Punta del Este: Πάρε (τα) λεφτά και τρέχα... στην Ουρουγουάη

Σκέφτεστε να εμπλακείτε σε οικονομικό σκάνδαλο, αλλά δεν μπορείτε να αποφασίσετε πού θα πάτε να φάτε τα λεφτά; Ξεχάστε τα passé ερημονήσια και τις ζούγκλες του Αμαζονίου. Έχουμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το νέο trend στις αποδράσεις. Και μην ανησυχείτε. Κανείς δεν πρόκειται να εμποδίσει την έξοδό σας από τη χώρα.
Punta del Este: Πάρε (τα) λεφτά και τρέχα... στην Ουρουγουάη
της Ηρώς Κουνάδη

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας CFO, οικονομικός διευθυντής αν προτιμάτε τον τίτλο ελληνιστί, που έκανε ήσυχα τη δουλειά του σε μια γερμανική εταιρεία που την έλεγαν Siemens. Ξαφνικά μια μέρα, ξέσπασε ένα σκάνδαλο. Οικονομικής φύσης. Και το πρώην στέλεχος βρέθηκε βασικός ύποπτος. Για καλή του τύχη, η χώρα του δεν είχε ιδιαίτερη εμπειρία στη διαχείριση σκανδάλων. Έτσι, ο ήρωάς μας άρχισε να σκέφτεται να φύγει. Η πολιτική ηγεσία της χώρας το έμαθε, και σκέφτηκε να τον σταματήσει. Αλλά δεν πρόλαβε (;) Κι έτσι, ο ήρωάς μας βρέθηκε σε ένα ονειρικό μέρος.

Με το αεράκι να φυσά απαλά –αρχή χειμώνα γαρ στο νότιο ημισφαίριο– τα πανιά των ιστιοφόρων που πλησίαζαν για να δέσουν στην glamorous μαρίνα, τη χρυσαφένια άμμο να μπλέκεται με τα νερά του Ατλαντικού στην είκοσι χιλιομέτρων παραλία, και τα πολύχρωμα κτίρια να μοιάζουν να προσπαθούν να αγγίξουν τον ουρανό, το μέρος έμοιαζε ιδανικό για κάποιον που ήθελε να… αποδράσει κάπου μακριά, χωρίς να θυσιάσει στυλ και status. Μακριά από πρώην CFO της Siemens οι ερημικές παραλίες και τα σκηνικά τα βγαλμένα από το Lost.

Αν είναι να εγκαταλείψεις τη χώρα, θα πας κάπου που να πηγαίνουν οι celebrities. Κάπου όπου να έχει θεαθεί πρόσφατα ένας Ralph Lauren, ένας Zinedine Zidane, ένας James Hetfield, βρε αδερφέ. Κάπου όπου να έχουν βίλες –estancias τις λένε εκεί– τουλάχιστον τέσσερις πέντε αστέρες της εγχώριας show biz. Κάπου που να υπάρχει ένας αέρας Μόντε Κάρλο, με ένα touch επιπλέον εξωτισμού, αλλά χωρίς το μαζικά τουριστικό hype της Copa Cabana. Κάπου, σαν την Punta del Este της Ουρουγουάης.

Το ακριβότερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με το Lonely Planet, η Punta del Este είναι ένα από τα πλέον glamorous hot spots της Νοτίου Αμερικής. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ένα εκατομμύριο επισκέπτες που συγκεντρώνει κάθε καλοκαιρινή σαιζόν –Δεκέμβριο με Φεβρουάριο, δηλαδή– εκατονταπλασιάζοντας σχεδόν το μόνιμο πληθυσμό του, που δεν ξεπερνά τους 11.000 rich and famous κατοίκους.

Πέραν των… υπό εξέταση υποψήφιων ολυμπιακών αθλημάτων people watching και celebrity spotting, στην Πούντα –όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά οι aficionados της– θα δοκιμάσετε τοπικές και διεθνείς γεύσεις σε high class εστιατόρια, θα μείνετε σε design ξενοδοχεία, θα χορέψετε σε mega clubs και θα ξοδέψετε ατελείωτες ώρες στις απλά μαγευτικές παραλίες της. Η δημοφιλέστερη όλων, εκεί όπου πρέπει να πιάσετε ξαπλώστρα αν θέλετε να μαζέψετε φωτογραφίες διασημοτήτων με μπικίνι, είναι το ομώνυμο… Bikini, που θεωρείται και κορυφαία για surf.

Αν σας λείψει το sightseeing, ή δεν είστε τύπος που εντυπωσιάζεται από glamorous εστιατόρια και 5άστερα resorts, θα επισκεφθείτε το Φάρο, το ψηλότερο κτίσμα της περιοχής, που ευθύνεται και για έναν παλιό νόμο που απαγόρευε τα κτίρια που κτίζονται εδώ να υπερβαίνουν τα 43 μέτρα σε ύψος, για να μην τον ξεπεράσουν. Η περιοχή γύρω του, το νοτιότερο τμήμα της Punta, θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι ταξιδέψατε χιλιόμετρα μακριά από τη βοή και την πολυκοσμία του κέντρου: πολύ γαλήνια και γραφικότερη, θεωρείται από πολλούς το ομορφότερο κομμάτι της Πούντα. Ναι, εδώ είναι που θα μετράμε σε λίγα χρόνια τις περισσότερες βίλες αστέρων και πρώην μεγαλοστελεχών εταιρειών μπλεγμένων σε εθνικά σκάνδαλα.

Στο κέντρο της πόλης, το Maldonado, αξίζει να επισκεφθείτε τα αξιοθέατα που μαρτυρούν την Ιστορία της πόλης από την εποχή του ισπανικού αποικισμού μέχρι σήμερα. Ο Καθεδρικός, ο Torre del Vigia, το Cuartel de Dragones υπόσχονται να σας μεταφέρουν σε άλλη εποχή –εκεί περί τα μέσα του 17ου αιώνα– και να σας ξεναγήσουν στα μυστικά και τους ρυθμούς της εντυπωσιακής αποικιακής αρχιτεκτονικής. Ένας ιδιαίτερα φροντισμένος ζωολογικός κήπος και μερικά καταπράσινα πάρκα συμπληρώνουν το παζλ των απογευμάτων που θα καταφέρετε να περάσετε μακριά από τις παραλίες.

Πολύ κοντά στην Punta del Este, στη γραφική Punta Ballena, βρίσκεται το Casa Pueblo (φωτό) δημιούργημα του ουρουγουανού καλλιτέχνη Carlos Páez Vilaró, που φέρνει στο μυαλό των Ευρωπαίων τα έργα του Gaudi, και το οποίο φιλοξενεί μία γκαλερί και ένα μπαρ με εκπληκτική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Ατλαντικού. Άλλη μία εκδρομή που αξίζει να κάνετε, είναι αυτή στο νησάκι Isla de los Lobos, όπου ζουν μεγάλοι πληθυσμοί φώκιας και θαλάσσιου ελέφαντα.

Πώς θα πάτε
Με πολλούς τρόπους, τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ. Αν δεν έχετε την πολιτική ηγεσία της χώρας να σας κυνηγάει, και ξεκινήσετε ανενόχλητοι από την Αθήνα, ο απλούστερος –και πιο οικονομικός– είναι με πτήση της Iberia για Μπουένος Άιρες μέσω Μαδρίτης (από 1260 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων) και από εκεί με απευθείας πτήση της Aerolineas Argentinas ή της Sol (200 περίπου ευρώ με επιστροφή και φόρους) στην Punta del Este.

(*) Οι τιμές είναι υπολογισμένες για ταξίδι την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, με επιστροφή το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.

Πού θα μείνετε
Αν είναι να το κάνετε, θα το κάνετε σωστά. Με glamour και στυλ. Και θα μείνετε στο Club Hotel Casapueblo, το αριστουργηματικό δημιούργημα του Carlos Páez Vilaró, πληρώνοντας μόλις 183 ευρώ κατ’ άτομο συν τους φόρους για επτά διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο συν πρωινό μπουφέ καθημερινά.

Εναλλακτικά, στο 5άστερο Conrad Resort & Casino μαζί με όλο το jet set που δεν ολοκλήρωσε ακόμα τις εργασίες ανέγερσης των ιδιωτικών βιλών, στο κέντρο της πόλης, σε τιμές που ξεκινούν από 140 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. Αν, πάλι, θέλετε την ησυχία σας, σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων από την πόλη, το εντυπωσιακό Las Cumbres την ατενίζει από ψηλά, μαζί με την απεραντοσύνη του Ατλαντικού και τις καταπράσινες εκτάσεις που το περιβάλλουν. Οι τιμές του ξεκινούν από 126 και αγγίζουν τα 316 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

(*) Οι τιμές αφορούν τη low season, που σε αυτό το ημισφαίριο διαρκεί από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Αν πάτε καλοκαίρι, ήτοι Δεκέμβριο με Φεβρουάριο, υπολογίστε αυξήσεις της τάξεως του 75%.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v