Οκτώ «σινεφίλ» τοποθεσίες ανά τον κόσμο

Εξωτική απόδραση στο νησί του Lost, ή περιήγηση στα βουνά του Lord Of The Rings; «Χαμένοι στην μετάφραση» στο Τόκιο ή γεύση από Bollywood στο Mumbai; Οκτώ «κινηματογραφικοί» προορισμοί για σινεφίλ ταξιδιώτες.
Οκτώ «σινεφίλ» τοποθεσίες ανά τον κόσμο
Δεν είναι λίγες οι φορές που κατά την διάρκεια μιας ταινίας «ταξιδέψαμε» στα μέρη που γυρίστηκε, συμμετέχοντας νοερά σε καταδιώξεις που κόβουν την ανάσα, επικές μονομαχίες, μυστηριώδεις αναζητήσεις και ρομαντικά τετ-α-τετ. Δεν είναι, επίσης, λίγες οι φορές που αμέσως μετά το τέλος της, αρχίσαμε να φτιάχνουμε μανιωδώς ταξιδιωτικά σενάρια για να επισκεφτούμε τα συγκεκριμένα μέρη. Σενάρια που κατέρρευσαν στιγμιαία όταν συνειδητοποιήσαμε το ουτοπικό του όλου θέματος. «Ταξίδι στην Middle Earth; Είναι δυνατόν;»

Επειδή όμως η τέχνη είναι βγαλμένη από την ζωή, τα παραπάνω ταξιδιωτικά σενάρια, ίσως να μην είναι και τόσο... σενάρια. Μερικές από τις πιο γνωστές ιστορίες μυθοπλασίας στην ιστορία του κινηματογράφου, έχουν γυριστεί σε απολύτως ρεαλιστικές τοποθεσίες, οι οποίες μάλιστα αποτελούν κάθε χρόνο δημοφιλή προορισμό για τους απανταχού σκληροπυρηνικούς σινεφίλ ταξιδιώτες- και όχι μόνο. Συγκαταλέγεστε ανάμεσα σε αυτούς; Αν ναι, τότε πιθανότατα γνωρίζετε τα παρακάτω μέρη, αν όχι, τότε έχετε μια καλή αφορμή για να τα ανακαλύψετε.

Oahu, Hawaii
Το μυστηριώδες νησί που κράτησε καθηλωμένους εκατομμύρια τηλεθεατές από κάθε γωνιά του κόσμου για παραπάνω από τέσσερα χρόνια και συνεχίζει... Αν το όνομά του δεν σας θυμίζει κάτι, τότε σας πληροφορούμε ότι πρόκειται για την περιοχή όπου έγιναν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να πραγματοποιούνται τα γυρίσματα της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς Lost. Στην δεύτερη τους μέρα στο νησί , ο Jack, η Kate και ο Charlie περνούν από μια μεγάλη κοιλάδα προς αναζήτηση του αεροπλάνου. Πρόκειται για την Ka'a'awa Valley (φώτο), η οποία έγινε «διάσημη» και από άλλες αντίστοιχες παραγωγές όπως το Godzilla, το Pearl Harbor και το Windtalkers. Περισσότερες πληροφορίες για την κοιλάδα θα βρείτε εδώ. Αν επισκεφτείτε το νησί, τότε θα διαπιστώσετε ότι σε κάθε μεριά του υπάρχουν τοποθεσίες που χρησιμοποιήθηκαν στην σειρά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το χωριό του Mr. Eko (Old Waialua Sugar Mill) και το χωριό όπου ζουν οι επιστήμονες της Ντάρμα (YMCA Camp Erdman).



Monument Valley, Arizona 
Από τις φωτογραφίες και μόνο τις συγκεκριμένης κοιλάδας κοντά στα σύνορα της Utah με την Arizona , νομίζεις ότι δημιουργήθηκε εξ’ αρχής για να «φιλοξενήσει» ταινίες γουέστερν. Οι ινδιάνοι Ναβάχο την ονόμασαν «Κοιλάδα των Βράχων» και ο σκηνοθέτης John Ford (φώτο) την χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 1939 στην ταινία του Stagecoach με τον John Wayne στον πρωταγωνιστικό ρόλο, κάνοντας έτσι την αρχή και για άλλους σκηνοθέτες. Ο Stanley Kubrick γύρισε εκεί σκηνές για την Οδύσσεια του Διαστήματος, ο «βασιλιάς» των σπαγγέτι γουέστερν Sergio Leone την χρησιμοποίησε στο Once Upon a Time in the West, αλλά και η ταινία του Ridley Scott, Thelma and Louise περιλαμβάνει αρκετές σκηνές στην συγκεκριμένη κοιλάδα. Το τοπίο είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της ανατολής και της δύσης του ήλιου, όταν και παίρνει ένα έντονο ροζ και πορτοκαλί χρώμα.
 


Mumbai, Ινδία
«Πατρίδα» της μεγαλύτερης βιομηχανίας παραγωγής ταινιών, του Bollywood (τουλάχιστον διακόσιες ταινίες ετησίως), το Mumbai οφείλει μεγάλο μέρος της φήμης του –αν όχι όλο- στον ινδικό κινηματογράφο. Το Bollywood αυτό καθεαυτό βρίσκεται στις παρυφές του Εθνικού Πάρκου και κοντά στην αποικία Aeray στο Gurgaon. Η είσοδος στους απλούς πολίτες απαγορεύεται, εκτός αν πάρουν σχετική άδεια από τις δημόσιες αρχές. Η Film City του Bolywood είναι ουσιαστικά ένα τεραστίων διαστάσεων στούντιο, όπου πραγματοποιούνται τα εσωτερικά και εξωτερικά γυρίσματα, το μοντάζ και οι ηχογραφήσεις των ταινιών. Τα πραγματικά highlights βέβαια είναι οι δεκάδες ψεύτικες λίμνες και σπίτια, οι πηγές και τα «απαραίτητα» στο Bollywood πολύχρωμα λουλούδια και δέντρα που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην κινηματογραφική αυτή «πόλη».



Queenstown, Νέα Ζηλανδία
Οι fans του έργου του J. R. R. Tolkien και δη των ιστοριών που διαδραματίζονται στην Middle Earth (The Hobbit, The Lord of the Rings και The Silmarillion), θα βρουν τον προσωπικό τους Παράδεισο στο Queenstown της Νέας Ζηλανδίας, μιας και εκεί έγιναν αρκετά από τα γυρίσματα της τριλογίας του Lord of the Rings. Επισκεφτείτε την «διάσημη» Λίμνη Wakatipu (φώτο), τόπο κατοικίας της βασίλισσας των ξωτικών Galadriel (Cate Blanchett) και τις Νότιες Άλπεις, όπου γυρίστηκαν οι περισσότερες ορεινές σκηνές της τριλογίας. Στο Queenstone έγινε και ένα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων για την ταινία X-Men Origins: Wolverine, με τον Hugh Jackman στον πρωταγωνιστικό ρόλο.



Τόκιο
Θέλετε να νιώσετε και εσείς «Χαμένοι στην Μετάφραση», όπως ο Bill Murray και η Scarlett Johansson στην ομώνυμη ταινία της Sophia Copolla; Τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το χαώδες Τόκιο και συγκεκριμένα το πολυτελέστατο ξενοδοχείο Park Hyatt Hotel, που καταλαμβάνει δεκατέσσερις ορόφους από τον γιγαντιαίο Shinjuku Park Tower, στην συνοικία Shinjuku και να μείνετε σε κάποια από τα πολυτελή δωμάτια ή σουίτες του. Αν πάλι είστε fan των ταινιών του Tarantino, τότε μπορείτε κάλλιστα να γευματίσετε στο εστιατόριο Gonpachi (φώτο), όπου έλαβε χώρα μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές σφαγές δια χειρός... Uma Thurman στο πρώτο μέρος του Kill Bill. Οι θαυμαστές του φλεγματικού πράκτορα James Bond τέλος, θα νιώσουν ότι βρίσκονται στα αρχηγεία της οργάνωσης Spectre από την ταινία You only live Twice, με μία επίσκεψη στο ξενοδοχείο New Otani Inn.



Παρίσι
Η Πόλη του Φωτός αποτέλεσε ουκ ολίγες φορές «ζωντανό» ντεκόρ για πολυάριθμες ταινίες του Hollywood, αλλά και του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Ο Jean-Paul Belmondo περιπλανιέται στα μπαράκια του St. Germain και των Champs Elysées στην ταινία Breathless του Jean-Luc Godard που σηματοδότησε το Νέο Κύμα της δεκαετίας του ’60, η Nicole Kidman και ο Ewan McGregor, ερωτεύθηκαν στον πιο... διάσημο κινηματογραφικό μύλο (Moulin Rouge), ενώ η Audrey Toutou ως Amelie έζησε τις δικές τις περιπέτειες στην γραφική Montmarte. Ένας κατάσκοπος, ο Bourne, βρίσκει και αυτός "καταφύγιο" στην πόλη του Παρισιού. Στην ταινία The Bourne Identity υπάρχουν σκηνές που διαδραματίζονται στην Αψίδα του Θριάμβου, στο Pont Neuf και στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare Du Nord.



Ρώμη
Η «αιώνια πόλη» μας καλεί να ακολουθήσουμε τα χνάρια του καθηγητή Robert Langton στην προσπάθειά του να λύσει τον γρίφο των Illuminati και να ξεσκεπάσει την οργάνωση των Πεφωτισμένων. Όλα τα αρχαία και εντυπωσιακά μνημεία που παρελαύνουν στην ταινία που βασίζεται στα βιβλία του Dan Brown, βρίσκονται εδώ: η Fontana di Trevi, το Pantheon, πρώην ειδωλολατρικός ναός και χριστιανική εκκλησία μετέπειτα, η περίφημη Piazza di Spagna και το εντυπωσιακό Castel Sant’Angelo (φώτο), όπου και ολοκληρώνεται η ταινία Πεφωτισμένοι. Τα ίδια μνημεία εμφανίζονται στο κλασσικό Roma του Fellini και στο Roman Holiday, με τον Gregory Peck και την Audrey Hepburn.



Πράγα
Η Πράγα αποτέλεσε επίσης πόλο έλξης για πολλούς σκηνοθέτες. Στην πανέμορφη πόλη της Τσεχίας, ο Wesley Snipes κυνηγά μετά μανίας βρικόλακες, στην πρώτη ταινία της τριλογίας Blade, o Tom Cruise βλέπει ένα αμάξι να τυλίγεται στις φλόγες στην Charles Bridge (φώτο) στην ταινία Mission Impossible, ενώ ο Tom Hulce παντρεύεται και... κηδεύεται στην εκκλησία St. Giles, ως Mozart στην βραβευμένη ταινία Amadeus. Επίσης από την πόλη "πέρασαν" ο Van Helsing στην ομώνυμη ταινία με τον Χιου Τζάκμαν, ο Βιν Ντίζελ ως πράκτορας ΧΧΧ, αλλά και πιο πρόσφατα οι G.I.Joe με πολλά γυρίσματα της ταινίας να γίνονται στους δρόμους της Παλαιάς Πόλης.



Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v