Σαν την Ιθάκη τον Σεπτέμβρη δεν έχει

Τον Σεπτέμβριο όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον αγαπημένο μας Επτάνησο με τις βοτσαλωτές παραλίες, τα γραφικά χωριά και τις μαγευτικές διαδρομές.
Σαν την Ιθάκη τον Σεπτέμβρη δεν έχει

Είσαι από εκείνους που διάλεξαν ή τους έλαχε να πάνε διακοπές Σεπτέμβρη και ψάχνεις να βρεις τον ιδανικό προορισμό; Κοίτα προς Ιόνιο μεριά και τσέκαρε μυθικό νησάκι με πέντε γράμματα, που είναι γνωστό σε όλον τον ντουνιά από τις περιπέτειες του Οδυσσέα. Ιθάκη λοιπόν λέμε και κλαίμε που δεν θα βρεθούμε μαζί σου για διακοπάρες στην ημερομηνιακή αρχή του φθινοπώρου.

Αν λαχταράς γαλαζοπράσινες βουτιές σε πεντάμορφες βοτσαλωτές παραλίες, τσάρκες σε γραφικά χωριουδάκια και γοητευτικές διασδρομές, τότε ετοίμασε βαλιτσούλα κι άσε τα υπόλοιπα σε εμάς.

Πως θα πάμε στην Ιθάκη Μανωλιό μου;

Ακτοπλοϊκώς βεβαίως, βεβαίως ξεκινώντας από την Πάτρα για μια διαδρομή που θα διαρκέσει περίπου 4 ώρες (υπολόγισε 30,80€ το άτομο μετ’ επιστροφής, ενώ αν θες να πάρεις και αυτοκίνητο πρέπει να βγάλεις άλλα 105,80€ για το πήγαινε-έλα). Πέραν της Πάτρας υπάρχει κι η επιλογή του Αστακού. Από εκεί τα δρομολόγια διαρκούν 3 ώρες και 15 λεπτά, ενώ το κόστος του εισιτήριου μετ’επιστροφής ανέρχεται στα 20€ το άτομο. Αν επιθυμείς να πάρεις αμάξι, τότε υπολόγισε πως θα ξοδέψεις ακόμη 68.40€ για το πήγαινε έλα.

Πού θα βολτάρουμε;



Όρεξη να έχεις και σωστή παρέα και το μόνο σίγουρο είναι ότι στην Ιθάκη θα την περάσεις ζάχαρη. Οι βόλτες σου επιβάλλεται να ξεκινήσουν από την πρωτεύουσα του νησιού, το λατρεμένο Βαθύ. Το Βαθύ μπορείς να το περπατήσεις απ’ άκρη σε άκρη. Απ’ όπου και να το κοιτάξεις μοιάζει με ζωγραφιά, όποια εποχή και να το επισκεφθείς.

Αν ρωτήσεις τους Ιθακήσιους θα σου πουν πως για να γνωρίσεις το νησί πρέπει να κάνεις όλη τη διαδρομή της Περατζάδας του κεντρικού δρόμου στο Βαθύ. Αν ακολουθήσεις την ακτογραμμή σε περίπου μια ώρα θα διασχίσεις όλες τις ομορφιές της, χαζεύοντας τα γραφικά σπιτάκια αλλά και ρουφώντας μοσχομυρωδιές από τα ταβερνάκια και τα καφενεδάκια του νησιού που το κρατούν ακόμη αληθινό. Όταν τελειώσεις τη βόλτα σου, είναι βέβαιο ότι θα έχεις χιλιό-φωτογραφήσει τα καντούνια της πόλης, με τις πανέμορφες, περιποιημένες αυλές των σπιτιών, τα χρωματιστά πατζούρια και τα διατηρητέα κτίσματα.

Για να φτάσεις στο Κιόνι από το Βαθύ θα χρειαστείς μια ώρα περίπου με το αυτοκίνητο για να βρεθείς στο μαγευτικό και καρτποσταλικό λιμανάκι του και να γεμίσει το μέσα σου ομορφιά και γαλήνη. Μοναδικές στιγμές φθινοπωρινής ραστώνης θα ζήσεις και στο ψαροχώρι των Φρικών, όπως και στον Σταυρό, το ξακουστό κεφαλοχώρι της Ιθάκης.

Sightseeing θα κάνουμε;



Το καμάρι της πόλης του νησιού είναι δίχως άλλο η Μητρόπολη, ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, με το πανέμορφο βενετσιάνικο καμπαναριό (1820) και το θαυμάσιο μεταβυζαντινό τέμπλο της (1793). Κοντά στη Μητρόπολη βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν κυρίως στην Νότια Ιθάκη, την περιοχή του Αετού, από τα Γεωμετρικά μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Από την άλλη κι η Ιερά Μονή των Καθαρών, η Παναγία στα Καθαρά όπως λέγεται επίσης, αποτελεί προσκύνημα και σημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Ιθακήσιους. Χρονολογείται στο πολύ μακρινό 1696 και μπαίνει πολύ ψηλά στη λίστα των αξιοθέατων που πρέπει να επισκεφθείς. Αντίστοιχα μην χάσεις την ευκαιρία να βρεθείς στο τοσοδούλικο νησάκι, Λαζαρέτο αλλά και τον μοναδικό υγρότοπο της Ιθάκης στις Αλυκές. Αν είσαι τυχερός/η μπορεί να πάρεις μάτι και κάποιο μεταναστευτικό πουλί (λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, κουρνάκλες, θαλάσσιοι κόρακες) να ξαποσταίνει.

Πού να βουτήξουμε;



Υπομονή και χρόνο να έχεις, να τις γυρίσεις όλες. Αρχικά, ξεκίνα τις βουτιές σου από τον τιρκουάζ παράδεισο που ακούει στο όνομα Γιδάκι. Εντυπωσιακά γαλαζοπράσινα νερά της, κάτασπρο βότσαλο και παρθένα άγρια φύση, κλέβουν την καρδούλα κάθε επισκέπτη. Μπορείς να βρεθείς εκεί είτε με καϊκάκι (έχει πολύ συχνά δρομολόγια από το Βαθύ) είτε αν είσαι πιο Ροβινσώνας Κρούσος ακολουθώντας το μονοπάτι από το Σκίνο.



Το Κριτάμι και ο Άσπρος Γιαλός αξίζουν να γίνουν στάσεις στο παραλιακό σου trip. Λευκό βοτσαλάκι, γαλανά νερά και μια θαυμαστή ησυχία απλώνονται γύρω σου. Ο Μάρμακας θα σε εκπλήξει με την άγρια ομορφιά του ενώ στη μικρούτσικη παραλία του Φιλιατρού θα ενθουσιαστείς από το φυσικό κάλλος και τα πεντακάθαρα νερά.. Στο Σαρακήνικο με τα γάργαρα και καταγάλανα νερά του έχει πολλούς πιστούς θαμώνες που λιάζουν το κορμάκι τους με τις ώρες. Σε περίπτωση που αναζητάς γαλαζοπράσινο φόντο για να εμπνευστείς και να βουτήξεις, τότε κίνησε προς τα Κουρβούλια και μας ευχαριστείς αργότερα για την πρόταση.



Αν το πορτοφόλι σου αντέχει να πάρεις καϊκάκι τότε αξίζει να πας στον Τάλαρο για μια κινηματογραφική βουτιά που θα ζήλευαν κι οι πρωταγωνιστές της Γαλάζιας Λίμνης.

Να φάμε και κάτι ναι;

Ο Μπατής στο Βαθύ είναι ταμάμ επιλογή για τους καλοφαγάδες που θέλουν να απολαύσουν τις καλύτερες θαλασσινές νοστιμιές του νησιού δίπλα στο κύμα. Το Κοχύλι στο Βαθύ επίσης φέρνει στο πιάτο σου υπέροχους ψαρομεζέδες και κρεατολιχουδιές, τιμώντας την έννοια της παραδοσιακής ταβέρνας που μυρίζει αρμύρα. Δοκίμασε γαύρο ξυδάτο, κριθαρώτο με γαρίδες, κρεμμυδόπιτα, αρνάκι ριγανάτο, μοσχάρι στιφάδο και μπιφτέκι γεμιστό με ροκφόρ.

Οι Σειρήνες στο Βαθύ επίσης φημίζονται για το εξαιρετικά ποιοτικό φαγητό τους που συνδυάζει τη γαστρονομία και την παράδοση. Δοκίμασε σεβίτσε ροφού, ψαρονέφρι με μαυροδάφνη Πατρών μουστάρδα Dijon και μανιτάρια και φακές beluga με καπνιστό χέλι και θα μας θυμηθείς. Αντίστοιχα η ταβέρνα του Τσιριμπή στη Μαρίνα της Ιθάκης θα σε καλοταΐσει, σερβίροντάς σου υπέροχα παραδοσιακά πιάτα.

Πού θα μείνουμε;

Στα Petros Appartments στο Βαθύ μπορείς να έχεις μια τίμια διαμονή δίνοντας 52€ το δίκλινο ανά διανυκτέρευση. Στους ωραιότατους Διόσκουρους στο Βαθύ θα την περάσεις ζάχαρη δίνοντας 65€ το βράδυ για ένα δίκλινο. Αντίστοιχα πολύ καλή επιλογή είναι και τα Iris Appartments στο Βαθύ, όπου για ένα δίκλινο θα δώσεις 54€ τη διανυκτέρευση. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v