Πάμε παραλία... οδικώς!

Με τις τιμές των ακτοπλοϊκών να... τραβάνε την ανηφόρα, γεμίζουμε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου και πάμε... σε άλλη παραλία. Σε μία από τις δέκα ωραιότερες παραλίες της ηπειρωτικής Ελλάδας και των δύο "στεριανών" νησιών.
Πάμε παραλία... οδικώς!
των Ηρώς Κουνάδη, Έλενας Μπούλια

Υποτιμημένες λόγω της παράδοξης πεποίθησης ότι παραλία σημαίνει νησί, εξωτικές όσο λίγες, ομορφότερες πολλές φορές από εκείνες των νησιών, οι παραλίες της ηπειρωτικής Ελλάδας ανήκουν στην κατηγορία των εκτός πεπατημένης προορισμών, καθότι ελάχιστοι από εμάς μπαίνουν στον κόπο να τις ανακαλύψουν. Όσοι, όμως, τελικά το κάνουν, ανακαλύπτουν κρυμμένους –ή όχι και τόσο κρυμμένους, αλλά σε κάθε περίπτωση χωρίς το συνωστισμό και τα trends των νησιώτικων hot spots–παραδείσους τους οποίους επισκέπτονται ξανά και ξανά, σε κάθε ευκαιρία.

Πέρα από τη χαρά της ανακάλυψης, οι «στεριανές» παραλίες προσφέρουν την ελευθερία να έρθεις και να φύγεις “as you please”, χωρίς αγχογόνα ωράρια, χωρίς εισιτήρια, χωρίς καθυστερήσεις που σε αναγκάζουν να πας κατ’ ευθείαν από το λιμάνι της επιστροφής στο γραφείο –χώρια η οικονομία που εξασφαλίζουν, καθότι εκεί που έχουν φτάσει τα ακτοπλοϊκά, λιγότερα πληρώνεις σε βενζίνη από την Αθήνα στη Χαλκιδική απ’ ότι σε εισιτήρια για δύο άτομα με αυτοκίνητο από τον Άγιο Κωνσταντίνο στις Σποράδες.

Για την απίθανη περίπτωση που δε σας πείσαμε ακόμα, ιδού δέκα προτάσεις που θα σας βάλουν εγγυημένα στον πειρασμό να πάρετε… το αμάξι σας και να πάτε σε άλλη παραλία.

Βοϊδοκοιλιά, Πύλος
Χιλιόμετρα: 305
Το τέλειο κυκλικό της σχήμα, η βελούδινη, ανοιχτόχρωμη άμμος, τα τιρκουάζ, διάφανα νερά της και οι πασίγνωστες, τραβηγμένες από ψηλά φωτογραφίες της, που δείχνουν μια λωρίδα άμμου –από κοντά δεν είναι τόσο στενή όσο φαίνεται– να διακόπτει το απέραντο γαλάζιο έχουν κάνει τη Βοϊδοκοιλιά διάσημη, κι αυτή με τη σειρά της έχει καταφέρει να φέρει κόσμο σε αυτήν την αδίκως υποτιμημένη γωνιά της Πελοποννήσου. Ένας λοφίσκος σε κάθε άκρη της προσδίδει το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που δε θα μπορούσε να της λείπει, δεδομένης της περιοχής στην οποία βρίσκεται: στο νότιο λόφο είναι κτισμένο το Παλιόκαστρο, το βυζαντινό κάστρο της Πύλου, και στο βόρειο ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος του Θρασυμήδη. Οι φαν των ερημικών παραλιών την αποφεύγουν τα Σαββατοκύριακα, κατευθυνόμενοι στις εναλλακτικές επιλογές της περιοχής: η παραλία της Γιάλοβας, η Χρυσή Άμμος κοντά στη λιμνοθάλασσα του Διβαρίου, η παραλία του χωριού Ρωμανός και η παραλία στο Μάτι, μετά το χωριό Τραγάνα, είναι μερικές από τις καλύτερες.
Διαμονή: Κορυφαία επιλογή το Navarone στο Πετροχώρι (τηλ.: 27230 41571-4, από 70 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο). Μέσα στην Πύλο, πολύ καλές επιλογές είναι τα ”12 θεοί” (τηλ.: 27230 22179, από 40 ευρώ το δίκλινο) και Karalis (τηλ.: 27230 22960 – 22980, από 90 ευρώ το δίκλινο). Στη Γιάλοβα το κάμπινγκ Erodios που έχει και ενοικιαζόμενα δωμάτια (τηλ.: 27230 28240, από 50 ευρώ το δίκλινο, 5,50 ευρώ η μεγάλη σκηνή και 6 ευρώ το άτομο για το κάμπινγκ).
Φαγητό: Ολόφρεσκο ψάρι στον Αργύρη στο Μάραθο, ντόπιες σπεσιαλιτέ, εξαιρετική σχάρα και δημιουργική κουζίνα στην Ελιά στη Γιάλοβα, σπιτική κουζίνα στην ταβέρνα της Ρίνας, λίγο πριν την παραλία του Ρωμανού.

Κάντια και παραλίες Επιδαύρου
Χιλιόμετρα: 173
Ο αγαπημένος προορισμός του Σαββατοκύριακου, δύο μόλις ωρίτσες από το κλεινός άστυ δε θα μπορούσε να υστερεί σε επιλογές παραλιών. Πρώτη και καλύτερη η Κάντια, μία από τις δημοφιλέστερες και μεγαλύτερες παραλίες της Αργολίδας, με πολύχρωμα βότσαλα, πεντακάθαρα νερά και γραφικά ταβερνάκια πλάι στο κύμα. Εξίσου καλή επιλογή –και με περισσότερο νεανικό vibe– είναι το Κονδύλι, κοντά στο παραθαλάσσιο χωριουδάκι Βιβάρι, με beach bars και water sports, αλλά και… ερημική εναλλακτική, στο διπλανό κολπίσκο, τον οποίο προσεγγίζετε περπατώντας μέσα στο νερό στην άκρη της παραλίας. Ιδανικές για εξερεύνηση είναι και οι λιλιπούτειες αμμουδιές λίγο πριν φτάσετε στο Βιβάρι. Αν δεν έχετε χρόνο ή διάθεση για εξερεύνηση, οι παραλίες της Παλαιάς Επιδαύρου, Νησί, Γιαλάσι και Καλαμάκι προσφέρονται για βουτιές σε κρυστάλλινα νερά και ηλιοθεραπεία σε χρυσαφένιες αμμουδιές πλαισιωμένες από πεύκα.
Διαμονή: Πολυτελέστατο το Candia House (τηλ.: 27520 94060-1, από 100 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό όλη τη σαιζόν) ακριβώς επάνω στην ομώνυμη παραλία, εξαιρετικά και τα ”Αριστοτέλης” (τηλ.: 27530 96553-5, από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο, 75 ευρώ Ιούλιο και Αύγουστο), ”Angelica Villas” (τηλ.: 27530 41818, 27530 41038, από 65 ευρώ το δίκλινο τον Ιούνιο, 75 ευρώ Ιούλιο και Αύγουστο) και ”Yialasi Hotel Appartments” (τηλ.: 27530 96560, από 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο, 85 ευρώ Ιούλιο και Αύγουστο) στο Γιαλάσι της Παλαιάς Επιδαύρου.
Φαγητό: Φρέσκο ψάρι και σπιτικές σπεσιαλιτέ πλάι στο κύμα στη Μουριά, στο Γιαλάσι, σχάρα, θαλασσινά και μαγειρευτά στο Ακρογιάλι στην Παλαιά Επίδαυρο, ολόφρεσκο ψάρι και λοιποί θαλασσινοί μεζέδες στο μπαλκονάκι πάνω από το κύμα του Νίκου στο Βιβάρι.

Καϊάφας, Ηλεία
Χιλιόμετρα: 270
Ναι, κάηκε και στεναχωρηθήκαμε πολύ. Ναι, έχασε μεγάλο κομμάτι της ομορφιάς του. Και ναι, πολλοί από εμάς δεν τολμούν ακόμα να επισκεφτούν τον πάλαι ποτέ παράδεισό τους, από φόβο για το θέαμα που θα αντικρίσουν. Ακόμη, όμως, και χωρίς το καταπράσινο πευκοδάσος της, η παραλία υπερπαραγωγή του Καϊάφα παραμένει μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας: πενήντα και πλέον χιλιόμετρα χρυσαφένιας άμμου, κρυστάλλινα νερά στις γαλαζοπράσινες αποχρώσεις που έκαναν το Ιόνιο διάσημο ανά τον κόσμο και εξωτικοί αμμόλοφοι που διακόπτονται μόνο από τις ράγες του τραίνου συνθέτουν το προφίλ μιας παραλίας τόσο αγαπημένης, που καμία φυσική (;) καταστροφή δεν είναι αρκετή για να μας κάνει να την ξεχάσουμε.
Διαμονή: Στα πολυτελή Grecotel Olympia Riviera Resort (τηλ.: 26230 64400, από 168 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και θέα θάλασσα τον Ιούνιο, 372 ευρώ τον Αύγουστο) και Aldemar Olympian Village (τηλ.: 26210 82 000, από 152 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο, από 205 ευρώ τον Αύγουστο) στην ιερή γη της Ολυμπίας, ή στα Banana Place (τηλ.: 26250 34400, από 35 ευρώ το δίκλινο τον Ιούνιο, 60 ευρώ τον Αύγουστο) και Theodore (τηλ.: 26250 31724, από 30 ευρώ το δίκλινο τον Ιούνιο, 40 ευρώ τον Αύγουστο) στην παρακείμενη Ζαχάρω.
Φαγητό: Για νόστιμα ψητά στον «Νώντα» στη Ζαχάρω, για φρέσκια πίτσα στο «Apuntamento» στην παραλία Ζαχάρως και για παραδοσιακές νοστιμιές στη «Φωλιά του Δάσους», στον Κακοβάτο.

Βόρεια Εύβοια
Χιλιόμετρα: 180
Ίσως το πιο ιδιαίτερο νησί της Ελλάδας, η Εύβοια, δεν είναι στο μυαλό των περισσότερων από εμάς νησί, χάρη στη γέφυρα της Χαλκίδας, που την καθιστά ιδανική για μια αυθόρμητη απόδραση από το κλεινόν άστυ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας –ή της νύχτας. Το βόρειο κομμάτι της, αυτό που φημίζεται για τα γραφικά χωριά και το καταπράσινο τοπίο του μπορεί, επίσης, να υπερηφανεύεται για μερικές από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από την κοσμοπολίτικη, νεανική Αγία Άννα, με το φημισμένο κάμπινγκ της, που βλέπει Αιγαίο, όπως και τα υπέροχα Ελληνικά, με τους διαδοχικούς, αμμουδερούς κολπίσκους αλλά και η τεράστια, πευκόφυτη παραλία των Βασιλικών; Από τα Χρόνια, τις Ροβιές και τα Ήλια, με τις ατελείωτες αμμουδιές και τα γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα; Ή μήπως από τη χερσόνησο της Λιχάδας, με τα Γιάλτρα, το Γρεγολίμανο και ο Άγιος Γεώργιος που συνδυάζουν το βαθύ γαλάζιο των νερών με το πράσινο των δέντρων που φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα; Όλες σχεδόν οι παραλίες της περιοχής αξίζουν όσο χρόνο μπορέσετε να τους διαθέσετε, ενώ προσφέρονται για ατελείωτες εξερευνήσεις: κάπου ανάμεσα στις πολυσύχναστες αμμουδιές βρίσκεται κρυμμένος ο δικός σας, ιδιωτικός παράδεισος, με τη μορφή μικρού, απομονωμένου κολπίσκου. Αναζητήστε τον.
Διαμονή: Στα πολυτελή Thermae Sylla Spa (τηλ.: 22260 60100, από 179 ευρώ το δίκλινο μέχρι τα μέσα Ιουνίου, 236 ευρώ μέχρι τα μέσα Ιουλίου και 276 ευρώ από μέσα 16 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου) και Knossos City Spa Hotel Edipsos (τηλ.: 22260 22460, 22560, από 85 ευρώ το δίκλινο τον Ιούνιο, 100 ευρώ Ιούλιο και Αύγουστο) στην Αιδηψό, στις Κουκουναριές (τηλ.: 22270 32185, από 60 ευρώ το δίκλινο τον Ιούνιο, 70 ευρώ Ιούλιο και Αύγουστο) ή τον Λειβαδίτη (τηλ.: 22270 31640, 31602, από 40 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο όλο το καλοκαίρι) στη γραφική κι αγαπημένη Λίμνη.
Φαγητό: Φρέσκο ψάρι και θαλασσινοί μεζέδες στο Φύκι, μεσογειακή κουζίνα με κέφι και φαντασία στους 7 Ανέμους, σχάρα στο Πικάντικο –όλα στη Λίμνη–, σπιτικές σπεσιαλιτέ στην κυρία Λίτσα στις Ροβιές, φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στο Λέκκα και στο Μουράγιο στην παραλία της Αγίας Άννας.

Καβουρότρυπες, Σιθωνία, Χαλκιδική
Χιλιόμετρα: 663
Η εξωτική γαλαζοπράσινη θάλασσα της Χαλκιδικής είναι διασημότατη –χάρη στις εκπληκτικές φωτογραφίες της που κάνουν το γύρο του κόσμου κάθε καλοκαίρι– αλλά όχι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Αθηναίους –λόγω απόστασης. Αδίκως, καθότι όσοι παίρνουν την απόφαση –και την απαραίτητη άδεια– να φτάσουν ως εδώ, ορκίζονται στο όνομά της και επιστρέφουν κάθε χρόνο για το… ετήσιο προσκύνημα. Κι εκεί που επιδίδονται σε ξέφρενο beach hopping ανάμεσα σε παλιά αγαπημένα και νέα hot spots και σκέφτονται ότι πιο μαγικά δε γίνεται, ανακαλύπτουν τις Καβουρότρυπες. Απόκοσμοι σχηματισμοί βράχων, πολλοί εκ των οποίων σε άκρως ενδιαφέροντα μοτίβα που εμπνέουν συνειρμούς και συζητήσεις κάτω από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο, άγρια ομορφιά και εξωτικά γαλαζοπράσινα νερά συνθέτουν ένα τοπίο τόσο μοναδικό που διεκδικεί επάξια τον τίτλο της καλύτερης των καλυτέρων –με αυτές τις τελευταίες να είναι οι παραλίες της Χαλκιδικής.
Διαμονή: Στο πολυτελέστατο Ekies All Senses Resort (τηλ.: 23750 91000, από 136 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο) στον κόλπο της Βουρβουρού ή στο Nine Muses (τηλ.: 23750 41704, από 65 ευρώ το δίκλινο την υψηλή σαιζόν) στο Καλαμίτσι.
Φαγητό: Ευφάνταστες δημιουργίες στο Treehouse του Ekies Resort στη Βουρβουρού, φρέσκα ψάρια και σχάρα στα Πέντε Βήματα στην Άμμο στη Συκιά, θαλασσινοί μεζέδες στον Καπετάν Χάψα στο Πόρτο Κουφό.

Μέγα Άμμος, Σύβοτα Θεσπρωτίας
Χιλιόμετρα: 453
5 ½ περίπου ώρες από την Αθήνα, με κατεύθυνση την Ηγουμενίτσα, η καταπράσινη Μέγα Άμμος είναι η πιο in παραλία των Συβότων. Είναι αρκετά μεγάλη, φαρδιά περισσότερο παρά μακριά, με χοντρό βότσαλο και πράσινα (αλλά σχετικά κρύα) νερά που περιβάλλονται από πευκόφυτους βράχους. Ακριβώς από πάνω της θα βρείτε παρατεταγμένα εξαιρετικά ταβερνάκια, ενώ στην άκρη της υπάρχει και ένα beach bar από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τους καφέδες σας. Η πλαζ, άλλωστε, είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δίπλα της υπάρχει ένας εξίσου όμορφος, πιο αποκομμένος κολπίσκος, η Μικρή Άμμος, που θα τον προτιμήσουν όσοι προτιμούν πιο ιδιωτικές στιγμές. Θα τις συναντήσετε φεύγοντας από τα Σύβοτα με κατεύθυνση προς Πέρδικα.
Διαμονή: Στο ξενοδοχείο Mega Ammos, ένα μικρό οικογενειακό κατάλυμα με φιλόξενη ατμόσφαιρά και πολύ καλές τιμές που την low season ξεκινούν από 60 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό και την high season φτάνουν τα 100 ευρώ για το ίδιο δωμάτιο (τηλ. 26650 93447-8) ή στο Hotel Sivota, 4 αστέρων και πλήρως ανακαινισμένο από το 2006 (τηλ. 26650 93265,26650 93597). Οι τιμές του την low season είναι στα 70 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, ενώ την high season στα 110 ευρώ για το ίδιο δωμάτιο

Παραλίες Κορώνης, Μεσσηνία
Χιλιόμετρα: 335
Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς; Κατά μήκος των παραλίων της Κορώνης, εξαιρετικές πλαζ διαδέχονται η μία την άλλη, κάνοντάς το ιδιαίτερα δύσκολο να ξεχωρίσουμε την καλύτερη. Κοινό χαρακτηριστικό, ωστόσο, σε όλες όσες θα αναφέρουμε: Η χρυσαφένια, λεπτή άμμος και τα ζεστά νερά. Μία από τις γνωστές-άγνωστες παραλίες είναι οι Κολονίδες, ένας μικρός παράδεισος κάτω από το ομώνυμο ξενοδοχείο, και για να την προσεγγίσετε θα πρέπει να διασχίσετε ένα μονοπάτι σε ένα χωράφι με ελιές. Παραδίπλα θα βρείτε την παραλία Περούλια, πλατιά και μεγάλη σε μήκος, με τέντες από καλάμια που προσφέρουν τη δροσερή σκιά τους. Εκεί υπάρχει και ένα beach bar που μαζεύει πολύ κόσμο αυτήν την εποχή. Μετά το κάστρο της Κορώνης, κορυφαία επιλογή είναι η παραλία Ζάγκα, που εκτείνεται σε εκατοντάδες μέτρα, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και παραθαλάσσια ταβερνάκια. Ενώ φεύγοντας από Κορώνη με κατεύθυνση προς Μεθώνη πρέπει να κολυμπήσετε και στο Μεμί, που προσφέρεται για παιχνίδι αφού διαθέτει γήπεδο beach volley, ποδοσφαίρου, ντους, αποδυτήρια αλλά και ένα ταβερνάκι πάνω από την παραλία.
Διαμονή: Στο ξενοδοχείο Κολονίδες, πάνω ακριβώς από την παραλία και με υπέροχη θέα, ενώ διαθέτει και πισίνα - τιμές: low season: 60 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό - high season: 100 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό (τηλ. 27250 41200) ή στο επίσης παραθαλάσσιο De La Plage, με την εξίσου εξαιρετική θέα (τηλ. 27250 22401/27250 22042) και τιμές .
Φαγητό: Σπιτική κουζίνα και ντόπιο τσίπουρο στο Ζορμπά στην παραλία της Κορώνης, φρεσκότατα θαλασσινά και σπιτικά εδέσματα στην Καλή Καρδιά και την Κληματαριά στη Μεθώνη.

Εγκρεμνοί, Λευκάδα
Χιλιόμετρα: 378
Κακά τα ψέματα, όλες σχεδόν οι παραλίες της Λευκάδας είναι εκπληκτικές (ποια να πρωτομνημονεύσει κανείς; Το Κάθισμα; Το Πόρτο Κατσίκι;) αλλά η τεράστια παραλία των Εγκρεμνών έχει κάτι το σαγηνευτικό. Το γαλάζιο χρώμα του νερού θαρρείς πως είναι βελούδινο και η χρυσή αμμουδιά μοιάζει μεταξένια. Εκεί θα βρείτε κάποιες ξαπλώστρες και ομπρέλες, καθώς και ένα beach bar. Για να προσεγγίσετε την παραλία, βέβαια, θα σας προτείναμε ένα 4x4 (γιατί ο δρόμος όσο πλησιάζετε έχει χώμα και χαλίκι) και ιδιαίτερη υπομονή, ειδικά αν τύχει να συναντηθείτε με άλλο όχημα στην αντίθετη κατεύθυνση. Επίσης, σας συμβουλεύουμε να προσπεράσετε το parking προς το τέλος του δρόμου, ακόμα κι αν ο παρκαδόρος σας ενημερώσει ότι δεν θα βρείτε να παρκάρετε πιο κάτω, γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα βρείτε. Και τέλος, να είστε καλά οργανωμένοι με παπούτσια που δεν γλιστράνε και πολλά νερά, γιατί έχετε να αντιμετωπίσετε μία μεγάλη κατάβαση των 350 σκαλοπατιών περίπου (και ακόμα χειρότερα στην επιστροφή, ανάβαση).
Διαμονή: Στο Ionian Blue, με τα πολυτελή bungalows και την υπέροχη θέα στο απόλυτο γαλάζιο (τηλ. 26450 29029, από 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και θέα θάλασσα τον Ιούνιο, 300 ευρώ τον Αύγουστο) ή στο Red Tower, επίσης στη Νικιάνα, σε ένα πραγματικά αξιοπερίεργο αρχιτεκτονικά κτίριο (τηλ. 26450 92951-2, από 118 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τον Αύγουστο). 
Φαγητό: Εξαιρετικά μαγειρευτά στο «Λευκάτα» στο Αθάνι, ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινοί μεζέδες στον «Γιάννη», στη Λυγιά, παραδοσιακή λευκαδίτικη κουζίνα στη «Μαργαρίτα», στην είσοδο του νησιού προς τον ιστιοπλοϊκό όμιλο.

Μυλοπόταμος, Πήλιο
Χιλιόμετρα: 330
Βραβευμένη με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης, η παραλία Μυλοπόταμος είναι η πιο ξακουστή και πολυφωτογραφημένη από αυτές του Πηλίου και κανείς δε μπορεί να την αδικήσει γι’αυτό. Πρόκειται για μία άγρια και επιβλητική παραλία λαξευμένη στο βράχο και με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, κάτω από την επίβλεψη του καταπράσινου βουνού. Για να την προσεγγίσετε θα πρέπει αφού αφήσετε το αυτοκίνητο να κατεβείτε μερικά σκαλάκια, αλλά το θέαμα που θα αντικρίσετε με την παχιά άμμο και το υπέροχο τοπίο που την περιβάλλει θα σας ανταμείψει για τον κόπο. Μπορείτε μάλιστα μετά το μπάνιο σας να κάτσετε για φαγητό στο ταβερνάκι πάνω από τα σκαλιά της παραλίας με τους φρεσκότατους ψαρομεζέδες και την εκπληκτική θέα.
Διαμονή: Στον υπέροχο ξενώνα Εινοσίφυλλον, στο Μούρεσι, με τον μυρωδάτο κήπο και την φιλόξενη ατμόσφαιρα και τιμές που για ένα δίκλινο ξεκινούν από 80 ευρώ μαζί με το πρωινό για όλο το καλοκαίρι (τηλ. 24260 49068) ή στο Santikos Mansion, στην περιοχή Βιζίτσα, με τιμές που ξεκινούν από 110 ευρώ καθ'όλη την διάρκεια του καλοκαιριού για ένα δίκλινο με πρωινό (τηλ. 24230 86765).
Φαγητό: Σταθερή αξία, το ταβερνάκι πάνω από τα σκαλιά της παραλίας, για φρεσκότατους ψαρομεζέδες με θέα στο κύμα. Αν ο δρόμος σας φέρει στο Μούρεσι, στάση οπωσδήποτε στο φημισμένο Ταβερνάκι για κρεατοφαγία μέχρις εσχάτων.

Παραλίες Κορινθιακού Κόλπου, Φωκίδα
Χιλιόμετρα: 229-299
Αν για κάποιον λόγο βρεθείτε να διασχίζετε την παραλιακή διαδρομή από το Γαλαξίδι προς τη Ναύπακτο (ή ανάποδα), θα εκπλαγείτε από τις υπέροχες παραλίες, άλλοτε μικροί κολπίσκοι και άλλοτε μεγάλες πλαζ, που θα συναντάτε κατά μήκος της ακτής. Η πρώτη αξιόλογη πλαζ είναι αυτή που θα συναντήσετε ανάμεσα στο Γαλαξίδι και την Ερατεινή. Θα την βρείτε εύκολα, αφενός γιατί είναι τεράστια με ψηλά δέντρα και καλαμωτές ομπρέλες, αφετέρου γιατί φαίνεται και από τον δρόμο. Μετά από αυτήν θα πρέπει να κατεβαίνετε ένα προς ένα τα ψαροχώρια που θα συναντάτε για να κάνετε και από μία βουτιά στους κολπίσκους τους. Ξεκινάμε από τον Άγιο Νικόλαο (απέναντι ακριβώς από το Αίγιο) όπου θα βρείτε μία μικρή αλλά λαχταριστή παραλία με νερά που λαμπυρίζουν και λεπτό βότσαλο. Δέκα λεπτά μετά θα κατηφορίσετε προς το όμορφο και μικρό χωριουδάκι Σπηλιά, με δύο τρεις πεντακάθαρες αλλά μικρές παραλίες με βότσαλο και παγωμένα νερά (λόγω των ρευμάτων του Κορινθιακού), ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται η μεγαλύτερη (και πιο πολύβουη) παραλία της Σεργούλας (φωτο). Συνεχίζετε λίγο ακόμα και συναντάτε το χωριό Μαραθιάς, με μία εξίσου μεγάλη και εντυπωσιακή παραλία, ενώ ακριβώς δίπλα βρίσκεται και το γραφικότατο χωριό Μοναστηράκι και αυτό με την δική του παραλία λίγο έξω από το λιμανάκι του. Δεν χρειάζεται να διαλέξετε σε ποια θα πρωτοπάτε. Θα πάτε σε όλες, γιατί είναι μία και μία.
Διαμονή: Στα πολύ οργανωμένα επιπλωμένα διαμερίσματα Le Due Sorelle στη Σπηλιά (τηλ.: 22660 71384, από 60 ευρώ το δίκλινο τον Ιούνιο, 75 ευρώ τον Αύγουστο) ή στα Avra Studios, στο Μοναστηράκι, με την υπέροχη θέα στον Κορινθιακό (τηλ.: 26340 52920, από 65 ευρώ το δίκλινο τον Ιούνιο, 75 ευρώ τον Αύγουστο). 

Τελευταία ενημέρωση: 12 Μαΐου 2010
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v