Σαμωνάς: Παραδοσιακή... πολυτέλεια στην Κρήτη

Πέντε πέτρινες κατοικίες με μοναδική θέα σε βουνό και θάλασσα συναποτελούν έναν παραδοσιακό οικισμό που υπόσχεται πολυτελή διαμονή σε ατμοσφαιρικό περιβάλλον, στον Αποκόρωνα Χανίων.
Αν στις φετινές διακοπές σας τα θέλετε όλα –και βουνό και θάλασσα, και πολυσύχναστες παραλίες και γαλήνιο περιβάλλον, και πολυτελείς παροχές και παραδοσιακό κατάλυμα– ο Παραδοσιακός Οικισμός Σαμωνάς στον Αποκόρωνα Χανίων είναι η ιδανικότερη επιλογή.

Σε υψόμετρο 400 μέτρων, απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από τα Χανιά και με εκπληκτική, απερίσπαστη θέα στη θάλασσα, ο οικισμός αποτελεί μέρος του ομώνυμου μικρού χωριού με τους λιγοστούς κατοίκους και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Μελωδικοί ήχοι, έντονα χρώματα, σαγηνευτικά αρώματα, αγνές γεύσεις και στενή επαφή με τη φύση υπόσχονται μοναδικές στιγμές χαλάρωσης, σε συνδυασμό με όλες τις σύγχρονες ανέσεις που έχουν ενσωματωθεί διακριτικά στις κατοικίες.

Η θέση του χωριού είναι στρατηγική, αφού προσφέρεται για επισκέψεις και περιηγήσεις στα παραδοσιακά χωριά της επαρχίας Αποκορώνου και τις βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες παραλίες της περιοχής –η πλησιέστερη σε απόσταση 12 χιλιομέτρων–, πεζοπορία στο βουνό και το φαράγγι του Δίκταμου, αλλά και sightseeing στα Άπτερα, τους μινωικούς τάφους και τα αμέτρητα σπήλαια της περιοχής.

Ο οικισμός αποτελείται από πέντε διώροφες κατοικίες – μεζονέτες με απεριόριστη θέα σε βουνό και θάλασσα, κτισμένες αποκλειστικά με πέτρα και ξύλο, που διαφέρουν ως προς το μέγεθος και τη διαρρύθμιση, είναι όμως όλες διακοσμημένες με παραδοσιακά αντικείμενα λαϊκής τέχνης και αντίκες. Όλα τα έπιπλα είναι χειροποίητα, σκαλιστά από ξύλο οξιάς.

Έχοντας δανειστεί τα ονόματά τους από βότανα της κρητικής γης, οι κατοικίες λέγονται Δίκταμος, Ματζουράνα, Φασκομηλιά, Μαλοτήρα και Φλισκούνι. Η μεγαλύτερη από αυτές, το Φλισκούνι, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα, ενώ είναι η μόνη με κεκλιμένη κεραμοσκεπή στο υπνοδωμάτιο και αυτή με την καλύτερη θέα, χάρη στο γεγονός ότι βρίσκεται ψηλότερα από τις υπόλοιπες. Οι παλαιότερες Ματζουράνα και Φασκομηλιά χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Στο ισόγειο όλων των κατοικιών υπάρχει πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό με τζάκι, τηλεόραση, DVD, στερεοφωνικό, τηλέφωνο και δύο καναπέδες με ορθοπεδικά στρώματα που μπορούν να μετατραπούν σε κρεβάτια, προκειμένου για τη φιλοξενία περισσότερων ατόμων.

Τα υπνοδωμάτια διαθέτουν διπλά κρεβάτια με ανατομικά στρώματα, επιδαπέδιους καθρέφτες, τηλέφωνο και άλλες παροχές, ενώ στο καλόγουστο μπάνιο θα βρείτε πλυντήριο και στεγνωτήριο ρούχων, καθώς και πιστολάκι μαλλιών. Όλες οι μεζονέτες διαθέτουν μία τουλάχιστον ανεξάρτητη αυλή ή βεράντα και μπαλκόνι με παραδοσιακά έπιπλα εξωτερικού χώρου, καθώς και κλιματισμό και στους δύο ορόφους.

Κοινός για όλες τις κατοικίες είναι ο χώρος υποδοχής, που θυμίζει μικρό παραδοσιακό καφενείο και στο οποίο θα απολαύσετε τσικουδιά, κρασί, παραδοσιακά βότανα και ντόπια εδέσματα. Από εδώ θα προμηθευτείτε, επίσης, όλα τα τοπικά προϊόντα αλλά και μικρή ποικιλία από είδη πρώτης ανάγκης.

Σε αυτόν το χώρο υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, μικρή δανειστική βιβλιοθήκη, μουσικά cd, ταινίες dvd και επιτραπέζια παιχνίδια. Ο οικισμός διαθέτει ακόμα μεγάλο παραδοσιακό ξυλόφουρνο και ψησταριά, εξωτερική πισίνα, καλά εξοπλισμένο γυμναστήριο και ατμόλουτρο (χαμάμ).

Ο οικισμός λειτουργεί όλο το χρόνο. Οι τιμές για την υψηλή περίοδο (30 Ιουνίου έως 16 Σεπτεμβρίου) ξεκινούν από 155 ευρώ την ημέρα για το Δίκταμο και φτάνουν έως 175 ευρώ για τη Μαλοτήρα, υπό την προϋπόθεση της ελάχιστης παραμονής τριών ημερών. Μία ή δύο διανυκτερεύσεις επιβαρύνονται με 50 ευρώ συνολικά. Η ελάχιστη χρέωση για τη χρήση του ατμόλουτρου από 1 ή 2 άτομα είναι 50 ευρώ.

Η.Κ.

Παραδοσιακός Οικισμός Σαμωνά, Σαμωνάς Αποκορώνου, Χανιά, τηλ.: 28250 41902, 6972087245
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v