Lost: Οι... χαμένοι επιστρέφουν

Γιατί ο Obama άλλαξε εσπευσμένα την ομιλία του που είχε προγραμματίσει για την Τρίτη; Γιατί ο κόσμος θα έχει στραμμένη την προσοχή του σε ένα νησί που κινείται πέρα-δώθε στον χωροχρόνο. Ναι, ξεκινά η έκτη και τελευταία σαιζόν του Lost. Ένα briefing των προηγούμενων.
Lost: Οι... χαμένοι επιστρέφουν
του Γιώργου Φλώκα

Συνήθως, στην ετήσια ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, τα κανάλια αλλάζουν το πρόγραμμά τους και προσαρμόζονται ανάλογα. Ωστόσο, αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά, με την ομιλία του Barrack Obama που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, 2 Φεβρουαρίου.

Το ενδεχόμενο αναβολής στην έναρξη της έκτης και τελευταίας σαιζόν του Lost, έστω και για λίγες ημέρες προκάλεσε κύμα εξοργισμένων μηνυμάτων στο Facebook και το Twitter, ένα κύμα στο οποίο ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Άλλωστε, ο Obama δεν θα ήθελε να μάθει το αποτέλεσμα μιας πιθανής κονταρομαχίας με την δημοφιλέστερη ίσως σειρά των τελευταίων ετών, η οποία έχει καθηλώσει εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο.

Σήμερα 2  Φεβρουαρίου προβάλλεται στις ΗΠΑ το πρώτο -διπλό- επεισόδιο της τελευταίας σαιζόν της σειράς, η οποία διηγείται τις περιπέτειες των επιζήσαντων της πτήσης Oceanic 815, οι οποίοι ναυάγησαν σε ένα …διόλου έρημο νησί.

Μετά από 5 ολόκληρες σαιζόν, ουδείς είναι σίγουρος για το τι ακριβώς συμβαίνει στο διάσημο νησί, ενώ τα προηγούμενα επεισόδια έχουν δημιουργήσει περισσότερα ερωτηματικά από αυτά στα οποία έχουν απαντήσει.


Τι έγινε στις προηγούμενες σαιζόν
Η σειρά αφορά την πτήση 815 της Oceanic Airways που εκτελούσε το δρομολόγιο Σίδνεϊ – Λος Άντζελες. Η πτώση του αεροπλάνου κάπου στον ωκεανό, άφησε 71 επιζήσαντες, οι οποίοι διασκορπίστηκαν σε δυο ομάδες σε ένα νησί, χωρίς η μία να γνωρίζει την ύπαρξη της άλλης και οι δυο να μην γνωρίζουν την ύπαρξη των …Άλλων στο νησί.

Στην πρώτη σαιζόν, οι πρωταγωνιστές αγωνίζονται να επιβιώσουν στο νησί, ενώ συναντούν διάφορα παράξενα φαινόμενα και γεγονότα, όπως πολικές αρκούδες, ένα τέρας από καπνό, μια καταπακτή και τους Άλλους. Τα flash back παρουσιάζουν τους βασικούς ήρωες στην πραγματική τους ζωή, πριν το ατύχημα, όσο και τις σειρές συμπτώσεων που τους οδήγησαν στην εν λόγω πτήση και στο νησί.

Στη δεύτερη, οι ναυαγοί ανακαλύπτουν μια καταπακτή που τους οδηγεί σε ένα σύγχρονο εργαστήριο, όπου καλούνται να εισάγουν μια ακολουθία αριθμών σε έναν υπολογιστή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να σώσουν τον κόσμο (;). Παράλληλα, συναντώνται και συγκρούωνται με τους Άλλους, μια παράξενη ομάδα επιστημόνων που μεταμφιέζεται σε ιθαγενείς.

Στην τρίτη σαιζόν, ανακαλύπτουν την έτερη κοινωνία ναυαγών από την ίδια πτήση, μαθαίνουμε περισσότερα για τη ζωή των Άλλων, το πείραμα Ντάρμα στη δεκαετία του ’60 και τους προηγούμενους κατοίκους του νησιού.

Στην τέταρτη σαιζόν καταφθάνει στο νησί ομάδα σωτηρίας ενώ οι ναυαγοί, αποφασισμένοι να μάθουν εάν όντως έρχεται το τέλος του κόσμου ή τους «δουλεύουν» κανονικά με την ακολουθία των αριθμών, δεν τους βάζουν εντός προθεσμίας, με αποτέλεσμα να …εξαφανιστεί το νησί. Δραπετεύουν έξι με ελικόπτερο.

Στην πέμπτη σαιζόν, παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν στο νησί με όσους παρέμειναν, τα άλματα σε χώρο και χρόνο, με μια ομάδα ηρώων να είναι εγκλωβισμένη στο παρελθόν, ενταγμένη στην κοινωνία Ντάρμα. Παράλληλα, παρακολουθούμε τους έξι που επέστρεψαν στον πολιτισμό για να ανακαλύψουν ότι τo νησί δεν τους αφήνει να ξεφύγουν οριστικά.


Τα αναπάντητα ερωτήματα
Το Lost, στην τελευταία σαιζόν, καλείται να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι: (πηγή: tv.com).

1.Ποια είναι η σημασία των αριθμών;
4, 8, 15, 16, 23, 42. Αυτούς τους αριθμούς έπαιξε στο τζόκερ ο Χιούγκο - ένας εκ των χαρακτήρων- και έγινε εκατομμυριούχος. Αυτή ακριβώς την ακολουθία αναγράφει η καταπακτή στο νησί, με τον Χιούγκο να παθαίνει παράκρουση. Ο αρχικός σκοπός του ταξιδιού του ήταν να μάθει τι συμβαίνει με αυτή την ακολουθία. Τι σημαίνουν;

2.Πως επιλέχθηκαν οι άνθρωποι που θα βρεθούν στο νησί;
Η πέμπτη σεζόν μας είπε ότι κάποια ανώτερη δύναμη τους επέλεξε. Γιατί όμως; Και πώς συνδέονται μεταξύ τους;

3.Τι γίνεται με τα φαντάσματα;
Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές που έχουν πεθάνει επανεμφανίζονται ως φαντάσματα. Ο Tσάρλι, ο πατέρας του Τζακ και η Άνα Λουσία κάνουν βόλτες στο νησί ενώ αμφιλεγόμενη είναι η κατάσταση και με την υγεία του Τζον Λοκ. Υπάρχει κάποιος λόγος;

4.Τι είναι ο μαύρος καπνός;
Ένα τέρας από μαύρο καπνό εμφανίζεται στο νησί από την πρώτη σεζόν. Έχει ακουστεί ότι είναι σύστημα ασφαλείας του νησιού, ότι κρίνει τους ανθρώπους για τα λάθη τους, ενώ ο Μπεν μας έχει δείξει ότι μπορεί να το καλεί. Τι είναι;

5. Γιατί το κόλλημα με την Αίγυπτο;
Έχουμε δει το τεράστιο αιγυπτιακό άγαλμα με τα τέσσερα δάχτυλα, ενώ παντού στο νησί υπάρχουν ιερογλυφικά.

6.Τι γίνεται με τον Γουόλτ και το Άαρον;
Όλοι θυμόμαστε τον πιτσιρικά, τον γιό του Μάικλ που υποτίθεται πως έχει κάποιες –αδιευκρίνιστες- υπερδυνάμεις. Ακούγαμε το όνομα στη δεύτερη σεζόν από τον πατέρα του ενώ έχει κάνει «περίεργες» εμφανίσεις από το πουθενά. Τα ίδια και με τον Άαρον, τον γιο της Κλαιρ που μεγάλωσε με την Κέιτ.

7.Ποιος είναι ο Τζέικομπ και ποιος ο άντρας με τα μαύρα;
Και οι δυο παίζουν μεγάλο ρόλο στο νησί και στα μυστήρια του. Ο ένας είναι ο καλός, που θέλει να αποδείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν καλό στη ζωή τους και ο άλλος θέλει να τον σκοτώσει ενώ μπορεί να πάρει και τη μορφή των πεθαμένων.

8.Τι είναι ο ναός;
Είναι το πιο μυστήριο μέρος του νησιού. Ξέρουμε ότι πας εκεί για να κριθείς από τις πράξεις σου, όπως ο Μπεν στο τέλος της πέμπτης σεζόν ενώ ίσως να είναι και το «σπίτι» του μαύρου καπνού.

9.Γιατί ο Γουίντμορ και ο Μπεν θέλουν το νησί;
Είναι πρόθυμοι να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο για ένα βράχο που επιπλέει στη θάλασσα. Μας αρκεί η απάντηση "the island is special"; Όχι δεν μας αρκεί.

10.Τι γίνεται με τον Ρίτσαρντ και τον Ντέσμοντ;
O ένας δεν γερνάει, ενώ ο άλλος μπορεί να ταξιδέψει στο χρόνο. Υποτίθεται ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε φυσιολογικούς ανθρώπους, έτσι;


Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, η σειρά φαινόμενο θα προβάλλεται σε λιγότερο από 48 ώρες από την επίσημη πρεμιέρα της στην Αμερική, αποκλειστικά στα κινηματογραφικά κανάλια της nova. Πρεμιέρα στις 4 Φεβρουαρίου στις 22:00 με διπλό επεισόδιο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v