Πάτμος: Must για… απόδραση από τα εγκόσμια

Ιδανικός προορισμός που προσφέρει διακοπές για όλα τα γούστα, η Πάτμος, εκτός από νησί της Αποκάλυψης, μπορεί να σας… αποκαλύψει και τις ποικίλες άγριες ομορφιές της που κάνουν τους προσκυνητές να πηγαίνουν και να ξαναπηγαίνουν.
Πάτμος: Must για… απόδραση από τα εγκόσμια
του Γιώργου Φλώκα

Μια από τις πλέον επιβεβαιωμένες λαϊκές αλήθειες είναι ότι όπου δεις πολλά μοναστήρια και προσέλευση πιστών, το μέρος κρύβει πολλές ομορφιές, γιατί, όπως έλεγε ο παππούς μου «ξέρουν αυτοί πού τα χτίζουν»…

Μια αλήθεια που ανακάλυψα ιδίοις όμμασι στην Αγία Άννα της Αμοργού, όταν λίγο έλειψε να μείνω …μοναχός στο μοναστήρι της περιοχής, μένοντας έκθαμβος από το τοπίο που απολάμβαναν οι καλογέροι που είχαν εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Ανάλογη περίπτωση είναι αυτή του Αγίου Όρους, αλλά και της Πάτμου, ενός νησιού που, εκτός από τα πάμπολλα μοναστήρια, προσελκύει και τους πιστούς κατά χιλιάδες.

Η Πάτμος λέγεται και νησί της Αποκάλυψης, αφού σε αυτό έγραψε ο Ιωάννης ο Θεολόγος το ομώνυμο βιβλίο. Όμως, εκτός από το σπήλαιο της Αποκάλυψης …αποκάλυψη για τον επισκέπτη είναι τα πάμπολλα σπήλαια του ηφαιστιογενούς νησιού, αλλά και οι πολλοί όρμοι που δημιουργούν εξαιρετικούς γραφικούς κόλπους με ονειρικές αμμουδιές και μαγευτικά τοπία.

Ο κυριότερος κόλπος του νησιού είναι το Πόρτο Σκάλα, όπου βρίσκεται και το κεντρικό λιμάνι της Πάτμου. Προς ανατολάς συναντά κανείς τους κόλπους της Άσπρης, του Μελόι, του Αγριολίβαδου, του Κάμπου, των Θερμών, της Λάμπης, των Λευκών και του Μέρικα ενώ νότια βρίσκονται, ο κόλπος των Σάψιλων, του Γροίκου, της Πέτρας, του Σταυρού και της Λέκας. Οι παραπάνω κόλποι προσφέρονται για κολύμπι στις ομώνυμες παραλίες.

Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στη γεωγραφία της Πάτμου είναι τα ακρωτήρια της (της Κουμάνας, της Βαμβακιάς, του Γερανού, το Χοντρό, του Λιβαδιού, της Εψιμιάς της Καλάνας και του Γένουπα), τα οποία ξεχωρίζουν για τη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Γύρω από το νησί αλλά και μέσα στους κόλπους, υπάρχουν χιλιάδες νησάκια που προσθέτουν στη μαγεία του τοπίου. Το μεγαλύτερο είναι το Χιλιομόδι, που βρίσκεται μέσα στον κόλπο της Σκάλας. Στο Χιλιομόδι υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Βορειότερα συναντά κανείς τα νησάκια της Αγ. Θέκλας, του Αγ. Γεωργίου, το Κεντρονήσι, του Γερανού και του Μαλάμου. Στην νότια πλευρά της Πάτμου υπάρχουν τα Λουκάκια, το Πιλάφι, το Τραγονήσι, το Πρασονήσι και η Πέτρα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν και τα σπήλαια της Πάτμου. Φυσικά, το σημαντικότερο είναι το περίφημο σπήλαιο της Αποκάλυψης, με μήκος 6,6 μέτρα και πλάτος 5,5 μέτρα, αλλά ιδιαίτερες ομορφιές κρύβουν και οι σπηλιές του Κύνωπα, των Αλυκών, της Συκαμιάς, του Απολλού, η Αράπη, τα Φουρνάκια και οι Φωκοσπηλιές.

Αν επισκεφθείτε την Πάτμο, μην αμελήσετε να επισκεφθείτε τη λίμνη της Πέτρας, ένα σημείο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, η οποία τον χειμώνα φιλοξενεί ερωδιούς, κύκνους και αγριόπαπιες.

Στα αξιοθέατα της Πάτμου συμπεριλαμβάνονται επίσης οι πολλοί αρχαίοι οικισμοί, με βασικότερο τον οικισμό της Αγροικίας, όπου λέγεται ότι υπήρχε ο ναός του Δία.
Επίσης, στον κόλπο της Λάμπης δέσποζε κάποτε υπήρχε η αρχαία πόλη του Πλατύ Γιαλού ενώ η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, η Φόρα, βρίσκεται στο λόφο Καστέλι, κοντά στην πόλη της Σκάλας. Σημειώνεται ότι τα τείχη της αρχαίας πόλης είναι ακόμη ορατά.

Οι παραλίες
Στην Πάτμο μπορεί κανείς να βρει παραλίες για όλα τα γούστα. Υπάρχουν αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά, παραλίες με βότσαλα, οργανωμένες πλαζ με υποδομές, αλλά και απομονωμένους «παρθένους» κολπίσκους για πιο μοναχικές καταστάσεις.

Ο Κάμπος είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες παραλίες του νησιού, ενώ από τις πλέον πολυσύχναστες είναι και η παραλία του Γροίκου, του ομώνυμου παραθαλάσσιου οικισμού.

Το Αγριολιβάδι είναι μια ακόμη από τις οργανωμένες παραλίες της Πάτμου, η οποία ξεχωρίζει για τα πεντακάθαρα νερά της, ενώ μπορεί κανείς να βρει υποδομές όπως ομπρέλες, beach bar και ταβέρνες.

Η παραλία του Μελόι βρίσκεται κοντά στη Σκάλα και χαρακτηριστικό της είναι τα ήρεμα κι απάνεμα νερά της. Τα δέντρα που φτάνουν μέχρι την ακροθαλασσιά προσφέρουν τη σκιά τους στους λουόμενους.

Τα Βάγια είναι μια παραλία με βότσαλο και απευθύνεται σε όσους απολαμβάνουν το κρύο νερό ενώ μια ακόμη παραλία με βότσαλα, πολύχρωμα όμως, είναι αυτή της Λάμπης.

Η Άσπρη είναι μια ήσυχη παραλία, προσβάσιμη ακόμη και με τα πόδια από τη Σκάλα, ενώ η Ψιλή Άμμος είναι μία ακόμα πανέμορφη παραλία, αν και λίγο δυσπρόσιτη με τα πόδια ή το αυτοκίνητο, οπότε καλύτερα να την επισκεφθείτε με καραβάκι.

Ωστόσο, δυο είναι οι παραλίες που «έκλεψαν την καρδιά μας», το λιβάδι του Γερανού (μην σας ξεγελά το όνομα), μια πανέμορφη παραλία με άμμο, αλμυρίκια και υπέροχη θέα προς το Αιγαίο και τα απέναντι νησάκια, και το λιβάδι Καλογήρων, απομονωμένη παραλία που περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση και βράχια.
 
Φαγητό – Ποτό
Η περιοχή Διακόφτι και η παραλία Γροίκου φημίζονται για τις ψαροταβέρνες τους, με τις πραγματικά πολύ λογικές τιμές. Εμείς προτείνουμε τον «Φλοίσβο», ένα απλό ταβερνάκι με παραδοσιακές συνταγές, ψάρια και μαγειρευτά, καθώς και το «Κτήμα Πέτρα», στην περιοχή Πέτρα, στον Γροίκο, με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, νόστιμα μαγειρευτά και της ώρας. Όλα τα προϊόντα, μάλιστα, της ταβέρνας είναι παραγωγής του καταστήματος. Στον Κάμπο, φημιστός είναι ο «Πανάγος», πάνω στη λιθόστρωτη πλατεία του χωριού, όπου θα απολαύσετε τοπικά πιάτα της Πάτμου και, για το τέλος, σπιτικό γλυκό του κουταλιού. Τέλος, αν βρεθείτε για μπάνιο στην Λάμπη, πρέπει οπωσδήποτε να κάτσετε μετά για φαγητό στην ψαροταβέρνα πάνω από την παραλία.

Για… αργότερα, τα μπαράκια που ξεχωρίζουν βρίσκονται στην Σκάλα της Πάτμου και είναι η «Κουκουμαύλα» και το «Kasbah», όπου γίνεται πραγματικά χαμός.

Διαμονή
* Petra Hotel: Από τα highlights του νησιού, στην παραλία Γροίκου. Διαθέτει πολυτελή δωμάτια και σουίτες, με άπλετη θέα στη θάλασσα (τηλ. 22470 34020, από 210 ευρώ το deluxe δίκλινο με πρωινό).

* Αρχοντικά Ειρήνη: Επτά υπέροχα διώροφα δωμάτια με πλακόστρωτες αυλές και βεράντες με θέα τη θάλασσα, στην περιοχή Σάψυλα, πέντε λεπτά από τον Γροίκο και δέκα από τη Χώρα (τηλ. 22470 32826, από 180 ευρώ η κατοικία 4 ατόμων).

* Porto Scoutari Romantic Hotel: Ένα πραγματικά ρομαντικό ξενοδοχείο, ανάμεσα στις παραλίες Μελόι και Αγριολίβαδο, με όμορφα παραδοσιακά δωμάτια και μία τεράστια πισίνα (τηλ. 22470 33123, από 140 ευρώ το δίκλινο με πρωινό).

* Patmos Paradise Hotel: 200 μέτρα από την παραλία του Κάμπου, διαθέτει σουίτες και δωμάτια και εκπληκτική θέα από τα μπαλκόνια του (τηλ. 22470 32624, από 169 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο, ή 217 ευρώ με θέα στη θάλασσα, πάντα με πρωινό).

* Skala Hotel: Στη Σκάλα του νησιού, πρόκειται ένα φιλικό, οικογενειακό ξενοδοχείο που ανακαινίστηκε σχετικά πρόσφατα παρέχοντας πλέον όλες τις σύγχρονες ανέσεις και μία μεγάλη πισίνα στην αυλή του (τηλ. 22470 31343, από 130 ευρώ το δίκλινο με πρωινό).
 
Τελευταία ενημέρωση: 25 Ιουνίου 2009
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v