Χανιά: Στα γιγαντιαία φαράγγια της αρχαίας Κυδωνίας

Όχι μία εβδομάδα, όχι ένας μήνας, αλλά ούτε μία ολόκληρη ζωή δεν φτάνει για να "χορτάσεις" τα Χανιά. Όσοι δεν είστε αρκετά τυχεροί για να ζείτε εκεί, δείτε τι προλαβαίνετε να δείτε και να κάνετε στην ομορφότερη πόλη της Κρήτης όταν βρεθείτε για διακοπές.
Χανιά: Στα γιγαντιαία φαράγγια της αρχαίας Κυδωνίας
της Έλενας Μπούλια
φωτογραφίες: Μαιρηλία Καλαϊτζίδου 


«Χανιώτικες μαδάρες μου,
κορφή του Ψηλορείτη
και Λασιθιώτικα βουνά,
γεια σου παντέρμη Κρήτη»


Ξημερώματα στο τεράστιο λιμάνι. Κατεβαίνουμε από το πλοίο μετά από ένα ταξίδι σκέτη ταλαιπωρία, άυπνες, ζαλισμένες, πεινασμένες και έτοιμες να καταρρεύσουμε στο πρώτο ταξί που ως από μηχανής θεός θα εμφανιστεί μπροστά μας για να μας μεταφέρει στο σπίτι της φίλης μου που θα μας φιλοξενούσε μερικές μέρες στα Χανιά. Δε νομίζω ότι θα μπορούσα να έχω χειρότερη πρώτη εικόνα για τον τόπο, ο οποίος, όσο κατάφερα να δω πριν με πάρει ο ύπνος στο ταξί, μόνο νησί δεν θύμιζε. Τι ήρθα να κάνω εδώ καλοκαιριάτικα; Η φίλη μου μας υποδέχτηκε όλο χαρά και ενέργεια. Μας άφησε να κοιμηθούμε δύο-τρεις ώρες -δε μπορούσε να κάνει διαφορετικά- και όταν ξυπνήσαμε μας είχε ετοιμάσει πρωινό με ολόφρεσκια γλυκιά πορτοκαλάδα, απίστευτα καλτσούνια που μόλις είχε φέρει η γιαγιά της, ζυμωτό ψωμί και σπιτικές μαρμελάδες. Ήταν αρκετά για να κάνω delete στις πρώτες ώρες μου στο νησί και να τα πάρω όλα πάλι από την αρχή. Αυτά είναι τα Χανιά: Φιλοξενία, χαμόγελα, απίθανες γεύσεις και αρώματα. Εικόνες; Αυτές ήρθαν με το που κλείσαμε πίσω μας την πόρτα του σπιτιού. Και δεν έφυγαν ποτέ.

Η ξενάγηση είχε μόλις ξεκινήσει και, όπως πάντα, το να αναλαμβάνει να σου δείξει τις ομορφιές και τα αξιοθέατα ένας ντόπιος είναι ο πιο εγγυημένο τρόπος για να περάσεις καλά. Τα Χανιά, λοιπόν, στο βορειοδυτικότερο άκρο της Κρήτης, έχουν περίπου 55.900 κατοίκους και αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, μετά το Ηράκλειο. Ο νομός των Χανίων μπορεί μεν να θεωρείται ορεινός, αφού «αγκαλιάζει» τα Λευκά Όρη, αλλά διαθέτει και κάποιες από τις εντυπωσιακότερες παραλίες της Ελλάδας, ειδικά στη νότια πλευρά του που βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος. Ιστορικά η πόλη έχει τεράστια σημασία, αφού, σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες, δείχνει να είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας, η οποία ιδρύθηκε από τον Μίνωα και ήταν μία από τις τρεις μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Για να τοποθετήσουμε την ίδρυση της πόλης χρονικά, αρκεί να υπολογίσουμε ότι τα παλαιότερα αρχιτεκτονικά λείψανα που σώζονται μέχρι σήμερα χρονολογούνται περί τα 2.900 και 2.200 π.Χ.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στο οποίο αξίζει να αφιερώσετε ένα πρωινό όταν επισκεφθείτε τον τόπο, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε καλύτερα την ιστορία της περιοχής ανά τους αιώνες, που συνήθως χαρακτηρίζεται από ευημερία και άνθηση των τεχνών, μέχρι τα 821 μ.Χ. τουλάχιστον, όταν η πόλη πέφτει στα χέρια των Αράβων. Αργότερα, στο πρώτο μισό του 13ου αι. θα την καταλάβουν οι Ενετοί, των οποίων πολιτιστικά στοιχεία -οχυρά αλλά και κτίρια- είναι πασιφανή μέχρι σήμερα στην πόλη, αφού διακατέχονται από έναν δυτικό, βενετσιάνικο συγκεκριμένα, αέρα. Το 1645 τα Χανιά καταλαμβάνονται από τους Τούρκους. Οι κατακτητές επηρεάζουν έντονα το αρχιτεκτονικό, κυρίως, προφίλ του τόπου, κάτι που φαίνεται και από τα πολλά τζαμιά στην πόλη, και καταφέρνουν να παραμείνουν στο νησί -αλλάζοντας 37 Πασάδες- μέχρι το 1897, όταν τα Χανιά επαναστάτησαν και έγιναν τελικά πρωτεύουσα της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας. Την συνέχεια της ιστορίας την ξέρουμε όλοι. Ο κρητικός λαός αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις και την 1η Δεκεμβρίου του 1913, επί Ελευθέριου Βενιζέλου, η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα.

Κάπως έτσι, έναν περίπου αιώνα μετά, βρισκόμαστε και εμείς τουρίστες στα Χανιά, να περιδιαβαίνουμε την παλιά πόλη, να περνάμε μέσα από την Δημοτική Αγορά με τα ξεσηκωτικά αρώματα από τα αμέτρητα μαγαζάκια της που ως επί το πλείστο πωλούν τρόφιμα (δεν αποτελεί τυχαία μία από τις εντυπωσιακότερες των Βαλκανίων), να κατευθυνόμαστε προς τις πύλες του αρχαίου τείχους, το Κουμ Καπί που φημίζεται σήμερα ως βραδινό στέκι για τους νέους και το λιμάνι με τον χαρακτηριστικό Φάρο. Η βόλτα στα Χανιά, φυσικά, δε μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία μόνο μέρα. Στο κέντρο της παλιάς πόλης, στην οδό Θεοτοκοπούλου, στην συνοικία Τοπανά και έπειτα στην εβραϊκή συνοικία, τα αξιοθέατα δίνουν και παίρνουν. Τα ερειπωμένα κτίρια άλλων χρόνων, τα εκπληκτικά βενετσιάνικα μέγαρα, οι ναοί, τα τζαμιά, τα στενά ανηφορικά πλακόστρωτα θα σας δώσουν τις καλύτερες αφορμές για να εξαντλήσετε την μνήμη της ψηφιακής μηχανής και να εκτιμήσετε πραγματικά την ασύγκριτη πολιτιστική ομορφιά αυτού του τόπου.

Στα Χανιά θα χρειαστείτε αυτοκίνητο. Ο τόπος είναι αρκετά μεγάλος και ενώ μπορείτε να εξυπηρετηθείτε και με τα δημόσια μέσα, το αυτοκίνητο θα σας διευκολύνει ακόμα περισσότερο να οργανώσετε το πρόγραμμά σας και τις εκδρομές που επιβάλλεται να κάνετε γύρω από τα Χανιά. Αξίζει, λοιπόν, να περάσετε μια βόλτα από το περίφημο λιμάνι της Σούδας, με το Βενετσιάνικο Κάστρο στην είσοδο του Κόλπου της, καθώς αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου (γι’αυτό και επιλέχθηκε ως στρατηγικά σημαντικότατο αγκυροβόλιο από το ΝΑΤΟ). Αξίζει να βρεθείτε στην χερσόνησο του Ακρωτηρίου, ανατολικά και 15χλμ. από το κέντρο της πόλης, για να επισκεφθείτε την εκκλησία του Προφήτη Ηλία και τους τάφους των Ελευθέριου και Σοφοκλή Βενιζέλου και να απολαύσετε την εκπληκτική θέα προς την πόλη των Χανίων, ειδικά όταν δύει ο ήλιος.

Αλλά αυτό που αξίζει όσο τίποτε άλλο, κατά την διαμονή σας στο νησί, είναι να διασχίσετε το συγκλονιστικό φαράγγι της Σαμαριάς, στα Σφακιά. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος αυτού του άρθρου, στα Χανιά υπάρχουν αμέτρητα φαράγγια (περισσότερα ίσως από 60), κάποια εκ των οποίων μπορεί κανείς να διασχίσει απολαμβάνοντας έτσι μία πρωτόγνωρη, άγρια ομορφιά της ελληνικής φύσης. Το διασημότερο φυσικό αξιοθέατο των Χανίων, λοιπόν, το Φαράγγι της Σαμαριάς, είναι και το επιβλητικότερο της Ευρώπης. Με μήκος 18χλμ. χρειάζεται κανείς περίπου 8 ώρες για να το διασχίσει ολόκληρο, να αντικρίσει μαγευτικά, εναλλασσόμενα τοπία, το ακατοίκητο σήμερα χωριό της Σαμαριάς και να καταλήξει τελικά σε έναν ξερό χείμαρρο που φανερώνει το άλλο έρημο χωριό, την Αγία Ρούμελη και φυσικά το Λυβικό Πέλαγος. Η εκδρομή και η διάσχιση του Φαραγγιού αποτελούν εμπειρία ζωής, την οποία δοκιμάζουν χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο κάθε χρόνο. Αν έχετε μέρες στην διάθεσή σας, εννοείται ότι σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα! (Περισσότερες πληροφορίες για την Διάσχιση του Φαραγγιού και το πώς μπορείτε να παραβρεθείτε σε μία οργανωμένη εκδρομή εκεί, θα βρείτε στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων).

Πού θα πάμε για μπάνιο;
Οι παραλίες των Χανίων είναι αναμφισβήτητα οι καλύτερες της Κρήτης. Καταρχήν γιατί προσφέρονται για κάθε γούστο ταξιδιώτη (θα βρείτε πολύβουες και ερημικές, με βότσαλο και με άμμο, μικρές και μεγάλες) και κατά δεύτερον γιατί είναι όλες πεντακάθαρες, με υπέροχα χρώματα και κρυστάλλινα νερά. Με σημείο αναφοράς την πόλη των Χανίων, δε μπορεί παρά να επισκεφθείτε την Αγία Μαρίνα, η οποία είναι και η διασημότερη παραλία, τεραστίων διαστάσεων, με αμέτρητα beach bars, δυνατή μουσική, γεμάτη κόσμο και water sports. Εκεί, άλλωστε, θα βρεθείτε και το βράδυ, αν ανήκετε στους clubbers που στις διακοπές τους αναζητούν ξέφρενη διασκέδαση μέχρι πρωίας, λόγω των πολλών beach clubs. Δύο ακόμα δημοφιλείς παραλίες, μετά την Αγία Μαρίνα, η μία δίπλα στην άλλη, είναι το Λουτράκι και το Μαράθι. Είναι και οι δύο πλήρως οργανωμένες, ενώ εκεί υπάρχουν και διάφορες ψαροταβέρνες αν θέλετε να κάτσετε για φαγητό.

Υπέροχες παραλίες θα συναντήσετε, επίσης, στο χωριό Πλατανιάς, περίπου 10χλμ. από τα Χανιά, το οποίο αξίζει έτσι κι αλλιώς να επισκεφθείτε γιατί είναι πανέμορφο και, το φανταστήκατε, γεμάτο πλατάνια στις όχθες του ποταμού του. Λίγο πιο μακριά από αυτές τις σχετικά κοντινές παραλίες, βρίσκεται ο Κίσσαμος. Η διαδρομή προς τις παραλίες του Κίσσαμου είναι εκπληκτική, ενώ χαριτωμένο είναι και το χωριό Καστέλι με το βενετσιάνικο φρούριο που σώζεται μέχρι σήμερα, και ο προορισμός θα σας συναρπάσει. Αυτός δεν είναι άλλος από την Φαλάσαρνα, την πάλαι ποτέ σημαντική παραλιακή ναυτική πόλη, η οποία συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες νεαρούς επισκέπτες, αφενός επειδή αποτελεί μία από τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης (αν όχι του κόσμου) και αφετέρου με αφορμή το ετήσιο, διάσημο (παγκοσμίως θα μπορούσαμε να πούμε) Falassarna Beach Party, στο οποίο γίνεται πα-νι-κός! (Αν ενδιαφέρεστε, φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 8 Αυγούστου – περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ). Ας μην παραβλέψουμε, όμως, στην γύρω περιοχή και το Ελαφονήσι (φωτο), την μικρή νησίδα μέσα στην θάλασσα και καταλήγει σε ένα νησάκι, δημιουργώντας μία εκπληκτικής ομορφιάς αμμουδερή παραλία ενώ απέναντι σχεδόν έχει δημιουργηθεί ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα κεδροδάσος, κατάφυτο με σπάνια είδη χλωρίδας.

Τέλος, επιβάλλεται, πριν φύγετε από το νησί, να αφιερώσετε μία μέρα στην Παλαιοχώρα και το διάσημο νησάκι της Γαύδου. Η διαδρομή από τα Χανιά προς την Παλαιοχώρα είναι εξαιρετική, και η πόλη είναι εξίσου όμορφη. Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε το ενετικό φρούριο, στη μύτη της μικρής χερσονήσου, με την μαγευτική θέα στο Λιβυκό Πέλαγος, να κάνετε βόλτα στο χωριό, να κάτσετε για φαγητό και φυσικά, να ανεβείτε σε ένα από τα μικρά καϊκάκια που ξεκινούν από το λιμάνι και να βρεθείτε στην Γαύδο. Το ταξίδι για την Γαύδο, βέβαια, είναι περίπου 3 με 3μιση ώρες, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο. Θα σας συνιστούσαμε, μάλιστα, αν αποφασίσετε να πάτε να μείνετε εκεί το βράδυ (μπορείτε να δείτε κάποια δωμάτια εδώ). Η Γαύδος αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και φημίζεται για την πλούσια βλάστηση και τις τρομερές της παραλίες, τα γραφικά λιμανάκια και τους κόλπους αλλά και για την ηρεμία που επικρατεί στο νησί, ιδανική για χαλάρωση. Εδώ σύμφωνα με τον μύθο κράτησε η Καλυψώ αιχμάλωτο τον Οδυσσέα για 6 χρόνια. Δεν μας κάνει εντύπωση, το νησί μπορεί να αιχμαλωτίσει τον οποιοδήποτε.

Πού θα μείνουμε;
Πληθώρα καταλυμάτων για κάθε γούστο και βαλάντιο θα βρείτε στα Χανιά, ειδικά αν τα αναζητήσετε μέσω κάποιων τουριστικών οδηγών της πόλης (Δείτε στα Σχετικά Links). Οι δικές μας προτάσεις επικεντρώνονται στα εξής:
* Grecotel Kalliston: Στην περιοχή Γλάρος, στη Νέα Κυδωνία, 4,5χλμ. από τα Χανιά. Το πολυτελές boutique hotel της γνωστής αλυσίδας αποτελεί μία από τις καλύτερες προτάσεις διαμονής στην περιοχή. Οι τιμές ξεκινούν από 156 ευρώ για ένα δίκλινο με θέα θάλασσα και πρωινό τον Ιούνιο, και από 230 ευρώ τον Αύγουστο.
* Mythos Palace Resort & Spa: Στην Γεωργιούπολη των Χανίων. Μία ακόμα πολυτελής πρόταση που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Οι τιμές εδώ ξεκινούν από 114 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο, και από 136 ευρώ τον Αύγουστο.
* Σαμωνάς: Στον Παραδοσιακό Οικισμό Σαμωνά στον Αποκόρωνα Χανίων, με εκπληκτική θέα στην θάλασσα σε ένα μέρος που υπόσχεται πολυτέλεια αλλά και χαλάρωση. Οι τιμές ξεκινούν από 160 ευρώ για μία μικρή μεζονέτα, πλήρως εξοπλισμένη, με κουζίνα και καθιστικό τον Ιούνιο, και από 185 ευρώ τον Αύγουστο (Δείτε περισσότερες πληροφορίες στα Σχετικά Άρθρα).
* Casa Delfino: Στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Ατμοσφαιρικές σουίτες και δίκλινα με μοναδική διακόσμηση και πολύ κεντρικά. Οι τιμές ξεκινούν από 189 ευρώ για ένα απλό δίκλινο τον Ιούνιο και από 196 ευρώ τον Αύγουστο (Δείτε περισσότερες πληροφορίες στα Σχετικά Άρθρα).
* Perla Beach: Ενώ ακόμα πιο οικονομικά είναι αυτά τα studios στην Αγία Μαρίνα, τα οποία είναι επίσης πλήρως εξοπλισμένα με κουζίνα και καθιστικό. Οι τιμές τους ξεκινούν από 50 ευρώ τον Ιούνιο και από 65 ευρώ τον Αύγουστο.

Πού θα φάμε – πιούμε – διασκεδάσουμε;
Το φαγητό στα Χανιά απαιτεί ένα αφιέρωμα από μόνο του. Η τοπική κουζίνα με τα ολόφρεσκα υλικά και τις μοναδικές συνταγές είναι απλά συγκλονιστική. Μην διανοηθείτε να φύγετε από το νησί αν δεν έχετε δοκιμάσει ντάκο και καλτσούνια, αν δεν απολαύσετε φρέσκα ψάρια στις παραθαλάσσιες ταβέρνες αλλά και ντόπια κρέατα από τα ορεινά χωριά του τόπου. Και μετά από ένα εξαιρετικό γεύμα, τα καλύτερα καφέ και μπαρ των Χανίων υπόσχονται το ιδανικό «κλείσιμο» της ημέρας.
Πού θα τα απολαύσουμε όλα αυτά (δείτε φωτογραφίες στο Photo Gallery);
- «Το Μοναστήρι του Καρόλου»: Πρόκειται για ένα Μοναστήρι του 16ου αιώνα που έχει μετατραπεί σε πολυχώρο με καφενείο, μπαρ, αίθουσα συναυλιών, εκθεσιακό χώρο και… κομμωτήριο, καθώς ένας από τους δημιουργούς του, ο Κάρολος, είναι ένας πρωτοποριακός κομμωτής. Εκεί, πέρα από καφέ και ποτό στο μπαράκι, θα απολαύσετε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και εκθέσεις (βιβλίων κ.α.). Ο πολυχώρος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην Χατζημιχάλη Νταλιάνη 22 (απέναντι από τον μιναρέ).
- «Συναγωγή» (Αρ. Κονδυλάκη, Παλιά Πόλη, Χανιά, τηλ. 28210 95242): Κοντά στο Μοναστήρι του Καρόλου, στα σοκάκια της εβραϊκής συνοικίας, στην παλιά πόλη των Χανίων, βρίσκεται και το open-air bar-restaurant Συναγωγή, χωμένο μέσα στα ερείπια μίας παλιάς εβραϊκής Συναγωγής, η μυστικιστική ατμόσφαιρα της εποχής και οι ιδιαίτερες γεύσεις θα σας συναρπάσουν.
- «Ταμάμ» (Ζαμπελίου 49, Παλιά Πόλη, Χανιά, τηλ. 28210 96080): Ένα από τα πιο ιδιαίτερα εστιατόρια της παλιά πόλης, χωμένο και αυτό στα σοκάκια της, με γνήσια παραδοσιακή, κρητική κουζίνα.
- «Τα Χάλκινα»: Ουζερί-ρακάδικο, παραλιακά στον δρόμο προς το Νεώριο, με νόστιμα μεζεδάκια, ωραία ατμόσφαιρα και πολύ καλές τιμές.
- «Σαφράν» (Ακτή Τομπάζη 30, Χανιά, τηλ. 28210 56333): Από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό στα Χανιά, το Σαφράν ξεχωρίζει για την νεοϋορκέζικη αισθητική και την «πειραγμένη» κρητική κουζίνα (δοκιμάστε γαρίδες φλαμπέ με ούζο και σαφράν) –αν και είναι λίγο τσιμπημένο στις τιμές.
- «Έλα» (Κονδυλάκη 47, Παλιά Πόλη, Χανιά, τηλ. 28210 74128): Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται χτίστηκε το 1650 από Εβραίους με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως «σαπουναριό». Η διακόσμηση έχει κρατήσει πολλά από εκείνα τα στοιχεία και σε συνδυασμό με την εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα αποτελεί ιδανικό σημείο φαγητού και χαλάρωσης στην πόλη.
- «Semiramis» (Σκουφών 8, Παλιό Λιμάνι, Χανιά, τηλ. 28210 98650): Επίσης στα στενάκια της παλιάς πόλης, η παραδοσιακή γεύση συναντά την φαντασία και το καλό φαγητό την ζωντανή μουσική. Εκεί όχι μόνο θα φάτε αλλά και θα περάσετε πολύ καλά.
- «Τα γουρουνάκια» (Κουνουπιδιανά Ακρωτηρίου, Χανιά, τηλ. 28210 69550): Τίμιο, καθαρό και με καλό κρέας ψητοπωλείο.
- «Κάβουρας» (Παλιά Πόλη, Χανιά, τηλ. 28210 28668): Εκλεκτοί μεζέδες και φιλική ατμόσφαιρα πάνω στο λιμάνι.
- «Θαλασσινό Αγέρι» (Βιβιλάκη 35, Ταμπακαριά, Χαλέπα, Χανιά, τηλ. 28210 51136): Στα Ταμπακαριά, μία από τις πιο γραφικές γωνιές της πόλης, ανάμεσα στα διάφορα ταβερνάκια με ψάρι, ξεχωρίσαμε το «Θαλασσινό Αγέρι» με το μαγευτικό του περιβάλλον και την μεγάλη ποικιλία θαλασσινών και φρέσκων ψαριών σε πολύ καλές τιμές.
- «Μοναστήρι» (Ακτή Τομπάζη 12, Βενετικό Λιμάνι, Χανιά, τηλ. 28210 55527). :Εκλεκτή παραδοσιακή κουζίνα και ποικιλία με ντόπια, κρητική κρασιά –πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε μία από τις ποικιλίες (με κρεατικά ή ψαρικά) και καλό κρασί.

Και μετά…
- «Παλλάς» (Ακτή Τομπάζη 15-17, Παλιά Πόλη, Χανιά, τηλ. 28210 45688): Στην πάλαι πότε Piazza Magazini, το κτίριο του Παλλάς χτίστηκε τον 15ο αιώνα. Το 1988 αναπαλαιώθηκε, ανακαινίστηκε και αποτελεί σήμερα ένα υπέροχο καφέ, με μοναδική θέα στον παλιό φάρο και αξεπέραστη αισθητική.
- «Πυξίδα», «Το Μικρό Café», «Il Nostro»: Στο γνωστό για την περατζάδα του Κουμ Καπί, στην Ακτή Μιαούλη, θα βρείτε αμέτρητα μπαρ και καφέ για να περάσετε την ώρα σας. Το μέρος, άλλωστε, αποτελεί στέκι των περισσότερων πιτσιρικάδων της περιοχής, οπότε το κλίμα είναι αρκετά νεανικό.
- «Destijl» και «Savvy»: Στην Αγία Μαρίνα, τα δύο καλύτερα beach bars μας περιμένουν για δροσερά κοκτέιλ και ξέφρενη διασκέδαση. Σε αυτά, πέρα από τα ποτά αξίζει να δοκιμάσετε και κάποια από τα εξαιρετικά πιάτα τους με μοντέρνα κουζίνα.
- «Μύλος» και «Νερόμυλος»: (Πλατανιάς, Κυδωνία – Πλατανιάς, τηλ. 28210 60528): Εδώ και χρόνια αποτελεί το highlight της διασκέδασης από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δυνατή μουσική και κοκτέιλ δίπλα στην πισίνα το πρωί και διασκέδαση μέχρι πρωίας στο βραδινό μαγαζί, ακριβώς δίπλα από τον Νερόμυλο.
- «2 Lux Revolution» (Σαρπηδόνος 8, Παλιό Λιμάνι, Χανιά): Αγαπημένο στέκι των ντόπιων για καφέ και ποτό, όπου συχνά διοργανώνονται και διάφορες εκθέσεις.
- «Ιπποπόταμος»: Πολύ κοντά στο 2 Lux. Εκεί αξίζει να βρεθείτε είτε για καφέ ή για φαγητό, αφού η μεξικάνικη κουζίνα του είναι πραγματικά εντυπωσιακή –το ίδιο και η όλη ατμόσφαιρα.

Τελευταία ενημέρωση: 18 Μαΐου 2010
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v