Αμοργός: Στα πέρατα του γαλάζιου

Καταπληκτικά νερά, πανέμορφα χωριουδάκια και κυκλαδίτικοι ρυθμοί περιμένουν τον επισκέπτη αυτού του λιτού τοπίου, στο κέντρο του Αιγαίου. Η Αμοργός φοράει το καλοκαιρινό της φόρεμα και κερνάει ρακόμελο.  
Αμοργός: Στα πέρατα του γαλάζιου
του Γιώργου Φλώκα

Μοναδικές εικόνες που μένουν χαραγμένες στο μυαλό, γαλήνη και η αίσθηση ότι …κατάγεσαι από εκεί συνθέτουν την ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου που έχει μόλις πάρει το καράβι για να φύγει από το νησί.

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η Αμοργός, το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, συνδυάζει υπέροχες παραλίες (Αιγιάλη, Αγία Άννα, Μούρος κ.α.) με χαλαρούς ρυθμούς ζωής αλλά και την παροιμιώδη κυκλαδίτικη φιλοξενία. Το ταξίδι με το πλοίο της γραμμής είναι αρκετά μεγάλο, αλλά αξίζει.

Το όνομά της οφείλεται στην άμοργο (λινοκαλάμι), ένα θεραπευτικό βότανο που ευδοκιμεί στο νησί, ενώ έχει δυο φυσικά λιμάνια, την Αιγιάλη και τα Κατάπολα. Η άποψη του γράφοντος, ο οποίος έχει περάσει τις μισές διακοπές της ζωής του στο νησί, είναι ότι το πρώτο προσφέρεται για διαμονή και το δεύτερο για βόλτες.

Αιγιάλη
Η πρώτη εικόνα από την Αιγιάλη είναι η τεράστια, πεντακάθαρη παραλία της, αλλά και ο Αμοργιαλός, το παραδοσιακό καφενεδάκι-μεζεδοπωλείο στην είσοδο του λιμανιού, με τους ολίγον τρελούς ιδιοκτήτες.

Η Αιγιάλη βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Αμοργού ενώ τα χωριά Θολάρια, Λαγκάδα και Ποταμός είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στον κόλπο του λιμανιού, δίνοντας μία ξεχωριστή ομορφιά στην περιοχή της Αιγιάλης.

Δεν πρέπει να χάσετε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα από το Πασπαρτού στην παραλία. Επίσης, για φαγητό στο Κοράλλι. Καταπληκτικό φρέσκο ψάρι από τα καΐκια της οικογένειας, χωρίς… premium. Εάν βρεθείτε στην Αμοργό την κατάλληλη εποχή, ίσως βρείτε μαγιόψαρο (Κάποτε εάν έσκαγες Αύγουστο, τα ψάρια εξαφανίζονταν από τις ταβέρνες του νησιού, με τις κακές γλώσσες να λένε ότι αυτό οφείλεται στις διακοπές του αρχιεπισκόπου, αλλά εφέτος μάλλον δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα). Δοκιμάστε τα ρακόμελα αλλά κυρίως την ψημένη ρακή, που προσφέρεται ακόμη και στα… περίπτερα.

Ίσως το καλύτερο μέρος για μπάνιο στην παραλία της Αιγιάλης υπό σκιάν είναι το Que
, όπου μπορείτε να αράξετε από νωρίς το πρωί με ταβλάκι, έως το ξημέρωμα με κοκτέιλ. Προσοχή στην πόρωση του μαγαζάτορα με την κηπουρική.

Επίσης, σε κοντινή απόσταση από την Αιγιάλη βρίσκονται και οι υπέροχες αμμουδιές Λεβρωσός και Χόχλακας.

Αγία Άννα
Η Αγία Άννα είναι καταρχάς ένα μοναδικό θέαμα, το οποίο ενέπνευσε τον Λικ Μπεσόν για να δημιουργήσει την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο». Εάν είστε σινεφίλ, θα θυμάστε το υπέροχο τοπίο στην αρχή της, ενώ τα υπόλοιπα πλάνα είναι από τα Κατάπολα.

Το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας στέκει επιβλητικό, σφηνωμένο μέσα στα απόκρημνα βράχια, ενώ έχει απίστευτη θέα
. Είναι το μοναδικό σημείο στη γη που με έκανε να σκεφτώ ότι δεν θα ήταν άσχημη η ζωή μου ως μοναχός.

Η παραλία είναι κυριολεκτικά μοναδική. Βουτάς και νομίζεις ότι σε απορροφά το άπειρο. Όμως είναι ακόμη καλύτερη εάν την πετύχετε νύχτα με πανσέληνο ή έστω γεμάτο φεγγάρι. Το πλαγκτόν στο νερό λαμπιρίζει όπως δεν το έχω δει πουθενά αλλού, δίνοντάς σου την αίσθηση ότι κολυμπάς στα αστέρια.

Χώρα
Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα της Αμοργού, κτισμένη στο κέντρο του νησιού ανάμεσα σε μικρούς λόφους, αθέατη από τη θάλασσα για το φόβο των πειρατών, που τα αρχαία χρόνια ήταν η μάστιγα για τα νησιά. Τα σύννεφα είναι τόσο κοντά, που νομίζεις ότι εσύ ταξιδεύεις με βάρκα το νησί και όχι αυτά. Προσφέρεται για βόλτες στα στενά καλντερίμια αλλά και για καφέ στο γραφικό καφενεδάκι στην είσοδο της πόλης.

Όπως αναφέρεται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς, χαρακτηριστικό της Χώρας είναι οι τρεις πύργοι διαφορετικών χρονικών περιόδων. Στη βόρεια πλευρά της Χώρας βρίσκεται ο Πύργος της Ελληνιστικής περιόδου. Στη νότια πλευρά, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου καθίσταται σαφές το βενετσιάνικο παρελθόν του νησιού. Ο Ενετικός Πύργος, είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία του νησιού. Κτίστηκε τον 13ο αιώνα και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Ο τρίτος πύργος, γνωστός ως ο Πύργος του Γαβρά, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχοντικού του 18ου αιώνα.

Τα Κατάπολα είναι το κεντρικό λιμάνι της Αμοργού
, φυσικό και αυτό όπως η Αιγιάλη. Οι συνοικισμοί Ξυλοκερατίδι, Ραχίδι και Κατάπολα, νότια κάτω από το βουνό της Αρχαίας Μινώας, δίνουν στον κόλπο του λιμανιού ξεχωριστή ομορφιά.

Η κάτω Μεριά του νησιού σίγουρα αξίζει περαιτέρω εξερεύνησης
. Αποτελείται από τα χωριά Καμάρι, Βρούτσι, Κολοφάνα, Αρκεσίνη και το συνοικισμό Ραχούλα, ενώ σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ερημικό κόλπο του Μούρου κοντά στο Βρούτσι, ο οποίος είναι γνωστός για τη σκούρα άμμο του.

Διαμονή στην Αμοργό:
* Aegialis Hotel & Spa: Το πολυτελέστερο ξενοδοχείο της Αμοργού στην Αιγιάλη. Οι τιμές των δωματίων τη high season ξεκινούν από 202 ευρώ για ένα superior δίκλινο με πρωινό και την χρήση του Spa, ενώ την low season από 134 ευρώ για ένα standard δίκλινο (Τηλ. 22850 73393/107).

* Lakki Village:
Σύμπλεγμα από στούντιο και δωμάτια με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, στην Αιγιάλη. Οι τιμές για τη φετινή high season ξεκινούν από 95 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό, ενώ για την low season η τιμή πέφτει στα 75 ευρώ (Τηλ. 22850 73253, 73505-6).

* Vigla Hotel:
Νεόκτιστο ξενοδοχείο στο λόφο Θολάρια, στην Αιγιάλη. Οι τιμές για τη φετινή high season ξεκινούν από 100 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό, ενώ για την low season από 76 ευρώ για το ίδιο δωμάτιο (Τηλ. 22850 73288, 73004-5).

* Τελευταία ενημέρωση 18/05/2010.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v