Ταϊλάνδη: Το χαμογελαστό πρόσωπο της Ασίας

Πολιτισμός και ιστορία, ονειρεμένες παραλίες και εντυπωσιακοί βουδιστικοί ναοί, χαμογελαστά πρόσωπα και υπέροχο φαγητό. Η μαγευτική Ταϊλάνδη μας προσκαλεί στο πιο εξωτικό όνειρο της ζωής μας.
Ταϊλάνδη: Το χαμογελαστό πρόσωπο της Ασίας
της Έλενας Μπούλια

Αν για το επόμενο ταξίδι σας αναζητάτε έναν προορισμό που να συνδυάζει ασυναγώνιστη φυσική ομορφιά, εμπνευσμένους ναούς, διακριτή φιλοξενία, εντυπωσιακή κουζίνα και ιστορία που μετρά χιλιάδες χρόνια, το Βασίλειο της Ταϊλάνδης είναι ακριβώς το μέρος που ονειρεύεστε.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να μιλήσει κανείς για την εξωτική αυτή χώρα μέσα από ένα μόνο άρθρο, τόσο εύκολο είναι να την περιγράψει με μία μόνο λέξη: Φανταστική! Η Ταϊλάνδη δεν είναι απλά ένας προορισμός που επιλέγει κανείς για να περάσει μερικές μέρες διακοπών και να δει «κάτι διαφορετικό». Είναι ένα πραγματικό ταξίδι ζωής, από αυτά που λίγοι μπορούν να επαναλάβουν όχι γιατί είναι δύσκολα προσβάσιμη ή οικονομικά ασύμφορη, αλλά γιατί είναι τόσο πρωτόγνωρα και έντονα τα συναισθήματα που σου γεννά, που οι περισσότεροι προτιμούν να τα κρατήσουν μία και για πάντα καλά φυλαγμένα στο μυαλό και την καρδιά τους, όπως ένα υπέροχο όνειρο.

Γεωγραφικά, η Ταϊλάνδη βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ασία, με το Λάος και την Καμπότζη στα ανατολικά της, τον Κόλπο της Ταϊλάνδης και τη Μαλαισία στα νότια και την Ανδαμανική θάλασσα με τη Μπούρμα στα δυτικά της. Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι η Μπανγκόκ, ενώ η επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα Ταϊλανδέζικα (σε όλα τα τουριστικά μέρη βέβαια οι κάτοικοι μιλούν -ή έχουν όλη της καλή διάθεση να μιλήσουν- Αγγλικά).

Το να μιλήσει κανείς για την ιστορία της Ταϊλάνδης είναι σα να μιλά για την ιστορία από καταβολής κόσμου, αφού η περιοχή υπολογίζεται ότι κατοικείται εδώ και 10.000 χρόνια, από την παλαιολιθική, δηλαδή, εποχή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στο απέραντο τοπίο της χώρας ο επισκέπτης θα συναντήσει διάσπαρτα αρχαιολογικά μνημεία και τεχνουργήματα μιας πάμπλουτης πολιτισμικής κληρονομιάς. Ως βουδιστική χώρα, άλλωστε, οι ναοί και τα τέμπλα λατρείας του Βούδα βρίθουν στην περιοχή, συμβάλλοντας στον εξωτισμό του μέρους. Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι, παρά την πίεση των Ευρωπαίων, η Ταϊλάνδη είναι το μόνο κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας που απέφυγε τον αποικισμό, διατηρώντας έτσι ατόφια την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Στην Μπανγκόκ...
Το ταξίδι μας στην Ταϊλάνδη ξεκινά απαραίτητα από τη Μπανγκόκ, η οποία έγινε πρωτεύουσα του κράτους το 1782, κατά την πρώτη μοναρχία των Chakri. Κοσμοπολίτικη και εκτυφλωτική, η Μπανγκόκ αποτελεί αναμφισβήτητα το πολιτικό, πολιτιστικό, εμπορικό και μορφωτικό κέντρο της χώρας. Επιτηδευμένα τουριστική, αλλά και με αξιοσημείωτη φυσική ομορφιά που συνδυάζει εντυπωσιακούς ναούς αλλά και γραφικά κανάλια, η Μπανγκόκ συναρπάζει το βλέμμα και τις αισθήσεις.

Το ζεστό και υγρό της κλίμα, σε συνδυασμό με τα καυτερά φαγητά και τα… αμαρτωλά κορμιά που περιφέρονται στα -ουκ ολίγα- κακόφημα σοκάκια δημιουργούν την εντύπωση ότι σε αυτήν την πόλη… τα πάντα μπορούν να συμβούν. Αλλά η Μπανγκόκ έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από αυτό. Απολαύστε, φτάνοντας εκεί, ένα, περίφημο άλλωστε, Thai massage, πηδήξτε πάνω σε ένα καραβάκι που θα σας κάνει τουρ στα ποτάμια της Μπανγκόκ και θαυμάστε την πόλη, χωρίς να ταλαιπωρηθείτε από τη ζέστη και το στριμωξίδι των δρόμων και των λεωφορείων. Μέσα σε μία μόνο ώρα έχετε τη δυνατότητα, μέσα από το καραβάκι, να θαυμάσετε αξιοθέατα όπως το Μεγάλο Παλάτι και το Ναό Phra Kaeo (του Σμαραγδένιου Βούδα) με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, το Ναό Wat Pho (του ξαπλωμένου Βούδα), τον Wat Arun (Ναό της Αυγής), τη γέφυρα Memorial και το πανεπιστήμιο Thammasat.

Ωστόσο, πέρα από τη βόλτα με το καραβάκι, στην Μπανγκόκ αξίζει να πάρετε ένα τρίκυκλο ταξί τουκ-τουκ και να επισκεφθείτε τον Ζωολογικό Κήπο Dusit, με μία ενδιαφέρουσα συλλογή από… άγρια θηρία, αλλά και το Siam Park, ένα τεράστιο πάρκο με πισίνες, τεχνητά συστήματα σερφ, καταρράκτες και σιντριβάνια που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, αφιερώστε αρκετό χρόνο στα, υπαίθρια και μη, μαγαζιά της πόλης και μην αμελήσετε να αγοράσετε ταϊλανδέζικο μετάξι, μοντέρνα περίτεχνα κοσμήματα αλλά και αντίκες με πολύτιμες πέτρες και κάθε είδους υφάσματα. Οι τιμές στην πόλη είναι δελεαστικές, μα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδοθείτε σε παζάρεμα μέχρι τελικής πτώσεως. Στην Μπανγκόκ επιβάλλεται.

Μετά την Μπανγκόκ;

Πουκέτ
Γνωστό και ως «Μαργαριτάρι του Νότου», το Πουκέτ είναι το μεγαλύτερο, πιο πυκνοκατοικημένο και περισσότερο τουριστικό νησί της Ταϊλάνδης. Με πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία, το νησί υπήρξε στο παρελθόν σημαντικό εμπορικό κέντρο ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα, λόγω της παραγωγής αλουμινίου και καουτσούκ.

Εκπληκτικοί όρμοι και κόλποι με ονειρεμένες παραλίες και κρυστάλλινα νερά, χαμογελαστοί και φιλόξενοι άνθρωποι, εξαιρετική κουζίνα με θαλασσινά και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν έναν μαγευτικό προορισμό για αξέχαστες διακοπές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι το νησί επισκέπτονται κατά κόρον νεόνυμφοι και ερωτευμένοι.

Όσο για τα αξιοθέατα, πέρα από τα αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, όπως το Εθνικό Μουσείο του Thalang (λαογραφικό κυρίως) και ο Ναός Wat Phra Thong, με το διάσημο μισοθαμμένο ομοίωμα του Βούδα, οι παραλίες εδώ έχουν τον πρώτο λόγο. Η τεράστια παραλία του Mai Khao και η Nai Yang, η πιο ανεπτυγμένη Patong, οι γαλήνιες Karon και Kata και η κάτασπρη Nai Han, απέναντι από τη λιμνοθάλασσα, είναι οι καλύτερες εξ αυτών. Το νησί, ωστόσο, προσφέρεται και για μοναδικές εκδρομές, π.χ. στον κόλπο Phangnga με τα αμέτρητα νησάκια από ασβεστόλιθο και σπηλιές ή στα δημοφιλή νησιά Phi Phi, στην επαρχία Krabi, όπου γυρίστηκε και η ταινία The Beach.

Κο Σαμούι
Στο νότο και αυτό αλλά πιο μακριά από τα υπόλοιπα, το Κο Σαμούι είναι το ιδανικό νησί για χαλάρωση. Είναι, μάλιστα, από τα «τυχερά» νησιά της χώρας, αφού την «γλίτωσε» από το τσουνάμι του Δεκεμβρίου 2004 και παρέμεινε ένας μικρός επίγειος παράδεισος. Τι θα κάνετε εκεί; Απολύτως τίποτα. Θα βάλετε ένα αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας και θα ξεχάσετε το χρόνο σε μία από τις συγκλονιστικές παραλίες του νησιού, όπως η Meanam (όχι η καλύτερη αλλά αξίζει μια βουτιά), η Bophut, η Bangrak (ή παραλία του Μεγάλου Βούδα) και κυρίως η παραλία του Chaweng με τα αμέτρητα χιλιόμετρα λευκής άμμου ανάμεσα σε δύο καταπράσινα νησιά.

Τσα αμ και Χουά Χιν
Στα ανατολικά της Ταϊλάνδης, το Cha am και το Hua Hin αποτελούν ιδανικά θέρετρα για ήσυχες οικογενειακές διακοπές, ενώ ξεχωρίζουν για τα αξιοθέατα και τις παραλίες τους. Πιο συγκεκριμένα, στο Cha am, πέρα από την παραλία, αξίζει να επισκεφθεί κανείς το παραθαλάσσιο ξύλινο παλάτι Phra Ramrajanivet και το Εθνικό Πάρκο Kaeng Krachan, το μεγαλύτερο της Ταϊλάνδης με τους καταπράσινους λόφους και τις εντυπωσιακές χειροτεχνίες στους βουδιστικούς ναούς. Ενώ στο Hua Hin, πέρα από την παραλία, μπορείτε να επισκεφθείτε το θερινό ανάκτορο Klai Kangwon, τη νυχτερινή αγορά με τα πρωτότυπα τρόφιμα που μαγειρεύονται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών αλλά και το Κέντρο Υγιεινής Ζωής Chiva – Som, ένα αυτόνομο χωριό που προτείνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βελτίωσης της υγείας και της φυσικής κατάστασης.

Chiang Μai και Chiang Rai
Κι όταν χορτάσετε από παραλίες και ακρογιαλιές, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τις δύο σημαντικότερες επαρχίες στα βόρεια της Ταϊλάνδης και σε υψόμετρο άνω των 300μ. Το Chiang Mai είναι η κυριότερη πόλη του βορρά και απέχει 700χλμ. από την Μπανγκόκ. Ξεχωρίζει ως θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο, αφού στις πεδινές περιοχές του συναντά κανείς την κοιλάδα του Shangri-la με τα μοναδικά εορταστικά έθιμα, τους εντυπωσιακότερους ιστορικούς ναούς, όπως ο Wat Phra Sing και ο Wat Suan Dok, αλλά και υπέροχους ντόπιους κατοίκους.

Ακόμα ψηλότερα, σε υψόμετρο 580μ., βρίσκεται η επαρχία Chiang Rai, γνωστή κυρίως για το χωριό Mae Sai με τις ενδιαφέρουσες ορεινές φυλές. Αμέτρητα αξιοθέατα και εκεί, όπως το μνημείο του Βασιλιά Meng Rai, οι ναοί Wat Phra Sing και Wat Phra Kaeo, αλλά και το Κέντρο Ανάπτυξης της Ορεινής Φυλής Akha, που βρίσκεται λίγο πριν το χωριό της φυλής, με εκθέσεις χειροτεχνίας. Εκεί θα συναντήσετε και κάποιες γυναίκες της φυλής Karen και συγκεκριμένα τις Padaung, που, όπως θα έχετε δει σε κάποια ντοκιμαντέρ, τοποθετούν στο λαιμό τους χρυσούς κρίκους για να μακραίνει, ως σύμβολο ομορφιάς.

Πώς θα βρεθούμε στην Ταϊλάνδη, πόσο θα μας κοστίσει και πού θα μείνουμε;
Η πτήση για Μπανγκόκ μπορεί να διαρκέσει από 10 έως 18 ώρες με ενδιάμεση, φυσικά, στάση, ανάλογα με την εταιρία που θα επιλέξετε. Υπάρχουν αμέτρητες εταιρίες που εκτελούν ταξίδια από και προς Ελλάδα. Συγκεκριμένα ψάξαμε στο airtickets.gr για πτήσεις μέσα στον Ιούλιο και οικονομικότερες βρήκαμε την Gulf Air που ταξιδεύει μέσω Μπαχρέιν με 720 ευρώ, την Qatar Airways που ταξιδεύει μέσω Ντόχα με 764 ευρώ, την Royal Jordanian που ταξιδεύει μέσω Αμάν με 953 ευρώ και την Turkish Airlines που ταξιδεύει μέσω Κωνσταντινούπολης με 957 ευρώ.

Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία πάντως, μπορείτε να οργανώσετε το ταξίδι σας μέσω του τουριστικού πρακτορείου Mayfair Travel, το οποίο θα αναλάβει να σας βρει τα οικονομικότερα εισιτήρια αλλά και τα καλύτερα ξενοδοχεία και να σας δημιουργήσει ένα ελκυστικό πακέτο 8 ή 10 ημερών, με τιμές που ξεκινούν από 820 ευρώ κατ’άτομο και περιλαμβάνουν τα αεροπορικά εισιτήρια, τη μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο και το ξενοδοχείο, τη διαμονή για 5 βράδια στο ξενοδοχείο και το πρωινό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια του Mayfair Travel στην Ταϊλάνδη κάντε κλικ εδώ.

Εναλλακτικά μπορείτε να μείνετε στα (όλα 5 αστέρων):
* Sheraton Grande Sukhumvit, στην Μπανγκόκ, με τιμές που στα μέσα Ιουλίου ξεκινούν από 126 ευρώ τη βραδιά για ένα δίκλινο.
* Millenium Hilton, στην Μπανγκόκ, με τιμές που την ίδια εποχή ξεκινούν από 90 ευρώ τη βραδιά για ένα δίκλινο.
* Amanpuri Resort, στο Πουκέτ, με τιμές που στα μέσα Ιουλίου ξεκινούν από 300 ευρώ τη βραδιά για ένα δίκλινο.
* Ayara Hilltops, στο Πουκέτ, με τιμές που ξεκινούν από 87 ευρώ τη βραδιά για ένα δίκλινο.
* Santiburi Resort, στο Κο Σαμούι, με τιμές που τον Ιούλιο ξεκινούν από 175 ευρώ τη βραδιά για ένα δίκλινο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v