Σέριφος: Κυκλάδες... ”unplugged”

Πανάρχαιοι μύθοι, θρυλικοί ήρωες, ένδοξη ιστορία, ζωντανές παραδόσεις, απαράμιλλης ομορφιάς φυσικά τοπία και εκπληκτικές παραλίες. Καλωσήλθατε σε ένα από τα νησιά των Κυκλάδων όπου η φυσική ομορφιά δεν πωλείται• βιώνεται.
Σέριφος: Κυκλάδες... ”unplugged”

της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι πολλά τα μέρη εκείνα των Κυκλάδων που παραμένουν αλώβητα από το κύμα μαζικού τουρισμού που έχει, σε πολλές περιπτώσεις, αλλοιώσει το παραδοσιακό χρώμα και καταστήσει δυσδιάκριτη τη φυσική ομορφιά των νησιών. Ακολουθώντας την ”τάση της αγοράς” ένα μεγάλο μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος θυσίασε λίγη από την εικόνα του προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης.

Σε πείσμα των καιρών, η Σέριφος διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό της χρώμα, τον κυκλαδίτικο χαρακτήρα που αποπνέει ατμόσφαιρα μιας άλλης, περασμένης εποχής. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς; Η ιδιαίτερη πατρίδα πολλών μυθικών ηρώων, από τον Πήγασο και τον Περσέα μέχρι τη Μέδουσα και τον κύκλωπα Πολύφημο, με την ένδοξη ιστορία 3000 χρόνων, αριθμεί σήμερα μόλις 1400 κατοίκους, που ξέρουν ότι η ιδιαίτερη ομορφιά του τόπου τους έχει να τους προσφέρει πολλά περισσότερα από την υπέρμετρη τουριστική προβολή της.

Καθώς το πλοίο προσεγγίζει το Λιβάδι, το λιμάνι της Σερίφου, στον ανυποψίαστο επισκέπτη δημιουργούνται αντιφατικά συναισθήματα. Από τη μια, το άγονο περιβάλλον που έδωσε στη Σέριφο τον όχι και τόσο τιμητικό τίτλο ”ξερονήσι” και τα κατάλευκα σπιτάκια της Χώρας, κτισμένα αμφιθεατρικά στο λόφο που υψώνεται πάνω από το Λιβάδι, φέρνουν στο νου τη χαρακτηριστική εικόνα των υπόλοιπων Κυκλάδων.

Από την άλλη, η απέραντη αμμουδιά μήκους ενός χιλιομέτρου που απλώνεται δίπλα στο λιμάνι, ο Αυλόμωνας, και ο κολπίσκος που φιλοξενεί τα καταπράσινα Λιβαδάκια, και διακρίνεται προς τα αριστερά, μοιάζουν να προμηνύουν ότι αυτό το νησί έχει κάτι το ξεχωριστό.

Σε μια έκταση 75 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, η Σέριφος αριθμεί συνολικά 72 (!) παραλίες, συνολικής έκτασης 10 και πλέον χιλιομέτρων. Άλλες προσβάσιμες από τη στεριά και άλλες από τη θάλασσα, άλλες με χρυσή άμμο και άλλες με μικρά βότσαλα, άλλες κοντά σε οικισμούς και άλλες ερημικές, όλες όμως με καταγάλανα νερά και ονειρική ατμόσφαιρα.

Θα ήταν μάλλον άδικο να προτείνουμε κάποιες από τις παραλίες της Σερίφου ως ”καλύτερες”, όχι μόνο λόγω του αριθμού που καθιστά την αξιολόγησή τους δύσκολη, αλλά και γιατί κάτι τέτοιο θα υποβίβαζε τη μαγεία της εξερεύνησης, που αποτελεί την πεμπτουσία του ταξιδιού στη Σέριφο.

Εντελώς ενδεικτικά θα αναφέρουμε τις ”διάσημες”, και δικές μας αγαπημένες, Γάνεμα, Ψιλή Άμμο, Συκαμιά, Βαγιά, Λιβαδάκια και Καλό Αμπέλι, προτρέποντάς σας να ανακαλύψετε όσο περισσότερες μπορείτε και να συντάξετε τη δική σας λίστα.

Η μαγεία της Σερίφου, όμως, δεν περιορίζεται στις παραλίες της. Οι παραδοσιακοί της οικισμοί, με κυριότερο την αμφιθεατρική Χώρα των 280 κατοίκων, με τα παραδοσιακά κτίσματα, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα κατάλευκα σπιτάκια και τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου στην κορυφή του λόφου, αλλά και οι πιο ”κοσμοπολίτικες” περιοχές, με κυριότερη το Λιβάδι, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος της νυχτερινής ζωής του νησιού, συνθέτουν την ξεχωριστή εικόνα ενός τόπου που ξέρει να εκμεταλλεύεται την ”απολιθωμένη ομορφιά” του (ο μύθος λέει ότι ο Περσέας, αφού σκότωσε τη Μέδουσα, έδειξε το κεφάλι της στον Πολυδεύκη, ο οποίος στη θέα της πέτρωσε, μαζί με όλη την ομορφιά του νησιού) για να δημιουργήσει σκηνικό παραμυθιού.

Τα ίχνη της μεταλλευτικής δραστηριότητας που άλλοτε οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των μονίμων κατοίκων του νησιού είναι ακόμη και σήμερα ορατά, με τη μορφή της βιομηχανικής αρχαιολογίας. Πλούσιο σε ορυκτά πετρώματα και γνωστό σε όσους έχουν το χόμπυ της ορυκτολογίας, το Μέγα Λειβάδι.

Το γραφικό και, παρά το όνομά του, αραιοκατοικημένο ψαροχώρι στην πίσω μεριά του νησιού φιλοξενεί ένα από τα εντυπωσιακότερα ελληνικά μνημεία βιομηχανικής αρχαιολογίας. Η τεράστια πέτρινη γέφυρα που εξυπηρετούσε τη γρήγορη φόρτωση των πλοίων, σήμερα στέκει σε κακή κατάσταση στην είσοδο του κόλπου του Μεγάλου Λειβαδιού και υποδέχεται αντί των εμπορικών πλοίων, τα πληρώματα των σκαφών που έρχονται για να γευματίσουν στα γραφικά ταβερνάκια της μικρής παραλίας.

Απέναντι από την γέφυρα ή ”Σκάλα”,στην άλλη μεριά του κόλπου, υψώνεται η γνωστή στους ντόπιους ”βίλα”, η ιστορία της οποίας παραπέμπει στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, ενώ πίσω από τη Σκάλα ξεκινούν οι δαιδαλώδεις λαβύρινθοι του ορυχείου που διαπερνά το βουνό.

Με τη βοήθεια ενός ντόπιου οδηγού, οι… τολμηροί μπορούν να περπατήσουν μέσα στις σήραγγες και να βγουν μετά από περίπου 50 λεπτά πορείας στην άλλη είσοδο, κερδίζοντας ως έπαθλο μια βουτιά στην ερημική παραλία που περιμένει χαμηλότερα. Επισημαίνουμε την ανάγκη του ”ξεναγού”, γιατί σε αρκετά μέρη έχουν γίνει κατολισθήσεις, ενώ δεν σπανίζουν οι ιστορίες για περιπατητές που ξεστράτισαν και χάθηκαν μέσα στο ορυχείο.

Οδηγός μετάβασης

Από το λιμάνι του Πειραιά θα βρεθείτε στη Σέριφο σε 4 ώρες και λίγα λεπτά με ferry boat ή σε 2 ώρες με high speed. Δρομολόγια εκτελούνται καθημερινά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων (Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο και Μήλο).

Οδηγός επιβίωσης

Διαμονή

Η Σέριφος διαθέτει αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, η πλειοψηφία των οποίων είναι συγκεντρωμένη στο Λιβάδι. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές είναι οι εξής.

Pergola (Λιβάδι, τηλ.: 22810 52065, 6932747293): Είκοσι μόλις μέτρα από την παραλία, προσφέρει μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια, εξοπλισμένα με air condition, τηλεόραση, ραδιόφωνο, σεσουάρ, ψυγείο και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Το δίκλινο δωμάτιο την υψηλή τουριστική περίοδο κοστίζει 60 ευρώ.

Gorgona Studios (Λιβάδι, τηλ.: 22810 51784, 22810 51971): Επίσης δίπλα στην παραλία της περιοχής, διαθέτει δέκα δωμάτια με όλες τις απαραίτητες ανέσεις, συμπεριλαμβανομένων air condition, ψυγείου και κουζίνας με όλα τα απαραίτητα σκεύη. Το δίκλινο δωμάτιο την υψηλή τουριστική περίοδο κοστίζει 65 ευρώ.

Naias Hotel (Λιβάδι, τηλ.: 22810 51749, 22810 51585): Δωμάτια με μπαλκόνια που προσφέρουν εκπληκτική θέα στη θάλασσα, πλήρως εξοπλισμένα με δορυφορική τηλεόραση, ψυγείο, mini bar, θυρίδα ασφαλείας και air condition. Το δίκλινο δωμάτιο την υψηλή τουριστική περίοδο κοστίζει 70 ευρώ.

Φαγητό και διασκέδαση

Σε όλους σχεδόν τους οικισμούς του νησιού θα βρείτε ταβέρνες και εστιατόρια που προσφέρουν φρέσκο ψάρι και εξαιρετικά μαγειρευτά –με σπεσιαλιτέ τα τοπικά παραδοσιακά πιάτα, όπως οι μαραθοτιγανίτες, οι λιαστές ντομάτες, τα τοπικά λουκάνικα και η ρεβυθάδα (ρεβίθια στο φούρνο). Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το τοπικό, ροζέ κρασί.

Από τις ιδανικότερες επιλογές για φαγητό, οι δύο ταβέρνες επάνω στην παραλία του Αυλομώνα, πολύ κοντά στο λιμάνι, και ο Νικούλιας, στον Πλατύ Γιαλό.

Όσον αφορά τη βραδινή σας έξοδο, πολύ καλή επιλογή αποτελεί το Ρακάδικο της Χώρας, για ρακή, ρακόμελο και άλλα… εθνικά οινοπνευματώδη, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Σερίφου στο Λιβάδι (όπου θα πάτε και για το πρωινό σας) με εξαιρετική μουσική και δροσερά cocktails και το bar Vegera, επίσης στο Λιβάδι, που λειτουργεί από το πρωί ως καφέ, με αναπαυτικούς καναπέδες επάνω στο κύμα.

Αξίζει να δείτε

* Την αρχαιολογική συλλογή που φιλοξενείται στο Δημαρχείο της Χώρας και περιλαμβάνει εκθέματα από την κλασσική, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο.

* Τη χτισμένη τον 17ο αιώνα Μονή Ταξιαρχών με τον ψηλό περίβολο και τις πολεμίστρες που την προστάτευαν από τους πειρατές, κάνοντάς τη να μοιάζει με κάστρο

* Το Λαογραφικό Μουσείο της Χώρας, με παραδοσιακά αντικείμενα διαφόρων εποχών.

* Τα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία χρυσού, σιδήρου και χαλκού στο Μέγα Λιβάδι

* Το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους τέσσερις μεταλλωρύχους που εκτελέστηκαν κατά την απεργία για το οκτάωρο το 1916, στην ίδια περιοχή.

* Το θρόνο του Κύκλωπα, που, σύμφωνα με το μύθο, είναι ο βράχος που ο Πολύφημος πέταξε στον Οδυσσέα καθώς εκείνος έφευγε από το νησί, στον Κουταλά.

* Το σπήλαιο Κουταλά, με εκπληκτικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

* Όσο περισσότερες παραλίες μπορείτε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v