ΤΑΞΙΔΙΑΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Σπήλαια Διρού: Στα ”σπλάχνα” της Μάνης

Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον όρμο του Διρού. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης, η φύση, με ασύγκριτη τέχνη σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία: τα σπήλαια του Διρού.

του Γιώργου Φλώκα

Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης, η φύση, με ασύγκριτη τέχνη σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία. Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές ”κουρτίνες” και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνία, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα.

Η ύπαρξή του ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900. Κανείς όμως δεν υποψιαζόταν το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του, μέχρι το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά.

Έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1600 μέτρα ενώ σήμερα, το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 14 χιλιόμετρα. Η εξερεύνηση του σπηλαίου συνεχίζεται μέχρι σήμερα τόσο πάνω ΄΄οσο και κάτω από το νερό, με σπηλαιοκαταδύσεις.

Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν βρεθεί σταλακτίτες σε βάθος 71 μέτρων.

Το νερό μέσα στο σπήλαιο είναι υφάλμυρο -εξ ού και το όνομα Βλυχάδα- και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι 14 βαθμοί Κελσίου ενώ η θερμοκρασία του αέρα κυμαίνεται μεταξύ 17-19 βαθμών, χειμώνα-καλοκαίρι.

Οι σχηματισμοί των κρυστάλλων και των ασβεστολιθικών πετρωμάτων χαρακτηρίζονται ως μοναδικοί στον κόσμο, σχηματίζοντας ένα απόκοσμο σκηνικό μέσα στο σπήλαιο, το οποίο αφήνει έκθαμβο τον επισκέπτη. Όπως αναφέρουν και οι βαρκάρηδες που αναλαμβάνουν την περιήγηση, οι ντόπιοι έχουν ονομάσει τους μοναδικούς σχηματισμούς κρυστάλλων που θα συναντήσετε με ονομασίες από την αρχαία μυθολογία, όπως οι Ηράκλειες Στήλες, το πέλμα του Ποσειδώνα, ενώ το αχανές σπήλαιο χωρίζεται και με βάση το κυρίαρχο χρώμα των κρυστάλλων σε ”κόκκινη” αίθουσα, ”λευκή αίθουσα”, ”αίθουσα του ωκεανού” κ.α.

Η τουριστική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μέτρα και η περιήγησή τους με βάρκα διαρκεί περίπου μισή ώρα ενώ το μήκος του σπηλαίου δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη καθώς συνεχίζεται η εξερεύνηση μέχρι και σήμερα.

Η Αλεπότρυπα

Ενώ το σπήλαιο Βλυχάδα προσελκύει έντονη τουριστική κίνηση λόγω του πρωτοφανούς μεγέθους και των εντυπωσιακών γεωλογικών σχηματισμών, ένα διπλανό σπήλαιο έκρυβε θησαυρό για τους αρχαιολόγους και μια τραγωδία για τους πρόγονούς μας της Νεολιθικής Εποχής.

Ειδικότερα, η Αλεπότρυπα, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα της έρευνας, κατοικήθηκε κατά τη διάρκεια της Νεότερης και Τελικής Νεολιθικής Εποχής (5.400-3.200 π.Χ.) και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία, αποθήκη αγαθών, εργαστήριο οικοτεχνικής δραστηριότητας και χώρος ταφής και λατρείας νεκρών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ισχυρή σεισμική δόνηση κατά το τέλος της 4ης χιλιετίας προκάλεσε εκτεταμένες αποκολλήσεις βράχων από την οροφή και τα πλευρικά τοιχώματα, σφραγίζοντας την είσοδο του σπηλαίου και εγκλωβίζοντας τους χρήστες του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο θάνατος είναι απλός. Η ζωή είναι περίπλοκη. Δώστε μου ζωή, όσο πιο χαοτική τόσο το καλύτερο."

Tom Robbins, 1932-, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1497 - Ο Πορτογάλος Βάσκο ντα Γκάμα ξεκινά να ανακαλύψει την Ινδία.
    1709 - Στη μάχη της Ποτλάβα, στην Ουκρανία, ο τσάρος της Ρωσίας Πέτρος Α' νικά τον βασιλιά της Σουηδίας, Κάρολο Ζ'.
    1851 - Γεννήθηκε ο άγγλος αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς.
    1889 - Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της αμερικανικής εφημερίδας Wall Steet Journal.
    1921 - Μεγάλη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στο Εσκί Σεχίρ. Προέλαση προς την Άγκυρα.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2