και λέμε: η κοσμοπολίτικη, αμμουδερή και πευκόφυτη Μέγα Άμμος, η εξωτική Αγία Παρασκευή με τα ζεστά νερά, η οικογενειακή Ζέρη με τις νεροτσουλήθρες, και, τέλος, η Πισίνα, με τα πιο τιρκουάζ νερά που έχετε δει ποτέ, στο νησί του Αγίου Νικολάου, όπου περνάτε με βαρκάκι από τα Σύβοτα.

Διαμονή: Στο μικρό, φιλόξενο Mega Ammos (τηλ. 26650 93447-8, από 60 ευρώ το δίκλινο τον Ιούνιο, 100 ευρώ τη high season) ή στο 4 αστέρων Hotel Sivota (τηλ. 26650 93265, από 70 ευρώ το δίκλινο τον Ιούνιο, 110 ευρώ τον Αύγουστο).
Φαγητό: Φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά στο Τρεχαντήρι στα Σύβοτα, σπιτικά μαγειρευτά στη Θάλεια, στην Πέρδικα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v