Κάσος στο μανίκι μας

Αν είσαι Φρυ spirit κι απολαμβάνεις να σεργιανίζεις ακατοίκητα νησάκια, δαντελωτές ακρογιαλιές και συγκλονιστικά ηλιοβασιλέματα, να σου συστήσουμε την Κάσο.

Κάσος στο μανίκι μας

Στην Κάσο θα συναντήσεις μια αυθεντική και παρθένα δωδεκανήσια ομορφιά να απλώνεται γύρω σου με φόντο μια φυσική παλέτα χρωμάτων που θα σε κάνουν να βλαστημήσεις που δεν έχει περισσότερες μέρες άδεια και το μπάτζετ σου δεν σηκώνει να μεταναστεύσεις μόνιμα εκεί. Το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων έχει μεγάλη και μακρά ναυτική παράδοση, και μια σειρά από λόγους, για τους οποίους πρέπει να ετοιμάσεις άμεσα βαλιτσούλες και να κατευθυνθείς σούμπιτ@ προς τα εκεί.

Πως πάμε εκεί;

Με το καραβάκι από τον Πειραιά ετοιμάσου για ένα ταξιδάκι 16 ωρών με το οικονομικότερο one-way εισιτήριο να κοστίζει 58€, ενώ η αντίστοιχη τιμή εισιτηρίου για το αυτοκίνητο ανέρχεται στα 128€. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος ωστόσο για να φτάσεις Κάσο, είναι παίρνοντας αεροπλανάκι από την Αθήνα προς Κάρπαθο (100€ το one-way εισιτήριο) κι έπειτα από εκεί πλοίο (διάρκεια ταξιδιού 1 ώρα) για την Κάσο. Το one-way εισιτήριο στα 7,5€ ενώ η αντίστοιχη τιμή εισιτηρίου για το αυτοκίνητο στα 25€.

Τι έχει να δούμε εκεί τριγύρω;

Πρωτεύουσα της Κάσου είναι το Φρυ που αποτελεί και το λιμάνι του νησιού, στο βόρειο τμήμα του. Μια σταλίτσα μικρό χωριουδάκι είναι το Φρυ, το όνομα του οποίου μάλλον προέρχεται από την λέξη «φρύδι», λόγω του σχήματός του. Ξεχωρίζει, όμως, για την παραδοσιακή, νησιωτική αρχιτεκτονική του με τα καλοδιατηρημένα δίπατα αρχοντικά. Η Κάσος είναι πολύ μικρή και κατά βάση πετρώδης δημιουργώντας ένα απόκοσμα όμορφο και σχεδόν σεληνιακό τοπίο για εκείνους που θέλουν να το ζήσουν πιο μοναχικά μακριά από έγνοιες και καημούς που γεννούν οι πολύβουες μεγαλουπόλεις.

Το Αρβανιτοχώρι και η Αγία Μαρίνα, οι δύο μεγαλύτεροι οικισμοί του νησιού, που είναι πανέμορφα γραφικοί και οι δύο. Το τοσοδούλικο χωριό της Παναγίας θυμίζει αιγαιοπελαγίτικο νησάκι μεγέθους Polly Pocket κι αυτό μόνο κακό δεν το λες. Πολλοί την επισκέπτονται με σκοπό να θαυμάσουν το μοναδικό της «αξιοθέατο», που δεν είναι άλλο από έξι μοναστήρια χτισμένα δίπλα το ένα στο άλλο. Σύμφωνα με τον μύθο, οι οργανοπαίχτες του νησιού όταν έφευγαν με τα πόδια από τα διάφορα χωριά συναντούσαν νεράιδες, οι οποίες τους εξανάγκαζαν σε υπερωρίες να παίζουν μουσική μέχρι πρωί.  Την ίδια ώρα το Πόλι η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, θα αποζημιώσει κι όποιον ιστοριοδίφη ξώμεινε στην παρέα.

Συνεχίζουμε το sightseeing μας κάνοντας μια ολιγόωρη –για να χορτάσει το μάτι- στάση στο σπήλαιο της Ελληνοκαμάρας η οποία συνιστούσε λατρευτικό τόπο κατά τη Μυκηναϊκή και την Ελληνιστική εποχή ενώ αντίστοιχα ήταν και καταφύγιο για τους ντόπιους κατά την περίοδο των πειρατικών επιδρομών.

Στα μοναστηριακά sos του νησιού συμπεριλαμβάνονται ο Άγιος Μάμας, με μια ανεμπόδιστη θέα που σου φέρνει πιάτο μπροστά σου το Λιβυκό Πέλαγος κι ο Άγιος Γιώργης που είναι ο προστάτης του νησιού. Σε αμφότερα τα μοναστήρια διοργανώνονται πανηγύρια το καλοκαίρι με ικαριώτικα vibes και χορούς που κρατάνε μέχρι το επόμενο πρωί. Το μεγαλύτερο κασιώτικο πανηγύρι πάντως διοργανώνεται τον Δεκαπενταύγουστο στο χωριό της Παναγίας, εκεί δηλαδή που θα συναντήσεις όλο το νησί να γλεντοκοπά και να τρωγοπίνει από το πρωί, μέχρι τα ξημερώματα.

Εγώ για τις παραλίες ήρθα

Και πολύ καλά έκανες εδώ που λέμε και τα γράφουμε αφού η Κάσος φημίζεται για το beach-hopping της. Η Χέλαρτος είναι ένας κόλπος στο πίσω μέρος του νησιού που βλέπει Λιβυκό, ενώ η πιο "τουριστική" παραλία του νησιού είναι ο Εμπορειός, η μοναδική με ταβερνάκι για ψάρι ακριβώς από πάνω της, τον Κίκη. Η Αντιπέρατος είναι τέσσερις παραλίες υπέροχες η μία μετά την άλλη, που δημιουργήθηκαν προ 20 ετών από μια νεροποντή, σμιλεμένες από τις ροές των ποταμών που ξεχύθηκαν από τα βουνά. Η πρώτη προσεγγίζεται με αυτοκίνητο, οι υπόλοιπες με τα πόδια και απαραιτήτως με παπούτσια, καθώς ο δρόμος για να φτάσεις εκεί είναι κακοτράχαλος.

H αμμουδερή Αμμούα σίγουρα θα σου κλέψει την καρδούλα με την ομορφιά της ενώ αν έχεις όρεξη για περπάτημα, τότε θα πεις χαλάλι για τη μία ώρα που θα φας μέχρι το μικροσκοπικό Αυλάκι (υπάρχει πρόσβαση και με καραβάκι). Μια που είπαμε για καΐκι επιβάλλεται να το πάρεις για να περάσεις στο νησάκι Αρμάθια και να βουτήξεις στα Μάρμαρα μια από τις ομορφότερες παραλίες της χώρας, της Μεσογείου, της Ευρώπης και πάει λέγοντας. Χρυσή αμμουδιά, πρασινογάλαζα νερά, ροζ τρίμματα από κοράλια και φόντο ατόφια μαρμαρόπετρα συνθέτουν ένα συγκλονιστικά όμορφο σκηνικό.

Θα φάμε τίποτα;

Το ταβερνάκι του Κίκη στον Εμπορείο είναι must για ψαράκι, ουζάκι κι αναπόληση. Στο Καφενείο της Μαρούκλας στο Αρβανιτοχώρι θα χορτάσεις τοπικές νοστιμιές ενώ στο Γιαέλι στο Φρυ θα συναντήσεις ίσως το καλύτερο ουζερί όλου του νησιού. Στο Μπλου Μάρε στο Φρυ, να δοκιμάσεις τα υπέροχα ντολμαδάκια (ντορμάες), για τα οποία φημίζεται η Κάσος και μια μπούκια μονάχα φτάνει και περισσεύει ώστε να καταλάβεις το γιατί. Όπου βρεις μακαρούνες με σιτάκα ( πένες με παραδοσιακό κασιώτικο πρόβειο τυρί), μαύρο σουπιοπύλαφο ή κασιώτικο πιλάφι με κανέλα, τρως άφοβα, ενώ αν σου έρθει η όρεξη για φρεσκοφουρνιστή πίτσα, τότε πρόσω ολοταχώς για το Pizza di Kasos στο Φρυ.

Πού θα μείνουμε;

To Galini View στο Φρυ είναι μια value for money επιλογή με το δίκλινο να κοστίζει 50€ ανά διανυκτέρευση, ενώ στην τιμή συμπεριλαμβάνεται πρωινό. Το Βorianoula Appartments στο Φρυ είναι επίσης μια ακόμη εξαιρετική επιλογή με το δίκλινο στα 67€ τη βραδιά, ενώ πολύ βολικό είναι το Galanou View στα 85€ τη βραδιά για ένα δίκλινο δωμάτιο. Το Ξενοδοχείο Αναγέννησις κι αυτό στο κέντρο του Φρυ με υπέροχη θέα είναι μια ακόμη τίμια επιλογή διαμονής στα 90€ το δίκλινο ανά διανυκτέρευση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v