Καλαμάτα: Χορεύοντας στα σοκάκια της πόλης

Λίγο πριν το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας σηκώσει αυλαία για 13η χρονιά, περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, βουτάμε στις γύρω παραλίες, εντοπίζουμε hot spots και επιλέγουμε τις παραστάσεις που θα δε θα χάσουμε με τίποτα.
Καλαμάτα: Χορεύοντας στα σοκάκια της πόλης
της Ηρώς Κουνάδη

Κι άλλη «απόδραση με αφορμή»; Κι άλλη. Γιατί οι «αφορμές» είναι που μας δίνουν την ευκαιρία να επισκεφθούμε τα μέρη εκείνα που δεν ανήκουν στη λίστα των “hot” καλοκαιρινών προορισμών –πράγμα που σημαίνει ότι δεν βουλιάζουν από κόσμο, δεν είναι παράλογα ακριβά και δεν αντιμετωπίζουν υπεροπτικά τους επισκέπτες τους. Γιατί η χαρά της εξερεύνησης –και της ανακάλυψης– προκύπτει σε τέτοιες ευκαιρίες. Και γιατί, αν "κάτι κινείται" στην ελληνική επαρχία, είναι οι καλοκαιρινές πολιτιστικές δράσεις. Οι οποίες αξίζουν, για πολλούς λόγους, την προσοχή μας.

Εν αρχή ην το Φεστιβάλ…
Το οποίο μετρά ήδη 13 χρόνια ζωής, είναι το δημοφιλέστερο φεστιβάλ της περιφέρειας –εντάξει, μετά της Επιδαύρου, που άλλωστε θεωρείται κομμάτι του Φεστιβάλ Αθηνών– και έχει καταφέρει να εντάξει την μεσσηνιακή πρωτεύουσα στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης, χάρη στις μετακλήσεις σπουδαίων ονομάτων του διεθνούς χορευτικού στερεώματος.

Από τις παραστάσεις που δε θα χάσουμε με τίποτα, το Spiegel (Καθρέφτης) του Wim Vandekeybus, που ανοίγει την αυλαία του Φεστιβάλ γιορτάζοντας τα 20 χρόνια της ομάδας του Ultima Vez. Ένα έργο με θραύσματα από παλαιότερες δημιουργίες που συνοψίζουν τη δύναμη ενός καλλιτέχνη παροξυσμικού, ο οποίος έγραψε ιστορία με τις φρενήρεις κούρσες, τις βίαιες πτώσεις και την έντονη σφραγίδα της ζωικότητας στην κίνησή του.

Στη συνέχεια, ο διάσημος χορογράφος Ohad Naharin και το συγκρότημα Batsheva, που το 2001 εντυπωσίασαν το κοινό της Καλαμάτας επιστρέφουν με το παράξενα γοητευτικό, μινιμαλιστικό και συγκινητικό έργο Mamootot (Τα Mαμούθ), ενώ οι Γάλλοι χορογράφοι - χορευτές Dominique Boivin και Pascale Houbin θα παρουσιάσουν το έργο τους Bonté Divine (Θεία Καλοσύνη), μία «διαχρονική» ιστορία αγάπης πάνω στο Μεσαιωνικό θρύλο του Αβελάρδου και της Ελοΐζας, με ποίηση, ευαισθησία και χιούμορ.

Αλλά και η δυναμική της ελληνικής χορευτικής σκηνής αναδεικνύεται μέσα από το φετινό πρόγραμμα, καθώς κινητικότητα και ανταλλαγές παίρνουν σάρκα και οστά. Τόσο ο Φώτης Νικολάου (ομάδα X-it, έργο Ώρα Ενάτη ), όσο και η Λίντα Καπετανέα και ο Jozef Frucek –ιδρυτές της νεοσύστατης ομάδας RootlessRoot, έργο Sudden Showers of Silence– είναι εξαιρετικοί χορευτές που θέλησαν να αναμετρηθούν με τη χορογραφία. Οι δυο τελευταίοι μάλιστα, ως μέλη της ομάδας του Wim Vandekeybus, ζυμώθηκαν με την ιδέα της αναμέτρησης με τα όρια που διακατέχει το ιδίωμα του διάσημου Φλαμανδού.

Ο τριαντάχρονος Sidi Larbi Cherkaoui ανήκει στην περίπτωση των πολυτάλαντων χορευτών που πολύ φυσικά πέρασαν στη χορογραφία – μέλος και αυτός της διάσημης βελγικής κολεκτίβας. Στο Φεστιβάλ Καλαμάτας παρουσιάζει την τελευταία του δημιουργία, Myth, με το Toneelhuis που έκανε πρεμιέρα στις 20 Ιουνίου 2007. Μαζί με τους 21 ερμηνευτές του (χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς) σχεδιάζει έναν κόσμο όπου η κίνηση αντλεί στοιχεία από όλες τις τεχνικές και συνοδεύεται από παραδοσιακή ιταλική πολυφωνική μουσική.

Ο Σουηδός Palle Dyrvall έρχεται πρώτη φορά στην Ελλάδα για να μας παρουσιάσει το σόλο Catastrophe Communication Combinatoria, που χορογράφησε με την Caroline Hainaut. Πρόκειται για ένα καταστροφολογικό, κωμικοτραγικό μονόλογο που συνδυάζει άψογα το λόγο με το χορό, σε ένα σχόλιο των δύο καλλιτεχνών για τη σύγχρονη κοινωνία, με χιούμορ και χορευτική αρτιότητα.

Η αυλαία κλείνει με ένα ακόμα κορυφαίο σχήμα από το Βέλγιο, την κολεκτίβα Les Ballets C. de la B. (Les Ballets Contemporains de la Belgique), δημιούργημα του Alain Platel το 1984 στη Γάνδη, που λειτουργεί μέχρι σήμερα ως φυτώριο ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών. Το παρών τους δίνουν εκ νέου στην Καλαμάτα, με χορογράφο και πάλι τον Koen Augustijnen στην τελευταία του παραγωγή Import Export.

…Πλαισιωμένο από τις παράλληλες εκδηλώσεις του…
Γιατί, όπως λένε οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Καλαμάτας, ένα φεστιβάλ είναι πάντα μια συνάντηση, αλλά και γιατί δεν είναι μόνο οι παραστάσεις αλλά –ίσως και περισσότερο– οι παράλληλες εκδηλώσεις που δίνουν ζωντάνια, κέφι και ρυθμό στην πόλη.

Έτσι, και φέτος κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ διοργανώνονται σε διάφορα σημεία της πόλης εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μουσική, χορό, κινηματογράφο, διαλέξεις και άλλες εκπλήξεις. Ο Ντομινίκ Μπουαβέν, ανοιχτός σε διάφορα είδη θεάματος, παρουσιάζει, εκτός από το Bonté Divine, ένα πρωτότυπο ντουέτο για ένα χορευτή και έναν εκσκαφέα, με τίτλο Transports Exceptionnels, ενώ οι πέντε μουσικοί και οι δύο χορεύτριες των encardia με κιθάρες, ντέφια, ακορντεόν, φυσαρμόνικες, καστανιέτες, μαντολίνα και νταούλια, παρασύρουν τους θεατές στα βήματα του πιο αρχαίου χορού της Ιταλίας, της ταραντέλας.

Ένα ξεχωριστό εξαμελές συγκρότημα από την Αμβέρσα του Βελγίου, οι Think οf One ταξιδεύουν αυτό το καλοκαίρι στην Καλαμάτα με το μοναδικό Naftmobiel τους. Ο λόγος για ένα παλιό φορτηγό με καρότσα, που δεν είναι άλλο από την κινητή σκηνή του συγκροτήματος, πλήρως εξοπλισμένη για συναυλίες οπουδήποτε (ακόμα και σε κίνηση), με ενσωματωμένο ηχοσύστημα αλλά και dj booth για το αναμενόμενο after party.

Στο σεμινάριο Σύγχρονου Χορού, που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ, θα διδάξει, από τις 12 έως τις 22 Ιουλίου, ο Φρέι Φάουστ, ο οποίος έχοντας δημιουργήσει μία δική του μέθοδο διδασκαλίας φιλοδοξεί να καταστήσει τους σπουδαστές ικανούς να κατανοούν και να χρησιμοποιούν σε βάθος την τέχνη της κίνησης του σώματος.

…Αλλά και από τις «εξωσχολικές» δραστηριότητες
Επειδή καλοκαιρινή απόδραση χωρίς βουτιές δε νοείται, θα πάρετε οπωσδήποτε μία ημέρα άδεια –ή μια δικαιολογημένη απουσία– από τα φεστιβαλικά δρώμενα για να επισκεφθείτε τις εντυπωσιακές παραλίες της περιοχής. Η παραλία της Καλαμάτας, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της πόλης, προσφέρεται για την πρώτη βουτιά της ημέρας. Μην παρασυρθείτε και μείνετε περισσότερο, θα χάσετε την ασύγκριτη ομορφιά των πιο απομακρυσμένων.

Έξι χιλιόμετρα προς τα ανατολικά, η οργανωμένη παραλία του Αλμυρού προσφέρεται για θαλάσσια σπορ, ολοήμερα πάρτι στα παρακείμενα beach bars και people watching, καθότι τυγχάνει μία από τις πλέον πολυσύχναστες της περιοχής. Δημοφιλέστατες είναι, επίσης, και η Μικρή Μαντίνεια, 7 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, καθώς και η Μπούκα και το Πεταλίδι, που προτιμώνται από τους ντόπιους. Λίγο πιο απομακρυσμένη, στα 12 περίπου χιλιόμετρα, βρίσκεται η «κοσμική» παραλία της Σάντοβας, με χρυσαφένια άμμο και beach bars που σερβίρουν ποτά πάνω στο κύμα.

Οι παραλίες της Στούπας και της Καραδαμύλης θα σας αποζημιώσουν για τη λίγο μεγαλύτερη διαδρομή, με τα κρυστάλλινα νερά τους και τα εκπληκτικά φυσικά τοπία τους. Μη χάσετε σε καμία περίπτωση την παραλία του Φονέα, στην Καραδαμύλη, με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα κατάλευκα βότσαλα και τους επιβλητικούς της βράχους, ενώ αν προτιμάτε τις πολυσύχναστες παραλίες με ατμόσφαιρα πάρτι κατευθυνθείτε προς την παραλία της Καλογριάς, στη Στούπα.

Για φυσιολάτρες…
Στην απίθανη περίπτωση που προλάβετε να επισκεφθείτε όλες τις παραλίες της ευρύτερης περιοχής, ή απλά θέλετε μια εναλλακτική, τα Σπήλαια του Διρού βρίσκονται πολύ κοντά και αποτελούν από μόνα τους έναν βασικό λόγο επίσκεψης στη Μάνη. Μια διαδρομή που αξίζει να κάνετε είναι, επίσης, αυτή από την Καλαμάτα στη Σπάρτη, για να θαυμάσετε την εκπληκτική φυσική ομορφιά και τα καταπράσινα τοπία του Ταΰγετου.

Ανεπιφύλακτα προτεινόμενη είναι και η επίσκεψη στο Πολυλίμνιο, 32 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Δεκαπέντε πανέμορφες λίμνες, με φαράγγια και καταρράκτες συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, περικυκλωμένο από ελαιώνες και αμπέλια, το οποίο θα εντοπίσετε με λίγη βοήθεια από τους ντόπιους. Ιδανικό για εξερεύνηση και πεζοπορία στη δροσιά είναι και το μήκους 19 χιλιομέτρων φαράγγι του Ριντόμου, λίγο έξω από την πόλη, στην αρχή της Μεσσηνιακής Μάνης.

…Και για τους λάτρεις της ιστορίας
Εννοείται ότι θα ξεκινήσετε την περιήγηση από το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, θα περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια του, θα θαυμάσετε το κτισμένο το 1317 ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων και θα επισκεφθείτε το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, το οποίο φιλοξενεί αντικείμενα από την Επανάσταση του 1821 και λαογραφικά εκθέματα.

Highlight της περιοχής, το Κάστρο της Καλαμάτας είναι κτισμένο στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου, με εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Κτισμένο το 1208 από τον Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο, ενέπνευσε τον Άγγελο Τερζάκη να γράψει το μυθιστόρημα για την πριγκίπισσα Ιζαμπώ, που έζησε εδώ. Στους πρόποδες του κάστρου, ο ημισπηλαιώδης ναός του Αγ. Ιωάννη χρονολογείται στους μεταβυζαντινούς χρόνους. Κάτω από το κάστρο πιθανολογείται ότι βρισκόταν η ακρόπολη των αρχαίων Φαρών.

Στο τέλος της οδού Αριστομένους, του κεντρικότερου δρόμου της πόλης, θα βρείτε το Πάρκο Σιδηροδρόμων, το μοναδικό υπαίθριο μουσείο στο είδος του, με μηχανές τρένων και βαγόνια διαφόρων ιστορικών περιόδων εκτίθενται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον που, εκτός από μουσείο, αποτελεί και ένα άριστο πάρκο αναψυχής για μικρούς και μεγάλους.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, η αρχαία Μεσσήνη θεωρείται από τους πλέον καλοδιατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους και αξίζει μία επίσκεψη για τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα που έφερε στο φως η πρόσφατη αρχαιολογική ανασκαφή.

Κι αν πεινάσουμε με τόσες βόλτες;
Κανένα πρόβλημα. Στην Καλαμάτα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, θα βρείτε πολλά ταβερνάκια που σερβίρουν φρεσκότατα θαλασσινά πάνω στο κύμα, εξαιρετικά μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ.

Για φρέσκα θαλασσινά και μεσογειακές συνταγές με βάση τα παραδοσιακά υλικά, επισκεφθείτε την Κουζίνα της Μεσογείου του Γιάννη Κουμάνη, στη Ναυαρίνου, ενώ για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από το μεσσηνιακό κόλπο, καθώς και τοπικές παραδοσιακές νοστιμιές κατευθυνθείτε στο Λιμένι, στη διασταύρωση των οδών Χίου και Ποσειδώνος.

Εξαιρετικά μαγειρευτά και παραδοσιακά πιάτα θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε στην Ταϋγέτη, στο δρόμο προς Δήμιοβα. Extra bonus η πανοραμική θέα στον κόλπο και την πόλη της Καλαμάτας.

Για απαιτητικούς και κυρίως για όσους το καλό φαγητό δεν είναι ταυτισμένο με την πολυτέλεια προτείνουμε την "εναλλακτική" ταβέρνα "Τζαμάικα" στο κέντρο περίπου της  Ναυαρίνου. Το Couleur Locale σε όλο του το μεγαλείο: τραπέζια απο κάθε λογής υλικό και προέλευση (θρανία, πλαστικά, παλιές τραπεζαρίες) και καρέκλες στο ίδιο στυλ φιλοξενούνται κάτω από ένα πρόχειρο στέγαστρο. Στον ίδιο χώρο, από την ηλικιωμένη μητέρα του ιδιοκτήτη γίνεται και η προετοιμασία των γευμάτων, ενώ δίπλα στη θέλασσα ψήνονται τα... πάντα. Να σημειώσουμε ότι όλα τα προϊόντα είναι καλλιέργειας των ιδιοκτητών που σερβίρουν ακόμακαι το νερό απο το δικό τους πηγάδι! Εκτός από νοστιμότατο, το φαγητό είναι και πάμφθηνο, αφού το κάθε άτομο θα πληρώσει περί τα 10 ευρώ.         

Νυχτοπερπατήματα
Για τους… ακούραστους επισκέπτες της η Καλαμάτα διαθέτει πληθώρα επιλογών νυχτερινής διασκέδασης, που υπόσχονται να σας κρατήσουν ξύπνιους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το Gala Bar στη Ναυαρίνου φτιάχνει σωστά κοκτέιλ, παίζει mainstream ξένη και ελληνική μουσική, ενώ διοργανώνει τακτικά 60s, 70s και 80s parties. Όλα τα hot spots βρίσκονται συγκεντρωμένα στην παραλία, που αποτελεί το meeting point μιας πόλης που ποτέ δεν κοιμάται.

Εντάξει, τώρα κουραστήκαμε
Επιστροφή στο ξενοδοχείο, λοιπόν, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα είναι το εξαιρετικό, 4 αστέρων Filoxenia (Ναυαρίνου, τηλ.: 27210 84213) με τα 180 δωμάτια και τις 8 σουίτες του, όλα πλήρως εξοπλισμένα, με ιδιαίτερη διακόσμηση και εκπληκτική θέα, ή το επίσης 4 αστέρων Pharae Palace (Ναυαρίνου – Ρ.Φεραίου, τηλ.: 27210 94420-4) με τα πολυτελή, καλαίσθητα δωμάτιά του.

Εξαιρετική επιλογή αποτελεί και το Rex Hotel (τηλ.: 27210 94440, 27210 22334) στην Αριστομένους, σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, με δύο σουίτες και δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα με δορυφορική τηλεόραση, mini bar, τηλέφωνο, πρόσβαση στο διαδίκτυο και room service.

Είναι μάλλον απίθανο να δυσκολευτείτε στην εύρεση καταλύματος στην Καλαμάτα, καθώς τόσο εδώ όσο και στις γύρω περιοχές οι επιλογές είναι πολλές, και ποικίλλουν από απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι ρομαντικούς ξενώνες και πολυτελή ξενοδοχεία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v