Τετραήμερο 28ης: Αέρααααα!

Πήρατε άδεια για τις 27 Οκτωβρίου; Όχι; Δεν πειράζει, μπορείτε πάντα να αρρωστήσετε. Χρειάζεστε κίνητρο; Δέκα οργανωμένα και μη ταξίδια σε αγαπημένους ή σχετικά άγνωστους ευρωπαϊκούς προορισμούς υπόσχονται να σας βάλουν σε πειρασμό.
Τετραήμερο 28ης: Αέρααααα!
των Ηρώς Κουνάδη, Έλενας Μπούλια

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ποιο γραφείο δε θα θυμίζει… δεκαπενταύγουστο τη Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, είτε λόγω αδειών είτε λόγω ξαφνικών «ασθενειών» που όπως και να το κάνουμε δικαιολογούνται και από την απότομη έναρξη του φθινοπώρου που, ως άτιμη εποχή που είναι, μπορεί να κάνει αισθητές τις… παρενέργειές της ακόμη και ένα μήνα μετά. Διότι, όσο ευσυνείδητος υπάλληλος και αν είσαι, δύσκολα αντιστέκεσαι στον πειρασμό της τελευταίας ευκαιρίας του χρόνου για αποδράσεις αστραπή λίγο πριν τη μαζική έξοδο των Χριστουγέννων.

Με αυτό το σκεπτικό, προγραμματίζουμε… ξαφνικές ασθένειες και κλείνουμε από τώρα εισιτήρια και δωμάτια –με «οργανωμένα» πακέτα ή «ανοργάνωτη» παρέα μοναχά για πάρτη μας– για δέκα αγαπημένους ή ανεξερεύνητους κοντινούς προορισμούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να… χάσουμε το αεροπλάνο της επιστροφής.

Τα οργανωμένα...
Ρώμη:
Όχι μόνο οι δρόμοι αλλά και όλα σχεδόν τα ταξιδιωτικά γραφεία μας οδηγούν στη Ρώμη το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Απολαύστε ένα ρόφημα στα γραφικά καφέ της Via Condotti, περπατήστε στην Piazza di Popolo, κάντε τα ψώνια σας στην Piazza di Spagna ή την Piazza Navone. Όσο για τα αξιοθέατα, αν μη τι άλλο η Ρώμη έχει να επιδείξει τα καλύτερα: Οι κήποι του Βοργία, η Fontana di Trevi, το Κολοσσαίο. Και όλα αυτά με την καθοδήγηση πλήρως ενημερωμένων ξεναγών που έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να σας πάνε μόνο στα καλύτερα.

Οργανωμένες εκδρομές για Ρώμη αναλαμβάνει το πρακτορείο Mayfair Travel αλλά και η εταιρία TUI, με οικονομικά πακέτα τα οποία περιλαμβάνουν αεροπορικά εισιτήρια με Alitalia, διαμονή σε ξενοδοχείο 4* με πρωινό, μεταφορές σύμφωνα με το πρόγραμμα από πολυτελή πούλμαν, και ελληνόφωνο ξενάγηση στην πόλη. Το πακέτο του Mayfair Travel είναι για 4 διανυκτερεύσεις, με αναχώρηση το πρωί της Παρασκευής και επιστροφή την Τρίτη το βράδυ και η τιμή του είναι στα 699 ευρώ κατ’άτομο, ενώ της TUI είναι στα 709 ευρώ και περιλαμβάνει τρεις διανυκτερεύσεις.

Λονδίνο: Το φθινόπωρο είναι έτσι κι αλλιώς η εποχή που ταιριάζει περισσότερο στο συνήθως συννεφιασμένο Λονδίνο. Περπατήστε δίπλα στον Τάμεση και τις υπέροχες γέφυρες London Bridge και Tower Bridge, επισκεφθείτε τα μοναδικά μουσεία της πόλης, όπως το Βρετανικό, το Μουσείο της Μαντάμ Τισό, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και την περίφημη Modern Tate, φωτογραφίστε τα ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ και κάντε τα ψώνια σας στα εκπληκτικά καταστήματα της Bond και της Oxford Street. Ενώ για το βράδυ, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το Σόχο με τα αμέτρητα μπαρ και τα εστιατόρια της Chinatown.

Το ταξίδι σας αυτό μπορεί να αναλάβει το airtickets.gr, παρέχοντάς σας τα αεροπορικά εισιτήρια με Ολυμπιακή, British ή Aegean Airlines, 3 διανυκτερεύσεις (από 25 έως 28 Οκτωβρίου) σε κεντρικά ξενοδοχεία του Λονδίνου με πρωινό, μεταφορές από και προς το αεροδρόμιο, πανοραμική ξενάγηση και επίσκεψη στο Βρετανικό Μουσείο, εκδρομή στον Πύργο του Γουίνδσορ, ταξιδιωτικά έντυπα και χάρτης του Λονδίνου, ταξιδιωτική ασφάλεια και η ξενάγηση από συνοδό. Και όλα αυτά με κόστος που ξεκινά από 720 ευρώ κατ’άτομο.

Πράγα: Παραμυθένια, όσο λίγες πόλεις του κόσμου, γραφική και φιλόξενη, η Πράγα είναι ίσως ο ιδανικότερος προορισμός για το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου τόσο από άποψη καιρού όσο και διάρκειας ταξιδιού. Σε τέσσερις ολόκληρες ημέρες έχετε τη δυνατότητα να περπατήσετε στην παλιά πόλη, να διασχίσετε την υπέροχη Γέφυρα του Καρόλου, να απολαύσετε τη θέα του φωτισμένου Κάστρου και να αγοράσετε θαυμάσιες γκραβούρες, κρύσταλλα, πορσελάνες, λινά, δίσκους κλασικής μουσικής και τις περίφημες Μαριονέτες, από τα μαγευτικά της καλντερίμια. Ενώ, το ταξίδι σας θα ολοκληρωθεί ονειρικά με την εκδρομή στη φημισμένη λουτρόπολη Κάρλοβυ Βάρυ, κτισμένη κατά μήκος του ποταμού Τέπλα.

Για το ταξίδι σας αυτό μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στην airtickets.gr και την TUI, αφού και οι δύο έχουν ετοιμάσει προσφορές για τις ημέρες εκείνες, που περιλαμβάνουν αεροπορικά εισιτήρια, 3 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο της επιλογής σας με πρωινό, μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο, 3 γεύματα, ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Πράγας, ολοήμερη εκδρομή στο Κάρλοβυ Βάρυ και ταξιδιωτική ασφάλεια. Και όλα αυτά με κόστος που ξεκινάει από 705 ευρώ κατ’άτομο.

Βιέννη: Ήσυχη και γραφική, καταπράσινη και αρκετά μικρή για να μπορεί να την περπατήσει κανείς μέσα σε τέσσερις μέρες, η Βιέννη είναι μία πραγματικά ανθρώπινη πόλη, με τα άριστα μεταφορικά της μέσα, τους πεντακάθαρους δρόμους της και τα υπέροχα κτίρια. Η χαρά του αρχιτέκτονα, δηλαδή, αφού όποιο κτίριο και να παρατηρήσει κανείς, αποτελεί ένα αξιοθέατο: Το Burgtheater, η Όπερα, ο Καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου. Στη Βιέννη θα διασκεδάσετε στο Prater, το μεγαλύτερο λούνα παρκ της Ευρώπης, θα κάνετε τα ψώνια σας στην Mariahilferstrasse και θα πιείτε… καφέ βιενουά στα υπέροχα μπιστρό της κεντρικής πλατείας του Αγίου Στεφάνου.

Το ταξίδι σας εκεί μπορείτε να το πραγματοποιήσετε με την TUI, που πέρα από την ξενάγηση στην πόλη της Βιέννης προσφέρει στο πακέτο της και μία εκδρομή στο Μάγιερλιγνκ, στα Δάση της Βιέννης και στην λουτρόπολη Μπάντεν. Το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει τα αεροπορικά εισιτήρια με Austrian, διαμονή για τρία βράδια (25 με 28 Οκτωβρίου) σε ξενοδοχείο 4* με πρωινό, μεταφορικά και μία ελληνόφωνη ξενάγηση, και όλα αυτά με κόστος από 684 ευρώ κατ’άτομο.

Βερολίνο: Το ταξίδι στο Βερολίνο δεν περιλαμβάνει όλα αυτά που συνηθίζουμε να κάνουμε στις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Δεν έχει νόημα να πάτε για ψώνια, ούτε να θαυμάσετε τα εμπορικά κέντρα (αν και το KDW είναι πραγματικά εντυπωσιακό), δεν επιφυλάσσει highlights σε κάθε του γωνιά, ούτε πολύ τουριστικά εστιατόρια και καφέ, ενώ στην πραγματικότητα η πόλη δεν έχει ένα κέντρο, όπως το έχουμε συνηθίσει. Έχει όμως μία ανεξήγητη ζωντάνια, μία προσωπικότητα λένε κάποιοι, καθώς και κάποια σημαντικά αξιοθέατα, όπως το Κόκκινο Δημαρχείο, ο Πύργος της Τηλεόρασης, η Πύλη του Βραδεμβούργου, τα απομεινάρια του Τείχους, αλλά και τον καλύτερο ζωολογικό κήπο της Ευρώπης, που πραγματικά δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Το ταξίδι σας εκεί μπορείτε να το πραγματοποιήσετε είτε με το πρακτορείο 24Hours, που έχει ετοιμάσει ένα πενθήμερο πακέτο (με αναχώρηση την Παρασκευή), το οποίο περιλαμβάνει τα αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε ξενοδοχείο 4* με πρωινό, μεταφορικά και ξενάγηση, με κόστος 814 ευρώ κατ’άτομο, ή με το πρακτορείο Zorpidis, που προσφέρει όλα τα παραπάνω αλλά τρεις διανυκτερεύσεις (με αναχώρηση την Παρασκευή 24/10) και κόστος 663 ευρώ κατ’άτομο.

Και τα... ανοργάνωτα
Βαρκελώνη: Δεν είναι μόνο τα αρχιτεκτονικά θαύματα του Gaudi και το Ολυμπιακό Πάρκο που έμεινε να στολίζει την πόλη μετά τη διοργάνωση του 1992. Είναι και η άρρηκτη σχέση της με τη θάλασσα, που πάντα μας γοήτευε, γιατί την κάνει δυτικοευρωπαϊκή και μεσογειακή ταυτόχρονα, και η Γοτθική Γειτονιά και η πολύχρωμη Ramblas, και η έντονη νυχτερινή ζωή και οι ευκαιρίες για shopping –αν δεν έχετε φάει τουλάχιστον 4 ώρες μέσα σε ένα Corte Ingles δεν έχετε γνωρίσει πραγματικά την Ισπανία– και μία από τις καλύτερες κουζίνες της Ευρώπης, που μας κάνουν να τη λατρεύουμε. Και μπορεί τέσσερις ημέρες να μην είναι αρκετές για να γνωρίσουμε την πολύπλευρη προσωπικότητά της, είναι όμως ιδανικές για το ετήσιο προσκύνημα όσων την έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν και κόλλησαν ή για να πάρουμε μια πρώτη γεύση και να επιστρέψουμε αργότερα.
Πώς θα πάτε: Με τις low cost Vueling και ClickAir, από 200 περίπου ευρώ μετ’ επιστροφής, φόρων περιλαμβανομένων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρετε μερικές ημέρες παραπάνω άδεια –διαφορετικά, η τιμή ανεβαίνει κατά πολύ, καθότι η πτήση επιστροφής στις 28 Οκτωβρίου παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση.
Πού θα μείνετε: Από τις καλύτερες επιλογές, το 4 αστέρων Gran Hotel Torre Catalunya προσφέρει stylish chic δίκλινα σε τιμές που ξεκινούν από 150 ευρώ. Αν το budget σας είναι… low, η Pension Luis στο Raval διαθέτει προσεγμένα δίκλινα στην τιμή των 60 ευρώ, ενώ το κεντρικότατο Annex της αλυσίδας Atrium Hotels προσφέρει λίγη παραπάνω πολυτέλεια στην τιμή των 90 ευρώ το δίκλινο.

Βελιγράδι: «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά» γράφαμε παλιότερα, και το Βελιγράδι είναι ακριβώς έτσι: αφού μάζεψε τα κομμάτια του, λες και ξύπνησε από εφιάλτη, έστησε μνημεία για να μην ξεχάσει την τραγωδία του πολέμου, γύρισε σελίδα και άρχισε να γιορτάζει τη ζωή. Μια πόλη που ξεχειλίζει θετική ενέργεια, που σφύζει από ζωή, την ημέρα στο ιστορικό κέντρο, τους πεζόδρομους, τις πολύβουες λεωφόρους και τα αμέτρητα, καταπράσινα πάρκα της, το απόγευμα στο Kalemegdan, το παλιό φρούριο που αγναντεύει από ψηλά την ένωση των δύο ποταμών, του Σάββα και του Δούναβη, και στο καταπράσινο νησάκι του πρώτου, Ada Ciganlija, και το βράδυ στα μπαράκια της Skadarska, της «Μονμάρτης του Βελιγραδίου» και τα ultra stylish πλωτά clubs στις όχθες του Δούναβη. Προσθέστε την ακαταμάχητη τοπική κουζίνα και τους πάντα χαμογελαστούς, φιλικότατους κατοίκους του, και έχετε κάθε λόγο να πάτε… τώρα.
Πώς θα πάτε: Με αεροπορική πτήση της JAT (Γιουγκοσλαβικές Αερογραμμές) από 231 ευρώ μετ' επιστροφής και φόρων ή της Ολυμπιακής (από 271 ευρώ) σε περίπου 2,5 ώρες. Εναλλακτικά, με τραίνο (45 ευρώ με κουκέτα, 16 ώρες) ή αυτοκίνητο (σε περίπου 7 ώρες) από τη Θεσσαλονίκη.
Πού θα μείνετε: Στο ιστορικό Hotel Moskva (από 125 ευρώ το δίκλινο), στο πολυτελέστατο Hyatt Regency Belgrade (από 200 ευρώ το δίκλινο) ή στο οικονομικότατο, πλην προσεγμένο, Hostel Belgrade (από 40 ευρώ το δίκλινο).

Μάλτα: Μετρήστε πλεονεκτήματα: θα αποφύγετε τα πλήθη τουριστών –που, παραδόξως, δεν την έχουν μάθει ακόμα–, θα αισθανθείτε ότι βρίσκεστε μακριά από τα πάντα ενώ παραμένετε στη Μεσόγειο, θα ζήσετε το σκηνικό του (δικού σας) παραμυθιού στα κάστρα των ιπποτών, θα κάνετε sightseeing σε αξιοθέατα χιλιάδων ετών, θα απολαύσετε τη γαλήνη και το απέραντο γαλάζιο των νερών της. Το μικρό της μέγεθος, η κοντινή απόσταση και οι άριστες συγκοινωνίες της την καθιστούν ιδανική για αποδράσεις αστραπή –αν και θα σας καταλαβαίναμε απόλυτα αν δεν επιστρέφατε την Τετάρτη στο γραφείο γιατί κολλήσατε με την ομορφιά της διπλανής πόρτας που τη χαρακτηρίζει.
Πώς θα πάτε: Απευθείας με την Air Malta σε τιμές που ξεκινούν από 147 ευρώ μετ’ επιστροφής, φόρων περιλαμβανομένων –θα χρειαστείτε λίγες ημέρες παραπάνω άδεια, καθότι δεν υπάρχουν πτήσεις επιστροφής στις 28. Εναλλακτικά, θα πετάξετε με την Alitalia ή τη Lufthansa, με ενδιάμεσο σταθμό πληρώνοντας από 450 ευρώ μετ’ επιστροφής.
Πού θα μείνετε: Στο 4 αστέρων Suncrest, με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και όλες τις απαραίτητες παροχές (από 85 ευρώ το δίκλινο με θέα, 59 ευρώ χωρίς) ή στο επίσης 4 αστέρων, πανέμορφο Hotel Riu Seabank (από 76 ευρώ το δίκλινο).

Μιλάνο: Η πόλη που έχει γίνει συνώνυμο του glamour είναι ιδανική για αποδράσεις αστραπή, κυρίως λόγω του ότι οποιαδήποτε παραμονή πέραν των τεσσάρων ημερών μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική για το budget σας, καθότι είναι γεμάτη ultra stylish clubs, θέατρα υπερπαραγωγές και μπουτίκ σχεδιαστών φετίχ –διαθέτει, όμως, και έναν σημαντικό αριθμό stock outlets, ικανό να εκτονώσει τις καταναλωτικές παρορμήσεις που σίγουρα θα σας καταβάλουν, χωρίς να γονατίσει τις κάρτες σας. Κατά τα άλλα, εδώ θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τον περίφημο Duomo, που ξεκίνησε να χτίζεται το 1386 για να ολοκληρωθεί 600 ολόκληρα χρόνια αργότερα, καθώς και ένα σημαντικότατο αριθμό μουσείων και γκαλερί, που φιλοξενούν μερικά από τα γνωστότερα αναγεννησιακά έργα τέχνης και, βέβαια, την πλέον φημισμένη όπερα του κόσμου, τη La Scala.
Πώς θα πάτε: Απευθείας με την easyJet, από 133 ευρώ μετ’ επιστροφής, φόρων περιλαμβανομένων, αν έχετε τη δυνατότητα να λείψετε μερικές παραπάνω ημέρες από το γραφείο –καθότι η επιστροφή στις 28 θα ανεβάσει αρκετά την τιμή του εισιτηρίου. Διαφορετικά, με την Aegean Airlines (από 320 ευρώ) ή την Air One (από 300 ευρώ) ή με ενδιάμεσο σταθμό τη Ζυρίχη με τη Swiss (από 296 ευρώ)
Πού θα μείνετε: Από τις οικονομικότερες επιλογές στην πόλη, τα Hotel San Tomaso και Hotel Verona προσφέρουν προσεγμένα δίκλινα δωμάτια σε τιμές που ξεκινούν από 60 και 90 ευρώ αντίστοιχα. Εξαιρετική value for money επιλογή το 4 αστέρων Windsor Hotel οι τιμές για τα δίκλινα του οποίου, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking.com, ξεκινούν από 100 ευρώ.

Βουκουρέστι: Η πόλη που ο Lonely Planet τελευταία τιμά με τον χαρακτηρισμό «νέα Πράγα» δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί από τα πλήθη των τουριστών –πράγμα που σημαίνει ότι θα περπατήσετε τις πολύβουες λεωφόρους της, θα διασχίσετε τα καταπράσινα πάρκα της και θα θαυμάσετε τα αξιοθέατα που αποτυπώνουν θαυμάσια τη μακραίωνη ιστορία της σχεδόν ανενόχλητοι. Πανέμορφες πλατείες, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα προστατευμένα από την UNESCO, βασιλικά παλάτια δίπλα στα αυστηρά –το λιγότερο– κτίρια της κομμουνιστικής περιόδου δίνουν στην πόλη τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της. Εννοείται ότι θα πεταχτείτε και για μια μονοήμερη στο Κάστρο του Δράκουλα, στο Brasov, για το απαραίτητο goth στοιχείο στο ταξίδι.
Πώς θα πάτε: Απευθείας με την Aegean, από 214 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων.
Πού θα μείνετε: Στο οικονομικό αλλά συμπαθέστατο Hotel Carpati (από 70 ευρώ το δίκλινο με king size κρεβάτι), ή στο 3 αστέρων Hotel Ambasador (από 79 ευρώ το δίκλινο). Αν το budget σας επιτρέπει μια μικρή σπατάλη, ένεκα πολυτέλειας, εξαιρετική επιλογή είναι και το JW Marriott Bucharest Grand Hotel, με τα δίκλινα να ξεκινούν από 196 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v