Τα Φώτα (μας) σε πέντε μονοήμερες παντός καιρού

Βουνό ή θάλασσα; Σκι ή ηλιοθεραπεία; Ταβερνάκια και cozy café ή φυσιολατρικές εξορμήσεις; Ο καιρός προσπαθεί να μας τρελάνει, αλλά εμείς δεν πτοούμαστε. Διαλέγουμε πέντε προορισμούς παντός καιρού, για να αποφασίσετε πού θα πάτε... αύριο το πρωί.
Τα Φώτα (μας) σε πέντε μονοήμερες παντός καιρού
της Ηρώς Κουνάδη

Υπό κανονικές συνθήκες, η πρώτη αργία του χρόνου θα μας έβρισκε να εξοπλίζουμε το αυτοκίνητο με αντιολισθητικές αλυσίδες και να παίρνουμε τα βουνά. Τώρα μας βρίσκει να κοιτάζουμε προβληματισμένοι μία το παράθυρο και μία τα δελτία καιρού, και να διαφωνούμε αν θα πάμε για... μπάνιο, για σκι, για πεζοπορία ή για sightseeing. Ή μήπως να βρίσκαμε κάτι που να τα συνδυάζει όλα, για να είμαστε σίγουροι;

Το καλό με τις μονοήμερες εκδρομές είναι ότι δε χρειάζεται να προγραμματίσεις τίποτα. Ξυπνάς το πρωί, μπαίνεις στο αυτοκίνητο και φεύγεις. Ούτε εισιτήρια, ούτε δωμάτια, ούτε βαλίτσες που αυτές τις μέρες θα έπρεπε να περιλαμβάνουν –για παν ενδεχόμενο– μαγιό και πουλόβερ, αντηλιακό και γάντια.

Γι’ αυτό κι εμείς σκεφτήκαμε πέντε μέρη… παντός καιρού, για να διαλέξετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, την ώρα που θα ξυπνήσετε και τους βαθμούς που θα δείχνει το θερμόμετρο, πού θα περάσετε την πρώτη αργία της δεκαετίας.

Βόρεια Εύβοια
Προσπερνώντας την… προφανή λύση της Χαλκίδας –που είναι ο πρώτος προορισμός που έρχεται στο μυαλό των Αθηναίων όταν μιλάμε για μονοήμερη εκδρομή– ανηφορίζουμε προς τον Άι Γιάννη τον Ρώσο, περνώντας μέσα από καταπράσινα δάση, πλάι σε ξύλινα γεφυράκια που περνούν πάνω από ποτάμια με κρυστάλλινα νερά, σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές, υπαίθρια μαγαζάκια που πωλούν ντόπιο μέλι, μικρά ξωκλήσια και μοναστήρια που διακρίνονται πίσω από τις στροφές του δρόμου.

Χορταίνεις φύση στη Βόρεια Εύβοια. Κι ευχαριστιέσαι διαδρομή, την οποία μπορείς να σχεδιάσεις με όσες στάσεις θέλεις, ανάλογα με το πόσο νωρίς θα ξεκινήσεις και πόσα θα καταφέρεις να χωρέσεις σε μία μέρα. Μία στάση θα κάνεις οπωσδήποτε στη Λίμνη, με τα παραδοσιακά καπετανόσπιτα με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές που αγκαλιάζουν έναν καταγάλανο κολπίσκο.

Άλλη μία στο καταπράσινο δάσος του Δρυμώνα, για να περπατήσεις στα μονοπάτια του, που εκτείνονται σε μήκος 850 μέτρων, για να καταλήξουν σε έναν μοναδικής ομορφιάς καταρράκτη, τα νερά του οποίου γεμίζουν μια μικρή, καταπράσινη λίμνη. Και μία τρίτη στο απολιθωμένο δάσος, στην Κερασιά, το οποίο θα ανακαλύψεις με λίγη βοήθεια από τους ντόπιους.

Tips: Φρέσκο ψάρι και λοιπούς θαλασσινούς μεζέδες θα γευτείτε στο Φύκι, ευφάνταστες σπιτικές δημιουργίες στους 7 Ανέμους, σχάρα στο Πικάντικο –όλα στη Λίμνη–, παραδοσιακά μαγειρευτά και ντόπιες σπεσιαλιτέ στην κυρία Λίτσα στις Ροβιές. Για τη διαδρομή από την Αθήνα μέχρι τη Λίμνη θα υπολογίσετε το μάξιμουμ τρεις ώρες –αν υποθέσουμε ότι σας συνεπαίρνει το τοπίο, οπότε οδηγείτε με πολύ χαμηλή ταχύτητα.

Αίγινα
Νησί στη λίστα με τις μονοήμερες των Φώτων; Γιατί όχι; Ούτως ή άλλως, η Αίγινα, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Σαρωνικού, δεν οφείλει τις κατακτήσεις της στις παραλίες, αλλά στο γραφικό λιμάνι της, τις διαδρομές της ενδοχώρας, τους αρχαιολογικούς χώρους –must ο Ναός της Αφαίας, όσες φορές κι αν τον έχετε επισκεφθεί– τα φρέσκα θαλασσομεζεδάκια και τον απογευματινό καφέ με φόντο τον ήλιο που δύει πίσω από την καταπράσινη Μονή, στην Πέρδικα.

Προσθέστε σε αυτά το γεγονός ότι απέχει ελάχιστα –περί τη μία ώρα με το ferry, μισή αν προτιμήσετε την ακριβότερη λύση του flying dolphin– και ότι το χειμώνα την τυλίγει ένα πέπλο γλυκιάς μελαγχολίας, κάνοντάς την να μοιάζει με ένα νησί εντελώς διαφορετικό από εκείνο που επισκεπτόμαστε το καλοκαίρι, και έχετε την τέλεια πρόταση για την πρώτη μονοήμερη του χρόνου.

Tips: Πιάστε θέση για φρεσκότατο ψάρι και θαλασσινές νοστιμιές συνοδεία ούζου στον Σκοτάδη, στην παραλία της Αίγινας, ή στο ουζερί της κυρίας Γελαδάκη, πίσω από την ψαραγορά ή… πάρτε τα βουνά για κρεατοφαγία μέχρι τελικής πτώσης: το Πέτρινο στο χωριό Ανιτσαίου, στο δρόμο προς Αγία Μαρίνα και το Στέκι του Κυνηγού, επίσης στου Ανιτσαίου, είναι δύο από τις αγαπημένες μας διευθύνσεις. Για εξαιρετικά μαγειρευτά, πηγαίνετε νωρίς στον Βατζούλια, στον Ασώματο.

Σημειώστε ότι το τελευταίο πλοίο για την επιστροφή αναχωρεί –δυστυχώς– στις 18.15.

Δημητσάνα
Ίσως το πλέον ατμοσφαιρικό από τα χωριά της Αρκαδίας, η αμφιθεατρικά κτισμένη σε μια κατάφυτη πλαγιά του Μαινάλου Δημητσάνα σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Παραδοσιακά αρχοντικά με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα σοκάκια που ελίσσονται ανάμεσά τους, μικρές πλατειούλες και «ξέφωτα» με θέα στη μαγευτική φύση που την περιβάλλει, cozy café και παραδοσιακά ταβερνάκια που σερβίρουν ντόπιες σπεσιαλιτέ συνθέτουν το παζλ ενός χωριού που καμία τουριστική ανάπτυξη δε θα καταφέρει να αλώσει.

Όταν χορτάσετε περιπλάνηση στα καλντερίμια της, θα πάρετε το αυτοκίνητο και θα οδηγήσετε ενάμιση χιλιόμετρο για να επισκεφθείτε το μοναδικό Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης –που αυτή την περίοδο λειτουργεί από τις 10.00 μέχρι τις 17.00–, θα κατηφορίσετε, αν ο καιρός είναι καλός, προς το καταπράσινο φαράγγι του Λούσιου, για extreme sports ή απλώς για φυσιολατρικές βόλτες, ή θα ανηφορίσετε στο χιονοδρομικό του Μαινάλου, για σκι και χιονοπόλεμο.

Tips: Για σπιτική ελληνική κουζίνα –μη χάσετε τον κόκορα με σπιτικές χυλοπίτες– και θέα σε κατάφυτες πλαγιές πιάστε θέση στο μπαλκονάκι του Δρυμώνα. Για τοπικές συνταγές –με hit το αγριογούρουνο– κατευθυνθείτε στο Στέκι της Γεύσης, ενώ αν προτιμάτε σχάρα κατεβείτε τα σκαλάκια του ατμοσφαιρικού Θόλου. Για ελαφριά σνακ, καφεδάκι για τη χώνεψη και την απαραίτητη απογευματινή ζεστή σοκολάτα, κατευθυνθείτε στο Café Αντίκα, ενώ για σπιτικά, σιροπιαστά γλυκά στο εργαστήριο Φιλέματα.

Για τη διαδρομή υπολογίστε περίπου δυόμιση ώρες από την Αθήνα –τρεις αν δεν καταφέρετε να αντισταθείτε στην παράκαμψη για καφέ στην πλατεία της Βυτίνας.

Δελφοί
Ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους, δίπλα σε έναν εκ των δημοφιλέστερων χειμερινών προορισμών της Ελλάδας. Θέλετε κι άλλους λόγους για να επισκεφθείτε τους Δελφούς; Συνυπολογίστε τη μηδαμινή απόσταση –δυόμιση ώρες μάξιμουμ– και το γεγονός ότι αυτές τις μέρες η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος θα παραμείνει ανοικτός από τις 8.30 έως τις 15.00 την Τετάρτη, είναι δωρεάν.

Εννοείται ότι θα κάνετε μια στάση στην Αράχωβα στον γυρισμό, αν όχι για να περπατήσετε για πολλοστή φορά στα λιθόκτιστα σοκάκια της και να ανεβείτε τα σκαλιά μέχρι την πλατεία του Αγίου Γεωργίου για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα, τουλάχιστον για να γευτείτε παραδοσιακή κουζίνα και τοπικές σπεσιαλιτέ στα ζεστά ταβερνάκια και εστιατόριά της.

Αν υπολογίσετε σωστά το χρόνο –ήτοι, ξεκινήσετε πολύ νωρίς το πρωί– θα προλάβετε να ανηφορίσετε και προς το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, για ski, snowboard, χιονοπόλεμο και… celebrity spotting.

Tips: Εξαιρετικά μαγειρευτά, τοπικές σπεσιαλιτέ αλλά και σχάρα θα δοκιμάσετε στη Φτερόλακκα, την Παναγιώτα, τα Αλώνια και στη σταθερή αξία του Καπλάνη, ενώ αν προτιμάτε κάτι με πιο… international αέρα, κατευθυνθείτε στο Padre Padrone για σύγχρονη διεθνή κουζίνα ή στο bar restaurant Υάμπεια για fusion δημιουργίες.

Ορεινή Κορινθία
Λιγότερο από δύο ώρες απέχει από την Αθήνα η "Ήπειρος της Νοτίου Ελλάδας". Κι έχει να προσφέρει τόσα, όσα προλαβαίνετε να ανακαλύψετε… κι ακόμα περισσότερα, για να σας βάλει στον πειρασμό να επιστρέψετε το επόμενο Σαββατοκύριακο. Γραφικά ορεινά χωριουδάκια, καταπράσινα δάση, υπέροχες λίμνες, συγκλονιστικά μονοπάτια για έμπειρους και μη πεζοπόρους και νοστιμότατη ελληνική κουζίνα είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους θα τη λατρέψετε.

Αναζητήστε τα έξοχα σηματοδοτημένα μονοπάτια που θα σας προκαλέσουν να δοκιμάσετε τις αντοχές σας στην πεζοπορία, περνώντας μέσα από υπέροχα δάση. Εναλλακτικά, μία διαδρομή που αξίζει να κάνετε με αυτοκίνητο, είναι αυτή που ξεκινά από τα Μεσαία Τρίκαλα και καταλήγει, μετά από έντεκα χιλιόμετρα και περνώντας μέσα από τα Άνω Τρίκαλα, στο οροπέδιο της Ζήρειας.

Κατά τη διάρκειά της, θα έχετε την ευκαιρία να σταματήσετε στα Άνω Τρίκαλα για να επισκεφθείτε το γραφικό γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Βλασίου που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Φτάνοντας στο οροπέδιο, η πανέμορφη λίμνη Δασίου και η μαγευτική θέα κόβουν την ανάσα. Αν έχετε όρεξη και χρόνο για λίγη περισσότερη οδήγηση, κατευθυνθείτε προς την περιοχή του Φενεού, για να θαυμάσετε την υπέροχη Λίμνη Δόξα και να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Φενεού.

Tips: Πιάστε θέση δίπλα στο τζάκι του "Άρτεμις", για εξαίσια μαγειρευτά και τοπική κουζίνα ή στο μπαλκονάκι της Πινακωτής για ζουμερά κρεατικά στη σχάρα και τοπικές σπεσιαλιτέ, με θέα στις κατάφυτες πλαγιές της Ζήρειας –και τα δύο στα Μεσαία Τρίκαλα. Αν φτάσετε μέχρι την αρχαία Φενεό, μια στάση αξίζει οπωσδήποτε το φημισμένο Κουτούκι του Στάϊκου, ενώ στο χωριό Φενεός θα δοκιμάσετε νοστιμότατα μεζεδάκια στη Δεσκέλα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v