Κέα: Μυστικό καλά κρυμμένο

Το κοντινότερο στην Αθήνα νησί των Κυκλάδων είναι το λιγότερο χαρακτηριστικό και το πιο υποτιμημένο από όλα. Με καταγάλανες παραλίες, μαγευτική φύση και μακραίωνη ιστορία η Κέα δεν είναι απλά ένας ακόμη ”προορισμός του Σαββατοκύριακου”. Το νησί των προκλήσεων σας περιμένει να το ανακαλύψετε περπατώντας σε μονοπάτια 2500 ετών, ακολουθώντας διαδρομές η μεγαλύτερη εκ των οποίων φτάνει σχεδόν τα 12 χιλιόμετρα. Αντέχετε;
Κέα: Μυστικό καλά κρυμμένο

της Ηρώς Κουνάδη

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, μόλις μία ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου, η Κέα βρίσκεται υψηλά στη λίστα των δημοφιλέστερων προορισμών για το Σαββατοκύριακο. Αυτή ίσως είναι και η ”αδικία” σε βάρος της, καθώς οι φυσικές ομορφιές της δύσκολα εκτιμώνται σε δύο μόνο ημέρες. Οι ”βιαστικοί” επισκέπτες δεν προλαβαίνουν, συνήθως, να γνωρίσουν τα καλύτερα μέρη της –τα οποία απαιτούν χρόνο και, κυρίως, περπάτημα.

Για το λόγο αυτό, συνιστούμε εξαρχής μία πολυήμερη απόδραση στην Κέα. Αν, παρ’ όλα αυτά, δε διαθέτετε την πολυτέλεια του χρόνου, πάρτε βαθιά ανάσα, αποκλείστε τον ύπνο από το πρόγραμμά σας και ακολουθήστε μας στις μοναδικές διαδρομές του ιστορικού αυτού νησιού.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζουμε από το καράβι, αυτή της Κορησσίας, φυσικού λιμανιού της Κέας δεν εντυπωσιάζει –τουλάχιστον όχι όσο τα υπόλοιπα μέρη του νησιού. Η χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής εδώ, ενώ η μαγευτική φύση της Κέας δύσκολα διακρίνεται από αυτό το σημείο.

Παρ’ όλα αυτά, η Κορησσία είναι ανεπτυγμένη τουριστικά και, αν επιλέξετε να μείνετε εδώ σίγουρα δε θα βαρεθείτε –υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, café και bar που καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις και του πιο απαιτητικού επισκέπτη του Σαββατοκύριακου.

Περίπου δύο χιλιόμετρα βόρεια της Κορησσίας βρίσκεται το Βουρκάρι, η τουριστικότερη ίσως περιοχή του νησιού και δημοφιλέστερος προορισμός για τους ιστιοπλόους και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, τα οποία θα συναντήσετε στο μικρό λιμάνι του χωριού, όλα σχεδόν τα Σαββατοκύριακα του χρόνου.

Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, το Βουρκάρι σφύζει από ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εστιατόρια, bar, café και μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, το Γυαλισκάρι, με τα καταγάλανα νερά και τη χρυσή άμμο, συνθέτουν την εικόνα μιας περιοχής που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα κοσμοπολίτικα θέρετρα των Κυκλάδων.

Στην ενδοχώρα του νησιού, έξι χιλιόμετρα από την Κορησσία, η Ιουλίδα, πρωτεύουσα του νησιού, προσφέρει ένα θέαμα που κόβει την ανάσα: κατάλευκα διώροφα σπιτάκια, με στέγες κεραμιδιών, χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο. Περιττό, βέβαια, να αναφέρουμε ότι η θέα από εδώ είναι μαγευτική.

Αφήνουμε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ της Βρύσης του Ροκομένου, από την οποία, σύμφωνα με το θρύλο, όποιος πιει νερό θα παντρευτεί κάτοικο του νησιού, και ανηφορίζουμε προς τη χώρα.

Τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα λευκά σπίτια, οι μικρές πλατείες, τα γραφικά εκκλησάκια και, βέβαια, η έλλειψη αυτοκινήτων δίνουν την εντύπωση ότι μεταφερθήκαμε σε άλλη εποχή. Πολλά από τα κτίρια της Ιουλίδας, όπως το Δημαρχείο και το παλιό σχολείο αποτελούν δείγματα μοναδικής νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής. Το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης φιλοξενεί ευρήματα από τη νεολιθική περίοδο μέχρι τους πρώτους αιώνες μετά Χριστόν.

Περίπου ενάμιση χιλιόμετρο μετά τον οικισμό, βρίσκεται ο φημισμένος Λέων της Κέας, ένα λιοντάρι σκαλισμένο πάνω σε βράχο, το οποίο χρονολογείται από τους αρχαϊκούς χρόνους. Ο μύθος λέει ότι ο ”Λιόντας” στάλθηκε από το Δία για να διώξει τις νύμφες που σκότωναν τις γυναίκες του νησιού.

Βγαίνοντας από την χώρα και κατευθυνόμενοι προς τα ανατολικά, συναντάμε δύο από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, Συκαμιά και Καληδονήχι. Καταγάλανα νερά και κπληκτικές αμμουδιές έχει, όμως, να επιδείξει και η νοτιοδυτική Κέα, ιδιαίτερα στις περιοχές Κούνδουρος και Ποίσσες.

Το μεγαλύτερο μέρος της φυσικής ομορφιάς της Κέας, όμως, βρίσκεται ”κρυμμένο” από τους κεντρικούς δρόμους και περιμένει υπομονετικά τους οδοιπόρους που θα το ανακαλύψουν. Τα λιθόστρωτα στο μεγαλύτερο μέρος τους μονοπάτια που αποτελούσαν το οδικό δίκτυο που συνέδεε τις τέσσερις πόλεις – κράτη των αρχαϊκών χρόνων, Ιουλίδα, Κορησσό, Ποιήεσσα και Καρθαία εκτείνονται σε μήκος 35 χιλιομέτρων και σας προ(σ)καλούν να διασχίσετε το νησί πεζοί.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε οκτώ διαφορετικές διαδρομές πεζοπορίας, ανάλογα με τις αντοχές σας –η μικρότερη διαδρομή καλύπτει 1,7 χιλιόμετρα και καταλήγει στην αρχαία Καρθαία που, ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, πλην της πεζοπορίας, για να την επισκεφθείτε, και η μεγαλύτερη διασχίζει την ενδοχώρα του νησιού, φτάνοντας σε μήκος τα 11,8 χιλιόμετρα.

Σε πολλά σημεία της διαδρομής θα συναντήσετε τις ξύλινες πινακίδες της πεζοπορίας, που σας πληροφορούν για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσετε, καθώς και για το χρόνο που θα χρειαστείτε για να φτάσετε στον προορισμό σας –αν κάνατε το λάθος να ξεχάσετε τα αθλητικά σας παπούτσια στο σπίτι, υπολογίστε περίπου το διπλάσιο από αυτόν που αναγράφουν οι πινακίδες.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας, που επιβάλλεται να επισκεφθείτε ακόμη και αν δεν έχετε αρκετό χρόνο να δείτε καμία άλλη περιοχή της Κέας. Η συντομότερη διαδρομή για να φτάσετε εδώ είναι από τον οικισμό Σταυρουδάκι, και περιλαμβάνει σαράντα περίπου λεπτά πεζοπορίας στο λιθόστρωτο μονοπάτι που, περνώντας μέσα από πυκνή βλάστηση, και δίπλα από το Βαθυπόταμο, όπου πρόσφατα ανακαλύφθηκε το αρχαίο θέατρο και τμήμα του συστήματος υδροδότησης της πόλης, καταλήγει στην παραλία Μικρές Πόλες.

Στο λόφο που υψώνεται πάνω από την παραλία, βρίσκονται τα ερείπια δύο αρχαίων ναών, της Αθηνάς και του Απόλλωνα, οι ανασκαφές στους οποίους έχουν φέρει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Η θέα της θάλασσας από το ύψωμα θα ανταμείψει ακόμη και τους ορκισμένους εχθρούς της πεζοπορίας.

Πώς θα πάτε

Από το λιμάνι του Λαυρίου εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια προς την Κέα, από τις 9 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Για πληροφορίες δρομολογίων και κρατήσεις εισιτηρίων επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 22920 69006, 22920 26200 και 22920 60370.

Πού θα μείνετε

Στην Κέα θα βρείτε λίγα ξενοδοχεία και περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, περιλαμβάνουν ψυγείο, κουζίνα, air condition και… μπαλκόνια με εκπληκτική θέα στη θάλασσα.

Από τις καλύτερες επιλογές, το Saint George Bungalows (τηλ.: 22880 31385) στον Κούνδουρο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από μία από τις καλύτερες παραλίες της Κέας.

Για τους φίλους της έντονης νυχτερινής ζωής, προτείνουμε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Λεύκες (τηλ.: 22880 21443, 22880 21872) και Ωκεανίδα (τηλ.: 22880 21605, 22880 21960) στο κοσμοπολίτικο Βουρκάρι.

Φαγητοπωλεία – Καφεδοπωλεία

Ναι, έτσι λέγονται τα εστιατόρια και τα café στην Κέα!

Οι επιλογές σας σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση είναι πολλές, καθώς σχεδόν παντού στο νησί θα βρείτε ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και τη διάσημη αστακομακαρονάδα της Κέας, αλλά και ουζερί, café και μπαράκια. Ενδεικτικά προτείνουμε:

Τη Λαγουδέρα, στην Κορησσία, από τις λίγες, πλέον, ταβέρνες όπου θα απολαύσετε παραδοσιακότατη ελληνική κουζίνα –δοκιμάστε οπωσδήποτε παστίτσιο, μουσακά και κόκορα κρασάτο. Υπολογίστε περίπου 15-20 ευρώ το άτομο, μαζί με το κρασί.

Τον Αρίστο, στο Βουρκάρι, ακριβώς δίπλα στο κύμα, με φρέσκα θαλασσινά και σπεσιαλιτέ, φυσικά, την τοπική αστακομακαρονάδα. Περίπου 25 ευρώ το άτομο, μαζί με το κρασί.

Το café Εν Λευκώ στην Ιουλίδα διαθέτει τεράστιο μπαλκόνι με εκπληκτική θέα και μεγάλη ποικιλία σε επιτραπέζια παιχνίδια, που θα σας προσφέρουν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την πεζοπορία.

Το Κόκκα Καφέ στο Βουρκάρι είναι η ιδανική λύση για πρωινό, σνακ και καφέ με θέα τη θάλασσα. Το βράδυ η μουσική δυναμώνει και ο επάνω όροφος λειτουργεί ως μπαρ.

Τα μπαρ Βινύλιο και Breeze στο Βουρκάρι παίζουν κυρίως ξένες mainstream επιτυχίες και υπόσχονται να σας κρατήσουν ξύπνιους μέχρι το πρωί, ενώ για τους φίλους της ελληνικής μουσικής προτείνουμε το Bida club στην Κορησσία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v