Οι ταινίες που "κατεβάσαμε" το 2009

Όπως κάποτε έκλειναν τη χρονιά οι λίστες με τα "ευπώλητα" και ο απολογισμός των εισιτηρίων που έκοψαν οι αίθουσες, τώρα διαβάζουμε τα top 10 των πιο "πειρατευμένων" ταινιών. Περιμένατε διαφορετικό κλείσιμο για τη δεκαετία του web 2.0;
Οι ταινίες που κατεβάσαμε το 2009
Με περισσότερα από δέκα εκατομμύρια downloads μέσα στο 2009 το Star Trek του J. J. Abrams κατέκτησε με διαφορά τον τίτλο της ταινίας που «πειρατεύτηκε» περισσότερο φέτος, σύμφωνα με το Torrent Freak, ένα blog που παρακολουθεί τις εξελίξεις του file sharing.

Δεύτερο τερμάτισε το sequel των Transformers, Revenge of the Fallen, ακολουθούμενο από το Rock’n’Rolla του Guy Ritchie. Την πεντάδα συμπληρώνουν η κωμωδία του φετινού καλοκαιριού, Hangover, και το… αγαπημένο παιδί του box office, το βαμπιρικό Twilight.

Το Torrent Freak παρακολουθεί τη διακίνηση των ταινιών που γίνεται με Bit Torrent –μία από τις δημοφιλέστερες μεθόδους μεταφοράς μεγάλου μεγέθους αρχείων στο internet.

Άλλοι τίτλοι στη λίστα με τις ταινίες που κατεβάστηκαν περισσότερο είναι το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας District 9 και η έκτη περιπέτεια του Χάρι Πότερ.

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι το X-Men Origins: Wolverine βρίσκεται σε μια από τις τελευταίες θέσεις του top 10, παρά την κυκλοφορία μιας ημιτελούς εκδοχής του –με διαφορετικό τέλος, όπως ίσως θα θυμάστε– στο internet πριν την έξοδό του στις αίθουσες.

Και με τη λίστα των πλέον «πειρατευμένων» ταινιών –στη θέση των πάλαι ποτέ billboards των πωλήσεων και εισιτηρίων που έκοψαν οι κινηματογράφοι– κλείνει η δεκαετία που έκανε την ποπ κουλτούρα ό,τι (θα έπρεπε να) είναι η παιδεία: δωρεάν και προσβάσιμη απ’ όλους.

Από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις.

Η.Κ.
Πηγή: BBC News
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v