Χαλκ(ε)ιδική στη… χαλάρωση

Ξέφρενη φύση, απέραντο γαλάζιο αλλά και χαλλλαροί ρυθμοί συνδυάζονται αρμονικά στη χερσόνησο της Σιθωνίας στη Χαλκιδική, αποτελώντας ιδανική επιλογή για καλοκαιρινές διακοπές.
Χαλκ(ε)ιδική στη… χαλάρωση
του Γιώργου Φλώκα

Πάντοτε οι εκδρομείς στη Χαλκιδική αντιμετώπιζαν το δίλημμα: Κασσάνδρα ή Σιθωνία; Εάν έχετε αυτοκίνητο και δεν σας τρομάζουν οι αποστάσεις, θα προτείναμε ανεπιφύλακτα και τα δυο, καθώς το κάθε «πόδι» έχει τη γλύκα του. Και στα δυο «πόδια» οι επιλογές είναι άπειρες ενώ το πράσινο «αγγίζει» το γαλάζιο, καθώς τα πεύκα συναντούν τα κύματα στις περισσότερες παραλίες.

Εντάξει, η χερσόνησος της Κασσάνδρας είναι πιο κοσμοπολίτικη και ενδείκνυται για όσους θεωρούν ότι οι διακοπές συνδυάζονται με pool bars και πολυτελή ξενοδοχεία. Όμως η Σιθωνία έχει να αντιπαραβάλλει τους χαλαρότερους ρυθμούς, την οργιώδη βλάστηση και τα γραφικά ψαροχώρια…

Με το που μπαίνεις στη χερσόνησο, οι εναλλαγές άγριας φύσης και εντυπωσιακών παραλιών σε αποζημιώνουν για το ότι ξεκίνησες από την Αθήνα και αναγκάστηκες να αντιμετωπίσεις την κίνηση και της Θεσσαλονίκης.

Θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε γραφικά λιμανάκια, μαγευτικά τοπία, μοναχικούς κολπίσκους, χρυσαφένιες παραλίες, καταπράσινα λιβάδια και δάση, γραφικά ψαροχώρια, αλλά και χωριά με στενά σοκάκια και χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε… Κυκλάδες. Το μόνο που χρειάζεστε είναι αυτοκίνητο και διάθεση για περιπλάνηση γιατί οι αποστάσεις δεν είναι μηδαμινές.

Χαρακτηριστικές για την ομορφιά τους ακρογιαλιές, είναι, μεταξύ άλλων, ο Παράδεισος, οι Καβουρότρυπες, το Λιναράκι στη Συκιά, η Τριστινίκα, ο Μαραθιάς, το Καλαμίτσι, το Κριαρίτσι κ.ά.

Το χωριό Άγιος Νικόλας είναι μοναδική επιλογή για όσους δεν μπορούν να καταλήξουν μεταξύ βουνού και θάλασσας. Με αξιόλογες παραλίες (Σαλονικιού, Πύργος, Τρανή Αμμούδα, όρμος Παναγίας) αλλά και εντυπωσιακή θέα όλης της περιοχής, από τον Τορωναίο ως το Σιγγιτικό κόλπο, από το ύψωμα Βέτρυνο.

Η Σάρτη είναι μια λουτρόπολη με αμμώδη παραλία περίπου 10 χιλιομέτρων με θέα στο Άγιο Όρος, η οποία εντυπωσιάζει για τις υποδομές της (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ) αλλά και πλειάδα επιλογών διασκέδασης. Οι Καβουρότρυπες, δίπλα στην πόλη, προσφέρουν μια ακόμη κοντινή επιλογή για μπάνιο.

Στη Βουρβουρού θα βρείτε εστιατόρια, ξενοδοχεία, camping και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αξίζει να επισκεφτείτε τον περίφημο οικισμό των καθηγητών, έκτασης 400 στρεμμάτων, σε μια πευκόφυτη χερσόνησο με πάμπολλες παραλίες, το Μέγα τείχος (χερσόνησος που πήρε το όνομά της από ένα τμήμα αρχαίου τείχους που σώζεται εκεί) αλλά και τα νησιά της Βουρβουρούς, ένα σύμπλεγμα εννιά νησιών που περιβάλλουν το μεγάλο νησί, τη Διάπορο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο όρμος Κρυφτός, που βρίσκεται κυριολεκτικά κρυμμένος στη βόρεια πλευρά της Διαπόρου. Παλιότερα ήταν καταφύγιο πειρατών. Tip: Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε την πίτσα στον «Οβελίξ».

Το Πόρτο-Κουφό είναι το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδας. Το όνομά του το αναφέρει και ο Θουκυδίδης (κωφός λιμήν). Στις βραχώδεις και απόκρημνες ακτές του ανοίγονται σπηλιές, σε κάποιες από τις οποίες υπάρχει πρόσβαση με βάρκα.
Νότια, από την έξοδο του λιμανιού βρίσκονται τα Καρτάλια, το νοτιότερο άκρο της Σιθωνίας, μια εντυπωσιακή περιοχή που μαγεύει τον επισκέπτη, με βραχώδεις απόκρυμνες ακτές...

Η Συκιά είναι ένα από τα παλιά χωριά της Χαλκιδικής και το μεγαλύτερο της Σιθωνίας. Χαρακτηριστικό της εκτεταμένης αμμώδους παραλία του χωριού είναι οι δυο ανεμόμυλοι που σώζονται από τα μέσα του 19ου αιώνα. Κοντά στη Συκιά βρίσκονται δυο ακόμη ιδιαίτερα αξιόλογες παραλίες, το Κριαρίτσι και το καταπληκτικό Καλαμίτσι, μια από τις ωραιότερες ακτές της χερσονήσου.

Σημείωση: Για φαί, η κορυφαία κατά πολλούς επιλογή είναι το χωριό Μεταγγίτσι, με παραδοσιακές ταβέρνες και «έφεση» στα καλά κοψίδια…

Διαμονή:
* Danai Beach Resort: Υπερπολυτελές συγκρότημα στη Νικίτη, τηλ. 23750-22310/22486.

* Ekies - All Senses Resort: Στην υπέροχη παραλία Βουρβουρού, με μεγάλη πισίνα και υπέροχα δωμάτια, τηλ. 23750-91000.

* Porto Carras Grand Resort: Ό,τι καλύτερο και πολυτελέστερο έχει να επιδείξει η περιοχή, τηλ. 23750-77000.

* Villa Galini: Όνομα και πράγμα, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική υπέροχες σουίτες, στις εγκαταστάσεις του Porto Carras, τηλ. 23750-77000. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v