Καταρράκτες στην Ελλάδα: Βουτιές στο πράσινο

Πράσινα αντί για γαλάζια νερά, φυσική δροσιά αντί για ανελέητη ακτινοβολία, κελάρυσμα νερού αντί για ήχους ρακέτας. Εναλλακτικές βουτιές ανά την Ελλάδα, όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο. Αν σκέφτεστε ότι οι επιλογές εξαντλούνται στην Έδεσσα και τη Σαμοθράκη, καιρός να αναθεωρήσετε.
Καταρράκτες στην Ελλάδα: Βουτιές στο πράσινο
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί το δέος, όπως λέγαμε και παλιότερα, να είναι η καταλληλότερη λέξη για να περιγράψει το συναίσθημα που δημιουργείται μπροστά στον πλέον επιβλητικό υδάτινο όγκο, αυτόν που πέφτει από ψηλά, οι καταρράκτες του ελληνικού καλοκαιριού, όμως, μας εμπνέουν και κάτι εξίσου έντονο, αν και λιγότερο μεγαλοπρεπές: το αίσθημα της ασφάλειας, του καταφυγίου της δροσιάς σε ένα ευρύτερο περιβάλλον που, στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις, δε φημίζεται για τις πράσινες αποχρώσεις του φυσικού κάλλους του.

Διότι, σαφέστατα, καλές οι χρυσαφένιες αμμουδιές με τα γαλανά νερά που κοιτάζουν τον ήλιο κατάματα, αλλά όταν ο υδράργυρος «χτυπάει» σαραντάρια θέλουμε να ξέρουμε ότι έχουμε ένα ασφαλές καταφύγιο, ένα δροσερό μέρος να πάμε να κρυφτούμε για να αποφύγουμε έστω προσωρινά τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, χωρίς όμως να αποχωριστούμε και τις βουτιές μας. Αν τώρα το όλο σκηνικό μπορεί να έχει και κάτι από γαλάζια λίμνη, ακόμα καλύτερα.

Στα βλέμματα αμφισβήτησης που ήδη νιώθουμε ότι εισπράττουμε, να σπεύσουμε να απαντήσουμε ότι μπορεί ο Εδεσσαίος Κάρανος να είναι σταρ, γύρω του όμως υπάρχει ένα ολόκληρο καστ που περιμένει να το προσέξει το μάτι ενός έμπειρου κριτικού για να αναγνωριστεί η αξία του. Κι αν τόσο καιρό ήμασταν απασχολημένοι να λιαζόμαστε στο Πόρτο Κατσίκι και να στήνουμε σκηνή στο Να για να προσέξουμε ότι η Λευκάδα και η Ικαρία διαθέτουν εκτός όλων των άλλων και δύο πανέμορφους καταρράκτες, ποτέ δεν είναι αργά. Εφοδιαζόμαστε στεγνές πετσέτες, φοράμε αθλητικά αντί για σαγιονάρες και ξεκινάμε για βουτιές σε νερά με χρώμα και φόντο πράσινο.


Σάμος: Ποτάμι
Δεκαπέντε περίπου λεπτά πεζοπορίας μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος όλο τρεχούμενα νερά οδηγούν στη λιμνούλα του πρώτου καταρράκτη –αν δεν κολυμπήσετε δε θα τον δείτε, θα τον ακούσετε μόνο, καθότι τον κρύβουν δύο βράχοι που χωρίζονται από ένα αρκετά φαρδύ υδάτινο πέρασμα. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγο ακόμα, να τσαλαβουτήξετε στα ρηχά σημεία του ποταμιού, να κολυμπήσετε στα βαθιά του και να σκαρφαλώσετε για να θαυμάσετε έξι ακόμη απαράμιλλης ομορφιάς καταρράκτες. Η περιπέτεια αξίζει, εγγυημένα, τον κόπο –φάτε καλό πρωινό και ξεκινήστε νωρίς.
Διαμονή: Kalidon Palace (τηλ.: 22730 92605-7) στο Κοκκάρι, Doryssa Bay (τηλ.: 22730 88300, 22730 61390) στο Ποτοκάκι.
Φαγητό: Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στο Γλάρο στο Ηραίον, μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ στο Συμπόσιο στο Πυθαγόρειο, στο Κούτσι στον Πύργο και στη Σούδα στο Βαθύ.

Λευκάδα: Φαράγγι Δημοσάρι
Μισή ώρα περπάτημα στο μονοπάτι που διασχίζει το καταπράσινο φαράγγι, σε αντάλλαγμα για μια φυσική πισίνα, πνιγμένη στο πράσινο, η δροσιά της οποίας αποτελεί την ιδανική εναλλακτική στις ηλιοδαρμένες παραλίες του νησιού για τα μεσημέρια που ο υδράργυρος ανεβαίνει στο 40 plus. Ο καταρράκτης που φροντίζει να τη γεμίζει προσθέτει την τελευταία πινελιά στο σκηνικό γαλάζιας λίμνης και παρέχει το soundtrack του νερού που ονειρεύεται κάθε πιστός οπαδός του Φενγκ Σούι για το σπίτι του.
Διαμονή: Ionian Blue (τηλ.: 26450 29029) και Red Tower (τηλ.: 26450 92951-2) στη Νικιάνα, Pavezzo (τηλ.: 26450 71782) στην Κατούνα.
Φαγητό: Εξαιρετικά μαγειρευτά και ντόπια κουζίνα στο Λευκάτα στο Αθάνι, φρέσκο ψάρι και θαλασσινά εδέσματα στο Γιάννη στη Λυγιά και στο Σπίτι του Κολονέλου στη Νικιάνα.

Βόρεια Εύβοια: Φαράγγι του Δρυμώνα
Στο δρόμο από την Κερασιά προς το Δρυμώνα συναντάμε ένα πάρκο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς. Τα μονοπάτια του, πλαισιωμένα από σπάνια είδη χλωρίδας –δώστε προσοχή στα ταμπελάκια με τις ονομασίες των δέντρων και των φυτών που θα συναντήσετε στη διαδρομή– εκτείνονται σε μήκος 850 μέτρων, για να καταλήξουν σε έναν μοναδικής ομορφιάς καταρράκτη, τα νερά του οποίου γεμίζουν μια μικρή, καταπράσινη λίμνη. Η βουτιά ενδείκνυται μόνο για τους έχοντες εμπειρία αρκετά χαμηλών θερμοκρασιών νερού –οι υπόλοιποι επιδίδονται σε… frog spotting υπό τις φωνές των συμπαθέστατων αμφιβίων που κατοικούν τις άκρες της λίμνης, ή απλά στο θαυμασμό του τοπίου.
Διαμονή: Thermae Sylla Spa (τηλ.: 22260 60100) και Knossos City Spa Hotel Edipsos (τηλ.: 22260 22460, 22560) στην Αιδηψό, Κουκουναριές (τηλ.: 22270 32185) και Λειβαδίτης (τηλ.: 22270 31640, 31602) στη Λίμνη
Φαγητό: Φρέσκο ψάρι και λοιποί θαλασσινοί μεζέδες στο Φύκι, ευφάνταστες σπιτικές δημιουργίες στους 7 Ανέμους, σχάρα στο Πικάντικο –όλα στη Λίμνη–, ντόπιες σπεσιαλιτέ στην κυρία Λίτσα στις Ροβιές, φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στο Λέκκα και στο Μουράγιο στην παραλία της Αγίας Άννας.

Έδεσσα: Κάρανος και Πάρκο Καταρρακτών
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων σκέφτεται την Έδεσσα όταν ακούει για καταρράκτες. Με ύψος που αγγίζει τα 70 μέτρα, ο Κάρανος, ή Μεγάλος Καταρράκτης, ρίχνει τα νερά του Εδεσσαίου ή Βόδα ποταμού στην πλαγιά του λόφου με τόση ορμή και δύναμη που άνετα διεκδικεί τον τίτλο του επιβλητικότερου υδάτινου όγκου της χώρας. Ακριβώς πίσω του, ένα περίτεχνο γεφυράκι προσφέρει τη μάλλον σπάνια ευκαιρία να σταθείτε μέσα σε έναν καταρράκτη χωρίς να βρέχεστε παρά ελάχιστα, και να θαυμάσετε το μακεδονικό κάμπο πίσω από μια τεράστια, υδάτινη κουρτίνα. Καθώς το πάρκο συνεχίζεται, λιθόστρωτα μονοπάτια και πέτρινα σκαλιά οδηγούν στο Διπλό Καταρράκτη, όπου το νερό πέφτει διαδοχικά σε μικρά, φυσικά σκαλοπάτια πριν καταλήξει σε δύο καταπράσινες λίμνες, για να συνεχίσει από εκεί την πορεία του προς τον κάμπο.
Διαμονή: Χαγιάτι (τηλ.: 23810 51500) και Βαρόσι (τηλ.: 23810 21865) στην ομώνυμη παραδοσιακή συνοικία της πόλης.
Φαγητό: Παραδοσιακή κουζίνα με έμφαση στα καλοψημένα κρέατα στο Σταθμό, δίπλα στον σταθμό των τραίνων, σπιτικές σπεσιαλιτέ και ολόφρεσκα ψάρια στη Λίμνη, στην περιοχή Αγίου Γεωργίου στα Βρυττά.

Κύθηρα: Φόνισσα στο Μυλοπόταμο
Το λαγκάδι είναι «της νεράιδας», ο καταρράκτης «της φόνισσας» –η αντίθεση εμφανής. Ένα καταπράσινο φαράγγι, κοντά στο παραδοσιακό χωριό Μυλοπόταμος, με τους πλαιούς νερόμυλους, οδηγεί, μετά από μια αναζωογονητική πεζοπορία μέσα στη φύση, σε μια εξίσου πράσινη λίμνη, ιδανική για κολύμπι, στην οποία χύνεται ο καταρράκτης που μας δίνει έναν ακόμη λόγο να ονειρευόμαστε το ταξίδι στα Κύθηρα.
Διαμονή: Ράικος (τηλ.: 27360 31629, 27360 31766) στο Καψάλι, Τζιβαέρι (τηλ.: 27360 39079) και Πετράδι (τηλ.: 27360 37000) στο Λιβάδι
Φαγητό: Στο Υδραγωγείο στο Καψάλι, στη Φιλιώ στον Κάλαμο, στον Πλάτανο στον Ποταμό και στο ταβερνάκι της πλατείας στο χωριό Μιττάτα.


Σαμοθράκη: Φονιάς

Ναι, το όνομα είναι τρομακτικό και δυστυχώς όχι, δεν είναι τυχαίο. Ένας εκ των ομορφότερων καταρρακτών στην Ελλάδα δημιουργεί στο σημείο όπου τα νερά του χύνονται στη διαμέτρου 30 περίπου μέτρων λίμνη –ή πιο σωστά βάθρα– μια εξαιρετικά επικίνδυνη ισχυρή δίνη. Παρ’ όλα αυτά, το κολύμπι στη βάθρα του Φονιά είναι ασφαλέστατο, φτάνει να μην πλησιάσετε κοντά στον καταρράκτη. Για να φτάσετε ως εδώ, θα έχετε περπατήσει περί τα 45 λεπτά πλάι στις όχθες, ανηφορίζοντας το ρέμα του Φονιά, οπότε είναι μάλλον απίθανο να καταφέρετε να αντισταθείτε στον πειρασμό για μια δροσιστική βουτιά σε ένα τόσο ειδυλλιακό τοπίο. Αν κάνετε στη συνέχεια τον κόπο να ανεβείτε στην επάνω βάθρα, από την οποία ξεκινά ο θεαματικός καταρράκτης, θα βρείτε ένα αληθινότατο... ομοίωμα παραλίας με ψιλή άμμο που οδηγεί ευγενικά τους λουόμενους στο νερό.
Διαμονή: Αρχόντισσα beach hotel studios (τηλ.: 6974552836, 6973233044) κοντά στον καταρράκτη, Κάστρο (τηλ. 25510 89400) κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης, Mariva (τηλ.: 25510 98230 και 25510 98258) στα Θέρμα.
Φαγητό: Ντόπιες σπεσιαλιτέ –must το αρνάκι στη λαδόκολλα– στη Σωτέρα, βγαίνοντας από τη Χώρα, στα ταβερνάκια του Προφήτη Ηλία και στην Κληματαριά στην πλατεία της Καμαριώτισσας, ουζάκι και μεζέ ή κρασοκατάνυξη με ελαφρύ τσιμπολόγημα το βράδυ στο καφενείο στην είσοδο των Θέρμων.

Μεσσηνία: Νέδα
Οι απλοί συλλέκτες φωτογραφιών θα κατέβουν το φαράγγι οδικώς σε 10 περίπου λεπτά, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία της οδικής πρόσβασης που δε μας δίνεται συχνά στους εν Ελλάδι καταρράκτες. Οι υπόλοιποι θα κάνουν τη διαδρομή πεζοί, είτε οργανωμένα με την Trekking Hellas, που διοργανώνει εξορμήσεις κάθε Σαββατοκύριακο όλο το καλοκαίρι, είτε μόνοι, για να εισπνεύσουν αρώματα φύσης, να θαυμάσουν την απίστευτη ποικιλία χλωρίδας, να ακούσουν τον μοναδικό ήχο του νερού που αντηχεί στη χαράδρα να δυναμώνει όσο πλησιάζουν και να φτάσουν μετά από 45 περίπου λεπτά σε μια μοναδική γαλαζοπράσινη λίμνη την οποία γεμίζει το νερό του καταρράκτη που πέφτει από ψηλά, δημιουργώντας μια απίστευτη χρωματική παλέτα σε συνδυασμό με τα παιχνιδίσματα του φωτός. Αν και ξέρουμε ότι δε θα καταφέρετε να αντισταθείτε σε μια βουτιά, οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε ότι αυτά τα πανέμορφα νερά είναι κρύα –πολύ κρύα.
Διαμονή: Kyparissia Beach (τηλ. 27610 24492-4), Τσολαρίδης (τηλ. 27610 22145) και Κανελλάκης (τηλ. 27610 24464-65) στην Κυπαρισσία
Φαγητό: Ουζάκι και μεζέδες στο Μύλο στον Αγρίλη, ολόφρεσκο ψάρι στον Αργύρη στο Μάραθο, ντόπιες σπεσιαλιτέ, εξαιρετική σχάρα και δημιουργική κουζίνα στην Ελιά στη Γιάλοβα, φημισμένη γουρουνοπούλα στην πλατεία της Κυπαρισσίας, θαλασσινές ποικιλίες στο Εν Πλω, επίσης στην Κυπαρισσία.

Θάσος: Μαριές
Μαριές είναι το όνομα του μικρού χωριού, ενός από τα παλαιότερα του νησιού, που είναι κτισμένο μέσα σε μια καταπράσινη χαράδρα. Ξεκινώντας από εδώ, θα ανεβείτε το βουνό Υψάριον, που στέκει ακοίμητος φρουρός πίσω του, για να συναντήσετε, ανάμεσα στα πυκνά του δάση, τη μικρή τεχνητή λίμνη που σχηματίζει τον παραμυθένιο καταρράκτη της διπλανής φωτογραφίας. Πνιγμένος στο πράσινο και με φυσική κορνίζα τα ιδιόμορφα βράχια, μπορεί να μη σας εμπνεύσει για βουτιά, καθότι το νερό είναι μάλλον ρηχό, σίγουρα όμως θα σας μαγνητίσει με τη φυσική ομορφιά του.
Διαμονή: Καστανιές (τηλ.: 25930 72161, 6944323338) στο Μεγάλο Καζαβίτι, Αλέξης Villas (τηλ.: 25930 61320, 2593022362) στην Παναγία
Φαγητό: Τοπικές σπεσιαλιτέ και μαγειρευτά στο Στέκι της Κατερίνας στο Ραχώνι, στο Στέλιο και στο Pegasus στο Θεολόγο, θαλασσινοί μεζέδες στην Αρχόντισσα στην Αλυκή

Ικαρία: Φαράγγι Χάλαρη
Πάνω από την αγαπημένη των «γκρούβαλων» παραλία του Να, ο ποταμός Χάλαρης σηματοδοτεί τη διαδρομή που περνά μέσα από το ομώνυμο φαράγγι για να καταλήξει στις Ράχες. Ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια, περπατάτε περίπου μισή ώρα στο μονοπάτι, μέχρι να συναντήσετε τον επιβλητικό καταρράκτη που πλαισιώνεται από κατάλευκα βράχια και πυκνή βλάστηση, για να καταλήξει στην πράσινη λιμνούλα της φωτογραφίας. Αν θα θαυμάσετε για λίγο την ηρεμία του και θα επιστρέψετε στην άγρια ομορφιά του Να ή θα μαγνητιστείτε τόσο από το κελάρυσμα του νερού και θα συνεχίσετε τη διαδρομή μέχρι τις Ράχες εξαρτάται από το πόσο φανατικοί της πεζοπορίας είστε –η διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες, και σε αρκετά σημεία δεν είναι εύκολη, τα τοπία που διασχίζει, όμως, την κάνουν να αξίζει πραγματικά τον κόπο.
Διαμονή: Cavos Bay (τηλ.: 22750 71381-3) και Erofili Beach Hotel (τηλ.: 22750 71058) στον Αρμενιστή, Messakti Village (τηλ.: 22750 71331) στο Γιαλισκάρι. Οι πραγματικοί φαν της Ικαρίας, όμως, στήνουν σκηνή στο Να σνομπάροντας επιδεικτικά κάθε είδους «σύγχρονες παροχές και ανέσεις».
Φαγητό: Φρέσκο ψάρι και αστακομακαρονάδες ποίημα στην Άννα, στο Να, μαγειρευτά στο Γεφύρι, τοπική κουζίνα, καλοψημένο κρέας και αμιγώς βιολογικά προϊόντα στο Συμπόσιον –και τα δύο στον Αρμενιστή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v